makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką MAKARON Z POLĘDWICZKĄ I PECZARKAMI Przygotowanie : 30 minut Porcje : 2 porcje Składniki: – 250 g makaronu spaghetti lub na przykład tagliatelle – pół średniej polędwiczki wieprzowej (około 150-180 g mięsa(...)cebula drobno posiekana – 10-12 pieczarek – 3-4 łyżki śmietany 18% – sól i pieprz – posiekana natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania zachowaj około pół zklanki wody z gotującego się makaronu. Wołowinę pokrój na małe kawałki, albo w cienkie plasterki albo jeszcze drobniej na paseczki. Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki pokrój w plasterki
nietylkopasta.plsylwestra – Nowy Rok i inne rodzinne uroczystości. Dobrze nam znany skład sałatki jarzynowej tylko z mięsnym dodatkiem. Większość z nas żyje w przekonaniu robiąc jarzynową z kurczakiem lub szynką, że to nasz wynalazek. Niestety, wynalazcą był kucharz z Francji, który swoje popisowe dania serwował w jednej z moskiewskich restauracji dla elit. I na początku była to DZICZYZNA W MAJONEZIE(...)Sałatka mistrza Oliviera czyli dziczyzna w majonezie. Tak pięknie i elegancko francuski kucharz nazwał swoją sałatkę. ( stoliczna, Салат Оливье, Salat Olivye ) ? Jak się robi sałatkę Olivier? Pyszna sałatka z gotowanymi warzywami, groszkiem, sosem na bazie majonezu i mięsnym dodatkiem, jest tylko namiastką i niedoścignionym wzorem oryginalnej sałatki Olivier. Sałatka stoliczna, tradycyjny przepis na sałatkę Olivier jest daleki od naszej sałatki
Dieta moja pasjasmakiem do tego stopnia, że musiałam ugotować Fasolka po bretońsku. Składniki: * 500 g fasoli Jaś * 500 g boczku parzonego lub surowego * 2 laski kiełbasy * dowolne mięso np. łopatka, szynka ok. 40-50 dkg * liść laurowy, ziele angielskie * 2-3 łyżki smalcu bądź stopionej słoninki * 1 łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, majeranek * przecier pomidorowy(...)Przepłukuję fasolę i zalewam wodą na kilka godzin. Przy weekendzie zalewam na noc a na tygodniu jak idę do pracy – z samego rana. Mięso zalewam wodą i gotuję do miękkości z odrobiną soli, kilkoma listkami i zielem angielskim. Jak już fasola napęcznieje dodaję ją do wywaru z mięsa i dolewam wodę, w której się moczyła. Gotuję na małym
Pieprzyć z Fantazjąsosu pomidorowego do garnka i gotuj około 10 minut. Do ziemniaków w sosie dodaj jarmuż. Na końcu zrób niewielkie wgłębienia i wbij w nie jajka. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez kolejne 5 minut. Po ugotowaniu zostaw jeszcze całość pod przykryciem na kilka minut. Danie możesz posypać kozim serem i podawać z chrupiącym pieczywem. Smacznego! Polecam Wa też inne przepisy(...)jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką Artykuł Pikantna szakszuka z ziemniakami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plMieliśmy tę przyjemność gotować razem z Gruzinami. Akurat trafiliśmy w wysokich górach pod Batumi na kurs robienia chaczapuri. Dla nas była to wielka frajda i przyjemność. Teraz połączyliśmy to danie z naszymi polskimi smakami. Wyszło przewybornie <3 Składniki Ciasto: 20 g drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy sól Farsz: 1 cebula 1 łyżka masła(...)małej główki kapusty włoskiej 100 g szynki konserwowej 100 g startego sera żółtego (u nas Gouda) koperek 150-200 ml bulionu warzywnego 3/4 szklanki passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku Przygotowanie W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy je do wody razem z oliwą i solą. Ciasto zagniatamy , pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie cebulę siekamy, szklimy ją na maśle, dodajemy pokrojoną
R'n'G Kitchennajlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i ziołami z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Na brzegu każdego płata mięsa układać szynkę, złożony na pół plaster sera. Zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Spinać brzegi wykałaczkami. ?Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z każdej strony(...)żurawinowy: 250 g świeżej żurawiny 2/3 szklanki wody 3 goździki pół szklanki cukru (lub więcej) W garnku z grubym dnem umieścić owoce, dodać cukier, wodę i zagotować. Dodać goździki. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż żurawina popęka, całość zgęstnieje, a woda odparuje. Na talerze wyłożyć po 2-3 łyżki sosu żurawinowego, a na nim pokrojone
Czerwień i błękitpotraficie, albo że jest zbyt trudna do przygotowania, podążajcie za moimi wskazówkami. Potrzebujemy: 500 g suchej białej fasoli 2 cebule 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 500 g wędzonej szynki lub kiełbasy 340 g sosu pomidorowego dla dzieci LaSelva 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe woda 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Fasolę zalewamy(...)ponad linię fasoli i odstawiamy do moczenia na całą noc. Następnie fasolę odcedzamy i ponownie zalewamy wodą, tym razem wystarczą około 3 cm ponad linię fasoli. Fasolę gotujemy z zielem angielskim, liściem laurowym i łyżeczką soli, do miękkości na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na oliwie do lekkiego zezłocenia. Kiedy cebula jest już gotowa dorzucamy
MamaOskarkadoskonale mogą być całym posiłkiem. Składniki: ziemniaki sól oliwa ser żółty rozmaryn suszony Przygotowanie: ziemniaki omyj i obierz ze skórki włóż je do garnka, zalej wodą, wsyp łyżeczkę soli gotuj przez 20 minut po 20 minutach odlej ziemniaki i je odparuj na wolnym ogniu posyp rozmarynem, solą, polej oliwą i dokładnie wymieszaj ziemniaki z tymi przyprawami wstaw w naczyniu żaroodpornym(...)stopni piekarnika na ok 20 minut po 20 minutach połóż na ziemniaki ser żółty i piecz razem jeszcze 10 minut Polecam do nich Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej czyli jak ożywić nudnego kurczaka lub Domowy kurczak jak u taty , a także Uduszona kurza noga czyli o tym jak łatwo jest zrobić smacznego kurczaka Pieczone ziemniaki, ale już bez sera
Oka w rosole czyli KaFka gotujePomysł na obiad - mięso mielone w sosie pomidorowym z batatami i sałatką z oliwkami i papryką. Składniki : - mięso mielone z szynki - sos pomidorowy passata - czosnek - oregano - chilli - bataty - sałata lodowa - czarne oliwki - pomidor - papryka - sok z cytryny - sól - pieprz Przygotowanie →Mięso 1. Rozgrzać olej na patelni, pokroić w kostkę czosnek i podsmażyć. 2. Dodać mięso i smażyć około 20 minut(...)Dolać sosu pomidorowego i doprawić oregano i chilli. 4. Dokładnie wszystko wymieszać i smażyć jeszcze krótką chwilę. →Bataty Bataty obrać i gotować około 30 minut. →Sałatka 1.Sałatę poszarpać na kawałki. 2.Pokroić w kostkę paprykę, pomidora i oliwki. 3. Wszystko wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Kuchenne innowacjelaurowe 3 ziarna ziele angielskie 1/2 papryczki chili czerwonej i zielonej 1 papryka żółta 1 ząbek czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie natka pietruszki. olej Pierś z kurczaka, mięso od szynki, obraną cebule i czosnek miele maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaję bułkę tartą, sól, pieprz, jajko, paprykę czerwoną, majeranek i wyrabiam. Formuję w rękach małe kulki które obtaczam(...)głębokiej przesmażam pokrojoną cebule na oleju, dodaję umyte i pokrojone pieczarki dalej przesmażam. Dodaję pokrojoną paprykę żółtą., dodaję fasolę, kukurydze, papryczki chili i przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Dziesięć minut przed końcem gotowania dodaję czosnek sprasowany, doprawiam sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wkładam klopsiki na wierzch. Przykrywam pokrywką i i gotuję
wesoła kuchniasosów (18%) 180-200g makaronu Pappardelle Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym – Wykonanie: Polędwiczki oczyszczamy z błonek, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Całość zawijamy w szynkę Prosciutto, a następnie kroimy na ok. 3 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Wysmażone polędwiczki przekładamy na talerz. Pieczarki kroimy na ćwiartki(...)cebulę w piórka. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy pieczarki. Gdy już lekko się podsmażą, doprawiamy lekko solą, pieprzem i czosnkiem. Kolejno dodajemy wino. Gotujemy, aż wino zredukuje swoją objętość o połowę. Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy aż sos nieco zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy jeszcze na koniec odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy polędwiczki do sosu, przykrywamy
Kulinarne Przebojekrótszy, oraz z mielonej szynki i ryżu. Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami posypane koperkiem, ale równie dobrze można je zjeść z pajdą chleba lub bułką. Składniki: 1 kg zmielonej szynki (każde inne mięso będzie równie dobre) duża kapusta (wielkość oczywiście zależy od tego jak dużo chcecie gołąbków, wielkość kapusty ma również znaczenie przy zwijaniu gołąbków, duża kapusta=duże liście=łatwo(...)średnie cebule 3 ząbki czosnku łyżka oliwy 1 jajko sól pieprz kilka liści laurowych kilka zieli angielskich słoiczek przecieru pomidorowego 200 ml śmietany 18% Sposób przygotowania: Gotujemy ryż i studzimy. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. Wkładamy kapustę do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Od momentu zagotowania się wody gotujemy kapustę 10 minut, w połowie gotowania
na moim stole...składania ich w pierwsze, krótkie słowa. Znalazłam gadżet kuchenny, który znacznie ułatwił mi życie foremki do odciskania cyferek i literek . Dziś Wera przygotowała sobie kanapkę z serem i szynką i zainspirowała mamę do dalszych kulinarnych wariacji. Zarówno cyferki jak i literki mogą posłużyć nam również przy wykrawaniu ciasteczek i napisów z masy cukrowej (do ozdobienia tortów(...)torcie Wykonane są bardzo solidnie a ich kolory mobilizują nasze pociechy do wspólnej zabawy. Literki nabyłam w sklepie MyKitchen , w którym ostatnio znajduję całą masę kuchennych umilaczy. Pamiętajcie, że gotowanie wcale nie musi być nudne. Możemy połączyć dobre z pożytecznym i nauczyć nasze pociechy czegoś więcej. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytRzadziej gotuję zupy niż jakiś czas temu. Jednak każda z książek, która wertuję inspiruje mnie do przygotowania tej formy posiłku. Kiedy przeglądałam i czytałam przepisy z mojego urodzinowego prezentu ("Szybko, świeżo, prosto" Donny Hay) w oko wpadła mi zupa z soczewicy, krem z dyni oraz ten szybki i łatwy w przygotowaniu krem z zielonego, mrożonego, groszku. Świeży smak, przyjemna(...)konsystencja i ta chrupiąca szynka... niebo w gębie! Krem z groszku, z szynka dojrzewająca 1 łyżka oliwy 1 cebula, obrana posiekana 300 ml mrożonego groszku 1 ziemniak, obrany i starty lub pokrojony na małe kawałki 1 l bulionu drobiowego (u mnie wywar warzywny) listki z kilku gałązek mięty 100 ml kremówki sól, pieprz kilka plasterków szynki dojrzewającej, u mnie
Dzieje kuchennej Wiewióryalternatywa do kupnych wędlin. Dzięki podwójnej pasteryzacji można ją dłużej przechowywać i jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa mielonka! Składniki na 3 słoiki 250 ml: 1 kawałek szynki (700 g) sól czosnkowa pieprz kolorowy kilka ziaren jałowca Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i zmielić w maszynce (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy (nie żałować ;)). Wszystko(...)wymieszać. Przygotowane mięso przełożyć do 250 ml słoików (nakładać do 2/3 wysokości) i podwójnie pasteryzować (tzn. do garnka włożyć zakręcone słoiki, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i gotować na średnim ogniu około 45 minut* - na drugi dzień gotowanie powtórzyć). Przechowywać w chłodnym miejscu. *czas liczyć od momentu wrzenia wody
Ugotowaćszklanki mąki (+/-) Sos: 0,5kg dojrzałych słodkich pomidorów garść świeżej bazylii (można zastąpić świeżą natką pietruszki) sól, pieprz, cukier Dodatki: 30 dag pieczarek 1 cebula 50 dag mięsa wieprzowego ( szynki, łopatki itp.) przyprawa do gyrosa 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 30dag żółtego sera Sposób przygotowania: 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać sól, cukier, pieprz olej, jajka i stopniowo(...)Dokładnie połączyć, posypać delikatnie mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części. Bazylię pokroić. Pomidory i bazylię zmiksować. Przelać do garnka i gotować na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. 3. Mięso pokroić, doprawić przyprawą do gyros i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę
A Ty Smakuj Mniechlebem. Z podanych proporcji wychodzi 2 -2,5 l zupy. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. karkówki) 300 g pieczarek 1 por 400 g serka topionego (np. pieczarkowego, z szynką itp.) sól, pieprz, papryka słodka i pikantna Wykonanie: Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojonego w krążki pora i pieczarki pokrojone w talarki lekko doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodka(...)serki są słone. Serki rozpuszczamy w 1 l gorącej wody, mieszamy trzepaczką wtedy szybciej się rozpuszczą. Do płynu dodajemy mięso z porem i pieczarkami i uzupełniamy resztą wody. Gotujemy ok. 20 min. żeby smaki się przegryzły. Smacznego
IMPRESJA SMAKUbrokuł nie traci wtedy swojego pięknego koloru), w tym czasie kroimy cebulę i wędlinę w kostkę, a następnie podduszamy razem na oleju. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy na plastry i gotujemy w lekko posolonej wodzie do uzyskania średniej twardości (żeby się nie rozsypywały). Paprykę kroimy w kostkę. Gdy brokuł będzie już odpowiednio ugotowany ( ja dogotowuję go dłużej niż na al dente(...)następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy masę, którą polejemy naszą zapiekankę: Ścieramy ser na tarce, rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz (ewentualnie przyprawę do zapiekanek). Układamy kolejno: brokuł - szynkę i cebulkę - paprykę - ziemniaki - polewamy masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego
Kuchnia moimi oczamilistków bazylii * o bazylii nie będę się wypowiadać , bo to zupełnie inna historia...Bazylia i bazylia to co innego - kiełbaska wiejska od wujka ,z ubitego świniaczka * miała być szynka parmeńska,ale ALMA za daleko i do tego ta burza! - parmezan - oliwa z oliwek - czosnek różowy polski - papryka czerwona nasza polska . Nie mogłam dać ostrej papryczki, bo by mi się(...)przecież jeszcze doprawiać tę sałatkę! Zamiast papryki słodkiej ,możecie dać kilka plasterków ostrej papryczki , no ale wtedy to winko musowo ! -naturalnie chifferi rigati MALMA Woda się gotuje, dobrze- wsypuję , jak zwykle na oko chifferi rigati MALMA i wraz z nimi szybko te dwa pomidory . Kilka sekund dosłownie, nakłuwam wykałaczką, skórka schodzi sama. Na gorącą oliwę z oliwek wrzucam całe
Z Kuchni Do Kuchnipieczywa tostowego 100g sera żółtego 4 plasterki szynki 2+1 jajko 1/2 szklanki mleka masło sól pieprz Przepis na francuskie tosty z jajkiem Na kromce pieczywa układamy 2 plasterki szynki i posypujemy startym żółtym serem . Przykrywamy drugą kromką delikatnie dociskając. W misce z mlekiem, roztrzepujemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Tosty maczamy w masie jajecznej, a następnie smażymy(...)mieć jeszcze płynne żółtko. Usmażone tosty przekładamy na talerze, a następnie układamy na nich usmażone jajko. Smacznego! Artykuł Francuskie tosty z jajkiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!innego jak samodzielnie uwędzić go we własnej wędzarni. Wędzenie kabanosa jest banalnie proste. Może być pierwszym krokiem w przyswajaniu sztuki wędzenia. Jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga dodatkowego gotowania. Jest wręcz kiełbasą idealną na każde wędzenie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Domowe wędzone w dymie kabanosy wieprzowe 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wędliny Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe(...)kabanosów. Z tym przepisem przygotujesz najlepsze na świecie kabanosy. Krótki czas przygotowania (24h) i wędzenia (2h) sprawia, że po przepis ten możesz sięgnąć w każdej chwili. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 500 g karczku 400 g chudego boczku 400 g podgardla 200 g wołowiny 100 ml wody 30 g mieszanki ziół i przypraw do kabanosów Browin* 30 g soli
ProstePesto.plPrzepyszna Quesadilla robiona przeze mnie po raz drugi. Do pierwszej dodałam zbyt dużo składników i pomidory tak, więc rezultat odbiegał znacząco od wzorca. Teraz jednak wszystko
Karola gotujePropozycja śniadaniowa lub kolacjowa. Zdrowsza alternatywa zwyczajowych tostów. Sami będziecie zdziwieni jakiego smaku nabiera mozzarella. Zapiekane kanapki bez sera żółtego, bez majonezu i innych kalorycznych dodatków
Karola gotujePo raz drugi przygotowałam dla was zbiór moich przepisów, które idealnie nadają się jako przekąski sylwestrowe. Mam nadzieję, że każdy z was wybierze coś dla siebie
Kolejny blog o gotowaniuFilet drobiowy faszerowany to nic nad zwyczajnego. Filecik i farsz. Właśnie w tym farszu jest pole do popisu, że tak powiem. U mnie zmienia się
Eli GotowanieQuiche to pyszne danie, idealne na każdą okazję, które możemy przyrządzić o każdej porze roku, modyfikując je w zależności od aktualnie dostępnych produktów oraz naszych potrzeb
Taste Of My Daywielu różnych i ciekawych potraw. Na warsztat dzisiaj bierzemy to pierwsze przychodzące na myśl połączenie, czyli makaron, kurczak i dyniowe pesto. Ale kombinować możesz bardziej! Grzanki z pesto dyniowym, szynką parmeńską, figą i sosem balsamicznym? Pizza z pesto dyniowym? Ja mam jeszcze kilka pomysłów na jego wykorzystanie, ale nie chcę zdradzać wszystkiego. Pobawcie się tym produktem, według mnie można znaleźć(...)dlatego zrób cały słoiczek pesto i dodawaj do różnych potraw. Enjoy! Składniki na dyniowe pesto: 1/2 szklanki puree z dyni (250- 300 g dyni hokkaido pokrój w kostkę, gotuj do miękkości, odcedź z nadmiaru wody i zmiksuj na gładkie puree), 1/3 szklanki startego parmezanu, 1/4 szklanki orzeszków pinii lub pistacji, szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki oliwy
Mango PapajaTak przygotowana wędlinka na pewno Wam posmakuje, mięsko jest aromatyczne, dobrze przyprawione i nie suche. Składniki na roladę: duża pierś z kurczaka 10 małych plasterków
Gotowanie...to proste !fetą Roladki z kurczaka faszerowane botwinką Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka z makreli pikantna Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Sos musztardowy Brokuł smażony Ośmiorniczki parówkowe Jak gotować jajka by nie pękały Noodle z tuńczykiem Pesto ze szpinaku Jajka sadzone na szpinaku Polenta Jajecznica z boczkiem Jajecznica z jarmużem Sos pomidorowy do makaronu Kiełki na patelnię stir- fry Sałatka(...)occie Sałatka z serkiem wiejskim Sałatka z kuskusem perłowym, ogórkiem i papryką Caprese z kaki Kalafior z pesto Sałatka z owocami morza i fasolką – szybka, dietetyczna Jajka z szynką Jak ugotować bób Cukinia smażona Cukinia z kiełbasą Koziołki z parówek Sałatka Tabule z jarmużem i pomarańczą czerwoną Kanapka z boczkiem BLT Kanapka z masłem orzechowym i bananem Koreczki z szynką
Dorota SmakujeSzybkie przekąski Sałatka z makreli pikantna Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Sos musztardowy Brokuł smażony Ośmiorniczki parówkowe Jak gotować jajka by nie pękały Noodle z tuńczykiem Pesto ze szpinaku Jajka sadzone na szpinaku Polenta Jajecznica z boczkiem Jajecznica z jarmużem Sos pomidorowy do makaronu Kiełki na patelnię stir- fry Sałatka z gruszkami w occie Sałatka z serkiem wiejskim(...)Sałatka z kuskusem perłowym, ogórkiem i papryką Caprese z kaki Kalafior z pesto Sałatka z owocami morza i fasolką – szybka, dietetyczna Jajka z szynką Jak ugotować bób Cukinia smażona Cukinia z kiełbasą Koziołki z parówek Sałatka Tabule z jarmużem i pomarańczą czerwoną Kanapka z boczkiem BLT Kanapka z masłem orzechowym i bananem Koreczki z szynką dojrzewającą Pieczone jabłka w boczku
Dorota SmakujePlacki z zielonego groszku to doskonała propozycja na szybkie śniadanie lub pożywną przekąskę, którą można też zabrać ze sobą na spacer, piknik, do szkoły albo
Di gotujetakie, że Łooo! Koniecznie wypróbujcie bo mięso nie dosyć, że przepyszne to jeszcze rozpływa się w ustach! Poezja! Ja swoją wieprzowinę w ciemnym sosie Łowicza podałam z gotowanymi ziemniaczkami i duszoną czerwoną kapustą. Miałam nadzieję, że zostanie mi jej trochę do bułek na kolację ale nie było szans. Zniknęła w zastraszającym tempie. Następnym razem na pewno upiekę(...)przygotowanie szarpanej wieprzowiny wymaga czasu i cierpliwości ;) Dzień wcześniej marynujemy mięso a następnie pieczemy je w niskiej temperaturze przez 6 godzin. 1,5 kg mięsa z łopatki lub szynki Marynata: 3 łyżeczki ajwaru 3 łyżeczki keczupu pikantnego 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka
Smakołyki Asimarchewki 2 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka ząbek czosnku dwie garście fasolki szparagowej 2 liście laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego kawałek pora 1 łyżka masła klarowanego 300g mięsa z szynki 1 małe jajko 2 łyżki kaszy manny sól pieprz szczypta majeranku szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki Mięso zmielić, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, majerankiem, dodać jajko, kaszę mannę, wymieszać(...)opalić nad ogniem. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać 1,5-2 litry wody, dodać liść laurowy, ziele, zagotować, wrzucić warzywa, gotować na małym ogniu ok 10 minut. Z mięsa uformować okrągłe frykadelki (najlepiej mokrymi dłońmi), wrzucać do zupy. Gotować ok 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć cebulę i por, zupę doprawić
Obiad gotowyteż). Zupa jest dobrym pomysłem na jesień, gdyż brokuły w marketach dostępne są cały rok. Składniki: 1 cebula 4 ząbki czosnku pół papryczki chili imbir koło 1 cm brokuł szynka szwarcwaldzka lub boczek wędzony (5 plasterków) koperek 2 małe marchewki przyprawy (pieprz, sól, liść laurowy, ziele, angielskie, szczypta papryki słodkiej i ostrej) Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce a cebulę(...)wszystko na patelni, dodając przyprawy. W momencie w którym, cebulka się zeszkli dołożyć tartą marchew,imbir, chili i różyczki brokuła. Następnie trzeba przełożyć wszystko do garnka i zalać bulionem. Gotować do pól godzimy. W międzyczasie podsmażyć na patelni boczek. Pod koniec, jak to zwykle bywa, doprawić zupę śmietaną lub jogurtem i dodać koperek (opcjonalnie). SMACZNEGO
Lubczyk i Waniliabulionu 2 łyżki mąki 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego *jest to jeszcze wersja zimowa, w letniej zastępujemy oczywiście świeżymi warzywami 1. Szynkę oczyścić z błonek, pokroić w kawałki (ja robię takie bardziej plastry żeby się szybciej udusiły). Posypać przyprawami, wlać trochę oleju (tyle, żeby przyprawy się przykleiły), wymieszać wcierając przyprawy w mięso(...)lodówki (ja najczęściej robię to dzień wcześniej i marynuję całą noc). 2. Mieszankę warzywną ugotować w bulionie. Wyjąć (łyżką cedzakową) i odstawić na bok (można warzywa wrzucić pod koniec gotowania mięsa ale wtedy przy doprawianiu i mieszaniu mogłyby się za bardzo porozwalać dlatego ja gotuję je wcześniej - można też ugotować je osobno, ale wtedy cały wywar z nich trzeba
Kto ugości moich gości?się z Wami moim przepisem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej (inaczej kwaszonej) 1 kg pokrojonej kapusty białej suszone grzyby (ja dodałam ok. 4 garści) ok. 1 kg wieprzowiny (łopatka, szynka itp.) 2 wędzone nogi z kurczaka kiełbasa (wedle uznania) 1 duża cebula 4-5 liści laurowych 4-5 sztuk ziela angielskiego ziarna pieprzu czarnego sól, pieprz, papryka, zioła Kapustę(...)kwaśna można ją opłukać. Wkładamy najlepiej do dużego emaliowanego garnka. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w kulkach. Zalewamy wrzątkiem (ok. 5 cm od dna). Pokrojoną kapustę białą gotujemy w osobnym garnku. W tym czasie można zalać wrzątkiem suszone grzybki. Po ok. 1 godzinie białą kapustę dodajemy do kwaszonej. Cebulę kroimy w kostkę, można podsmażyć. Mięso wieprzowe również kroimy
tojestpyszne.blogspot.comkości słodka mielona papryka sól czosnek granulowany pieprz olej 1 cebula 1 marchewka 1 czerwona papryka liść laurowy ziele angielskie kminek w ziarenkach woda mąka śmietana Sposób wykonania: 1. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Posypać solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem granulowanym, dodać odrobinę oleju i całość zamieszać. Odstawić na 15 minut, po czym obsmażyć na patelni(...)posiekaną cebulę na oleju, dodać mięso z patelni i zalać wodą w takiej ilości, by zakryła mięso. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 3. Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy kminek. 4. W misce wymieszać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej wody, wlać
Kuchnia domowa AniDziś w smaku szukam wiosny. Dni co raz dłuższe, a słońce z dnia na dzień cieplej grzeje. Myślę, że zimne dni pożegnaliśmy na długo. I właśnie
kulinarnyJaTraditional cabbage rolls with meat and rice Składniki: 1 główka kapusta biała 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 10 dag ryż 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek 0,7 l. bulion z drobiu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidory pelatti 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 0,5 łyżeczki(...)ziół prowansalskich francuskich ½ łyżeczki cukru 2 liście laurowe 3 ziele angielskie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego 1 szklanka wywaru z gotowanych gołąbków 100 ml. śmietana 18% Sól Pieprz świeżo zmielony Sposób wykonania: Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę ostudzić i oddzielić
Kulinarny karnet Christophera