gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:281/391)

Pyzy białe z mięsem 124

przyznam, że chyba niedługo takie właśnie zrobię Pyszne są! Podam dzisiaj przepis na moje pyzy – białe pyzy z mięsem. Składniki: Na farsz mięsny: * 1 kg łopatki wieprzowej albo szynki * 1 duża marchew * 1 pietruszka * ziele angielskie 5 szt. * liść laurowy 3 szt. * 1 cebula * 1 -2 łyżki stopionej słoninki * sól, pieprz czarny najlepiej świeżo zmielony Mięso umyłam(...)Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę i zarumieniłam na stopionej słonince. Dodałam do mięsa razem ze skwarkami i tłuszczem.  Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz. Na ciasto: * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko  * mąka ziemniaczana Okrasa: * słoninka * 1 cebula Nie podawałam konkretnej wagi mąki i ziemniaków. Zakładamy, że ugotowałam

Pieprzyć z Fantazją
Zupa gulaszowa 113

sycąca, robi się troszkę dłużej, ale z podanej porcji spokojnie wystarczy dla czteroosobowej rodziny na dwa dni ;-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)  Składniki: około 1,2 kg szynki wieprzowej lub gulaszu wołowego 3 czerwone papryki 500 g ziemniaków 2 większe marchewki 1 mniejsza pietruszka 3 cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oleju 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki kminku(...)przepuszczonym przez praskę czosnkiem przez około 10 minut.  2. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy 4 litrami wody. Dodajemy kminek, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli. Mięso gotujemy przez około 1 godzinę na wolnym ogniu. 3. Po godzinie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Ziemniaki kroiłam w dość dużą kostkę. Całość gotujemy

kruche babeczki
Jajka w sosie tatarskim 127

średnie ogórki konserwowe około 200 g grzybków leśnych marynowanych (mały słoiczek) 3 łyżki majonezu 3 śmietany 12% 3 łyżki jogurtu naturalnego pęczek szczypiorku łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Grzyby i ogórki kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Majonez, jogurt, śmietanę, musztardę i przyprawy przekładamy do jednej miski i łączymy(...)tatarskim[/caption] Zobacz inne przepisy na przystawki z jajkami w roli głównej: Jajka W Sosie Chrzanowym Na Zimno Jajka W Sosie Rzodkiewkowym Jajka Faszerowane Łososiem Jajka Faszerowane Jajka Faszerowane Szynką I Papryką Artykuł Jajka w sosie tatarskim pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Pyzy białe z mięsem 162

niedługo takie właśnie zrobię :) Pyszne są!   Podam dzisiaj przepis na moje pyzy - białe pyzy z mięsem.   Składniki:   Na farsz mięsny:   * 1 kg łopatki wieprzowej albo szynki * 1 duża marchew * 1 pietruszka * ziele angielskie 5 szt. * liść laurowy 3 szt. * 1 cebula * 1 -2 łyżki stopionej słoninki * sól, pieprz czarny najlepiej świeżo zmielony   Mięso umyłam(...)Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę i zarumieniłam na stopionej słonince. Dodałam do mięsa razem ze skwarkami i tłuszczem.  Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz.   Na ciasto:   * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko  * mąka ziemniaczana   Okrasa:   * słoninka * 1 cebula     Nie podawałam konkretnej wagi mąki

Pieprzyć z Fantazją
Kotlety schabowe duszone w sosie 198

wlać do rondla z sosem, energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną; aby nie było grudek) i gotując na średnim ogniu, często mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Do zagęszczonego sosu ponownie włożyć kotlety, dokładnie wymieszać (tak, aby każdy kotlet pokrył się sosem) i zestawić(...)dłuższy. Sos, po wyjęciu mięsa i zagęszczeniu, można zblendować. Będzie wówczas aksamitny i szklisty. Ja nie blendowałam sosu. Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki. Schab przygotowany w ten sposób jest delikatny, kruchy i miękki i w takiej postaci najbardziej smakuje mojej rodzinie. Smak sosu można wzbogacić o słodką paprykę w proszku czy kminek

Gospodyni Miejska
"Przekąski sylwestrowe" - podsumowanie akcji 157

nawet przebierać :) Wszystkim bardzo dziękuję :) Zdaję sobie sprawę z tego, że okres poświąteczny był dla niektórych bardzo gorący w związku z różnymi przygotowaniami albo przeciwnie - pełen odpoczynku również od gotowania i udzielania się na blogach. Dlatego tym bardziej dziękuję wszystkim, którzy znaleźli czas na zgłoszenie swoich propozycji. Mnie najbardziej urzekły przepisy: Serowe kuleczki bankietowe - przepis nadesłany przez Mechanika (blog Mechanik(...)tuńczykiem Hot dog domowym sposobem Ptysie z pastą z groszku Minikanapki - ponadczasowe przękąski Zakrętasy z indykiem, serem i papryką Kanapki Na Imprezę z Łososiem Papad Paluszki Grissini z Szynką Szwarcwaldzką i Rukolą Bułeczki gąsieniczki z parówkami czyli hot dogi inaczej Koreczki imprezowe Kanapeczki imprezowe na krakersach Chrupiący kurczak Trójkąciki z mięsa w waflu Imprezowe przekąski na krakersach Pasta kanapkowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Boczek pieczony - domowa wędlina 94

przyprawy zmienia smak całości. Ja akurat nie przepadam, wręcz nie lubię takich tłustych "smakołyków". Dlatego korzystając z tego, że piekarnik i tak "chodzi" od razu piekę też schab czy szynkę :) tym razem piekłam schab, ale zdjęcia mi nie wyszły, więc pokażę jak upiekę taki sam po raz drugi :) Nie próbowałam do tej pory piec kawałka mięsa obsmażonego wcześniej na patelni(...)rozmarynu 1 łyżeczka lubczyku Dodatkowo: 1 duża główka czosnku 1/2 łyżeczki kminku pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: W rondelku zagotowujemy około 2 szklanki wody, wrzucamy przyprawy i zioła i gotujemy około 5 minut Studzimy. Do naczynia wkładamy umyty kawałek boczku, zalewamy zawartością z rondelka i dolewamy tyle zimnej wody, aby całe mięso było pokryte. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum

Kolorowy Przepisownik
Gulasz w sosie sojowo-śliwkowym 149

laurowe 3-4 ziela angielskie łyżeczka pieprzu szklanka mleka 2 łyżki mąki pszennej sól łyżeczka czosnku granulowanego łyżka oleju Sposób przygotowania: Na godzinę przed przygotowaniem, zalać grzyby gorącą wodą. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w mniejszą lub większą kostkę (w zależności jak lubicie, ja lubię większe kawałki). Przełożyć do miski, wlać sos sojowy, dodać pieprz i czosnek, wymieszać. Odstawić na około(...)łyżce oleju, dodać mąkę, wymieszać łyżką, by mąka lekko zarumieniła się, wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia.  Do mięsa dodać zawartość patelni, powidła śliwkowe, zamieszać i gotować około 5 minut. Smacznego

na moim stole...
Babka ziemniaczana - Start Akcji: TANIE GOTOWANIE 200

swojej październikowej kuchni ogłaszając akcję: TANIE GOTOWANIE! Ponieważ ekonomiczna kuchnia nie jest moją mocną stroną, potraktuję to jako kolejne wyzwanie na ten  miesiąc, zapraszając Was do wspólnego gotowania i dzielenia się pomysłami - jeśli publikujecie w blogosferze, możecie w komentarzach zamieścić link do Waszych "ekonomicznych" niemniej smacznych przepisów:) A moją pierwszą propozycję stanowi KUGIEL - czyli babka ziemniaczana, która jest absolutnym(...)przede wszystkim wielokrotnie testowana - zapraszam:   KUGIEL - Babka ziemniaczana   Składniki: 2,5 kg ziemniaków ok. 1 kg mięsa (może być do wyboru filet kurczaka, żeberka, boczek, szynka czy łopatka) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 liście laurowe sól, pieprz 3 łyżki oleju Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wigilijny barszcz czerwony 121

domów są to trzy dni spędzone przy stole. Tradycja nakazuje świętujących narodzenie Jezusa ugościć i suto zastawić stół. Nie może dojść do sytuacji, kiedy z patery zniknie ostatni plasterek szynki, a ta da znać o swojej nagości odbijając światło pokojowej lampy. Co za gospodarz, który dopuszcza do takich sytuacji?! Wszyscy kiedyś, nawet Ci najwytrwalsi, do domu iść muszą. My zostajemy(...)około 2 szklanki ukiszonego barszczyku (przepis tutaj ) 1 i 1/2 litra wody Przygotowanie: Obrane i pokrojone warzywa oraz wypłukane grzyby zalewamy wodą. Dodajemy ziele, liście laurowe, majeranek i kminek. Gotujemy około 45 minut, aż będą miękkie. Następnie przecedzamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wlewamy kiszony barszczyk i zmiażdżony czosnek. Lekko podgrzewamy, nie gotujemy. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Pizza jako jeden ze skarbów kuchni włoskiej 152

Najlepiej więc wypróbować różnych grubości ciasta i zdecydować, które jest naszym ulubionym. Do podstawowych składników klasycznej, włoskiej pizzy należą: świeże pomidory. Nie może zabraknąć świeżego czosnku, oliwek, kaparów i karczochów; szynki, ryb i frutti di mare, czyli bogactwa owoców morza. Zioła to podstawa kuchni włoskiej, a jeśli pizza to koniecznie bazylia i oregano. Najpopularniejszą jest pizza margherita, której składniki symbolizują barwy(...)potrawy na cały tydzień czy nawet miesiąc, które dopasowane do naszych potrzeb. Bez wątpienia zamawianie posiłków drogę internetową to doskonała propozycja dla tych, którzy nie lubią lub nie potrafią gotować. Wybierając opcję zamówienia pizzy online, oszczędzamy czas, bo nie stoimy w korku czy w kolejce czekając na wolny stolik dla dwojga. Na wypadek, gdy wpadną niespodziewani goście na wieczorną imprezę

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka gołąbkowa 87

duże naczynie do zapiekania (u mnie okrągły garnek kamienny o średnicy 28cm): kilka liści kapusty  tarty żółty ser Farsz: 1 szklanka ryżu 500 g mięsa mielonego (u mnie szynka) 1 duża cebula 5-6 pieczarek 1-2 suszone grzybki sól, pieprz majeranek 1-2 ząbki czosnku Sos: 1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju 1 łyżka mąki 1/2 słoiczka(...)patelni usmażyć mięso. Mięso, ryż, pieczarki, pokruszone suszone grzybki i cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. 2. Z liści z kapusty odkroić twardą część, gotować liście we wrzątku przez około 10 minut. Wyjąć i przestudzić. 3. Zrobić sos: z masła i mąki zrobić zasmażkę, następnie zalać ją wrzątkiem (1,5 szklanki) energicznie mieszając, dodać koncentrat

Kuchnia domowa Ani
Maślany bigos z młodej kapusty 99

obowiązkowym dodatkiem, jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigos. Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja, akurat tę wersję preferuję bez. Do ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba, albo jako dodatek do kotletów... około 4-6 porcji: 1,2 kg młodej(...)garnku, na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać równie drobno posiekaną kapustę oraz startą marchewkę, wrzucić listek i ziele, wsypać suszoną włoszczyznę, podlać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut- z czego 2 minuty przed końcem dodać tartą marchewkę. Na końcu wrzucić masło, doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem i mieszać, aż masło całkowicie się roztopi. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 105

także na przepisy na Wielkanoc: – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane Przygotowanie : ok 1 h i 20 minut Składniki: – 500 białej kiełbasy(...)podania: chlebki do żurku wydrążone i przez 5-8 minut zapieczone w piekarniku. PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlej gorący bulion i dodaj do niego białą kiełbasę i listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu przez 1 godzinę (15 minut jak podają niektóre przepisy nie wystarczy). Kiełbasę wyjmij, pokrój w półplasterki i wrzuć ponownie do wywaru. Dodaj zakwas żurku, najpierw trochę mniej

nietylkopasta.pl
Ramen – japońska zupa 310

mnie za każdym razem inna wariacja dodatków. Składniki na ramen dla 4 osób: Składniki na rosół: 300 g udek z kurczaka 200 g porcji rosołowej wołowej 200g szynki wieprzowej ½ korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 10 cm pora 2 cm świeżego imbiru kilka ziaren pieprzu czarnego kilka liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka soli(...)wędzonego Składniki na marynatę do jajek: 1 szkl wody 50 ml sosu sojowego ciemnego 4 cm imbiru świeżego 3 ząbki czosnku 2 łyżki cukru Przygotowanie: MARYNATA DO JAJEK Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Do garnka wlewamy wodę i sos sojowy, imbir i czosnek ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy cukier i gotujemy 5 minut. Całość przecedzamy, kiedy ostygnie przelewamy

Kierunekuchnia

Proponowane wyszukiwania