gotowane utłuczone ziemniaki ( nie zawsze ), mleko, cukier, sól i olej. Langosz podawany jest najczęściej z czosnkiem, śmietaną i serem. Jest to taki klasyczny węgierski fast-food, sprzedawany w specjalizujących się w jego przygotowaniu budkach, umiejscowionych najczęściej w centrach miast lub przy dworcach. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką
Ostra na SłodkoOgórki kanapkowe curry do słoików są świetne! Raz, że smakują wybornie. Dwa, że to gotowy plaster korniszonka, który możemy wprost na kanapce umieścić ( a kanapki z
Dorota SmakujeRolada wieprzowa z ryżem i szpinakiem , coś w rodzaju klopsa, ale zwijanego jak rolada, nadziana szpinakiem. 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka), 150 g ryżu (u mnie długoziarnisty), 2 jajka, 500 g szpinaku już przebranego i umytego, 3 łyżki masła, 2 – 3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz świeżo zmielony, 1 łyżka oleju Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać(...)wody, dodać 1 łyżkę masła i wsypać 1/2 łyżeczki soli. Zagotować pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut. Ugotowany ryż odstawić do ostygnięcia. Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić
królestwo garówNuggetsy zwykle kojarzą się nam z kurczakiem w chrupiącej panierce smażone na głębokim tłuszczu. Dziś chciałbym Wam pokazać przepis na odrobinę inne danie – zdrowe nuggetsy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zdrowe, smaczne i łatwe do zrobienia sałatki na imprezę i nie tylko. Najlepsze sałatki, które na pewno sprawdzą się zwłaszcza na domowym przyjęciu sylwestrowym. Na pewno
Kuchcik gotujePomysł na sałatkę od siostry Anastazji. Sałatka między innymi z selerem konserwowym, szynką, jabłkami, ananasem i jajkami. 1 słoiczek selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 250 g szynki 6 jajek 2-3 ogórki kiszone 2 pomidory 2 jabłka 1 czerwona cebula 2-3 łyżki majonezu natka pietruszki lub szczypiorek sól, pieprz Seler konserwowy osączamy z zalewy, dokładnie odciskamy(...)nadmiar płynu. Przekładamy na deskę i z grubsza siekamy. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ananasa osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Wędlinę kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, zalewamy wrzątkiem. Pozbawione skórki i gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Obrane i pozbawione
Smaki Na TalerzuBardzo lubię białą kiełbasę, dlatego podaję ją nie tylko w okresie świątecznym, z którym najczęściej jest kojarzona. Tym razem proponuję Wam jej podanie z delikatnym oraz
Di gotujeCorn dogi to popularne w Stanach Zjednoczonych parówki w cieście kukurydzianym. Są smażone w gorącym oleju i najczęściej podawane na długim patyku, choć bez niego także
Di gotujeprzygotowywaniu mięsa w szynkowarze (kupić można go tu ). Oto jeszcze jeden prosty sposób na wykorzystanie tego praktycznego urządzenia jakim zostałam obdarowana. Składniki : ok. 1 kg świeżego miąsa od szynki sól, pieprz, papryka ostra mielona 2 ząbki czosnku liść laurowy Przygotowanie : Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, posypać papryką mieloną i pieprzem Nakłuć widelcem, natrzeć drobno pokrojonym czosnkiem Pozostawić pod przykryciem(...)albo przynajmniej na godzinę ( w chłodnym miejscu) Na dno szykowara włożyć liść laurowy, wcisnąć przyrządzone mięso, szynkowar zamknąć Do garnka z zimną wodą wstawić urządzenie z mięsem, gotować w temp. 90*C przez ok. 90 min. Obserwować temperaturę za pomocą termometru Mięso wyjąć następnego dnia po wystudzeniu szynkowara. Już wiem, że następnym eksperymentem w którym wykorzystam szynkowar będzie pasztet
Proste Potrawykładamy farsz i rolujemy ( tak jak robimy to z roladą), a następnie zawijamy w folię do pieczenia i obwiązujemy nicią w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach. Zwiniętą galantynę kładziemy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni piekąc przez 90 minut. Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy(...)gorąco. Jeżeli mamy ochotę podać galantynę na gorąco z sosem, to w trakcie pieczenia mięsa do niewielkiego rondla wlewamy wywar drobiowy dodajemy masło, oraz słodką śmietanę Całość gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, doprawiamy pieprzem, oraz solą, po czym polewamy sosem plastry gorącej galantyny i podajemy z ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzotrębów (ja dałam żytnie) 4 jajka cebula sól pieprz majeranek papryka słodka Przygotowanie: Soczewicę przepłukaj, a następnie włóż do gotującej się wody. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj otręby, przykryj i poczekaj, aż woda się wchłonie. Dodaj jajka i przyprawy. Wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą od masy na placki ziemniaczane). Patelnię teflonową posmaruj lekko olejem(...)kokosowym lub masłem. Smaż kotleciki do zrumienienia. Gotowe! :) *Do podania możesz wykorzystać świeże pomidory lub passate. **Jeśli nie jesteś wegetarianem zachęcam także do spróbowania kotlecików w połączeniu z plasterkiem szynki drobiowej
Smiling ShrimpZbliża się Wielkanoc i z tej okazji postanowiłam przygotować dla Was kilka przepisów, które będziecie mogli wykorzystywać do zorganizowania wielkanocnej biesiady. Przepisów na wielkanocne potrawy możecie
Codzienne GotowanieDanie jest bardzo smaczne i sycące, często przyrządzam je gdy mam mało czasu. Składniki: 300 gram dowolnego makaronu 6 parówek z szynki 1 duża cebula 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Cukier Olej do smażenia Sposób przygotowania: Parówki kroimy w cienkie plasterki,cebule kroimy w paski .Na patelni rozgrzewamy olej,dodajemy pokrojone parówki i cebulę.Smażymy do momentu(...)cebula się zeszkli ,dodajemy koncentrat pomidorowy,podlewamy niewielką ilością wody.Doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem.Smażymy jeszcze przez 5 minut.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Na talerzu układamy porcję makaronu i polewamy sosem
Bajeczna KuchniaSałatka ciekawa i bardzo smaczna. Mała ilość niewyszukanych składników oraz proste przygotowanie to tylko kilka cech tej wersji :) Zapraszam! Sałatka z zupek chińskich Składniki: 1
Tagebuch po polskuSkładniki 600 g łopatki lub szynki 20 dag pieczarek 1 duża papryka 1 duża cebula 2- 3 duże ziemniaki Przyprawy ( sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, magi, kminek, papryka słodka, papryka chili ) Koncentrat pomidorowy Sposób przygotowania Mięso umyć pokroić w mniejszą kostkę i podsmażyć , zalać wodą, dodać sól, listek i ziele angielskie dusić na wolnym ogniu. Pieczarki umyć pokroić(...)plasterki, podsmażyć i dodać do gotującego się mięsa. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, paprykę w kostkę lub paski, podsmażyć i dodać gdy mięso będzie prawie miękkie. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować wszystko razem aż do miękkości ziemniaka. Na koniec dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, paprykę chili , magi, pieprz, i kminek i słodką paprykę. Zupę można lekko
Darcia w kuchniPrzepyszne maślane ziemniaki z grilla. Nawet jak się za bardzo przypieką to nie szkodzi, bo smakują wówczas podobnie do ziemniaków z ogniska. Poczęstowali nas nimi nasi
Pyza i Surówkasztuki, ryż ugotowany 2 saszetki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka mieloną szynkę dobrze wymieszać z ryżem, jajkami, kucharkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie - z kapusty włoskiej wyciąć głąb, parzyć główkę i ściągać liście - mięso nakładać na liść, zawinąć i na gorącym oleju(...)podsmażyć z obu stron do szybkowara 9 l "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wkładam sitko rozkładane - nie przypali się kapusta - układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary gotować na małym ogniu z 20 minut, szybkowar otworzyć jak ciśnienie opadnie gołąbki z szybkowara są miękkie ale się nie rozpadają, smakują ciepłe i na zimno...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięChciałabym Was zachęcić do zrobienia BITEK WIEPRZOWYCH W SOSIE GRZYBOWYM. Wybornie smakują z kaszą jęczmienną i modrą kapustą. SKŁADNIKI: około 0.80 kg. polędwiczek(może być szynka, a nawet łopatka), średnia cebula, 2- 3 ząbki czosnku, parę grzybów suszonych (lub świeżych), przyprawa do wieprzowiny knorra, śmietana, 2-3 łyżki mąki, olej, 1łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziaren(...)ziela angielskiego. WYKONANIE: grzyby suszone moczę na kilka godzin przed przygotowaniem potrawy, może być dzień wcześniej ( ale awaryjnie robiłam to na pół godz. przed przygotowywaniem), następnie gotuję z dodatkiem vegety około 1/2 godz. polędwiczki kroję w poprzek na kotlety i lekko rozbijam, przyprawiam (jeśli chodzi o przyprawę knorra, to najchętniej mieszam kilka) i obtaczam w mące, na patelni rozgrzewam olej
Kuchnia Beatytorebka szpinaku 2-3 cebule 2-4 ząbki czosnku, olej do smażenia, do smaku pieprz czarny mielony Sól,estragon parę plasterków szynki pokrojonej w paseczki lub bez szynki(...)WYKONANIE. ..Zamrożona marchewke wrzucamy do wody i gotujemy do miękkośći .Pod koniec gotowania solimy wodę . MAKARON BABUNI RĘDZIŃSKI GNIAZDA SKŁADNIKI ...opakowanie makaronu ,woda ,sól
w mojej kuchniszynki a do nich bardzo fajnie pasuje właśnie czerwona kapusta na ciepło.Składniki:1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości)1 jabłko3 łyżki octu winnegosól do smakucukier do smaku masło15 dkg boczku1 łyżka mąki Wykonanie:Kapustę szatkujemy jak najdrobniej. Poszatkowaną przekładamy od razu do garnka. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do kapusty.Zalewamy wodą i gotujemy
Walijskie PichcenieKiedy gulasz przygotowujemy, to często długo go gotujemy, czekamy, czekamy i na dodatek mąką zagęszczamy. Ja mąki nie użyłam, dużą ilość warzyw podsmażyłam, mięso na cienkie plasterki pokroiłam, jedno z drugim połączyłam, delikatnie doprawiłam i tylko 30 min dusiłam. Na końcu mix warzywny z chili dodałam, dzięki któremu ciekawy smak uzyskałam, bo w puszce zostały schowane: cebulka(...)sosem pomidorowym połączone, ziołami, chili i grillowaną cebulką doprawione. I tak gulasz uzyskał smaku ciekawego, bardzo smacznego. Składniki: 1 opakowanie mix warzywny z chili Rolnik, ok. 1 kg szynki wieprzowej, 2 ząbki czosnku, 2 białe cebule (150 g), 2 pietruszki korzeń (150 g), 2 marchewki (150 g), ½ pora (150 g), 4 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny
Moniki SmakołykiDziś zapragnęłam czegoś mącznego, ale niestety wczoraj poparzyłam sobie mocno palec prawej ręki tak, że wyszły mi okropne bąble, więc stwierdziłam, że o wyrabianiu ciasta na
Karola gotujePrzepis autorski (mój). Placuszki są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Kuszą swoją delikatnością i śmietankowym smakiem. Przeważnie znikają bezpośrednio po usmażeniu, ale na zimno
Di gotujePonieważ zostało mi nieco ciasta z niedzielnego śniadania , postanowiłam je wykorzystać i następnego dnia na kolację zrobić ponownie tarteletki, tym razem z nieco innym farszem
Codzienne GotowanieZapiekanka to danie, które można przygotować praktycznie ze wszystkiego co akurat mamy w lodówce. Możemy wykorzystać do nich ziemniaki, makaron czy ryż. Reszta zależy od
Mania Gotowaniasmaku... idealny. Foremka pasztetu to jednoczesnie symatyczny i smaczny podarunek wielkanocny. Składniki: (na 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm) 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony Sposób(...)wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego zalewamy wodą. Solimy i gotujemy do miękkości mięs. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Mięsa, wątróbkę, cebule i seler mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Do masy mięsnej dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki
Pyry na Gazzupę można potraktować dwojako – odławiamy łyżkę wędzonki, pora i brokułu. odkładamy do dekoracji, a pozostałą zupę blendujemy. Ale z powodzeniem można ją zostawić w takiej formie, w jakiej zakończyła gotowanie. Podajemy z czosnkową grzanką. Z tej ilości składników otrzymacie 6 średnich porcji. Jedna porcja zupy, bez grzanki, przy użyciu masła 82% tłuszczu i 2% mleka to około 170 kalorii(...)odgrzaniu wraca do płynnej formy, ale można ją też odrobinę rozcieńczyć rosołem. SKŁADNIKI 450-500g brokułu 150g pora, tylko biała i jasnozielona część 100g chudej wędzonki (szynka, łopatka, boczek) 250ml mleka 800ml domowego rosołu lub bulionu z kostki o obniżonej zawartości sodu 2 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki pszennej 2 średnie ząbki czosnku 35g masła sól (sól czosnkowa
Karo in the KitchenKażdy wie, że w upalny dzień stanie przy garach to mordęga. Unikam więc gotowania na tyle na ile mogę. Część posiłków obiadowych można podać na zimno bo chłodniki czy sałatki nie tylko zaspokajają głód, ale są też zdrowe i pyszne. Mięso, którego użyłam do sałatki, upiekłam w nocy bo wtedy włączony piekarnik tak bardzo nie dokucza. Możecie użyć też porwanego(...)kawałki pieczonego kurczaka albo plasterków pieczonego schabu. Ostatecznie zastąpić gęś wędliną, jakąś dobrą szynką i też będzie smacznie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazarumienienia w temp. 180 *C Umyte warzywa kroimy w cienkie plastry ( u mnie za grube ), parzymy kolejno w posolonym wrzątku, osączamy i układamy na podpieczonym blacie, jeśli mamy szynkę to wkładamy ją między warzywa Zalewamy śmietaną z jajkiem i pokrojoną drobno bazylią Pieczemy do ścięcia śmietany Składniki na ciasto: jajko 20 dag mąki 8 dag zimnego masła sól(...)wody Z podanych składników zagnieść ciasto na tartę, włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Taka tarta może być daniem obiadowym dla wielu osób. Przepis podpatrzyłam w "Moje Gotowanie ekstra" 1/2015
Proste Potrawyprzepisy, które są doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać ;) Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak. Składniki 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania(...)wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego zalewamy wodą. Solimy i gotujemy do miękkości mięs. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Mięsa, wątróbkę, cebule i seler mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz
Pyry na Gazciemnym sosem, albo jako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowałam ze świeżo zmielonej karkówki i boczku, które zostały po przygotowaniu białej kiełbasy. Można nadziać pieczeń gotowanym jajkiem lub wędzonymi śliwkami do smaku, ja do środka zamiast bułki dałam ugotowaną kaszę jaglaną. Przekładając mięso do formy należy je dobrze docisnąć, aby podczas pieczenia nie zrobiły się dziury. Piekłam(...)pieczeń w żaroodpornej formie do keksu. W tym roku pieczeń rzymska będzie podana u nas na świąteczny obiad. Moje inne propozycje mięsne na świąteczne mięsiwa obiadowe to między innymi szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska na Świąteczny obiad Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (karkówka i boczek) 2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię