lekko pikantne w smaku i bardzo sycące. Składniki na porcję dla 4 osób: 8 usmażonych naleśników (np. z TEGO przepisu) farsz 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 200 g passaty pomidorowej 1 mała puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 120 g) 1 cebula sól, pieprz ostra papryka odrobina oleju sos pomidorowy 1 puszka krojonych pomidorów wraz(...)dodatkowo 200 g startego sera mozzarella Na początku przygotować sos pomidorowy. Do garnka wlać pomidory z puszki i dusić je na małym ogniu. Pomidory co jakiś czas przemieszać. Gotować, aż do zgęstnienia sosu. Pod koniec doprawić solą oraz papryką chilli. W drugim garnku rozgrzać olej. Przesmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać mielone mięso. Smażyć
Ugotowaćduże ziemniaki – ok. 350g 1 kawałek selera – ok. 100g 3 łyżki masła pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki majeranku Składniki na klopsiki: 500 g mielonego mięsa z szynki 3 łyżki kaszy manny 1 jajko 3 łyżki drobno posiekanego koperku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kremowa zupa porowa z mięsem mielonym – Wykonanie: Przygotować klopsiki: Mięso mielone(...)posiekany koperek umieścić w miseczce, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić rękoma na jednolitą masę. Za pomocą dłoni formować małe pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego). Podgrzać litr bulionu, wrzucić klopsiki (gotowałam je w 2 osobnych partiach) i gotować je przez ok. 7 minut (jedną partię) na małym ogniu. Wyciągnąć pulpeciki i przełożyć je na talerz. Z podanych składników wyszło
Kulinarne Przebojepomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Składniki dodatkowe mogą być dowolne, taki jak lubicie, np. pieczarki, ser żółty, szynka, cebula itd ;) Poniżej macie składniki, które ja użyłam do wykonania naszej pizzy :) Dodatkowe składniki w mojej wersji: 125 g sera mozzarella kilka czarnych oliwek garść świeżej rukoli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)kalafiora – Wykonanie: Kalafiora pozbawiamy twardych części, pozostawiamy tylko różyczki (u mnie wyszło około 800 g drobno pokrojonych różyczek kalafiora). Zagotować wrzątek, posolić, wrzucić na niego różyczki kalafiora i gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut do czasu aż kalafior będzie nieco zmięknie (powinien być al dente – półtwardy). Odcedzić kalafior na sitku i odstawić do ostygnięcia
Kulinarne Przebojebabka piaskowa – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane PRZYGOTOWANIE: 20 min + 12 h marynowanie(...)wody – 100 ml octu – 1 łyżka cukru – 1 łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE: Jaja ugotuj na twardo, wystudź i obierz. Zamiast wskazanej wody możesz użyć także wody z gotowania buraczka. Do garnuszka wlej ocet, wodę, cukier i sól. Podgrzej aż zalewa będzie gorąca oraz sól i cukier się rozpuszczą. Buraczka potrój w kostkę. Do słoja włóż jaja oraz buraczki
nietylkopasta.plRoleski) 4-5 łyżek chrzanu ze słoiczka garść startego parmezanu sól pieprz III. Dodatkowo: ziarenka pieprzu mały kawałek marchewki Sposób przygotowania: Jaja przepiórcze i kurze gotujemy na twardo. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulki i kukurydzę odcedzamy. Z pomidorów pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy je w kosteczkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Wędlinę kroimy(...)kawałeczki. Szczypiorek drobno kroimy. W miseczce umieszczamy wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszamy. Bierzemy duży półmisek i rozsmarowujemy na nim sos. Posypujemy go potarganą na mniejsze kawałki sałatą, szynką, pomidorami, kukurydzą,cebulką i rzodkiewką. 5 jaj przepiórki kroimy na pół i układamy na reszcie składników. Z jaj kurzych ścinamy delikatnie zygzakiem białko z góry. Tak, aby powstał nam kształt
DominikaDolcihalloumi i pysznymi dodatkami już dawno należy do mojego do świątecznego repertuaru…Najważniejsze, że są to zdrowe smaki i piękne kolory. W Polsce przyjęło się, że na wigilię gotujemy bez mięsa. Słuchałam kiedyś księdza, który podważył to przekonanie, słusznymi zresztą faktami. U mnie w domu bywa różnie. U rodziny mojego ojca jeśli obchodzono wigilię w niedzielę(...)również dania z mięsem. W Szwecji moja wigilia jest mieszana, zresztą każdy je to co lubi. Ja lubię świąteczne sałatki i różnego rodzaju sery. Moje dzieci muszą mieć glazurowaną szynkę i klopsiki. Z polskich wigilijnych potraw jedzą warzywną sałatkę , pierogi , smażonego karpia i barszczyk . Wystarczająco dużo aby się objeść, ale mięso musi być. Poza tym fakt mięsnej wigilii naprawdę mnie
codojedzeniajajka w sosie chrzanowym: 5 jaj mała cebula pół puszki groszku konserwowego pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% łyżka tartego chrzanu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w plastry bądź ćwiartki. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Majonez i śmietanę mieszamy ze sobą, dodajemy groszek, cebulę i szczypior. Przyprawiamy do smaku solą(...)szklanej miski, na nim układamy jajka. Odsyłam również do innych moich przepisów na jajka: Jajka W Sosie Rzodkiewkowym Jajka Faszerowane Łososiem Jajka Faszerowane z suszonymi pomidorami Jajka Faszerowane Szynką I Papryką Jajka Faszerowane Tuńczykiem Jajka Faszerowane Pieczarkami Szybka Przystawka Z Jajek I Ogórków Artykuł Jajka w sosie chrzanowym na zimno pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne
e-PrzepisyKulinarnełyżki mielonej słodkiej papryki 1 litr rosołu 4 liście laurowe 1 łyżeczka kolorowego ziarnistego pieprzu 2 ziela angielskie ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% sól do smaku Sposób przygotowania: Mięso z szynki myję, kroję w grubszą kostkę .Cebulę i czosnek obieram, cebulę siekam a czosnek przeciskam przez praskę. W szerokim garnku rozgrzewam olej, wrzucam czosnek z cebulą, oprószam kminkiem i przesmażam(...)mięso,oprószam słodką papryką, mieszam, smażę 5 minut, oprószam mąką tortową, wlewam połowę rosołu, dodaję pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy. Przykrywam pokrywką i gotuję 30 minut. Kapustę kiszoną odciskam z zalewy –jeśli jest bardzo kwaśna płuczę pod bieżącą wodą i odciskam, kroję na mniejsze kawałki, dodaję po 30 minutach do mięsa, tak samo pokrojone
Wanilia i Kardamonnajczęściej z kaszą lub kluskami i koniecznie z ogórkiem kiszonym :) Dla urozmaicenia można dodać do niego czerwoną paprykę lub marchewkę. Składniki dla 2 osób: 500 g mięsa wieprzowego z szynki duża cebula słodka papryka 3 ziela angielskie liść laurowy sól, pieprz 2 łyżki oleju łyżki mąki Mięso pokroić w grubą kostkę, doprawić pieprzem i solą. Obsmażyć na oleju na mocno(...)zagotować 2,5 szklanki wody z liściem laurowym i zielem. Dodać do niej obsmażone mięso. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić na tej samej patelni. Wrzucić do gotującego się gulaszu. Całość doprawić słodką papryką, solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu około godzinę, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody
wyzwania kuchenneSkładniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula pół papryki czerwonej pół papryki żółtej 1 mały koncentrat pomidorowy szklanka zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) kilka małych suszonych kawałków chili peperoncini mąka pszenna olej sól Sposób wykonania: Umyte mięso kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i obtaczamy w mące. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso do zrumienienia. Tak podsmażone zalewamy przegotowaną wodą(...)przykrycia mięsa) i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę, szklimy na patelni i wrzucamy do garnka. Paprykę kroimy w cienkie paski i również przesmażamy aby zmiękła. Dodajemy do całości razem z fasolką szparagową i paroma papryczkami chili (około 2 małych kawałków). Całość dusimy jeszcze około minut. Podajemy
Qchnia po prostuMarshy Mehran. Teraz już chyba nie powstrzymam się przed umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji wspomnianej książki ;) Składniki (10 dużych gołąbków): - 1 najlepiej młoda kapusta - 0,5 kg mielonej szynki - 2 woreczki ryżu basmati ( 200g) - 4 cebule - 6 pieczarek - kilka ząbków czosnku - kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy do podsmażenia - sól, pieprz do smaku, majeranek, 1 czubata łyżka mielonego kminku(...)łyżeczki szałwii i tymianku (najlepiej świeżych), pół łyżeczki curry, kilka szczypt chili cayenne Z umytej kapusty oberwać zewnętrzne liście oraz wyciąć głąb. Zalać gorącą wodą w garnku i gotować kilka minut (jeśli kapusta jest stara trochę więcej). Wodę w garnku z gotowania zostawić. Ugotować ryż basmati, ale tak, żeby nie był idealnie ugotowany, a lekko twardawy. Cebulę pokroić w kostkę
Corner With Recipesblog: Monia miesza i gotuje Grillowana karkówka w marynacie teriyaki autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Grillowana polędwiczka marynowana w sosie sojowym autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Żeberka w sosie z kurkami autorka: Mami | blog: Prawdziwy biszkopt Żeberka pieczone po amerykańsku autorka: miracle | blog: Mój punkt smaku Roladki wieprzowe z boczkiem autorka: epithimija | blog: z charakterem Kurczak(...)papryką i marchewką autorka: epithimija | blog: z charakterem Grillowana karkówka w miodowo-musztardowej marynacie autorka: cynamon i chilli | blog: cynamonichilli.blogspot.com Weekendowe grillowanie autorka: leonard300 | blog: Pychotka blog kulinarny Pieczona szynka z warchlaka. autorka: Jamnicza Kuchnia | blog: Jamnicza Kuchnia Karkówka w ketchupie autorka: natalia0404 | blog: Za kubkami talerzami Teksański? Czemu nie! A może frytki do tego? autorka: bastalena | blog: bastalena grillowane
Kuchenna Kontrrewolucyałyżeczki wegety * 3 łyżki ziół prowansalskich * 3 łyżki octu winnego * 2 łyżeczki soli peklowej * 8 łyżek oliwy * 8 ząbków czosnku * 1,5 kg schabu (możne też być łopatka, szynka) po wyjęciu z marynaty * sól * pieprz * zioła prowansalskie Sposób wykonania Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i włożyć do naczynia. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Mięso umieścić w naczyniu lub w grubym woreczku(...)polać dokładnie marynatą i umieścić w chłodnym miejscu. Mięso powinno się marynować 36-48 godzin. W między czasie odwrócić i uważać aby całe było pokryte marynatą. Przed pieczeniem lub gotowaniem osączyć z marynaty i dowolnie przyprawić. Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty lekko osuszyć, posypać salą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, a następnie w gruby woreczek na mrożonki
Mix smakułyżeczki to pizza pikantna, a 3 łyżeczki ostra) pół łyżeczki soli Dodatki do pizzy: 250g sera Mozzarella 100g sera Goudy 4 duże pieczarki 6 plastrów salami 5 plastrów szynki Składniki na ciasto. Do idealnego ciasta na pizze potrzebujemy sprawdzonego przepisu na rozczyn drożdżowy. Rozczyn drożdżowy: 3/4 szklanki letniej wody (temperatura około 30 st.C.) 1 łyżka mąki pszennej tortowej (około(...)obieram i kroję w 3mm plastry. Następnie na patelnię wlewam łyżkę oliwy i na średnim ogniu szklę pieczarki, aż odparują z wody. Do pizzy przygotowuję także 5 cienkich plastrów szynki oraz 6 cienkich plastrów salami. Krok 4. Łączę warstwy pizzy. Dużą blachę na pizzę o wymiarach około 25 – 35cm smaruję oliwą. Blat stołu lub stolnicę posypuję mąką. Wyrośnięte ciasto
Ania gotujeDziś przepis na moje ulubione danie. Wystarczy parę minut, by włożyć je na palnik, a po 90 minutach mieć pyszny obiad. Idealnie smakuje z keczupem. Wyśmienity
Gotuję TestujęNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Dzisiaj propozycja na bardzo szybką sałatkę, która świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy
Związek na patelniPrzedstawiam Wam kolejne wspaniałe miejsce, które poznałam przy okazji świętowania moich niedawnych imienin. Było one niespodzianką, kolejnym przystankiem w poznawaniu nowych smaków. Karczma okazała się rewelacyjna
Karola gotujeWędzenie jest zatem metodą konserwacji żywności, przedłuża trwałość produktów spożywczych. To dym wędzarniczy konserwuje żywność, działając jednocześnie przeciwbakteryjnie. W procesie wędzenia nadaje się produktom charakterystycznego smaku
Ciasna Kuchniawypadku smaki się doskonale uzupełniają. Pasty to jeden z naszych ulubionych dodatków do pieczywa. Zapewne dlatego, że są proste w przygotowaniu oraz okazują się doskonałą i zdrową alternatywą dla szynki i mielonki. A zatem zapraszamy na przepis. PASTA KANAPKOWA Z MAKRELI I 3 ZIAREN Składniki: makrela w oleju: 1 puszka jajka: 3 szt. ogórek korniszon: 1 duży lub 2 mniejsze(...)łyżka szczypiorek: 1 nieduży pęczek sezam: 1 łyżka słonecznik: 1 łyżka siemię lniane: 1 łyżka majonez: 2 łyżki PASTA KANAPKOWA Z MAKRELI I 3 ZIAREN Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. 2. Ogórka i cebulę kroimy w malutką kosteczkę. Szczypiorek siekamy. Makrelę odsączmy z oleju. 3. Wszystkie składniki umieszczamy
Kuchnia Na WypasieSzybki Gulasz pieczarkowy Bardzo prosta do zrobienia potrawa z aromatycznymi pieczarkami. Składniki: · 1 szynka wieprzowa · ½ kg pieczarek · Cebula · Sos w słoiczku pieczarkowy · Sól · Pieprz(...)cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. 4. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 5. Gdy mięso jest miękkie łączymy z grzybami. 6. Wlewamy sos pieczarkowy i 5 minut gotujemy. 7. Można podawać z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. 8. Danie gotowe. 9. Smacznego
Kulinarna Chwilajest,ale warto. Zalega mi w zamrażalce podgardle więc trzeba go dobrze wykorzystać. Tym razem padło na pyszny domowy pasztet. Składniki: ok 1,20 kg wieprzowiny ( łopatka,karkówka,szynka) ok 300 g podgardla bądź boczku surowego ok 300 g wątróbki wieprzowej bądź drobiowej 2 cebule 2-3 jajka 1 czerstwa bułka 4 ziela angielskie 3 liście laurowe(...)majeranku gałka muszkatołowa sól,pieprz, czerwona czubryca bądź czerwona papryka Mięso i boczek pokroić w kawałki,włożyć do garnka i zalać wodą.Włożyć ziele angielskie i liść laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem,aż mięsko będzie miękkie. Wyjąć,odstawić do przestygnięcia. W wywarze namoczyć bułkę,odcisnąć. Wątróbkę umyć,oczyścić i osuszyć.Cebulę obrać,pokroić w kostkę.Wsypać
Niespełnione zdolności kulinarnemięsa z szynki wieprzowej, w swoim składzie nie zawierają fosforanów ani glutaminianu sodu. Polecam Wam te właśnie parówki. Składniki: * 5 parówek na dzień dobry z szynki * 6-7 większych pieczarek * 1/4 czerwonej papryki * 1/4 żółtej papryki * 2 łyżki masła * sól i ostra papryka do smaku * pół łyżeczki majeranku * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * woda Wykonanie: Pieczarki(...)Następnie dodać pokrojone w plasterki parówki i drobno pokrojone obie papryki. Podlać wodą ( tyle by zakrywała ona parówki i pieczarki ). Doprawić do smaku sola i papryka ostrą, majerankiem. Gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Na końcu dodać przecier pomidorowy rozmieszany w pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło z ulubionym pieczywem
Zrób to smaczniechłodne i deszczowe dni (w sam raz w taki dzień jak dzisiaj :)). Ponadto przygotowanie krupniku jest banalnie proste, jednak obieranie/ścieranie warzyw jest trochę czasochłonne. Zamiast karkówki możecie użyć szynki jak i łopatki wieprzowej. Składniki: 2 l wody 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 0,5 kg karkówki 0,5 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 duża marchewka(...)selera sól, pieprz 2 listki laurowe zielona pietruszka do posypania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejszą kostkę. Do garnka wlać 2 l wody, dodać mięso i listki laurowe. Gotować około 30 minut. Co jakiś czas zbierać szumowiny. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i zalać wodą (aby nie zmieniły koloru). Marchewkę i pietruszkę obrać oraz zetrzeć na tarce
Ugotować