serem żółtym włącznie, miałam obawy przed jej zrobieniem. Zupełnie niesłusznie bo jest przepyszna i wcale mi nie przeszkadza że będę ją jadła sama :) Składniki 250g mięsa mielonego z szynki 4 liście kapusty pekińskiej 40g suszonych pomidorów w oliwie 270g żółtego sera (najlepiej pikantnego) jajko pól cebuli 2 łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko do posmarowania sól(...)tymianku Sposób przygotowania Ser umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki foli tak, aby nie dostawała się do środka woda. Ser umieszczamy w garnku z woda i gotujemy na małej mocy prze około 30 minut aż ser będzie całkowicie płynny. Aby ser szybciej się rozpuścił możemy go przed włożeniem do rękawa pokroić. W czasie, kiedy ser się rozpuszcza
Pyry na Gazznów się przenosimy na Sycylię. Pod Syrakuzy.Teściu będzie grał pierwsze skrzypce. Jak wiadomo, a może i nie, starej daty panowie, czyli teście wszelakie i ojce..na Sycylii nie gotują. To MA robić kobieta i to bez dyskusji. Są typki bardziej lub mniej wybredne, ale większość raczej zjada wszystko umęczona upałami... by potem poczłapać na słynną sjestę i dać kobiecie(...)Teściowa leżala sobie spokojnie w szpitalu w Auguście, na oddziale ortopedycznym, i to była jedyna możliwość aby sobie po prostu odpoczęła. Leżała już 2 dni, a teść jadł, salami, szynki, chleb, oliwki, sery, wino. Aż porządnie zatęsknił za makaronem. Akurat nikogo nie było z rodziny , kto by mógł mu przynieść ten makaron. Nawet jakby był to..by się nie odważył
Z Kuchni Do Kuchnicudo czekało na swój debiut stanowczo za długo, bo ciągle nie mogłam się do niego zebrać. Teraz tylko żałuję, że tak późno przyrządziłam suszony schab, gdyż swoim smakiem przypomina szynkę parmeńską, której ceny do najtańszych nie należą. W domowych warunkach możemy przygotować jej zamiennik znacznie taniej, a poza tym wiemy, co jemy w porównaniu do sklepowych wędlin. A mieszankę przypraw(...)przygotowując swój schab sugerowałam się sposobem Margarytki , natomiast sól i inne przyprawy dodałam wg własnych proporcji, choć są zbliżone, dlatego że wersję paprykową zamierzałam zrobić od samego początku. Ps. gotowanie za głosowanie tra do piątku do godziny 22. Składniki: ¾ kg ładnego kawałka schabu ¼ szklanki soli (lub mniej) ¼ szklanki cukru ¼ łyżeczki chili ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki tymianku Pieprz
Fabryka pomysłówpomidorów bez skórki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta soli Do obłożenia: 200 g szynki pokrojonej w paseczki 400 pieczarek 200 g twardego sera oliwki 2 cebule 1 oliwy do dekoracji świeże zioła: oregano i bazylia Wykonanie: Najpierw zrobiłam rozczyn. W miseczce(...)rąk. Pozostawiłam do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przygotowałam sos: Czosnek przecisnęłam przez praskę. W rondlu rozgrzałam oliwę i wrzuciłam czosnek. Chwilę przesmażyłam i dodałam pozostałe składniki. Wymieszałam i gotowałam na małym gazie około 15-20 minut. W tym czasie płyn z sosu zredukował się do minimum a sos powinien zgęstnieć. Po wystudzeniu zmiksowałam blenderem. Cebulę pokroiłam
Kuchnia u KrysiNaleśniki, naleśniki, chyba większość z nas je uwielbia. Można je robić na rozmaite sposoby, z różnym nadzieniem w wersji na słono i słodko. Krokiety z naleśników
gotuj ze mnąW jednym poście dwie znakomite pizzerie w tym samym miasteczku Biograd na moru na Chorwacji. Obie znakomite. Tak dobrej pizzy nie jadłam chyba jeszcze ani w
Karola gotujePyszne roladki, które przygotowałam na świąteczny obiad. Doskonała odmiana od tradycyjnych, ciężkich rolad z sosem lub tych smażonych w ogromnych ilościach oleju. Płatki owsiane są
Mania GotowaniaJednogarnkowa potrawa, łatwa i smakowita. Niby zwykły gulasz ale po dodaniu batata zyskuje egzotyczny smak. A , że wszelkie gulasze i zupy gulaszowe bardzo lubimy to eksperymentuję
Buniabaje w kuchniposmakiem rozpływającym się w ustach. Najbardziej cenioną odmianą mozzarella di bufala są produkty pochodzące z rejonu Campania. http://www.dietasrodziemnomorska.com.pl/pl/article/mozzarella-di-bufala-74.html Mozzarella nadaję się do sałatek (np. Caprese), szynki parmeńskiej, pomidorów i ziół. Zazwyczaj występuje w postaci obłych, pokrytych serwatką kulek. Może przybierać również kształty małych kuleczek, wałków, wiórków lub warkoczyków. Ser mozzarella znany jest(...)płat) 2 opakowania mozzarelli (2 kulki) 2 pomidory pieprz, sól do smaku listki bazylii lub rukoli masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Pomidory z puszki przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu około 15 minut, aby spora część wody odparowała. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany lub wyciśnięty czosnek, oliwę, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, bazylię, pieprz i sól. Gotujemy jeszcze
Moja Mama Gotujeoregano. Duś przez 10 minut. Szynkę pokrój w kostkę. Rozłóż sos pomidorowy pomiędzy kokilki, zrób w nim wgłębienie i wbij do każdego jajko, tak aby nie uszkodzić żółtka. Posyp szynką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez ok. 10 minut, aż białko się zetnie. Podawaj od razu z pieczywem i sokiem do picia. Drugie śniadanie - Truskawkowy(...)dekoracji: świeże truskawki (50 g), opcjonalnie - ekspandowany amarantus lub kasza jaglana Przygotowanie: Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz na sitku oraz przelej wrzątkiem. Przełóż do rondla, zalej mlekiem i zagotuj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Zmiksuj kaszę ręcznym blenderem, dodaj truskawki oraz miód i zmiksuj ponownie. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej miodu
Chilli Czosnek i Oliwaczosnek i smażyć jeszcze około minuty. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, dodać seler, pokrojone pomidory,ziemniaki, soczewicę i przyprawy. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować, aż warzywa będą miękkie, a soczewica się rozpadnie (około 30-40 minut). Ja połowę porcji miksuję i w ten sposób powstaje pyszna zupa krem z pieczonych warzyw. Pikantna zupa(...)przełożyć do misy wolnowaru Czas wolnowarzenia opcja low - 4-5 godzin opcja high - 3-4 godziny Pikantna zupa z pieczonych warzyw może być podawana z chipsami z szynki parmeńskiej lub boczku albo z grzankami. A może masz ochotę na: Zupa grzybowa Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną Harira - pożywna zupa marokańska Pikantna zupa z pieczonych warzyw #s3gt_translate_tooltip
Cztery Fajeryprzygotowania: Filet z kurczaka umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na desce i natrzeć z każdej strony solą lub jarzynką i pieprzem do smaku, owinąć w szynkę parmeńską każdy filet osobno, spiąć wykałaczkami aby się nie rozwalały. Na głębszej patelni rozgrzać masło z oliwą, ułożyć mięso i obsmażyć kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia, dodać(...)przykryć i obsmażać razem około 4 minuty, po tym czasie wlać gorący bulion, naczynie przykryć i dusić około 30 minut na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie, wlać śmietankę, gotować razem chwilę aż sos zgęstnieje. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z młodymi ziemniakami. Smacznego
Wanilia i Kardamonczosnek i smażyć jeszcze około minuty. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, dodać seler, pokrojone pomidory,ziemniaki, soczewicę i przyprawy. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować, aż warzywa będą miękkie, a soczewica się rozpadnie (około 30-40 minut). Ja połowę porcji miksuję i w ten sposób powstaje pyszna zupa krem z pieczonych warzyw. Pikantna zupa(...)przełożyć do misy wolnowaru Czas wolnowarzenia opcja low - 4-5 godzin opcja high - 3-4 godziny Pikantna zupa z pieczonych warzyw może być podawana z chipsami z szynki parmeńskiej lub boczku albo z grzankami. A może masz ochotę na: Zupa grzybowa Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną Harira - pożywna zupa marokańska Pikantna zupa z pieczonych warzyw #s3gt_translate_tooltip
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazatem warto zajadać bób z umiarem. :) 3. Bób trzeba gotować w zimnej wodzie - yyy... nigdy tego nie robię, bób szybko się gotuje i nie rozgotowuje. 4. Do wody na gotowanie bobu trzeba dodać cukru - a ja się pytam po co? Pozdrawiam cukrzyków! Do czego wykorzystać bób : 1. Przekąska: ugotowany bób podany sam lub z parmezanem, a czasami polany masełkiem(...)puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem, szynką parmeńską, serem pleśniowym, cebulą, pietruszką, tahini, kminem rzymskim ( kuminem ), tymiankiem, ryżem, ziemniakami, makaronem, z kaszą pęczak. Oczywiście są to moje propozycje, myślę jednak, że w tworzeniu nowych potraw ograniczyć
Ale Proste