krótszy, oraz z mielonej szynki i ryżu. Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami posypane koperkiem, ale równie dobrze można je zjeść z pajdą chleba lub bułką. Składniki: 1 kg zmielonej szynki (każde inne mięso będzie równie dobre) duża kapusta (wielkość oczywiście zależy od tego jak dużo chcecie gołąbków, wielkość kapusty ma również znaczenie przy zwijaniu gołąbków, duża kapusta=duże liście=łatwo(...)średnie cebule 3 ząbki czosnku łyżka oliwy 1 jajko sól pieprz kilka liści laurowych kilka zieli angielskich słoiczek przecieru pomidorowego 200 ml śmietany 18% Sposób przygotowania: Gotujemy ryż i studzimy. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. Wkładamy kapustę do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Od momentu zagotowania się wody gotujemy kapustę 10 minut, w połowie gotowania
na moim stole...składania ich w pierwsze, krótkie słowa. Znalazłam gadżet kuchenny, który znacznie ułatwił mi życie foremki do odciskania cyferek i literek . Dziś Wera przygotowała sobie kanapkę z serem i szynką i zainspirowała mamę do dalszych kulinarnych wariacji. Zarówno cyferki jak i literki mogą posłużyć nam również przy wykrawaniu ciasteczek i napisów z masy cukrowej (do ozdobienia tortów(...)torcie Wykonane są bardzo solidnie a ich kolory mobilizują nasze pociechy do wspólnej zabawy. Literki nabyłam w sklepie MyKitchen , w którym ostatnio znajduję całą masę kuchennych umilaczy. Pamiętajcie, że gotowanie wcale nie musi być nudne. Możemy połączyć dobre z pożytecznym i nauczyć nasze pociechy czegoś więcej. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytRzadziej gotuję zupy niż jakiś czas temu. Jednak każda z książek, która wertuję inspiruje mnie do przygotowania tej formy posiłku. Kiedy przeglądałam i czytałam przepisy z mojego urodzinowego prezentu ("Szybko, świeżo, prosto" Donny Hay) w oko wpadła mi zupa z soczewicy, krem z dyni oraz ten szybki i łatwy w przygotowaniu krem z zielonego, mrożonego, groszku. Świeży smak, przyjemna(...)konsystencja i ta chrupiąca szynka... niebo w gębie! Krem z groszku, z szynka dojrzewająca 1 łyżka oliwy 1 cebula, obrana posiekana 300 ml mrożonego groszku 1 ziemniak, obrany i starty lub pokrojony na małe kawałki 1 l bulionu drobiowego (u mnie wywar warzywny) listki z kilku gałązek mięty 100 ml kremówki sól, pieprz kilka plasterków szynki dojrzewającej, u mnie
Dzieje kuchennej Wiewióryalternatywa do kupnych wędlin. Dzięki podwójnej pasteryzacji można ją dłużej przechowywać i jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa mielonka! Składniki na 3 słoiki 250 ml: 1 kawałek szynki (700 g) sól czosnkowa pieprz kolorowy kilka ziaren jałowca Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i zmielić w maszynce (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy (nie żałować ;)). Wszystko(...)wymieszać. Przygotowane mięso przełożyć do 250 ml słoików (nakładać do 2/3 wysokości) i podwójnie pasteryzować (tzn. do garnka włożyć zakręcone słoiki, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i gotować na średnim ogniu około 45 minut* - na drugi dzień gotowanie powtórzyć). Przechowywać w chłodnym miejscu. *czas liczyć od momentu wrzenia wody
Ugotowaćszklanki mąki (+/-) Sos: 0,5kg dojrzałych słodkich pomidorów garść świeżej bazylii (można zastąpić świeżą natką pietruszki) sól, pieprz, cukier Dodatki: 30 dag pieczarek 1 cebula 50 dag mięsa wieprzowego ( szynki, łopatki itp.) przyprawa do gyrosa 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 30dag żółtego sera Sposób przygotowania: 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać sól, cukier, pieprz olej, jajka i stopniowo(...)Dokładnie połączyć, posypać delikatnie mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części. Bazylię pokroić. Pomidory i bazylię zmiksować. Przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. 3. Mięso pokroić, doprawić przyprawą do gyros i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę
A Ty Smakuj Mniechlebem. Z podanych proporcji wychodzi 2 -2,5 l zupy. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. karkówki) 300 g pieczarek 1 por 400 g serka topionego (np. pieczarkowego, z szynką itp.) sól, pieprz, papryka słodka i pikantna Wykonanie: Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojonego w krążki pora i pieczarki pokrojone w talarki lekko doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodka(...)serki są słone. Serki rozpuszczamy w 1 l gorącej wody, mieszamy trzepaczką wtedy szybciej się rozpuszczą. Do płynu dodajemy mięso z porem i pieczarkami i uzupełniamy resztą wody. Gotujemy ok. 20 min. żeby smaki się przegryzły. Smacznego
IMPRESJA SMAKUbrokuł nie traci wtedy swojego pięknego koloru), w tym czasie kroimy cebulę i wędlinę w kostkę, a następnie podduszamy razem na oleju. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy na plastry i gotujemy w lekko posolonej wodzie do uzyskania średniej twardości (żeby się nie rozsypywały). Paprykę kroimy w kostkę. Gdy brokuł będzie już odpowiednio ugotowany ( ja dogotowuję go dłużej niż na al dente(...)następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy masę, którą polejemy naszą zapiekankę: Ścieramy ser na tarce, rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz (ewentualnie przyprawę do zapiekanek). Układamy kolejno: brokuł - szynkę i cebulkę - paprykę - ziemniaki - polewamy masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego
Kuchnia moimi oczamilistków bazylii * o bazylii nie będę się wypowiadać , bo to zupełnie inna historia...Bazylia i bazylia to co innego - kiełbaska wiejska od wujka ,z ubitego świniaczka * miała być szynka parmeńska,ale ALMA za daleko i do tego ta burza! - parmezan - oliwa z oliwek - czosnek różowy polski - papryka czerwona nasza polska . Nie mogłam dać ostrej papryczki, bo by mi się(...)przecież jeszcze doprawiać tę sałatkę! Zamiast papryki słodkiej ,możecie dać kilka plasterków ostrej papryczki , no ale wtedy to winko musowo ! -naturalnie chifferi rigati MALMA Woda się gotuje, dobrze- wsypuję , jak zwykle na oko chifferi rigati MALMA i wraz z nimi szybko te dwa pomidory . Kilka sekund dosłownie, nakłuwam wykałaczką, skórka schodzi sama. Na gorącą oliwę z oliwek wrzucam całe
Z Kuchni Do Kuchnipieczywa tostowego 100g sera żółtego 4 plasterki szynki 2+1 jajko 1/2 szklanki mleka masło sól pieprz Przepis na francuskie tosty z jajkiem Na kromce pieczywa układamy 2 plasterki szynki i posypujemy startym żółtym serem . Przykrywamy drugą kromką delikatnie dociskając. W misce z mlekiem, roztrzepujemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Tosty maczamy w masie jajecznej, a następnie smażymy(...)mieć jeszcze płynne żółtko. Usmażone tosty przekładamy na talerze, a następnie układamy na nich usmażone jajko. Smacznego! Artykuł Francuskie tosty z jajkiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!innego jak samodzielnie uwędzić go we własnej wędzarni. Wędzenie kabanosa jest banalnie proste. Może być pierwszym krokiem w przyswajaniu sztuki wędzenia. Jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga dodatkowego gotowania. Jest wręcz kiełbasą idealną na każde wędzenie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Domowe wędzone w dymie kabanosy wieprzowe 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wędliny Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe(...)kabanosów. Z tym przepisem przygotujesz najlepsze na świecie kabanosy. Krótki czas przygotowania (24h) i wędzenia (2h) sprawia, że po przepis ten możesz sięgnąć w każdej chwili. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 500 g karczku 400 g chudego boczku 400 g podgardla 200 g wołowiny 100 ml wody 30 g mieszanki ziół i przypraw do kabanosów Browin* 30 g soli
ProstePesto.plPrzepyszna Quesadilla robiona przeze mnie po raz drugi. Do pierwszej dodałam zbyt dużo składników i pomidory tak, więc rezultat odbiegał znacząco od wzorca. Teraz jednak wszystko
Karola gotujePropozycja śniadaniowa lub kolacjowa. Zdrowsza alternatywa zwyczajowych tostów. Sami będziecie zdziwieni jakiego smaku nabiera mozzarella. Zapiekane kanapki bez sera żółtego, bez majonezu i innych kalorycznych dodatków
Karola gotujePo raz drugi przygotowałam dla was zbiór moich przepisów, które idealnie nadają się jako przekąski sylwestrowe. Mam nadzieję, że każdy z was wybierze coś dla siebie
Kolejny blog o gotowaniuFilet drobiowy faszerowany to nic nad zwyczajnego. Filecik i farsz. Właśnie w tym farszu jest pole do popisu, że tak powiem. U mnie zmienia się
Eli GotowanieQuiche to pyszne danie, idealne na każdą okazję, które możemy przyrządzić o każdej porze roku, modyfikując je w zależności od aktualnie dostępnych produktów oraz naszych potrzeb
Taste Of My Day