Witam i zapraszam na kolejny zestaw jedzonka do pracy. Poprzedni tydzien zszedl mi na wracaniu do rzeczywistosci po wizycie siostry i jakos nie moglam sie ogarnac
Codzienne Gotowaniedoskonały. Znakomicie syci i rozgrzewa :) Kiedy kilka lat temu chcąc zrobić go po raz pierwszy, szukałam przepisu idealnego na mięsny sosik, z pomocą przyszedł mi blog „W mojej kuchni. Gotuj z Aleex”. Przepis, który tam znalazłam zawierający prócz mięsa jeszcze pieczarki oraz cebulę i paprykę okazał się być strzałem w 10-tkę. Bardzo przypadł nam do gustu(...)może być troszkę więcej) 2 cebule 1 duże jajko ok. 3-4 czubate łyżki mąki pszennej sól pieprz Sos/gulasz do placków: 700 g wołowiny (np. udziec) lub wieprzowiny (np. szynka) 1-2 cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej
MyCookBook.pltylko o to, aby mięso z się zamknęło i podczas pieczenia zachowało wszystkie aromaty i soki. Po usmażeniu odstawiamy na chwilę aby ostygło. Na cieście francuskim po środku układamy szynkę szwarcwaldzką, pieczarki i polędwiczkę. Ciasto zwijamy tworząc roladę. W miseczce roztrzepujemy jajko, smarujemy nim wierzch rolady i następnie nacinamy ciasto aby para wodna podczas pieczenia miała, którędy się wydostać(...)wyjęciu zostawiamy roladę na ok. 5 minut aby mięso chwilę odpoczęło. Smacznego! Post Polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mięso w kuchni polskiej, stąd wiele potraw charakterystycznych dla tej kuchni. Przeciętny Polak podobno zjada ok. 70 kg mięsa wieprzowego rocznie! Świeża, z dobrego źródła wieprzowina: boczek, karkówka, schab, szynka, żeberka – są doskonałym źródłem białka, wapnia, witaminy E i żelaza. Mięso to cenione jest najbardziej za swoje walory smakowe, każdy kawałek mięsa wieprzowego smakuje inaczej, dlatego potrawy z tego mięsa(...)idealnego dla siebie! Po kliknięciu w link wyświetli się strona z przepisem. Do mięsa wieprzowego można przygotować domowy sos pieczeniowy , podać np. pieczone z rozmarynem i tymiankiem ziemniaki . lub gotowane ziemniaki z koperkiem, czy kluski śląskie. Zapraszamy! A jeśli nie jadacie wieprzowiny to polecam 50 naszych przepisów na Najlepsze przepisy z kurczaka na Obiad Wielkanocny . Wieprzowina na świąteczny obiad: Boczek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardziej mylnego! Jak przygotujecie je raz, np. z mojego przepisu, przekonacie się, że trwa to dokładnie chwilę! Składniki na 14-16 gołąbków: – 700g mięsa mielonego z szynki wieprzowej – 100g ryżu basmati – 2 cebule – 1 marchewka – 2-3 gałązki natki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1/2 łyżeczki soli – 1/4 łyżeczki pieprzu – 1 średnia(...)przecieru pomidorowego – 3-4 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie) – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – 1/2 łyżeczki suszonego tymianku – sól, pieprz GOŁĄBKI: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Do większej miski wkładamy mięso, ostudzony ryż, startą na tarce cebulę, marchewkę, drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i mieszamy
Be Fit Be Strongszynkę oraz pora mieszamy ze sobą tworząc farsz. Na każdym naleśniku rozkładamy po 2-3 łyżki farszu *** *** Naleśniki z farszem zwijamy w rulon i kroimy na cztery części *** *** Roladki naleśnikowe układamy jedna obok drugiej, pionowo, w żaroodpornym naczyniu *** *** Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąka. Cały czas mieszając dodajemy mleko oraz bulion warzywny. Mieszamy i gotujemy
Blog z Apetytemoliwy z oliwek Wykonanie: 1. Pierś z indyka pokroić na 4 podłużne słupki, oprószyć pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. 2. Każdy kawałek piersi owinąć 3 plastrami szynki szwarcwaldzkiej, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 25 minut. 3. Bazylię, czosnek, orzechy nerkowca, migdały, parmezan i oliwę z oliwek(...)taki sposób żeby pozostawić małe drobinki składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Zielony groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą, wrzucić na wrzątek i gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. 5. Śmietanę wlać na patelnię, dodać sos przygotowany w blenderze, dokładnie wymieszać. Następnie dodać groszek i zagotować. 6. Makaron ugotować al dente, polać „zielonym
Szalona Kuchnia EwelinyGotowane na twardo, na miękko, sadzone, w formie pasty czy muffinek zawsze znajdą swoje miejsce w moim menu. Mamy koniec sierpnia a to czas na najlepsze papryki – słodkie, jędrne i smaczne. Dlaczego by nie połączyć obu tych składników i stworzyć coś pysznego? Na taki pomysł wpadł Piotrek i postanowił przygotować papryki faszerowane masą jajeczną z serem feta, cebulką oraz szynką
Życie ze smakiemposzatkowaną kapustą. Całość podana z sosem pomidorowym. Takie gołąbki są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :) Składniki na porcję dla 4 osób: farsz 0,5 kg mięsa mielonego z szynki 1/2 średniej wielkości cebuli, np. czosnkowej 0,5 szklanki suchego ryżu + 1 szklanka wody 1 jajko około 250-300 g obgotowanej kapusty (niecała połowa małej główki) sól, pieprz(...)puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 szklanka wody 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz Zaparzanie kapusty Do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć główkę kapusty. Gotować kilka minut do lekkiej miękkości liści. Wyjąć kapustę i przeciąć na pół. Przygotowywanie farszu Do garnka wsypać ryż, wlać 1 szklankę wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko twardy
Ugotowaćwędlin odważanych bezpośrednio przed zakupem, mają do wyboru niewielkie porcje zapakowane fabrycznie. Dzisiaj chciałabym Wam bliżej przedstawić jeden z produktów, który nie jest znany tak powszechnie jak kiełbasy czy szynki. Kiszka ziemniaczana, bo o niej mowa, to jeden ze sztandarowych produktów firmy Gzella. Co o niej pisze producent? Kiszka ziemniaczana to regionalny produkt, dobrze znany tak mieszkańcom Borów Tucholskich(...)miłośnikom tradycyjnej kuchni borowiackiej. Dzięki firmie Gzella jej niepowtarzalny smak mogą również poznać koneserzy smaków z innych regionów Polski. Kiszka ziemniaczana wyprodukowana z połączenia mięsa wieprzowego i gotowanych ziemniaków stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnych ziemniaków, ale idealnie sprawdzi się także jako odrębna potrawa. Warto podkreślić, iż produkt stwarza wiele możliwości przygotowania. W sezonie letnim może królować na rusztach, będąc idealną
Codzienna kuchnia niecodziennagotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie studzimy. Przygotowanie pizzy: Ciasto na pizzę rozwałkować (osoby z większą wprawą mogą zrobić to ręcznie) i posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek. Następnie nałożyć na ciasto sos i poukładać ulubione dodatki np. chorizo, pieczarki. Następnie ułożyć na cieście mozarellę i posypać oregano. Piec siedem i pół minuty. W przypadku pizzy z szynką
Kuchnia Bon Appetitgotowania na żywo, dipy i świeże, domowe pieczywo z patelni gotowe w kilka minut! Udanej zabawy w kuchni i na parkiecie! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką
Moja smaczna kuchniagotuje Cezary . To kolejna propozycja dla tych co nie mają możliwości wędzić, lub tak jak ja, mają zamiar ale zbierają się do wędzenia pomału. Kiełbasa nie jest kłopotliwa w przygotowaniu, wychodzi bardzo smaczna, znika błyskawicznie więc porcja jest w sam raz. Bez problemu daje się kroić w cienkie plasterki. Najsmaczniejsza z domowym chlebem :) Polecam! składniki 1000 g chudej wieprzowiny - szynka
Stare Garyjest już jedna wersja zupy gulaszowej, która znajdziecie tutaj , ta jest z dodatkiem soczewicy, dzięki czemu jest jeszcze bardziej sycąca. Składniki: 500g soczewicy, 700g szynki wieprzowej bez kości, 3 ziemniaki, średnia cukinia, czerwona papryka, 3 marchewki, pietruszka, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki curry(...)pieprz. Wykonanie Soczewicę zalać wodą i odstawić na 12 godzin, by napęczniała. Następnie dodać umyte i pokrojone w kostkę mięso oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i pietruszkę. Gotować około godziny na małym ogniu. Dodać obrane ziemniaki i pokrojone w kostkę. Gotować około 20 minut. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy. Gotować jeszcze jakieś 15 minut
Z miłości do słodkości