szynką prosciutto 1 opakowanie groszku konserwowego np. Jamar 1 opakowanie kukurydzy konserwowej np. Jamar 1 opakowanie czerwonej fasoli np. Jamar 4 jajka ok 6 łyżek majonezu sól, pieprz do smaku Ponadto: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy gyros Sposób wykonania: 1. Mięso oczyszczamy, kroimy na małą kostkę i smażymy z przyprawą gyros na oliwie, do uzyskania złotego koloru. Jajka gotujemy
Kuchnia w czekoladziePyszny i bardzo sycący gulasz z ciecierzycą. Moja pierwsza (!) - bardzo udana - przygoda z ciecierzycą :) SKŁADNIKI 700g szynki lub łopatki wieprzowej 250g ciecierzycy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 puszka pomidorów (krojonych) 100ml białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cukru 2 listki laurowe(...)kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Ciecierzycę namaczamy przez noc. Odcedzamy i gotujemy w nowej wodzie przez godzinę. Wrzucamy na sitko. Z mięsa usuwamy tłuszcz i żyłki i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju (przyprawiamy solą i pieprzem) i wyciągamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek
Moje Kuchenne Rewelacjeszynkę pokrój na maleńkie kosteczki. Wszystko podduś na maśle przez 10 minut, na małym ogniu. Dodaj do masy z bułek. Poczekaj aż przestygnie. Dosyp posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitej masy . Przykryj masę i odczekaj minimum 30 minut. Teraz wstaw wodę, osól ją i gdy zacznie wrzeć zrób mokrymi rękoma kulkę z ciasta i wrzuć do gotującej
Pasje Jolkikażdym domu dobierana do upodobań, czasem robi się ją z samej kiszonej kapusty, a ja lubię pół na pół. 20-30 dag boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka 10-15 dag słoniny 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe(...)koncentrat pomidorowy kilka listków liścia laurowego kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek, tymianek, bazylia po łyżeczce sól, pieprz, cukier do smaku gałązka rozmarynu Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy , gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym
Apetyczna babeczkaktórej nie wiem co ugotować dla moich dzieci.Wtedy poniższa potrawa jest najlepszym wyjściem . Przygotowując tę potrawę , można użyć dowolnego sera, można dodać groszku ( ja nie miałam) lub posiekanej szynki . Składniki: 300g makaronu penne 250ml tłustej śmietany 100g ostrego sera cheddar, startego 100g sera gorgonzola, pokrojonego na małe kawałki 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej 2 kulki sera mozzarella, odcedzone(...)kostkę 3 żółtka jajek 100g świeżo startego parmezanu sól i świeżo zmielony pieprz zioła świeże do posypania Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Makaron gotujemy al dente w dużym garnku, w dużej ilości osolonej, wrzącej wody. Odcedzamy i wrzucamy do tego samego garnka, nie wstawiając go na ogień. Do garnka dodajemy śmietanę, sery cheddar i gorgonzolę. Garnek
Gorący kąsekoraz korzenny a zarazem gorzkawy i słodki smak * po zmieleniu nabiera ostrości * zaostrza apetyt i przyspiesza trawienie * można przyprawiać nim dania słodkie ale i urozmaica też smak szynki, kotletów i bitek GAŁKA MUSZKATOŁOWA * przyprawą są ususzone, szarobrązowe, owalne nasiona drzewa muszkatołowca korzennego * wykorzystuje się też okalającą je czerwoną osnówkę, nazywaną kwiatem muszkatołowym i jest pikantniejsza niż nasiona(...)gałka ma zapach korzenny i słodkawo-gorzki smak * zmniejsza wzdęcia i bóle reumatyczne * utartą gałkę dodajemy do lodów, kremów, ciast * idealnie sprawdzi się do kompotu, pieczonych owoców i gotowanych warzyw * niezastąpiona do grzanego wina, ponczu oraz mięsnych pasztetów i ryb WANILIA * jej laski są owocami storczykowatego pnącza * słodko-korzennego aromatu nabierają podczas obróbki polegającej na naprzemiennym poceniu
Magiczne Życie MartyDomowe parówki wieprzowe to jeden z trudniejszych wyrobów jakie przygotowałam w warunkach domowych bez specjalistycznego sprzętu, czyli kutra masarskiego. Troszkę pracochłonne ze względu na kutrowanie i
Kocham..lubię..gotuję..Już niedługo ukochane święto Amerykanów, a mianowicie Halloween. Do nas do Polski pomału wkracza to święto, chociaż ja do niego jestem sceptycznie nastawiona. Ale postanowiłam zaproponować
Gotuję Testujęhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się sałatką mojej wspaniałej znajomej - Sylwii. Od dawna nosiłam się z zamiarem jej przyrządzenia i teraz
Di gotujePomysł na tą sałatkę podpatrzyłam przy okazji wizyty w restauracji. Co prawda nie zamawiałam jej osobiście, lecz lista składników wzbudziła moje zainteresowanie. Ostatnio bardzo często sięgam
Mania GotowaniaSałatka ze szpinakiem i grillowanym kurczakiem to szybka propozycja na lekką i zdrową kolację. Sałatka składa się praktycznie z 3 składników. Szpinak to bogactwo składników odżywczych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gram - 277 kcal Pumpernikiel , kromka - 40 gram - 101 kcal Makaron Pszenny 2-jajeczny gotowany , szklanka -200 gram -248 kcal Kasza Gryczana gotowana , łyżka - 15 gram - 20 kcal Ryż Biały gotowany, łyżka - 20 gram - 27 kca Muesli z Owocami , łyżka - 10 gram - 32.5 kcal Płatki Kukurydziane , łyżka - 10 gram - 36 kcal JAJA, MIĘSO ,RYBY I ICH PRZETWORY : ***************************************************** Jajko , sztuka(...)Parówki Drobiowe , sztuka - 50 gram - 130 kcal Pasztet Drobiowy , 30 gram - 68.5 kcal Polędwica Sopocka , 2 plasterki - 20 gram - 33 kcal Polędwica Drobiowa , 2 plasterki -20 gram - 18.5 kcal Szynka Wieprzowa , plasterki - 20 gram - 50 kcal Szynka Drobiowa ,plasterek - 20 gram - 24.5 kcal Szynka Wołowa , plasterek - 20 gram - 21.5 kcal Kotlet Schabowy Panierowany , sztuka - 100 gram - 357 kcal Kotlet
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigotowane utłuczone ziemniaki ( nie zawsze ), mleko, cukier, sól i olej. Langosz podawany jest najczęściej z czosnkiem, śmietaną i serem. Jest to taki klasyczny węgierski fast-food, sprzedawany w specjalizujących się w jego przygotowaniu budkach, umiejscowionych najczęściej w centrach miast lub przy dworcach. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką
Ostra na SłodkoOgórki kanapkowe curry do słoików są świetne! Raz, że smakują wybornie. Dwa, że to gotowy plaster korniszonka, który możemy wprost na kanapce umieścić ( a kanapki z
Dorota SmakujeRolada wieprzowa z ryżem i szpinakiem , coś w rodzaju klopsa, ale zwijanego jak rolada, nadziana szpinakiem. 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka), 150 g ryżu (u mnie długoziarnisty), 2 jajka, 500 g szpinaku już przebranego i umytego, 3 łyżki masła, 2 – 3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz świeżo zmielony, 1 łyżka oleju Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać(...)wody, dodać 1 łyżkę masła i wsypać 1/2 łyżeczki soli. Zagotować pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut. Ugotowany ryż odstawić do ostygnięcia. Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić
królestwo garów