gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:248/391)

Zapiekane naleśniki po meksykańsku (z mięsem mielonym) 153

lekko pikantne w smaku i bardzo sycące.  Składniki na porcję dla 4 osób: 8 usmażonych naleśników (np. z TEGO przepisu) farsz 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 200 g passaty pomidorowej 1 mała puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 120 g)  1 cebula sól, pieprz ostra papryka odrobina oleju sos pomidorowy 1 puszka krojonych pomidorów wraz(...)dodatkowo 200 g startego sera mozzarella Na początku przygotować sos pomidorowy. Do garnka wlać pomidory z puszki i dusić je na małym ogniu. Pomidory co jakiś czas przemieszać. Gotować, aż do zgęstnienia sosu. Pod koniec doprawić solą oraz papryką chilli. W drugim garnku rozgrzać olej. Przesmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać mielone mięso. Smażyć

Ugotować
Zupa krem z pora z pulpecikami. Zupa porowa z mięsem mielonym. 1171

duże ziemniaki – ok. 350g 1 kawałek selera – ok. 100g 3 łyżki masła pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki majeranku Składniki na klopsiki: 500 g mielonego mięsa z szynki 3 łyżki kaszy manny 1 jajko 3 łyżki drobno posiekanego koperku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kremowa zupa porowa z mięsem mielonym – Wykonanie: Przygotować klopsiki: Mięso mielone(...)posiekany koperek umieścić w miseczce, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić rękoma na jednolitą masę. Za pomocą dłoni formować małe pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego). Podgrzać litr bulionu, wrzucić klopsiki (gotowałam je w 2 osobnych partiach) i gotować je przez ok. 7 minut (jedną partię) na małym ogniu. Wyciągnąć pulpeciki i przełożyć je na talerz. Z podanych składników wyszło

Kulinarne Przeboje
Fit pizza na spodzie z kalafiora 234

pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Składniki dodatkowe mogą być dowolne, taki jak lubicie, np. pieczarki, ser żółty, szynka, cebula itd ;) Poniżej macie składniki, które ja użyłam do wykonania naszej pizzy :) Dodatkowe składniki w mojej wersji: 125 g sera mozzarella kilka czarnych oliwek garść świeżej rukoli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)kalafiora – Wykonanie: Kalafiora pozbawiamy twardych części, pozostawiamy tylko różyczki (u mnie wyszło około 800 g drobno pokrojonych różyczek kalafiora). Zagotować wrzątek, posolić, wrzucić na niego różyczki kalafiora i gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut do czasu aż kalafior będzie nieco zmięknie (powinien być al dente – półtwardy). Odcedzić kalafior na sitku i odstawić do ostygnięcia

Kulinarne Przeboje
Jajka w buraczkach – różowe jajka 111

babka piaskowa – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane PRZYGOTOWANIE: 20 min + 12 h marynowanie(...)wody – 100 ml octu – 1 łyżka cukru – 1 łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE: Jaja ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Zamiast wskazanej wody możesz użyć także wody z gotowania buraczka. Do garnuszka wlej ocet, wodę, cukier i sól. Podgrzej aż zalewa będzie gorąca oraz sól i cukier się rozpuszczą. Buraczka potrój w kostkę. Do słoja włóż jaja oraz buraczki

nietylkopasta.pl
Wielkanocna sałatka z kurczaczkami. 523

Roleski) 4-5 łyżek chrzanu ze słoiczka garść startego parmezanu sól  pieprz III.  Dodatkowo:  ziarenka pieprzu mały kawałek marchewki  Sposób przygotowania: Jaja przepiórcze i kurze gotujemy na twardo. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulki i kukurydzę odcedzamy. Z pomidorów pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy je w kosteczkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Wędlinę kroimy(...)kawałeczki. Szczypiorek drobno kroimy. W miseczce umieszczamy wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszamy. Bierzemy duży półmisek i rozsmarowujemy na nim sos. Posypujemy go potarganą na mniejsze kawałki sałatą, szynką, pomidorami, kukurydzą,cebulką i rzodkiewką. 5 jaj przepiórki kroimy na pół i układamy na reszcie składników. Z jaj kurzych ścinamy delikatnie zygzakiem białko z góry. Tak, aby powstał nam kształt

DominikaDolci
Świąteczna sałatka z halloumi, granatem i orzechami 191

halloumi i pysznymi dodatkami już dawno należy do mojego do świątecznego repertuaru…Najważniejsze, że są to zdrowe smaki i piękne kolory. W Polsce przyjęło się, że na wigilię gotujemy bez mięsa. Słuchałam kiedyś księdza, który podważył to przekonanie, słusznymi zresztą faktami. U mnie w domu bywa różnie. U rodziny mojego ojca jeśli obchodzono wigilię w niedzielę(...)również dania z mięsem. W Szwecji moja wigilia jest mieszana, zresztą każdy je to co lubi. Ja lubię świąteczne sałatki i różnego rodzaju sery. Moje dzieci muszą mieć glazurowaną szynkę i klopsiki. Z polskich wigilijnych potraw jedzą warzywną sałatkę , pierogi , smażonego karpia i barszczyk . Wystarczająco dużo aby się objeść, ale mięso musi być. Poza tym fakt mięsnej wigilii naprawdę mnie

codojedzenia
Jajka w sosie chrzanowym na zimno 219

jajka w sosie chrzanowym: 5 jaj mała cebula pół puszki groszku konserwowego pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% łyżka tartego chrzanu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w plastry bądź ćwiartki. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Majonez i śmietanę mieszamy ze sobą, dodajemy groszek, cebulę i szczypior. Przyprawiamy do smaku solą(...)szklanej miski, na nim układamy jajka. Odsyłam również do innych moich przepisów na jajka: Jajka W Sosie Rzodkiewkowym Jajka Faszerowane Łososiem Jajka Faszerowane z suszonymi pomidorami Jajka Faszerowane Szynką I Papryką Jajka Faszerowane Tuńczykiem Jajka Faszerowane Pieczarkami Szybka Przystawka Z Jajek I Ogórków Artykuł Jajka w sosie chrzanowym na zimno pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami 170

łyżki mielonej słodkiej papryki 1 litr rosołu 4 liście laurowe 1 łyżeczka kolorowego ziarnistego pieprzu 2 ziela angielskie ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% sól do smaku Sposób przygotowania: Mięso z szynki myję, kroję w grubszą kostkę .Cebulę i czosnek obieram, cebulę siekam a czosnek przeciskam przez praskę. W szerokim garnku rozgrzewam olej, wrzucam czosnek z cebulą, oprószam kminkiem i przesmażam(...)mięso,oprószam słodką papryką,  mieszam, smażę 5 minut, oprószam mąką tortową, wlewam połowę  rosołu, dodaję pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy.  Przykrywam pokrywką i gotuję 30 minut. Kapustę kiszoną odciskam z zalewy –jeśli jest bardzo kwaśna płuczę pod bieżącą wodą i odciskam, kroję na mniejsze kawałki, dodaję po 30 minutach do mięsa, tak samo pokrojone

Wanilia i Kardamon
Gulasz wieprzowy 159

najczęściej z kaszą lub kluskami i koniecznie z ogórkiem kiszonym :) Dla urozmaicenia można dodać do niego czerwoną paprykę lub marchewkę. Składniki dla 2 osób: 500 g mięsa wieprzowego z szynki duża cebula słodka papryka 3 ziela angielskie liść laurowy sól, pieprz 2 łyżki oleju łyżki mąki Mięso pokroić w grubą kostkę, doprawić pieprzem i solą. Obsmażyć na oleju na mocno(...)zagotować 2,5 szklanki wody z liściem laurowym i zielem. Dodać do niej obsmażone mięso. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić na tej samej patelni. Wrzucić do gotującego się gulaszu. Całość doprawić słodką papryką, solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu około godzinę, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody

wyzwania kuchenne
Gulasz z szynki z papryką i fasolką szparagową 130

Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula pół papryki czerwonej pół papryki żółtej 1 mały koncentrat pomidorowy szklanka zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) kilka małych suszonych kawałków chili peperoncini mąka pszenna olej sól Sposób wykonania: Umyte mięso kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i obtaczamy w mące. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso do zrumienienia. Tak podsmażone zalewamy przegotowaną wodą(...)przykrycia mięsa) i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę, szklimy na patelni i wrzucamy do garnka. Paprykę kroimy w cienkie paski i również przesmażamy aby zmiękła. Dodajemy do całości razem z fasolką szparagową i paroma papryczkami chili (około 2 małych kawałków). Całość dusimy jeszcze około  minut.  Podajemy

Qchnia po prostu
Aromatyczne gołąbki 160

Marshy Mehran. Teraz już chyba nie powstrzymam się przed umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji wspomnianej książki ;) Składniki (10 dużych gołąbków): - 1 najlepiej młoda kapusta - 0,5 kg mielonej szynki - 2 woreczki ryżu basmati ( 200g) - 4 cebule - 6 pieczarek - kilka ząbków czosnku - kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy do podsmażenia - sól, pieprz do smaku, majeranek, 1 czubata łyżka mielonego kminku(...)łyżeczki szałwii i tymianku (najlepiej świeżych), pół łyżeczki curry, kilka szczypt chili cayenne Z umytej kapusty oberwać zewnętrzne liście oraz wyciąć głąb. Zalać gorącą wodą w garnku i gotować kilka minut (jeśli kapusta jest stara trochę więcej). Wodę w garnku z gotowania zostawić. Ugotować ryż basmati, ale tak, żeby nie był idealnie ugotowany, a lekko twardawy. Cebulę pokroić w kostkę

Corner With Recipes
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 238

blog: Monia miesza i gotuje Grillowana karkówka w marynacie teriyaki autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Grillowana polędwiczka marynowana w sosie sojowym autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Żeberka w sosie z kurkami autorka: Mami | blog: Prawdziwy biszkopt Żeberka pieczone po amerykańsku autorka: miracle | blog: Mój punkt smaku Roladki wieprzowe z boczkiem autorka: epithimija | blog: z charakterem Kurczak(...)papryką i marchewką autorka: epithimija | blog: z charakterem Grillowana karkówka w miodowo-musztardowej marynacie autorka: cynamon i chilli | blog: cynamonichilli.blogspot.com Weekendowe grillowanie autorka: leonard300 | blog: Pychotka blog kulinarny Pieczona szynka z warchlaka. autorka: Jamnicza Kuchnia | blog: Jamnicza Kuchnia Karkówka w ketchupie autorka: natalia0404 | blog: Za kubkami talerzami Teksański? Czemu nie! A może frytki do tego? autorka: bastalena | blog: bastalena grillowane

Kuchenna Kontrrewolucya
Schab w marynacie ziołowo-czosnkowej 138

łyżeczki wegety * 3 łyżki ziół prowansalskich * 3 łyżki octu winnego * 2 łyżeczki soli peklowej * 8 łyżek oliwy * 8 ząbków czosnku * 1,5 kg schabu (możne też być łopatka, szynka) po wyjęciu z marynaty * sól * pieprz * zioła prowansalskie Sposób wykonania Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i włożyć do naczynia. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Mięso umieścić w naczyniu lub w grubym woreczku(...)polać dokładnie marynatą i umieścić w chłodnym miejscu. Mięso powinno się marynować 36-48 godzin. W między czasie odwrócić i uważać aby całe było pokryte marynatą. Przed pieczeniem lub gotowaniem osączyć z marynaty i dowolnie przyprawić. Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty lekko osuszyć, posypać salą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, a następnie w gruby woreczek na mrożonki

Mix smaku
Najlepsza domowa pizza 188

łyżeczki to pizza pikantna, a 3 łyżeczki ostra) pół łyżeczki soli Dodatki do pizzy: 250g sera Mozzarella 100g sera Goudy 4 duże pieczarki 6 plastrów salami 5 plastrów szynki Składniki na ciasto. Do idealnego ciasta na pizze potrzebujemy sprawdzonego przepisu na rozczyn drożdżowy. Rozczyn drożdżowy: 3/4 szklanki letniej wody (temperatura około 30 st.C.) 1 łyżka mąki pszennej tortowej (około(...)obieram i kroję w 3mm plastry. Następnie na patelnię wlewam łyżkę oliwy i na średnim ogniu szklę pieczarki, aż odparują z wody. Do pizzy przygotowuję także 5 cienkich plastrów szynki oraz 6 cienkich plastrów salami. Krok 4. Łączę warstwy pizzy. Dużą blachę na pizzę o wymiarach około 25 – 35cm smaruję oliwą. Blat stołu lub stolnicę posypuję mąką. Wyrośnięte ciasto

Ania gotuje
Prażone 118

Dziś przepis na moje ulubione danie. Wystarczy parę minut, by włożyć je na palnik, a po 90 minutach mieć pyszny obiad. Idealnie smakuje z keczupem. Wyśmienity

Gotuję Testuję
Sałatka z selerem i ananasem 115

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Dzisiaj propozycja na bardzo szybką sałatkę, która świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy

Związek na patelni
Karczma Maciejówka w Czajowicach 127

Przedstawiam Wam kolejne wspaniałe miejsce, które poznałam przy okazji świętowania moich niedawnych imienin. Było one niespodzianką, kolejnym przystankiem w poznawaniu nowych smaków. Karczma okazała się rewelacyjna

Karola gotuje
Ryby wędzone – czy na pewną są zdrowe? 223

Wędzenie jest zatem metodą konserwacji żywności, przedłuża trwałość produktów spożywczych. To dym wędzarniczy konserwuje żywność, działając jednocześnie przeciwbakteryjnie. W procesie wędzenia nadaje się produktom charakterystycznego smaku

Ciasna Kuchnia
Pasta kanapkowa z makreli i 3 ziaren 73

wypadku smaki się doskonale uzupełniają. Pasty to jeden z naszych ulubionych dodatków do pieczywa. Zapewne dlatego, że są proste w przygotowaniu oraz okazują się doskonałą i zdrową alternatywą dla szynki i mielonki. A zatem zapraszamy na przepis. PASTA KANAPKOWA Z MAKRELI I 3 ZIAREN Składniki: makrela w oleju: 1 puszka jajka: 3 szt. ogórek korniszon: 1 duży lub 2 mniejsze(...)łyżka szczypiorek: 1 nieduży pęczek sezam: 1 łyżka słonecznik: 1 łyżka siemię lniane: 1 łyżka majonez: 2 łyżki PASTA KANAPKOWA Z MAKRELI I 3 ZIAREN Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. 2. Ogórka i cebulę kroimy w malutką kosteczkę. Szczypiorek siekamy. Makrelę odsączmy z oleju. 3. Wszystkie składniki umieszczamy

Kuchnia Na Wypasie
Szybki Gulasz pieczarkowy 379

Szybki Gulasz pieczarkowy Bardzo prosta do zrobienia potrawa z aromatycznymi pieczarkami. Składniki: ·        1 szynka wieprzowa ·        ½ kg pieczarek ·        Cebula ·        Sos w słoiczku pieczarkowy ·        Sól ·        Pieprz(...)cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. 4.   Doprawiamy pieprzem oraz solą. 5.   Gdy mięso jest miękkie łączymy z grzybami. 6.   Wlewamy sos pieczarkowy i 5 minut gotujemy. 7.   Można podawać z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. 8.   Danie gotowe. 9.   Smacznego

Kulinarna Chwila
DOMOWY PASZTET W SŁOIKU 160

jest,ale warto. Zalega mi w zamrażalce podgardle więc trzeba go dobrze wykorzystać. Tym razem padło na pyszny domowy pasztet. Składniki:   ok 1,20 kg wieprzowiny ( łopatka,karkówka,szynka) ok 300 g podgardla bądź boczku surowego ok 300 g wątróbki wieprzowej bądź drobiowej 2 cebule 2-3 jajka 1 czerstwa bułka 4 ziela angielskie 3 liście laurowe(...)majeranku gałka muszkatołowa sól,pieprz, czerwona czubryca bądź czerwona papryka Mięso i boczek pokroić w kawałki,włożyć do garnka i zalać wodą.Włożyć ziele angielskie i liść laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem,aż mięsko będzie miękkie. Wyjąć,odstawić do przestygnięcia. W wywarze namoczyć bułkę,odcisnąć.  Wątróbkę umyć,oczyścić i osuszyć.Cebulę obrać,pokroić w kostkę.Wsypać

Niespełnione zdolności kulinarne
LECZO PARÓWKOWO- PIECZARKOWE 133

mięsa z szynki wieprzowej, w swoim składzie nie zawierają fosforanów ani glutaminianu sodu. Polecam Wam te właśnie parówki.  Składniki: * 5 parówek na dzień dobry z szynki * 6-7 większych pieczarek * 1/4 czerwonej papryki * 1/4 żółtej papryki * 2 łyżki masła * sól i ostra papryka do smaku * pół łyżeczki majeranku * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * woda Wykonanie: Pieczarki(...)Następnie dodać pokrojone w plasterki parówki i drobno pokrojone obie papryki. Podlać wodą ( tyle by zakrywała ona parówki i pieczarki ). Doprawić do smaku sola i papryka ostrą, majerankiem. Gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Na końcu dodać przecier pomidorowy rozmieszany w pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszać.  Podawać na ciepło z ulubionym pieczywem

Zrób to smacznie
Krupnik 186

chłodne i deszczowe dni (w sam raz w taki dzień jak dzisiaj :)). Ponadto przygotowanie krupniku jest banalnie proste, jednak obieranie/ścieranie warzyw jest trochę czasochłonne. Zamiast karkówki możecie użyć szynki jak i łopatki wieprzowej.  Składniki: 2 l wody 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 0,5 kg karkówki  0,5 kg ziemniaków  (waga po obraniu) 1 duża marchewka(...)selera sól, pieprz 2 listki laurowe zielona pietruszka do posypania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejszą kostkę. Do garnka wlać 2 l wody, dodać mięso i listki laurowe. Gotować około 30 minut. Co jakiś czas zbierać szumowiny. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i zalać wodą (aby nie zmieniły koloru). Marchewkę i pietruszkę obrać oraz zetrzeć na tarce

Ugotować

Proponowane wyszukiwania