Składniki : ok.80 dag szynki z dzika papryka czerwona i żółta 1 kalarepa 2 garście fasolki szparagowej 2-3 marchewki 2 duże cebule olej lub smalec do smażenia mąka sól, pieprz czarny, liść laurowy, oregano, estragon, kilka ziaren jałowca Przygotowanie : Pokrojone mięso obtoczyć w mące, usmażyć krótko na patelni na tłuszczu Przełożyć do woka, wlać pół szklanki wody, dodać olej(...)smalec , kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, przykryć pokrywką i gotować do lekkiej miękkości Obrane cebule i marchew pokroić, dodać do prawie miękkiego mięsa W następnej kolejności dołożyć pokrojoną w słupki kalarepę i fasolkę- gotować pod przykryciem Papryki pokroić w paski i również dodać do całości, posolić, doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, oregano, estragonem, jałowcem Na koniec dodać pokrojoną
Proste PotrawyRano trudno znaleźć czas na urozmaicone śniadanie, ponieważ zazwyczaj spieszymy się do pracy. Dlatego dzisiaj mamy dla Was przepis, który jest bardzo prosty, szybki i smaczny
Związek na patelniTosty hawajskie Tosty hawajskie to miła odmiana dla zwykłych kanapek które czasem robią się nudne i nieciekawe. Pomysł jest prosty, realizacja nie wymaga dużo
Gotuj Się Kto Możeobsmażamy kawałek wołowiny z każdej strony - każdej, boki też. Wolnowar Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia, wlewamy bokiem wodę, wkładamy umytą główkę czosnku przeciętą na pół. Ustawiamy program do wolnego gotowania, zostawiamy na 10 godzin. Mięso wyciągamy, przykrywamy folią aluminiową na 15 minut. Piekarnik Piekarnik ustawiamy na 100*C, bez termoobiegu. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy umytą(...)szczelnie zamykamy. Rękaw wkładamy na blaszkę, wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Zostawiamy na 6-7 godzin. Mięso wyciągamy, przykrywamy folią aluminiową na 15 minut Szarpiemy jak Reksio szynkę. U nas szarpanie było niemal niekontrolowane, stąd wołowinka nie załapała się do dalszych zdjęć
Gotowanie i blogowaniebóle reumatyczne. Warto też wspomnieć, że chrzan rozrzedza krew i w skuteczny sposób obniża zły cholesterol. Składniki: 1 duża główka kapusty pekińskiej 350 g – 400 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki 200 g – 250 g pieczarek 80 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 2-3 łyżki oleju(...)czarny mielony, Kurkuma mielona, Papryka słodka mielona, Papryka ostra mielona, Majeranek otarty, Bazylia, Gorczyca, Wykonanie: Kaszę ugotować wg wskazań producenta. Pieczarki pokroić, obgotować w wodzie z ½ łyżeczki soli. Ja gotuję na małym ogniu ok. 5 minut. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju wraz z pieczarkami (ok.5 minut). Kasza i pieczarki muszę trochę ostygnąć zanim dodamy je do mięsa
Przepisy Babciodstawiamy na około 30 minut, do wyrośnięcia. Czosnek drobno siekamy. Podsmażamy go w rondelku, na rozgrzanej łyżce oleju, tylko przez chwilę. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą i gotujemy aż sos wyraźnie zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy suszoną bazylią, oregano, szczyptą cukru, solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki i wykładamy jedną część ciasta(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Posypujemy tartą mozzarellą i rozkładamy pozostałe dodatki – u mnie to pokrojona w piórka cebula, pokrojona na paseczki papryka, szynka pokrojona na szerokie paski, plastry salami, pokrojone na plastry surowe pieczarki, garść kukurydzy oraz plastry mozzarelli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 10 minut. W trakcie pieczenia
Smaki Na TalerzuPrzepyszna domowa mielonka z szynkowaru. Jak każda wędlina z szynkowaru potrzebuje nieco czasu, aby mięsko odpowiednio przegryzło się z przyprawami. Chociaż dla mnie większą udręką jest
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePrzepyszne! Takie słowo może określić to Leczo. U mnie w rodzinie bardzo smakowało. Akurat pomału pojawiają się coraz częściej na straganach różne odmiany papryk, a w
Gotuję Testujębędąc na wczasach nie miałam możliwości zakupu takiego sosu więc zrobiłam swój Był równie pyszny. 10 fig 3/4 szklanki czerwonego wina (wytrawne) Figi kroimy na pół, owijamy połową plasterka szynki parmeńskiej. Grillujemy (25 minut 160 stopni Celsjusza). Ta porcja jest porcją dla 4 osób. Sałatę rukolę układamy na talerzach. Na nią kruszymy kozi ser, grillowane figi, cienko pokrojoną czerwoną cebulę(...)sprawdziła mi się w tym przepisie super), polewany wszystko delikatnie sosem. Na koniec pieprzymy czarnym pieprzem. Sos wykonałam bardzo prosto. Wydrążyłam figi z miąższu, dodałam do niego wino i gotowałam na małym ogniu do momentu aż całość lekko zgęstniała. Na końcu wszystko przetarłam przez drobne sitko. Smacznego! Figi, których użyłam były średniej wielkości. Jeśli będziecie używać większych fig to może
mecooksjest to jedno z najpyszniejszych dań jakie jadłam. Nowością w tym przepisie jest dodatek ormiańskiego sudżuk - jest to długo suszona wędlina o bardzo intensywnym smaku, można ją zastąpić szynką parmeńską lub inną suszoną wędliną/kiełbasą. Polecam jednak spróbowanie tego ormiańskiego specjału - ja długo szukałam zastosowania dla tej kiełbasy - tutaj pasuje idealnie. Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i wiórkami ormiańskiego(...)suszone pomidory 1/2 opakowania dowolnego makaronu Malma kilka łyżek startego na wiórki ormiańskiego sudżuka lub innej długo suszonej kiełbasy oliwa z oliwek sól, pieprz Do dzieła!!! Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki i dusimy na oliwie aż będzie miękka. Posypujemy solą i pieprzem. Sudżuk (jest bardzo twardy) kroimy ostrym nożem w formie drobnych wiórek. Makaron łączymy
sierotka maRysia w kuchnibidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Przepis Pierś kroimy w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, oregano, skrapiamy sokiem z limonki. Okręcamy kawałkami szynki prosciutto i do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni). W talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą(...)kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym. Jak go zrobić? Pikantny sos pomidorowy Pół puszki krojonych pomidorów wlewamy na patelnię, Solimy, pieprzymy. Dodajemy 2 ząbki czosnku. Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Taką wersję sałaty pakujesz w lunch box i masz pełnowartościowy lunch w pracy, czy drugie śniadanie w szkole :) A tu zajdziesz inne przepisy na szybkie, zdrowe sałaty
Mój Smak na ŻycieNiby nic bardziej oczywistego. Jajecznicę potrafi przyrządzić chyba każdy, bo nie wymaga umiejętności kulinarnych ani techniki. Jest domeną prostej kuchni kojarzonej z typowo "męskim" lub "kawalerskim" gotowaniem :) Jednak pomimo pozornej prostoty zasługuje na uwagę. Już z pozoru banalny wybór tłuszczu, na jakim będziemy przyrządzać naszą jajecznice, może znacząco wpłynąć na jej smak. Smażymy m.in. na maśle, smalcu, oleju, oliwie, margarynie(...)tych tłuszczy ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników, a to dopiero początek, ponieważ zam ogrom dodatków jakich możemy użyć jest nieograniczony. Najpopularniejsze z nich to kiełbasa (boczek, wędzona szynka), cebula oraz szczypiorek. Przykłady możemy mnożyć, poniżej przedstawiam kilka dla inspiracji: - grzyby leśne, można je zastąpić pieczarkami - ser żółty - pomidory bez skórki, cukinia, szparagi, młody groszek, opieczona i pozbawiona skórki
Taste Of My Daypanierce i w głębokim tłuszczu). Nawet te najbardziej tłuste zawierają mniej kcal od chudego mięsa. Dla porównania: 100g dorsza to 70 kcal, śledzia solonego - 219, makreli wędzonej 228, natomiast szynki - to już aż 340 kcal. Widać różnicę, prawda? Pamiętajcie: Udowodniono, że osoby jedzące dużo ryb rzadziej zapadają na choroby związane z układem krążenia, miażdżycę, różne alergie, czy nowotwory. Nawet dzieci, które(...)słyszeliście, że ryby ryby mogą być zatrute niebezpiecznymi związkami chemicznymi i tym samym szkodzą kobietom w ciąży, uszkadzają układ odpornościowy, czy też wywołują choroby nowotworowe. Pocieszę Was, że podczas gotowania, a nawet odgrzewania ryby w kuchence mikrofalowej - ilość tych negatywnych substancji zmniejsza się o 30%, a w czasie smażenia w głębokim tłuszczu nawet o ponad 70. Co z tego wnika
Di gotujeDelikatna i krucha kiełbaska drobiowo-wieprzowa, krótko wędzona a następnie parzona. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym, szczególnie tym, którzy za tłustą kiełbasą nie przepadają (czytaj
Kocham..lubię..gotuję..Witam w pierwszym dniu wiosny. Dziś piękne słoneczko otula nas swoim ciepełkiem. Oby tak już zostało do lata, a później, niech będzie cieplej. Dziś polecam pyszny
Gotuję TestujęW ciągu tygodnia nie mam czasu na ciekawe, wymyślne śniadanie. Jest czas tylko na szybką kanapkę i kawę. Poza tym ja wychodzę do pracy wcześniej, a
Pyza i SurówkaDanie to dostałam o koleżanki z Baligrodu, jest kaloryczne i dające siłę dla drwali z Bieszczad. Składniki: Szynka wieprzowa 60 dag Ziemniaki ½ kg Marchewka 1 szt. Pietruszka 1 szt. Seler ½ szt. Cebula biała 1 szt. Listek laurowy 2 szt. Pieprz ziarnisty 5 szt. Sól do smaku Kminek mielony do smaku 2 łyżki startego chrzanu Natka pietruszki Wykonanie: Mięso opłukać, zalać(...)posoloną wodą, dodać pokrojone warzywa, przyprawy i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa i mięso wyłożyć na półmisek, posypać startym chrzanem, zalać bulionem z gotowania, posypać natką pietruszki i podawać
Tradycyjna Kuchniaczosnku. Otulone aromatycznym boczkiem stworzyły idealny duet. Dodatek sosu grzybowego z podgrzybkami i borowikami dodatkowo wzmocniły smak. Polecam na rodzinny uroczysty obiad. Rolady: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicy 5 pieczarek 1 cebula 3 łyżki świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 100 g boczku wędzonego w plastrach Sól Pieprz(...)małych pieczarek 20 g suszonych borowików 20 dag podgrzybków 2 kostki rosołowe drobiowe 150 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 400 ml wody Sól Pieprz Rolady: Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowaną i przestudzona soczewicę, cebulę, pieczarki, posiekana natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą
VioletoweKucharzeniezamknąć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 1, 40 minut. Po upieczeniu otworzyć worek foliowy, wyjąć mięso, a sos wylać do małego garnuszka. Można tą szynkę podawać na zimno lub na ciepło. Na chlebek też jest super. Na zimno można z sosu zrobić galaretkę i rozłożyć obok pokrojonego mięsa. Galaretka z sosu – sos przelać przez(...)jest sosu i wtedy dodać odpowiednią ilość żelatyny. Jeśli chcecie na obiad to sos trzeba zgęścić mączką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Następnie dolać mączkę powoli do gotującego się sosu. Kontrolować gęstość sosu, żeby nie zrobił się kisiel
Kuchnia PokoleńPrzez woreczek foliowy bardzo delikatnie rozbijamy kotleciki przy pomocy tłuczka do mięsa. Kotleciki z jednej strony posypujemy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Na drugiej stronie kładziemy po plastrze szynki prosciutto i zawijamy w rolady. Spinamy wykałaczkami, żeby roladki nam się nie rozpadły. Obtaczamy w odrobinie mąki. 2. W wysokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Roladki obsmażamy ze wszystkich stron(...)patelnię wrzucamy cebulkę, smażymy 3 minuty, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Wlewamy białe wino, odparowujemy połowę. Dodajemy odłożone wcześniej grzyby wraz z wodą z namaczania i gotujemy 10 minut. Wkładamy roladki, dolewamy tyle wody, aby sięgała do połowy ich wysokości. Gotujemy pod przykryciem 7 minut, odwracamy i gotujemy kolejne 7 minut pod przykryciem. 3. Roladki wyławiamy z sosu
My Culinary Artjagnięciny, jakie są najlepsze te klasyczne i mniej klasyczne dodatki do niej. Z można zrobić z karkówką, combrem, antrykotem czy udźcem. Które kawałki nadają się do duszenia, smażenie, gotowania czy pieczenia! Jeśli nie raz zastanawiacie się skąd biorą się różnice w barwie mięsa - np. cielęciny - na zajęciach wszystkiego się dowiecie, a teraz w końcu przejdźmy do jedzenia! Łukasz Konik przygotował(...)Przygotowaliśmy pieczony udziec jagnięcy w sosie figowo-miętowym, który każdy własnoręcznie uczył się wiązać!, comber jagnięcy z kostką, tradycyjne ossobuco cielęce z warzywami, saltimbocca alla romana z szałwią i szynką parmeńską, a na deser zostawiliśmy sobie jagnięce kiełbaski, a do nich przygotowaliśmy pyszny musztardowy sos! Kiełbaski był świetnym doświadczeniem i choć my już nie raz robiliśmy domowe kiełbaski w domu
Plate of Joyktóry w tamtych czasach był zbożem podstawowym. Sałatki z makaronu, podawane są na Sycylii non stop, szczególnie wtedy, kiedy żar się z nieba leje i nikt nie myśli o gotowaniu w południe, tylko o tym, żeby się ładnie opalić nad morzem. Taką sałatkę robi się o świcie,by ją zabrać ze sobą, lub zjeść po powrocie. Nie leży na żołądku(...)selerem naciowym, gdyż Włosi uważają, że...to afrodyzjak! Składniki maltagliati rustici 100% orkiszu BIO FABIJANSCY majonez KIELECKI bez substancji konserwujących sałata lodowa szpinak baby pomidorki koktajlowe szynka z piersi kurczaka, z szynkowara, którą robiłam TUTAJ koperek świeży parmezan w płatkach czarnuszka W wersji numer dwa, dla drugiej osoby użyłam dodatkowo -glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny
Z Kuchni Do Kuchnizawijania robi się szybciutko, mieszając wszystkie składniki razem...a są prawie równie smaczne. Do tego pyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy! Składniki: 600 g mięsa mielonego (łopatka, szynka, gulaszowe) 1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska) 100g ryżu (1 torebka) 2 jajka 1 średnia cebula 2 łyżki kaszy manny bułka tarta majeranek sól, pieprz oliwa do smażenia(...)przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki śmietana 18% ząbek czosnku 1 cebula sól, pieprz, cukier, słodka papryka koperek oliwa z oliwek Wykonanie: Ryż gotujemy, studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy mięso, wystudzony ryż, jajka, kaszę
Walijskie Pichcenie