wołomińskiej wspólnej warty. Tak się złożyło, że dziś w mojej kuchni także spaghetti, więc wpis jak najbardziej na czasie. Składniki (na 6-7 osób): 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wołowiny lub indyka) 1 opakowanie makaronu świderki 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1/2 najmniejszego op. koncentratu pomidorowego 1/2 słoika domowej produkcji przecieru pomidorowego 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku(...)smaku. Usmażone, ale nie wysuszone mięso zalewamy pomidorami w różnych postaciach. Czekamy aż się zagotuje i w razie potrzeby doprawiamy raz jeszcze ziołami oraz przyprawami. Dusimy kilka minut. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku do odpowiedniego stopnia miękkości. Podajemy z drobno startym żółtym serem. Bajka. Tamto spaghetti wyszło Siostrze wyjątkowo aromatyczne. Mam nadzieje, że to za które właśnie będę się zabierać
Kuchnia po mojemujednogarnkowa - aromatyczny bigos staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. Składniki:1 kg kiszonej kapusty700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.)300 g łopatki wieprzowej10 suszonych borowików2 cebule10 suszonych śliwek2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego i jałowca40 ml czerwonego winasól, pieprz, cukierKiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i zalać(...)kapusty.Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor.Wędliny i cebulę również pokroić w kostkę i razem podsmażyć.Wszystkie przesmażone mięsa dodać do gotującej się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę.Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.Podawać z chlebem
wyzwania kuchenneŚląskie niebo (inaczej Schlesisches Himmelreich, śląski raj, śląski przysmak) to tradycyjna mięsna potrawa regionalna kuchni śląskiej, przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje, wywodząca się ze Śląska
Bernika - moj kulinarny pamietnikmust have” dla każdego, nie tylko dla kucharzy czy pasjonatów kulinarnych. Mercat to taka „świątynia gastronomii” – różnorodność lokalnych produktów, świeżych owoców, warzyw, najlepszych rodzajów szynki iberyjskiej, serów, wypieków od regionalnych piekarzy, oliw od producentów z tutejszych gajów oliwnych, pysznych win, szafranu (luksusowej przyprawy wykorzystywanej do przygotowania Paelli Valenciany) pozwala na zanurzenie się w klimacie miasta, tutejszej(...)Walencja na zawsze pozostanie w naszych sercach, gdyż ugościła nas najlepiej jak tylko mogła! Artykuł „Ta ostatnia niedziela…” pochodzi z serwisu Kuchnia hiszpańska - przepisy "Gotuj po hiszpańsku
Gotuj po hiszpańskubieżąco. Zawsze jest włoszczyzna, ziemniaki, dużo czosnku i cebuli, ogórek świeży i kiszony, rzodkiewka, kawałek kapusty, jakaś sałatka, jarmuż. Wędlin jemy mało, ale jest trochę chorizo i suszonej szynki, z nabiału ser parmeński, pecorino, dużo twarogu (a jakże:). W spiżarni przechowujemy mnóstwo wszystkich gatunków kasz, kilka rodzajów mąki, ryżu, plus spory wybór makaronów (Psi patrol, Świnka Pepa, Minionki:) i dużo(...)klucza, który, jeśli należysz do Czytelników Niedzielnego Kucharza, dobrze znasz: w różnych przepisach muszą występować te same składniki. Dlaczego? Ponieważ w planowaniu szukamy wygodny, chcemy zminimalizować czas potrzebny na gotowanie posiłków. Przykład: jeśli robisz rosół to dobrze mieć go więcej, bo jednego dnia podasz go z makaronem, a drugiego ugotujesz na nim pomidorową. Upieczesz kurczaka to zachowaj kawałki mięsa, żeby
Niedzielny kucharzprzyznam, że chyba niedługo takie właśnie zrobię Pyszne są! Podam dzisiaj przepis na moje pyzy – białe pyzy z mięsem. Składniki: Na farsz mięsny: * 1 kg łopatki wieprzowej albo szynki * 1 duża marchew * 1 pietruszka * ziele angielskie 5 szt. * liść laurowy 3 szt. * 1 cebula * 1 -2 łyżki stopionej słoninki * sól, pieprz czarny najlepiej świeżo zmielony Mięso umyłam(...)Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę i zarumieniłam na stopionej słonince. Dodałam do mięsa razem ze skwarkami i tłuszczem. Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz. Na ciasto: * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko * mąka ziemniaczana Okrasa: * słoninka * 1 cebula Nie podawałam konkretnej wagi mąki i ziemniaków. Zakładamy, że ugotowałam
Pieprzyć z Fantazjąsycąca, robi się troszkę dłużej, ale z podanej porcji spokojnie wystarczy dla czteroosobowej rodziny na dwa dni ;-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: około 1,2 kg szynki wieprzowej lub gulaszu wołowego 3 czerwone papryki 500 g ziemniaków 2 większe marchewki 1 mniejsza pietruszka 3 cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oleju 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki kminku(...)przepuszczonym przez praskę czosnkiem przez około 10 minut. 2. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy 4 litrami wody. Dodajemy kminek, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli. Mięso gotujemy przez około 1 godzinę na wolnym ogniu. 3. Po godzinie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ziemniaki kroiłam w dość dużą kostkę. Całość gotujemy
kruche babeczkiśrednie ogórki konserwowe około 200 g grzybków leśnych marynowanych (mały słoiczek) 3 łyżki majonezu 3 śmietany 12% 3 łyżki jogurtu naturalnego pęczek szczypiorku łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Grzyby i ogórki kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Majonez, jogurt, śmietanę, musztardę i przyprawy przekładamy do jednej miski i łączymy(...)tatarskim[/caption] Zobacz inne przepisy na przystawki z jajkami w roli głównej: Jajka W Sosie Chrzanowym Na Zimno Jajka W Sosie Rzodkiewkowym Jajka Faszerowane Łososiem Jajka Faszerowane Jajka Faszerowane Szynką I Papryką Artykuł Jajka w sosie tatarskim pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneniedługo takie właśnie zrobię :) Pyszne są! Podam dzisiaj przepis na moje pyzy - białe pyzy z mięsem. Składniki: Na farsz mięsny: * 1 kg łopatki wieprzowej albo szynki * 1 duża marchew * 1 pietruszka * ziele angielskie 5 szt. * liść laurowy 3 szt. * 1 cebula * 1 -2 łyżki stopionej słoninki * sól, pieprz czarny najlepiej świeżo zmielony Mięso umyłam(...)Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę i zarumieniłam na stopionej słonince. Dodałam do mięsa razem ze skwarkami i tłuszczem. Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz. Na ciasto: * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko * mąka ziemniaczana Okrasa: * słoninka * 1 cebula Nie podawałam konkretnej wagi mąki
Pieprzyć z Fantazjąwlać do rondla z sosem, energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną; aby nie było grudek) i gotując na średnim ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Do zagęszczonego sosu ponownie włożyć kotlety, dokładnie wymieszać (tak, aby każdy kotlet pokrył się sosem) i zestawić(...)dłuższy. Sos, po wyjęciu mięsa i zagęszczeniu, można zblendować. Będzie wówczas aksamitny i szklisty. Ja nie blendowałam sosu. Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki. Schab przygotowany w ten sposób jest delikatny, kruchy i miękki i w takiej postaci najbardziej smakuje mojej rodzinie. Smak sosu można wzbogacić o słodką paprykę w proszku czy kminek
Gospodyni Miejskanawet przebierać :) Wszystkim bardzo dziękuję :) Zdaję sobie sprawę z tego, że okres poświąteczny był dla niektórych bardzo gorący w związku z różnymi przygotowaniami albo przeciwnie - pełen odpoczynku również od gotowania i udzielania się na blogach. Dlatego tym bardziej dziękuję wszystkim, którzy znaleźli czas na zgłoszenie swoich propozycji. Mnie najbardziej urzekły przepisy: Serowe kuleczki bankietowe - przepis nadesłany przez Mechanika (blog Mechanik(...)tuńczykiem Hot dog domowym sposobem Ptysie z pastą z groszku Minikanapki - ponadczasowe przękąski Zakrętasy z indykiem, serem i papryką Kanapki Na Imprezę z Łososiem Papad Paluszki Grissini z Szynką Szwarcwaldzką i Rukolą Bułeczki gąsieniczki z parówkami czyli hot dogi inaczej Koreczki imprezowe Kanapeczki imprezowe na krakersach Chrupiący kurczak Trójkąciki z mięsa w waflu Imprezowe przekąski na krakersach Pasta kanapkowa
Weekendy w domu i ogrodzieprzyprawy zmienia smak całości. Ja akurat nie przepadam, wręcz nie lubię takich tłustych "smakołyków". Dlatego korzystając z tego, że piekarnik i tak "chodzi" od razu piekę też schab czy szynkę :) tym razem piekłam schab, ale zdjęcia mi nie wyszły, więc pokażę jak upiekę taki sam po raz drugi :) Nie próbowałam do tej pory piec kawałka mięsa obsmażonego wcześniej na patelni(...)rozmarynu 1 łyżeczka lubczyku Dodatkowo: 1 duża główka czosnku 1/2 łyżeczki kminku pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: W rondelku zagotowujemy około 2 szklanki wody, wrzucamy przyprawy i zioła i gotujemy około 5 minut Studzimy. Do naczynia wkładamy umyty kawałek boczku, zalewamy zawartością z rondelka i dolewamy tyle zimnej wody, aby całe mięso było pokryte. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum
Kolorowy Przepisowniklaurowe 3-4 ziela angielskie łyżeczka pieprzu szklanka mleka 2 łyżki mąki pszennej sól łyżeczka czosnku granulowanego łyżka oleju Sposób przygotowania: Na godzinę przed przygotowaniem, zalać grzyby gorącą wodą. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w mniejszą lub większą kostkę (w zależności jak lubicie, ja lubię większe kawałki). Przełożyć do miski, wlać sos sojowy, dodać pieprz i czosnek, wymieszać. Odstawić na około(...)łyżce oleju, dodać mąkę, wymieszać łyżką, by mąka lekko zarumieniła się, wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Do mięsa dodać zawartość patelni, powidła śliwkowe, zamieszać i gotować około 5 minut. Smacznego
na moim stole...swojej październikowej kuchni ogłaszając akcję: TANIE GOTOWANIE! Ponieważ ekonomiczna kuchnia nie jest moją mocną stroną, potraktuję to jako kolejne wyzwanie na ten miesiąc, zapraszając Was do wspólnego gotowania i dzielenia się pomysłami - jeśli publikujecie w blogosferze, możecie w komentarzach zamieścić link do Waszych "ekonomicznych" niemniej smacznych przepisów:) A moją pierwszą propozycję stanowi KUGIEL - czyli babka ziemniaczana, która jest absolutnym(...)przede wszystkim wielokrotnie testowana - zapraszam: KUGIEL - Babka ziemniaczana Składniki: 2,5 kg ziemniaków ok. 1 kg mięsa (może być do wyboru filet kurczaka, żeberka, boczek, szynka czy łopatka) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe sól, pieprz 3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładomów są to trzy dni spędzone przy stole. Tradycja nakazuje świętujących narodzenie Jezusa ugościć i suto zastawić stół. Nie może dojść do sytuacji, kiedy z patery zniknie ostatni plasterek szynki, a ta da znać o swojej nagości odbijając światło pokojowej lampy. Co za gospodarz, który dopuszcza do takich sytuacji?! Wszyscy kiedyś, nawet Ci najwytrwalsi, do domu iść muszą. My zostajemy(...)około 2 szklanki ukiszonego barszczyku (przepis tutaj ) 1 i 1/2 litra wody Przygotowanie: Obrane i pokrojone warzywa oraz wypłukane grzyby zalewamy wodą. Dodajemy ziele, liście laurowe, majeranek i kminek. Gotujemy około 45 minut, aż będą miękkie. Następnie przecedzamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy kiszony barszczyk i zmiażdżony czosnek. Lekko podgrzewamy, nie gotujemy. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotuje