gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:275/391)

Forszmak lubelski 204

Nazwa forszmak może brzmieć nieco egzotycznie, lecz wielu mieszkańców wschodniej Polski oblizuje się ze smakiem na wspomnienie forszmaku gotowanego przez babcię. Forszmak to jednogarnkowe danie wywodzące się z lubelszczyzny. Bardzo popularne w latach ’80 i ’90. Wyjątkowo smaczne. Jest to pomidorowo-paprykowy gulasz z mięsem (najczęściej wieprzowiną, wołowiną, indykiem) z dodatkową wkładką z kiełbasy lub boczku. Charakterystyczną cechą(...)forszmaku niezbędny. Koniecznie użyjcie do niego dobrej jakości kiełbasy (bez sztucznych dodatków) i domowego bulionu – taki forszmak będzie smakować obłędnie. Forszmak lubelski: 500 g wieprzowiny (np.: łopatka, szynka, karkówka) lub ewentualnie udziec z indyka 300-400 g wędzonej kiełbasy (można zastąpić wędzonym boczkiem) 2 ząbki czosnku 2 średnie cebule 1 duża czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych (nie używajcie

Poezja smaku
ZESTAW BREVILLE HIGH GLOSS- CZAJNIK ELEKTRYCZNY I OPIEKACZ DO KANAPEK- RECENZJA 64

mile zaskoczona. Płyty grzewcze można zdjąć i spokojnie umyć pod zlewem, a potem w prosty sposób ponownie zamontowac je do opiekacza. Moja córka teraz codziennie robi sobie tosty z szynką i serem :) Coż jeszcze mogę dodać? Ogólnie opiekacz jest bardzo dobrze i solidnie wykonany, boki zapiekanych kanapek idealnie się sklejają, a ser nie wypływa. Wreszcie znalazłam cos odpowiedniego, co spełnia(...)Breville High Gloss z wyjmowanymi płytami grzewczymi Instrukcja obsługi Karta gwarancyjna Czy jestem zadowolona? Jak najbardziej. Wszystko jest solidnie wykonane, estetycznie wygląda, idealnie pasuje do mojej kuchni. Czajnik szybko gotuje wodę, czyli ma to co chciałam, a opiekacz równomiernie się nagrzewa i doskonale radzi sobie z naszymi tostami. Wszystko według mnie jest na ogromny plus i jak najbardziej mogę

Zrób to smacznie
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 87

sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym , która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła. Składniki: (6-8 porcji) 0.5 kg mięsa mielonego z szynki 250 g ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju do usmażenia cebuli 1 główka białej kapusty 5 łyżek wody Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki(...)instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Kapustę poszatkować. Wrzucić do dużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut (w przypadku młodej kapusty, obgotowywanie może nie być konieczne). W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką, ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia

Moja Delicja
Colnago, Plavac Mali, Sv. Klment, Hvar, 2015 97

powietrzem pojawiają się nuty eukaliptusa i mięty czekoladowej. Podniebienie: wino o wysokiej intensywności aromatów pokrywających się z nosem, więc poza świeżymi truskawkami i wiśniami znajdziemy pełną gamę pieczonych i gotowanych czarnych oraz czerwonych owców – czarnej porzeczki, wiśni, czereśni, oraz słodkich truskawek bardzo miło kojarzących się z babcinym kompotem albo zapachem jeszcze ciepłego ciacha drożdżowego z owocami. Pojawiają się także(...)pełnej budowie i długim finiszu, nadający się zarówno do spożycia od razu, jak i do starzenia. Do czego: świetnie radzi sobie samodzielnie jak i do znakomitych chorwackich serów i szynki. Znakomicie odnajdzie się jako towarzystwo do grillowanej jagnięciny i baraniny. Ode mnie: wino wyjątkowo udane, harmonijne i spójne, bardzo wysokiej jakości. Dodatkowo winiarnia i winebar położone w przepięknym ogrodzie wśród

Kate's Kitchen
Colnago, Plavac Mali, Sv. Klment, Hvar, 2015 99

powietrzem pojawiają się nuty eukaliptusa i mięty czekoladowej. Podniebienie: wino o wysokiej intensywności aromatów pokrywających się z nosem, więc poza świeżymi truskawkami i wiśniami znajdziemy pełną gamę pieczonych i gotowanych czarnych oraz czerwonych owców – czarnej porzeczki, wiśni, czereśni, oraz słodkich truskawek bardzo miło kojarzących się z babcinym kompotem albo zapachem jeszcze ciepłego ciacha drożdżowego z owocami. Pojawiają się także(...)pełnej budowie i długim finiszu, nadający się zarówno do spożycia od razu, jak i do starzenia. Do czego: świetnie radzi sobie samodzielnie jak i do znakomitych chorwackich serów i szynki. Znakomicie odnajdzie się jako towarzystwo do grillowanej jagnięciny i baraniny. Ode mnie: wino wyjątkowo udane, harmonijne i spójne, bardzo wysokiej jakości. Dodatkowo winiarnia i winebar położone w przepięknym ogrodzie wśród

Kate's Kitchen
Muffinki jajeczne 124

Szybkie i proste danie na śniadanie lub kolację. Składniki nie są udziwnione, ale podane w innej formie. Składniki na muffinki jajeczne (3 kokilki): kulka lub pół

Karola gotuje
Leczo ziemniaczano -kiełbasiane 144

zrobić coś do jedzenia co rozgrzeje porządnie i se smakiem zapraszam na leczo kiełbasiane . Składniki   10 średnich ziemniaków  5 sztuk serdelka z szynki ( bądź parówki z szynki )  3 kolorowe papryki  2 cebule  2 cukinie  10 pieczarek  5 łyżek ketchupu  2 łyżeczki pieprzu ziołowego  sól do smaku  pieprz czarny(...)przygotowane , przesmażamy około 10 minut , na koniec dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i pokrojoną parówkę bądź serdelki , wszystko zalewamy wodą aż nasze warzywa będą zakryte , dodaje ketchup , przyprawy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż ziemniaki będą miękkie.  Jak ziemniaki są miękkie , doprawiamy solą i gotowe do podania

Mój Smak
JAJKA W KOSZULCE / JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU – jak zrobić idealne? 129

jajko po benedyktyńsku – każdy o nim słyszał, ale nie każdy robił. Jest świetnym pomysłem na śniadanie albo kolację. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, dodatkiem smażonego chrupiącego boczku albo szynki parmeńskiej, jak również podane ze szparagami i sosem holenderskim. Robi się je niezwykle szybko i zaskakują zarówno podniebienie, jak i oczy! Koniecznie spróbujcie! Jak zrobić to idealne? Zobaczcie! JAK UGOTOWAĆ(...)kokilki, a dopiero następnie wpuszczamy na gorącą wodę. * Woda nie powinna wrzeć – powinna mieć temp. 85C. * Do wody dodajemy odrobinę octu ( ok. 1 łyżka na litr wody ) * Jajka gotujemy ok. 2-3 minuty w zależności od tego czy było prosto z lodówki czy w temperaturze pokojowej. * Gotujemy w dużym, wysokim garnku spuszczając jajka bezpośrednio na wodę, nie z dużej

Ostra na Słodko
SZYNKA Z BOCZKIEM ZE SŁOIKA 481

słoiki, nakrętki, naklejki, nierdzewny lejek do słoików oraz zestaw niezbędnych przypraw. Z miłą chęcią zabrałam się więc za przygotowanie i Wam polecam. Zestaw możecie zakupić tutaj:  Kiełbasa słoikowa SZYNKA Z BOCZKIEM ZE SŁOIKA: 2 kg łopatki 1 kg boczku 3 łyżki peklosoli 3 łyżki przyprawy Kiełbasa Wiejska  po 2 ziarenka ziela angielskiego i zielonego pieprzu na słoiczek(...)słoiki 0,5 l . Do każdego słoika wkładamy ziele angielskie i listki laurowe oraz zielony pieprz..Uciskamy, na wierzch wlewamy wodę. Wstawiamy do dużego garnka z gorącą wodą, gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5 godzin. Odstawiamy do ostygnięcia

Z Majeczką w kuchni
Spaghetti Bolognese 195

tylko Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Spaghetti Bolognese Gotowe spaghetti życzę smacznego Składniki :    30 dag mięsa wieprzowego mielonego (np. z szynki) 3 średniej wielkości cebule 2 koncentraty pomidorowe po 500 ml (lub pomidory krojone w puszce) 3 ząbki czosnku zioła prowanslaskie oregano papryka słodka i ostra sól i pieprz bazylia najlepiej świeża olej(...)pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek (wyciskamy lub drobno kroimy). Jeśli mięso jest za suche podlewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Całość mieszamy i smażymy na wolnym ogniu. Między czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Gdy mięso już dojdzie dodajemy przecier pomidorowy oraz bazylię całość mieszamy i czekamy aż połączą się składniki. Gotujemy na wolnym ogniu

Sprawdzone przepisy kulinarne
Spaghetti z pomidorami 165

Jakie by nie były, pamiętajcie, że możecie z nich zrobić pyszny sos do spaghetti. W zimie, to już nie te same pomidory ;) Składniki: 200g makaronu spaghetti 40 dkg mielonej szynki 1 papryka czerwona 3 pomidory 3 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula 3 łyżki pasty pomidorowej Sól, pieprz do smaku 10 dkg sera żółtego mozzarella 2 łyżki oliwy z oliwek(...)czerwoną oraz pastę z suszonych pomidorów. Smażymy ok. 10 minut, a następnie dodajemy mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut. W garnku gotujemy wodę delikatnie osoloną i na wrzącą wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Mieszamy z sosem i podajemy ze startą mozzarellą i posiekaną świeżą bazylią.   Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Leniwa Pizza z Szynką według Blondynki 191

Tego dnia nie miałam ani chęci, ani czasu na gotowanie. Przymknijcie oko na moje grzeszki, ale porządnego sosu pomidorowego nie zrobiłam, złapałam keczup, mąka pszenna właśnie mi się kończyła, z torebki wysypało się zaledwie trzy szklanki, więc nie wiele myśląc dosypałam mąkę gryczaną, bo na spacer do sklepu ani czasu ani chęci nie znalazłam. Fajny efekt dała ta mąką, ciasto(...)chciało, nie dlatego, że to jakaś pracochłonna technika, ale po prostu taki dzień, więc strasznie chciałam uciec na łatwiznę, a przy okazji chciałam delikatnie posprzątać lodówkę, na plasterki szynki to już był ostatni dzwonek i dlatego wybór padł właśnie na pizzę z szynką, a dziecko taką uwielbia. Trochę mnie tylko syn rozbawił, bo kiedy przyszedł ze szkoły ja właśnie wkładałam

Blondynka Gotuje
Jesień pachnąca koperkiem, czyli gulasz wieprzowy cebulkowo-koperkowy 130

ręką i inne humory mamy w duszy. Robi się zimniej, ciemniej, jakby smutniej. Wbrew temu smutkowi, na rozgrzanie, na ogrzanie ciała i serca, parzymy owocowo-ziołowe herbatki i oczywiście gotujemy nieco bardziej sycące dania. Gulasz wieprzowy cebulko-koperkowy to idealna potrawa na przykład na niedzielny, jesienny obiad. Pachnące przyprawami jedzenie poprawi nam humor podczas deszczowego dnia. Doda energii i zachęci(...)wymyć, osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić jak najdrobniej, umieścić w małym pojemniku plastikowym przeznaczonym do mrożenia i zamrozić. Gulasz wieprzowy cebulkowo-koperkowy Składniki na 3-4 porcje: 500 g szynki wieprzowej 1 duża cebula (150 g) 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki drobniutko posiekanego koperku 2 łyżki oleju (30 g) plus 1 łyżeczka do marynaty (5 g) 1/2-3/4 łyżeczki soli

KulinarneImpresje.pl
Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej 163

poradników kulinarnych. Jednak każdy przepis traktuję jedynie jako rekomendację. Nie uważam, za konieczne trzymanie się podanej receptury z dokładnością do jednego grama. Każdy ma inny smak i wszystko co gotujemy powinno smakować nam i naszym najbliższym. Nie obawiam się także eksperymentów, chociaż w tym wypadku Paweł jest ode mnie o wiele bardziej nowatorski. Ma po prostu znacznie lepszą wyobraźnię smakową(...)chleba. Przykrywamy czystą lnianą ściereczką i trzymamy w temperaturze pokojowej. Zakwas jest gotowy po 3-4 dniach Składniki żurku wędzona noga wieprzowa (w sklepach bardzo często można kupić tzw. " szynkę z nogą ", kiedy jednak cała wędlina zostanie już skrojona, pozostaje dobrze uwędzona wieprzowa noga wraz ze sporą ilością mięsa, która doskonale nadaje się na żurek) Można ją oczywiście zastąpić wędzonymi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania