blog: Monia miesza i gotuje Grillowana karkówka w marynacie teriyaki autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Grillowana polędwiczka marynowana w sosie sojowym autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Żeberka w sosie z kurkami autorka: Mami | blog: Prawdziwy biszkopt Żeberka pieczone po amerykańsku autorka: miracle | blog: Mój punkt smaku Roladki wieprzowe z boczkiem autorka: epithimija | blog: z charakterem Kurczak(...)papryką i marchewką autorka: epithimija | blog: z charakterem Grillowana karkówka w miodowo-musztardowej marynacie autorka: cynamon i chilli | blog: cynamonichilli.blogspot.com Weekendowe grillowanie autorka: leonard300 | blog: Pychotka blog kulinarny Pieczona szynka z warchlaka. autorka: Jamnicza Kuchnia | blog: Jamnicza Kuchnia Karkówka w ketchupie autorka: natalia0404 | blog: Za kubkami talerzami Teksański? Czemu nie! A może frytki do tego? autorka: bastalena | blog: bastalena grillowane
Kuchenna Kontrrewolucyałyżeczki wegety * 3 łyżki ziół prowansalskich * 3 łyżki octu winnego * 2 łyżeczki soli peklowej * 8 łyżek oliwy * 8 ząbków czosnku * 1,5 kg schabu (możne też być łopatka, szynka) po wyjęciu z marynaty * sól * pieprz * zioła prowansalskie Sposób wykonania Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i włożyć do naczynia. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Mięso umieścić w naczyniu lub w grubym woreczku(...)polać dokładnie marynatą i umieścić w chłodnym miejscu. Mięso powinno się marynować 36-48 godzin. W między czasie odwrócić i uważać aby całe było pokryte marynatą. Przed pieczeniem lub gotowaniem osączyć z marynaty i dowolnie przyprawić. Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty lekko osuszyć, posypać salą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, a następnie w gruby woreczek na mrożonki
Mix smakułyżeczki to pizza pikantna, a 3 łyżeczki ostra) pół łyżeczki soli Dodatki do pizzy: 250g sera Mozzarella 100g sera Goudy 4 duże pieczarki 6 plastrów salami 5 plastrów szynki Składniki na ciasto. Do idealnego ciasta na pizze potrzebujemy sprawdzonego przepisu na rozczyn drożdżowy. Rozczyn drożdżowy: 3/4 szklanki letniej wody (temperatura około 30 st.C.) 1 łyżka mąki pszennej tortowej (około(...)obieram i kroję w 3mm plastry. Następnie na patelnię wlewam łyżkę oliwy i na średnim ogniu szklę pieczarki, aż odparują z wody. Do pizzy przygotowuję także 5 cienkich plastrów szynki oraz 6 cienkich plastrów salami. Krok 4. Łączę warstwy pizzy. Dużą blachę na pizzę o wymiarach około 25 – 35cm smaruję oliwą. Blat stołu lub stolnicę posypuję mąką. Wyrośnięte ciasto
Ania gotujeDziś przepis na moje ulubione danie. Wystarczy parę minut, by włożyć je na palnik, a po 90 minutach mieć pyszny obiad. Idealnie smakuje z keczupem. Wyśmienity
Gotuję TestujęNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Dzisiaj propozycja na bardzo szybką sałatkę, która świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy
Związek na patelniPrzedstawiam Wam kolejne wspaniałe miejsce, które poznałam przy okazji świętowania moich niedawnych imienin. Było one niespodzianką, kolejnym przystankiem w poznawaniu nowych smaków. Karczma okazała się rewelacyjna
Karola gotujeWędzenie jest zatem metodą konserwacji żywności, przedłuża trwałość produktów spożywczych. To dym wędzarniczy konserwuje żywność, działając jednocześnie przeciwbakteryjnie. W procesie wędzenia nadaje się produktom charakterystycznego smaku
Ciasna Kuchniawypadku smaki się doskonale uzupełniają. Pasty to jeden z naszych ulubionych dodatków do pieczywa. Zapewne dlatego, że są proste w przygotowaniu oraz okazują się doskonałą i zdrową alternatywą dla szynki i mielonki. A zatem zapraszamy na przepis. PASTA KANAPKOWA Z MAKRELI I 3 ZIAREN Składniki: makrela w oleju: 1 puszka jajka: 3 szt. ogórek korniszon: 1 duży lub 2 mniejsze(...)łyżka szczypiorek: 1 nieduży pęczek sezam: 1 łyżka słonecznik: 1 łyżka siemię lniane: 1 łyżka majonez: 2 łyżki PASTA KANAPKOWA Z MAKRELI I 3 ZIAREN Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. 2. Ogórka i cebulę kroimy w malutką kosteczkę. Szczypiorek siekamy. Makrelę odsączmy z oleju. 3. Wszystkie składniki umieszczamy
Kuchnia Na WypasieSzybki Gulasz pieczarkowy Bardzo prosta do zrobienia potrawa z aromatycznymi pieczarkami. Składniki: · 1 szynka wieprzowa · ½ kg pieczarek · Cebula · Sos w słoiczku pieczarkowy · Sól · Pieprz(...)cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. 4. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 5. Gdy mięso jest miękkie łączymy z grzybami. 6. Wlewamy sos pieczarkowy i 5 minut gotujemy. 7. Można podawać z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. 8. Danie gotowe. 9. Smacznego
Kulinarna Chwilajest,ale warto. Zalega mi w zamrażalce podgardle więc trzeba go dobrze wykorzystać. Tym razem padło na pyszny domowy pasztet. Składniki: ok 1,20 kg wieprzowiny ( łopatka,karkówka,szynka) ok 300 g podgardla bądź boczku surowego ok 300 g wątróbki wieprzowej bądź drobiowej 2 cebule 2-3 jajka 1 czerstwa bułka 4 ziela angielskie 3 liście laurowe(...)majeranku gałka muszkatołowa sól,pieprz, czerwona czubryca bądź czerwona papryka Mięso i boczek pokroić w kawałki,włożyć do garnka i zalać wodą.Włożyć ziele angielskie i liść laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem,aż mięsko będzie miękkie. Wyjąć,odstawić do przestygnięcia. W wywarze namoczyć bułkę,odcisnąć. Wątróbkę umyć,oczyścić i osuszyć.Cebulę obrać,pokroić w kostkę.Wsypać
Niespełnione zdolności kulinarnemięsa z szynki wieprzowej, w swoim składzie nie zawierają fosforanów ani glutaminianu sodu. Polecam Wam te właśnie parówki. Składniki: * 5 parówek na dzień dobry z szynki * 6-7 większych pieczarek * 1/4 czerwonej papryki * 1/4 żółtej papryki * 2 łyżki masła * sól i ostra papryka do smaku * pół łyżeczki majeranku * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * woda Wykonanie: Pieczarki(...)Następnie dodać pokrojone w plasterki parówki i drobno pokrojone obie papryki. Podlać wodą ( tyle by zakrywała ona parówki i pieczarki ). Doprawić do smaku sola i papryka ostrą, majerankiem. Gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Na końcu dodać przecier pomidorowy rozmieszany w pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło z ulubionym pieczywem
Zrób to smaczniechłodne i deszczowe dni (w sam raz w taki dzień jak dzisiaj :)). Ponadto przygotowanie krupniku jest banalnie proste, jednak obieranie/ścieranie warzyw jest trochę czasochłonne. Zamiast karkówki możecie użyć szynki jak i łopatki wieprzowej. Składniki: 2 l wody 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 0,5 kg karkówki 0,5 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 duża marchewka(...)selera sól, pieprz 2 listki laurowe zielona pietruszka do posypania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejszą kostkę. Do garnka wlać 2 l wody, dodać mięso i listki laurowe. Gotować około 30 minut. Co jakiś czas zbierać szumowiny. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i zalać wodą (aby nie zmieniły koloru). Marchewkę i pietruszkę obrać oraz zetrzeć na tarce
UgotowaćPonieważ święta zbliżają się wielkimi krokami, postanowiłam przetestować nowe pomysły na sałatki, które staną na naszym stole. Niedawno zakupiłam słoik selera konserwowego z nadzieją na pomysły
Gotowanie z pasjąNiedawno robiłam pikantną sałatkę do słoików. Przepis wzięłam z gazetki "Moje Gotowanie". Chciałam wypróbować tę sałatkę i przygotowałam wszystko jak w przepisie, wlałam ocet bezmyślnie i nagle mnie olśniło, że taka ilość może być zdecydowanie za duża. I miałam rację! W oryginalnym przepisie na taką ilość jest 1/2 l octu, to zdecydowanie za dużo, ona nie jest pikantna tylko ostra(...)zieloną. Najbardziej lubię takie sałatki z octem, z olejem nie bardzo mi odpowiadają, Po moich zmianach sałatka smakuje pysznie i idealnie nadaje się do obiadu lub do grzanek z szynką, pycha. Spróbujcie mojej wersji tej sałatki. Pozdrawiam i życzę Wam radosnego dnia! PIKANTNA SAŁATKA MARCHEWKOWA. Składniki: około 700 g marchewki około 250 g selera (bulwa) po 1 strąku czerwonej
Zakątek rozkoszy kulinarnychszybkie (przygotowanie trwa ok. 40 minut), a efekt zaspokoi nawet wybredne gusta. Polędwiczka z ajvarem na puree z selera: 500-600 g polędwiczki wieprzowej (1 duża sztuka) 100 g szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej, serrano) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 1 łyżka świeżego 3 łyżki Ajvaru ostrego Podravka 4 łyżki oliwy z oliwek 100 g szpinaku baby 2 duże ząbki czosnku(...)soli oraz jeden obrany i zgnieciony (płaską stroną noża) ząbek czosnku. Zalewamy całość szklanką mleka i uzupełniamy wodą tak, aby seler był przykryty płynem. Wstawiamy rondel na palnik i gotujemy ok. 20 minut – do czasu, aż seler zmięknie. Po ugotowaniu zachowujemy ok. 1/2 szklanki płynu, resztę odlewamy. Blendujemy seler z czosnkiem na gładko, dodając dwie łyżki masła, łyżeczkę soku
Poezja smaku