gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:235/391)

Pasta z fasoli na kanapki 151

salami lub szynkę. Staram się więc przyrządzić coś na kanapki w wersji bezmięsnej. Warzywne pasty czy hummus , cieszą się u nas dużą popularnością. Nawet dzieci doceniają ich smakowe walory. Ponieważ u nas w domu pasta z fasoli to smakołyk, do jej przygotowania zawsze używam suchej fasoli i to w dużej ilości. Moczę ją przez noc, a potem gotuję w osolonej

codojedzenia
Zapiekanka z tortellini, kurczakiem i brokułem w kremowym beszamelu 320

tortellini z szynką 1 brokuł 200 g żółtego sera Olej do smażenia Masło do formy Sos beszamelowy: 1,5 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Ok. 750 ml mleka Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Sok z cytryny Suszony koperek Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanej patelni. Brokuł oraz makaron tortellini gotujemy do miękkości

VioletoweKucharzenie
Tortilla z jarmużem 164

szynka, boczek) 1 cebula 5 jajek 50 ml śmietany - użyłam kremówki 30 g startego sera - np   Parmezan ,   szczypior od dymki drobno pokrojony 1 papryczka jalapeno drobno pokrojona garść bazylii, posiekanej sól, pieprz patelnia którą można wstawić do piekarnika przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.  Jarmuż opłukać, pozbawić grubych łodyg, drobno pokroić, zalać wrzątkiem, posolić, gotować

Stare Gary
KLOPSIKI ALA MEETBOLSY 114

mięsa od szynki 2 jaja 3-4 czubate łyżki kaszki manny sól, pieprz papryka słodka 1 cebula kostka rosołowa cielęca liść laurowy ziele angielskie przecier pomidorowy śmietanka koperek Wykonanie: Mięso mielimy przez maszynkę wraz z cebulą.Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, sól, pieprz, paprykę oraz kaszkę manną.Całość wyrabiamy. Mokrymi rękoma formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotującą wodę

Walijskie Pichcenie
Spaghetti bolognese (bezglutenowe) 121

wszyscy znają, ale jednak zdecydowałam się moją wersję opublikować, ponieważ jak zobaczyłam w jednym z popularnych programów kulinarnych w telewizji, że pani w restauracji wrzuca mięso mielone do wody, gotuje to, a następnie dodaje przecier pomidorowy z puszeczki i nazywa to spaghetti bolognese, to się załamałam. Może i w ogóle nie istnieje we włoskiej kuchni podobne danie, ale skoro już(...)dzieci. Zapraszam :-) Składniki (proporcja dla 3-osobowej rodziny, starczy na dwa dni, na drugi dzień oczywiście smaczniejsze): 250 g makaronu typu spaghetti 500 g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 l sosu pomidorowego (kartoniki sosu po 500 ml dostępne m.in. w Lidlu) ok. 20-30 ml wody (opcjonalnie) ok. 20-30 ml mleka (opcjonalnie

Kawa z mlekiem
Przepis na kanapki imprezowe 88

smakach . 3 przepisy na kanapeczki na imprezę . Na prywatkę, parapetówkę, czy urodzinowe przyjęcie, niewielkiego rozmiaru kanapki są przystawką idealną. Zobacz nasze najlepsze przepisy na kolorowe kanapeczki na imprezę, z szynką, ze śledziem i z łososiem! Kiedyś na domowe imprezy zawsze robiło się kanapki. My ten zwyczaj stosujemy do tej pory. Na nasze domowe imprezy zawsze przygotowujemy kolorowe mini kanapki, które(...)Przepis na kanapki imprezowe jest bardzo uniwersalny, gdyż można je przygotowywać z dowolnych składników. Te zostały posmarowane solonym masłem i obłożone ogórkiem i rzodkiewką. Na kanapki można położyć plasterek gotowanej lub wędzonej wędliny, kawałki pieczonego mięsa , Doskonale sprawdzają się też różne sery. Można wykorzystać kolorowe warzywa, sałatę, czy zioła. Kanapki można posmarować masłem, majonezem, czy dowolnym serkiem kanapkowym ! Gdy zrobimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak Ugotować Quinoa (Komosa Ryżowa) i Energetyzująca Sałatka z Quinoa z Awokado i Szpinakiem 135

zdań na jej temat. Ugotowane ziarna według mnie są mało wyjściowe i w smaku takie neutralne, ale w sałatce nabrały charakteru, a w połączeniu z filetem ze szpinakiem w szynce parmeńskiej to już dla mnie była tak zwana petarda. Jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego polecam ją jako dodatek do obiadu, ale także jako jedzenie(...)przez wysoką zawartość tłuszczu ma dużo krótszy termin przydatności i powinna być przechowywana w suchym i szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu. Przechowywana w lodówce wytrzyma do 6 miesięcy. Jak gotować quinoa? Nieoczyszczone nasiona pokryte są saponiną, chemicznym związkiem o gorzkim smaku, więc aby pozbyć się goryczki przed gotowaniem nasiona należy przepłukać na sicie pod zimną bieżącą wodą, sito powinno mieć

Blondynka Gotuje
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 112

które nie zapewniłyby mi tak istotnej dla mnie wolności.  Cieszę się, że od początku połączyła nas wspólna wizja, by te i kolejne warsztaty były czymś więcej niż tylko gotowaniem, by stały się dla wszystkich inspiracją do nowych kulinarnych wędrówek, dodały odwagi w łączeniu smaków łamiąc utarte stereotypy i pokazały jak ważne i wyjątkowe są chwile, które łączą pasjonatów dobrej(...)smaku lata. Zatrzymany w potrawach, wspomnieniach, słowach i zdjęciach.  I pomyśleć, że jeszcze trzy miesiące temu .... A oto menu warsztatów Smak Lata: CZWARTEK Grillowane brzoskwinie z kozim serem, szynką parmeńską z focaccią (ziołową oraz z mirabelkami, miętą i solą morską), sałata Zupa krem z pieczonych buraków i malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem

KUCHARNIA
Bigos z młodej kapusty – danie jednogarnkowe 117

najczęściej przygotowujecie z młodej kapusty? A może też robicie taki prosty bigos? Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka pół cebuli 3 kiełbasy śląskie – u mnie z szynki Maestro Henryk Kania pół opakowania kabanosów z solą Henryk Kania 1 pełna łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 liść laurowy 2-3 ziela angielskie około 500 ml bulionu(...)dolać mniej jeśli wolicie gęstsze dania, ilość zależy od upodobań i wielkości kapusty). Doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, w między czasie warto 1-2 razy całość przemieszać. Następnie dodajemy nasz przecier pomidorowy i posiekaną zieloną pietruszkę, mieszamy i jeszcze chwilę zostawiamy

Słodkie okruszki
Biodrówka pieczona z warzywami 207

Biodrówka pieczona z warzywami to proste i smaczne jednogarnkowe danie obiadowe. Mięso wychodzi kruche i bardzo aromatyczne z pieczoną marchewką i lekko pikantnymi ziemniakami. Biodrówka wieprzowa

Gotuj w domu
Ciasto cukiniowe z fetą. 161

Kiedy tylko Marzena zrobiła swoje cukiniowe muffinki pomyślałem, że mój pomysł na ciasto może być dla nich konkurencją. Okazało się jednak, że muffinki są deserowe i

zadanie-gotowanie
Muffiny z żółtym serem i wędzonym łososiem 150

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Muffinki są przepyszne i smakują jak małe, wytrawne bułeczki. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno

Di gotuje
Sylwestrowe przekąski. 125

Na sylwestrowy wieczór czy inną imprezę dobrze jest przygotować nie tylko dania gorące, ale również przekąski ciepłe czy zimne. Zimne przekąski możemy przygotować wcześniej co na

Kuchnia Beaty
Po co mi ten blog… 138

pieniądze (własny hosting, składniki), i czas (a to akurat dobro bezcenne). Zdjęcia same się nie robią, nie oświetlają, nie obrabiają, przepisy – same się nie redagują, nie publikują. Gotuję od lat, wszystkie swoje przepisy mam zgromadzone na karteczkach, karteluszkach, w notesach, zeszytach. Blog jest dla ludzi, dla Was, nie dla mnie. Bardzo mi daleko od bycia ekshibicjonistką, stąd też na blogu(...)jeden z głównych składników na zupełnie inny, o innych właściwościach chemicznych i smaku, Pani liczyła na uzyskanie efektu „wow”?   To nie jest odosobniony przypadek. Pulled pork: „Użyłam chudej szynki do i rano po pieczeniu była wiórem (piekłam bez przykrycia”. Karmel: „Postawiłam cukier na kuchence i się przypalił.” Kurczak: „Do pieczonego paprykowego kurczaka na dno włożyłam pieczarki zamiast ziemniaków, puściły

Karo in the Kitchen
Gulasz Paprykowy 105

Gulasz Paprykowy Tak niewiele nam potrzeba na pyszny obiadek. Składniki: ·        1 kg szynki wieprzowej ·        Pomysł na gulasz paprykowy ·        4 papryki czerwone ·        Sól ·        Pieprz ·        Olej(...)Kiedy mięso jest już prawie miękkie, dodajemy pokrojone papryki. 4.    Na koniec rozgrabimy sos w ½ szk. wody. 5.    Hartując wlewamy do mięsa, chwilę gotujemy. 6.    Danie gotowe. 7.    Smacznego

Kulinarna Chwila