gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:262/391)

Wyśmienita sałatka ze smażonymi pieczarkami 93

przekrawamy na pół. Pieczarki podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju, aż odparuje z nich nadmiar płynu. Przekładamy je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym i odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty, pora i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez i przyprawy(...)Wyśmienita sałatka ze smażonymi pieczarkami[/caption]   Zobacz inne sałatki z pieczarkami: Sałatka Z Wędzonym Kurczakiem I Pieczarkami Sałatka Warstwowa Z Kurczakiem Curry Prosta Sałatka Pieczarkowa Sałatka Makaronowa Z Szynką Sałatka Z Ryżem I Łososiem Szybka Sałatka Ziemniaczana Z Parówką Artykuł Wyśmienita sałatka ze smażonymi pieczarkami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Austriacka sałatka z mortadeli 148

żółtego sera 2 łyżki,oleju 3 łyżki octu 150 ml wody niegazowanej sól pieprz PRZYGOTOWANIE: mortadelę kroimy w jak najcieńsze paseczki,ser ścieramy na tarce,jajka gotujmy na twardo i kroimy w ósemki,cebulkę kroimy w cieniutkie półplasterki mieszamy ze sobą wodę,ocet,olej ,sól, pieprz,  i wlewamy do sałatki,jak chwilę się przegryzie to można dodać jeszcze octu(...)tuńczykiem ,pieczarkami i krakersami Sałatka z ryżem i paluszkami krabowymi Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i sosem ziołowym Surówki do obiadu na 4 sposoby Lekka sałatka z szynką i ogórkiem

Swojskie jedzonko
Zdrowa konfitura z derenia. 112

zagotowania, pamiętaj o mieszaniu od czasu do czasu, aby konfitura się nie przypaliła. Do gotującej masy wsyp stopniowo pektynę wymieszaną z 0,15 kg cukru, cały czas energicznie mieszając. Gotuj jeszcze na małym ogniu przez 3-5 minut. Gorącą konfiturę rozlej do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 - 10 minut. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu(...)Można zrobić konfiturę bez pektyny, wtedy będzie mieć rzadszą konsystencję. Aby konfitura była zdrowsza można zamiast cukru dodać miód np. połowę cukru połowę miodu.  Domowy chlebuś, domowa szynka i domowa konfitura z derenia. mniam, mniam

Przepisy i porady kulinarne
Pomysły na szparagi 147

Sezon na szparagi w pełni i pewnie wielu z Was poszukuje ciekawych przepisów z wykorzystaniem tego wspaniałego warzywa. Postanowiłam przygotować wpis zbiorczy, aby zebrać w jednym

Codzienne Gotowanie
Mielonka z szynkowaru z marynowanymi pieczarkami 271

Pyszna,swojska mieloneczka na kanapki,dodałam pieczarki marynowane i smak jest naprawdę wyjątkowy-polecam gorąco!! Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 500g szynki b/z kości 20 dag słoniny  pieczarki marynowane(mały słoik,lub pół dużego) łyżeczkę soli peklowej ok 0,5 łyżeczki soli kamiennej płaska łyżeczka pieprzu białego 2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku łyżeczka żelatyny ok 70 ml zimnej wody(...)drobnym. dodajemy wszystkie przyprawy i wodę i mieszamy ok 5 min żeby składniki dobrze się połączyły. mięso wkładamy do szynkowaru na przemian z pieczarkami,dociskamy ,zamykamy szynkowar i gotujemy ok 1,5 godz w temp 80 stopni(czyli na małym ogniu). Rada:jak nie mamy szynkowaru można zrobić taką mieloneczkę w słoiku z szerokim wierzchem(ale wtedy gotujemy 1 godz

Swojskie jedzonko
Pasztet domowy 182

sól, świeżo zmielony pieprz  cząber świeże zioła oregano majeranek  tłuszcz do wysmarowania keksówek bułka tarta do obsypania keksówek  Mięso do pasztety może być to łopatka, karczek, szynka lub biodrówka,a nawet mięso drobiowe jednak wtedy pasztet będzie nieco suchy dlatego ja najczęściej używam różnych rodzaju mięs.  Pasztet z pieczarkami Wykonanie:  Warzywa obrać i pokroić. Mięso(...)liście laurowe, ziarenka pieprzu , gorczycy i jałowca.   Do garnka z wodą włożyć mięso, obrane cebule oraz marchew, pietruszkę, selera. Zagotować wszystko na dużym ogniu, później go zmniejszyć i gotować wszystko ok 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.  Wątróbkę dokładnie opłukać, wysuszyć a następnie obsmażyć na tłuszczu.  Po wystudzeniu mięso, zmielić  dwukrotnie na gładką masę wraz

Aromatyczne Podróże
Łopatka w kawałkach z szynkowara 251

Łopatka z szynkowara jest bardzo smaczna i soczysta, bardzo mi zasmakowała. Domowa wędlina jest zdrowa i nie zawiera konserwantów. Do wykonania szynki użyłam zestawu ,,Singiel'' od firmy Tradismak . Składniki: 900 gram łopatki wieprzowej 2 łyżeczki Szeherezady 2 łyżeczki Peklosmaczku  2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej  0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Dodatkowo: Szynkowar Singiel Tradismak Sposób przygotowania: Umyte i osuszone(...)wieprzowiny i czosnek granulowany, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy suchą żelatynę i ponownie mieszamy. Mięso przekładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy na 48 godzin do lodówki. Garnek w którym będziemy gotować szynkowar z mięsem wykładamy ściereczką, wstawiamy szynkowar, wbijamy termometr. Wlewamy zimną wodę w takiej ilości żeby sięgała poniżej 2 cm. od wierzchu, garnek umieszczamy na gazie, przykrywamy pokrywą. Gotujemy przez

Bajeczna Kuchnia
Hasło tygodnia - żółty ser. 130

"Niech mi każdy powie szczerze, skąd się wzięły dziury w serze?" - zastanawiał się w jednym ze swoich wierszy Jan Brzechwa. Czymże byłaby pizza bez sera? Albo

zadanie-gotowanie
Pasztet wieprzowy z grzybami 115

wieprzowiny ( łopatka, szynka ), 100 g wołowiny, 0,6 kg podgardla, 1 kg wątróbki gęsiej lub innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku(...)wyłożenia formy Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso i grzyby na półmisek. Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z grzybami, wątróbką i odciśniętą bułką - TRZYKROTNIE. Masę mięsną dokładnie

królestwo garów
Duszone ziemniaki z roladą w sosie serowym 192

chili, 150 g sera camembert, 100 ml śmietanki 30%, 100 g mąki pszennej, pęczek szczypiorku, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: rolada: Kotlety z szynki rozbijamy jak najcieniej, posypujemy solą i pieprzem. Marchew i ogórek kroimy na paski i układamy w jednej linii  na węższym boku każdego mięsa. Dodajemy oliwki i zwijamy na roladę(...)roladki. W garnku o dużym dnie zagotowujemy 0,5 l wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, 1 gałązki tymianku i chili. Wysmażone z każdej str. rolady przekładamy do gotującej wody. Wody powinno być tylko tyle, żeby rolady były przykryte, w razie potreby dolewamy wrzątku. Rolady gotujemy pod przykryciem ok. 30 -40 min. ziemniaki: Na dużej patelni rozgrzewamy

Moniki Smakołyki
Gulasz myśliwski. 244

wszystkich, którzy lubią kasze czy ryż proponuję dziś GULASZ MYŚLIWSKI. Oczywiście można go zjeść z ziemniakami, ale kasza to lepszy dodatek w tym przypadku. SKŁADNIKI: 80 dag. szynki wieprzowej lub łopatki 20 dag. boczku wędzonego parzonego 3 ogórki kiszone 50 dag. pieczarek garść suszonych lub mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła(...)pokrojone w kostkę smażymy z dodatkiem przypraw i posiekanej cebuli i czosnku około 1/2 godz., następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, smażymy 10-15 min., grzyby moczymy a następnie gotujemy w vegecie 1/2 godz., na patelni smażymy (15 min.)pokrojone w ćwiartki pieczarki z dodatkiem posiekanej cebuli ,soli i pieprzu, dodajemy pokrojone w paski ogórki i ugotowane grzyby leśne

Kuchnia Beaty
MOJA SAŁATKA Z SELEREA 181

Sałatka selerowa od dawna była serwowana w Moim domu. W pierwotnej wersji   zawierała szynkę, lecz ja od pewnego czasu wyeliminowałam mięso z Mojej diety, tak też szynka zniknęła z sałatki :P. Zapraszam do spróbowania. SKŁADNIKI SAŁATKA          Mały słoik selera konserwowego          Puszka kukurydzy(...)Pieprz czarny          Szczypta soli      Pracę zaczynam od ugotowania jajek na twardo. Jajka gotuję w osolonej wodzie ok. 10 min.                 Drugim etapem   pracy nad sałatką, jest przygotowanie sosu czosnkowego, który potrzebuje czasu, żeby się ,,przegrysc

Zdrowo i kolorowo
Salatka z surowej cukinii-pyszna 41998

Surowa cukinia marynowana w cytrynowym winegrecie jest nie tylko super szybka,ale rowniez super smaczna.Jesli nie jedliscie jeszcze surowej cukini musicie koniecznie wyprobowac ten przepis.To najzdrowsza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gnocchi z gruszką, szynką szwarcwaldzką i gorgonzolą 164

Mówiłam już, że kocham makaron? Na bank! A gnocchi to moja totalna słabość, a zarazem pięta achillesowa! Nieważne czy we włoskiej wersji, czy polskiej jako kopytka

Cooking Monster
Zupa krem z selera-dwa warianty 138

Jesien selerami sie zaczyna...Selery najdluzej "dyzuruja"  u mnie w ogrodzie,ale i na nie przyszedl czas.Dzis przynioslam kolejne sztuki.Zielone listki juz pokrojone i zapakowane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania