utrzymać rachunki w ryzach. Przepisy ciut bardziej ekstrawaganckie, jak pieczona kapusta już napędzają koszty. Wiemy, że zmieszczenie się z obiadem w 10 zł to nie jest wielki wyczyn. My gotujemy dla dwójki dorosłych – syna stołuje się w przedszkolu. Gdybyśmy musieli wykarmić 4-5 osób, no to dzienny rachunek zamknąłby się w 50 zł, razy 20 dni roboczych plus(...)osób, zwykłych, bez żadnych tam kawiorów zeżarło stówę. No, ale tak jest. Może Pan prezydent ma patent jak taniej gotować? No dobra, ale dość polityki i narzekania. Parę słów, dlaczego jest taki a nie inny zestaw obiadów. Jak zawsze gotowaliśmy według klucza: używaj tych samych składników w różnych daniach. Tym razem wygląda to tak. W poniedziałek były Pieczone steki
Niedzielny kucharzzebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami – makaron z szynką i pieczarkami – makaron z szynką makaron z wędzonym łososiem Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki(...)łyżki kaparów lub zamiennie10 pomidorków koktajlowych – 150 g wędzonego łososia – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. W trakcie gotowania odlej mniej więcej pół szklanki wody z gotującego się makaronu, przyda się do sosu. Na patelni przygotuj sos. Dodaj śmietanę, wodę z gotującego się makaronu (dodaj mniej więcej 1/3 szklanki, w razie potrzeby dodasz
nietylkopasta.plmięsa mielonego z szynki wieprzowej 100g sera żółtego Naczynie żaroodporne (u mnie 18x30cm) Sos pomidorowy: 500g przecieru pomidorowego passaty 2 ząbki czosnku Sól Pieprz 2 łyżki oleju ½ łyżeczki papryki ostrej Sos beszamelowy: 25g masła 1½ łyżki mąki 250ml mleka (1 szklanka) Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie
Księga-Smakupotrafią tam gotować. Tylko mam nadzieję, że kucharze, zamiast wędrować palcem po mapie, skupią się na tym w czym są naprawdę dobrzy. * Wnętrze restauracji Korba. Wnętrze restauracji Korba. Talerz przekąsek: regionalne Łomnickie sery kozie, grillowany ananas, karczochy, oliwki czarne i zielone, kapary, papryka nadziewana, papryka grillowana, seler naciowy, humus klasyczny, chutney z czerwonej cebuli, kindziuk, szynka parmeńska, pieczywo. Grzanki
Food Squarebądź szynki 1 duża cebula 4 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów olej rzepakowy sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Kiełbasę wraz z cebulą kroimy w kosteczkę i przesmażamy do zarumienienia. Kapustę kiszoną wraz z marchewką obgotowujemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do kiełbasy - doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez 5 minut. Makaron łazanki gotujemy al dente
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimięsożerców. Składniki: 3 duże kolorowe papryki 2 średnie marchewki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku średni pęczek natki pietruszki pałka (300 - 400 g) dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie z szynki) 4 świeże pomidory (opcjonalnie) 100 ml przecieru pomidorowego lub koncentratu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki oregano pieprz i sól do smaku olej(...)wlać nieco oleju, rozgrzać, dodać marchew i smażyć ze 2 minuty. Następnie dodać cebulę i czosnek, cebulę zeszklić. Do cebuli włożyć kiełbasę, zrumienić, następnie dodać pomidory, tymianek i oregano. Gotować bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparowywał. Gdy pomidory się rozpadną, dodać paprykę, chwilę gotować, następnie dodać przecier lub koncentrat, papryki mielone, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekaną natkę
Kuchcik gotujeoczywiście ona sięga tematów o wiele poważniejszych. Szczerze mówiąc często nie zgadzam się z jej postrzeganiem życia, ale i tak bardzo cenię jej kreatywność. Dlatego zachęcam wszystkich do praktykowania gotowania opartego o wybrane przepisy, ale również o swobodne podchodzenie do ich modyfikowania. Niech będzie tak, że sami prowadzimy się kulinarnie, jak chcemy, gdzie chcemy. Najważniejsze będzie, żeby finalnie nakarmić swoja(...)gulaszu, dla naszej czwórki są to dwa obiady, przygotowuję ok. 1 kg mięsa, kroję w kostki zbliżonej wielkości. Może być oczywiście wołowina, może być też wieprzowa łopatka lub szynka. Poza tym: - 2 duże pokrojone w kostkę cebule - 2 duże łyżki smalcu - łyżeczka kminku - 4 ząbki czosnku - łyżka papryki słodkiej - łyżka majeranku - łyżka mąki - ok. 0,5l bulionu - ew. sól
I tu będę miała takie teJajecznica męża i domowe a la ciabatty Witajcie moi drodzy. Co u Was pojawia się najczęściej na śniadanie? U nas różnie – od placuszków, desek z
Słodkie okruszkiProste danie jednogarnkowe składające się z kaszy jęczmiennej, mięsa wieprzowego i warzyw. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę a później możemy cieszyć się smacznym daniem. Czas przygotowania:
karolgotujeKto powiedział, że kruche rogaliki powinny być jedynie na słodko ? W końcu nie wszyscy lubią słodkości, prawda? Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym to idealna propozycja na
Di gotujePizza zrobiona przez mojego męża. Pyszna, aromatyczna w wersji niskokalorycznej. Widać różnorodność składników, ale bez ich przesytu ilościowego. Średniej wielkości pizza na cienkim cieście wystarczyła dla
Karola gotujeChoć robiłam już wiele roladek z różnym nadzieniem to ze szparagami jeszcze u nas nie gościły. Ale wreszcie są roladki szparagowe. Są bardzo smaczne i
Monia miesza i gotujeU mnie takie sałatki mają duże wzięcie, dlatego też staram się je dosyć często robić i dodatkowo urozmaicać dodawane składniki. Przy robieniu sałatek mam okazję dodać
Ala piecze i gotujeDzisiaj zapraszam na kolejne w tym sezonie danie z dynią. Co prawda nie stanowi ona jego głównego elementu, ale za to świetnie współgra z pozostałymi składnikami
Gosia gotujeSuper propozycja zarówno na obiad, lunch jak i przyjęcie. Tortille możemy przygotować naprawdę na wiele sposobów, zarówno na zimno jak i ciepło. Oto kilka moich propozycji
Mania GotowaniaBeef Stroganoff, ale czy napiszemy tak czy inaczej to wszystkie wersje będa poprawne a danie przepyszne! Super w tym daniu jest to, że jest to klasyczny jednogarnkowiec, czyli makaron gotujecie razem z resztą na patelni. Do sosu dodajemy sporo bulionu, dlatego wszystko idealnie się przygotuje w pysznym i naturalnym sosie. Gorąco Was zachęcam do wykonania tego dania! Jeśli lubicie makarony(...)makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką MAKARON BOEUF STROGONOW Przygotowanie : 60 minut Porcje : 2 porcje Składniki: – 250 g makaronu tagliatelle lub parpadelle (do tego dania najbardziej pasuje makaron jajeczny) – 300 g wołowiny – możesz użyć kawałków
nietylkopasta.plzaczęła być uważna za danie chłopstwa i biedoty. Soljanka występuje w trzech wersjach: mięsnej, rybnej i grzybowej. Wszystkie łączy jedna cecha: różnorodność składników. Soljanka mięsna powinna zawierać mięsa pieczone, gotowane i różne wędliny. Rybna – ryby wędzone, świeże i marynowane. Tak samo jest z grzybową wersją. Tyle jeśli chodzi o bazę. Dodatki są wspólne dla wszystkich odmian zupy. Soljanka powinna(...)szklanki pokrojonych oliwek 3 łyżki siekanych kaparów 1/2 szklanki wody z ogórków lub kaparów 1/2 kg kiełbasy 2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka lub szklanka pokrojonej w kostkę szynki 1 szklanka passaty pomidorowej 1 szklanka wytrawnego wina 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Papryczka chili 1 łyżka oleju Natka pietruszki Natka kopru Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w garnku
Niedzielny kucharz