Domowe bułeczki z parówką – parówki w cieście drożdżowym Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe bułeczki z parówką w środku. Takie parówki w cieście
Słodkie okruszkiMniej kaloryczna imitacja pizzy. Może ciekawsza? Na pewno o wiele szybsza do zrobienia i równie pyszna. Myślę, że te argumenty wystarczą, aby spróbować. Składniki zależą od
Karola gotujeDlaczego a'la? Ponieważ tradycyjne paszteciki szczecińskie wypełnione są farszem mięsnym, czy też kapustą z grzybami, serem i pieczarkami, a nawet twarogiem z bakaliami. I
Di gotujePizza to prawdopodobnie najbardziej ulubione danie na świecie. No może przynajmniej w Europie i Ameryce :) Ja z całą pewnością bardzo ją lubię. Zawsze mi się wydawało
Pyza i SurówkaDomowe kotlety jajeczne to obiad, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamietam, że bardzo często w szkole na piątkowy obiad były właśnie podawane kotlety jajeczne. Postanowiliśmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Najlepsze przepisy z pomidorami w jednym miejscu. Zapraszam do wspólnego gotowania! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Dip z serka koziego z papryką, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Frittata z pomidorami i ziołami Grzanki z czosnkiem, pomidorem i oregano Gulasz z żółtej(...)pomidorach Kuskus z papryką, kukurydzą i cukinią w pomidorach Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami
Moja smaczna kuchniasera grana padano 1 łyżeczka smalcu. Na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (500 gram) 1 cebula 1/4 papryki czerwonej 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Zaczynamy od przygotowania farszu. Szynkę wieprzową, pierś z kurczaka i cebulę mielimy przez maszynkę na sitku o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy smalec. Dodajemy zmielone mięso. Po kilki minutach dodajemy paprykę i pieczarki pokrojone(...)przecier pomidorowy i podgrzewamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Cebulę kroimy w kostkę o podsmażamy na patelni na złoty kolor.Dodajemy do sosu. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku. Gotujemy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy ok. 1 łyżeczki ziół prowansalskich. Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy cienką warstwę sosu. Farszem nadziewamy cannelloni (dość ściśle, aby wypełnić całość). Układamy ściśle
tojestpyszne.blogspot.commajowym Gotowaniu za głosowanie wybraliście pizzerinki ze szpinakiem. Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam dziś swoją wersję pizzerek, które świetnie nadadzą się na wiosenne pikniki, gdy zrobicie je w wersji mini. Ja swoje piekłam na kamieniu Bakero, więcej pisałam o nim tutaj . Składniki na 7 sztuk: Ciasto: 500 g mąki żytniej (pytlowej) Ok. 300 ml wody (dałam trochę(...)czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Po ½ łyżeczki bazylii i oregano Szpinak: Ok 25 dag szpinaku świeżego lub mrożonego 2 spore ząbki czosnku Sól Pieprz Łyżka oleju Dodatkowo: Kilka plastrów szynki – u mnie kiełbasa żywiecka Kulka mozzarelli light – 125 g Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę z solą , zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą i odstawić
Fabryka pomysłówChoć Wigilia i święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się przede wszystkim z czerwonym barszczem i karpiem, to trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez pysznej sałatki. (adsbygoogle
BabskiePorady.pl - PrzepisySkładniki: 1,5 litra wody 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej, wędzonej papryki 2 jajka oliwa sól boczek (oryginalnie jamon ibérico) stare pieczywo Cebulę
stajnia gołębie od kuchnimoich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti(...)być al dente. Czosnek pokrój w plasterki. Na oliwie podsmaż czosnek, a następnie dodaj pokrojony w kawałeczki ser pleśniowy i śmietanę. Dodaj do sosu nieco wody, najlepiej tej z gotującego się makaronu. Duś aż ser się rozpuści. Powinien mieć konsystencję rzadszej śmietany. Ze szpinaku usuń ogonki, a łososia pokrój w mniejsze kawałki. Do sosu dodaj makaron, wymieszaj, dodaj szpinak
nietylkopasta.plmoże wykorzystacie mój przepis w następny weekend:-) Jest to smaczna sałatka, którą podałam w miseczce z szynki. Moim zdaniem w ten sposób sałatka bardzo ciekawie się prezentuje... Szynkę możemy również zastąpić serem żółtym. Wystarczy plasterki sera, najlepiej okrągłego przekroić na pół i poprzyklejać w koło sałatki. A jakie sałatki gościły na Waszym świątecznym stole? Z majonezem? Czy bardziej lekkie(...)cebula pół szt, majonez 7 łyżek, jogurt naturalny 6 łyżek, musztarda stołowa 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Marchew i pietruszkę myjemy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa odstawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obraną cebulę i jabłko również kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy odcedzony
kulinarne odsłony patiźródło: http://news.edubaza.pl Już za kilka dni nasze pociechy (te mniejsze i większe) zasiądą po raz kolejny na 10 miesięcy w szkolnych murach by zgłębiać tajemnice
Gotuję TestujęJest to świetne rozwiązanie na oryginalny obiad. Nie zapomnijcie o płukaniu kaszy aby nie miała gorzkiego posmaku. Gorąco polecamy! Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki - 2 woreczki kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości bakłażany - pomidory w puszcze - 2 - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonej kolendry - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - świeża bazylia(...)minut. Mięso smażymy, dodając przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiając solą i pieprzem. Kaszę jaglaną płuczemy naprzemiennie raz w zimnej raz w ciepłej wodzie aby pozbyć się goryczy. Gotujemy przez około 8 - 10 min. Bakłażany wyjmujemy z piekarnika. Delikatnie łyżeczką wydrążamy miąższ. Mieszamy razem z kaszą jaglaną, pomidorami i usmażonym mięsem. Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie faszerujemy łudeczki
Pan i Pani Smith w kuchniwięc przepisem podzielę się później. Za to zaproponuję gulasz z wieprzowej szynki z suszonymi grzybami – minimum składników i przypraw, maksimum smaku – prosto, pysznie, polecam J Składniki: 1 kg odtłuszczonej szynki wieprzowej 5 dag suszonych podgrzybków 2 łyżki oleju bardzo duży ząbek czosnku liść laurowy 5 kulek ziela angielskiego sól pieprz duża łyżka mąki pszennej majeranek Wykonanie: Grzyby dokładnie opłukałam, zalałam(...)Dodałam do rondla wyjęte z wody grzyby oraz wlałam wodę z moczenia, przecedzając ją przez sitko wyłożone bawełnianym wacikiem kosmetycznym. Dolałam gorącej wody tyle, żeby mięso było przykryte i gotowałam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby uzupełniałam gorącą wodą odparowany sos. Mąkę pszenną rozprowadziłam w kubeczku zimną wodą tak, żeby nie było grudek i przelałam
Kuchenne zapiski EdytySzynkowar staram się wykorzystać w miarę możliwości dość często. To doskonały wynalazek, by przygotować dobre i zdrowe wędliny. Dzisiaj szynka z udźca indyka i piersi drobiowych z kawałkami czosnku. Polecam. SKŁADNIKI 1 udziec z indyka duży 1 podwójna pierś drobiowa 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka soli peklowanej 1/2 szklanki wody 2 łyżki przyprawy do drobiu ziele angielskie 3 ziarenka(...)wlewamy wodę. Mieszamy długo, aż wszystko się dobrze połączy i powstanie kleista masa. Napełniamy woreczek i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy. Trzymamy w chłodnym miejscu ok. 8 godzin. Gotujemy 1,5 godziny ( mięso drobiowe wymaga krótszego gotowania) w temperaturze 90 stopni. Studzimy tak ok 5 godzin i gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj
W kuchennym oknie Ewysięgacie po tradycyjne i klasyczne przepisy. Jestem pewna, że ten również Wam się spodoba! Pasztet przygotowałam z łopatki wieprzowej, ale każde inne mięso sprawdzi się tutaj równie dobrze: karczek, szynka, kurczak, czy nawet indyk – przy tych bardziej suchych mięsach pamiętajcie, żeby dodać więcej płynu 😉 Pasztet z suszoną śliwką Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 500 g surowego boczku wieprzowego(...)uszonych śliwek (u mnie HELIO ) pieprz sól Rozpoczynamy od podzielenia mięsa (łopatka i boczek) na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz i solimy. Mięso gotujemy do miękkości, co najmniej godzinę. Następnie miękkie wyciągamy do miski
PatiGotujejestem kucharzem, ani cukiernikiem z zawodu. Ja też wciąż się uczę, niejednokrotnie na własnych błędach, nie wiem wszystkiego i na wszystkim się nie znam. Mimo to kocham gotować i nie wyobrażam już sobie życia bez fotografowania i spisywania tego co zrobiłam, dlatego możecie spodziewać się kolejnej porcji pyszności. A jakie przepisy cieszyły się Waszym największym zainteresowaniem w minionym roku? Zapraszam(...)chińskiej knajpce) 5. Ciasto Coca-Cola z galaretką 6. Zielono-biała sałatka warstwowa 7. Zapiekane rożki z tortilli 8. Fasolka szparagowa po katalońsku 9. Rolada serowa z jajkami i szynką 10. Ptasie mleczko z galaretką 11. Piernik z orzechowym kremem 12. Cytrynowiec Jak widzicie, wygrały ciasta, sałatki i przekąski imprezowe Dodam jeszcze, że wśród najchętniej oglądanych w zeszłym roku przepisów
Smaki Na Talerzuprzez rotawirus wracam z przepisem na spaghetti w sosie pomidorowym z dodatkiem śliwek. Smak ciekawy, z polską nutą. Makaron podałam z tartym oscypkiem. Składniki: 500 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 czerwona cebula kilka miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet balsamiczny do smaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cynamon(...)pomidory rozpadną się. W razie potrzeby dolać nieco wody. Dodać posiekany czosnek i koncentrat. Dodać do smaku sól, pieprz, cynamon, imbir oraz ocet lub sos balsamiczny. Przełożyć do mięsa, gotować chwilę, by smaki się połączyły i w razie potrzeby zredukować sos. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Wymieszać z sosem, wyłożyć na talerze, a na wierzch zetrzeć oscypek
Czerwień i błękitmiałam wielką ochotę na zieloną soczewice i tak natrafiłam na przepis Pascala jako dodatek do szynki, Ale już coś czuje że wykombinuje z nich niebawem polskie sajgonki z mięsem mielonym i ową soczewicą. Oczywiście musiałam pozmieniać pod swój smak pewne dodatki ale wyszło obłędnie. I na pewno ten dodatek będzie u mnie do niejednego obiadu podawany. Składniki 1/2 szklanki zielonej(...)ząbki czosnku 100 ml wina 1/2- 3/4 szklanki wody 1-2 łyzki masał pieprz do smaku Do garnka wrzucamy naszą soczewice i zalewamy wodą (proporcje 1:2). Gotujemy a od momentu gdy woda zacznie wrzeć trzymamy 2-3 min i zdejmujemy z ognia, przelewamy na sicie zimną woda i odstawiamy. Na patelni roztapiamy masło wrzucamy nasz boczek, chwilę smażymy żeby
Piekielna Kuchnia PatiKolejny sprawdzony sposób na mięso które idealnie nadaje się na obiad jak i później do kanapek. Sposób podobny jak przy szynce wieprzowej ale jednak inny. Składniki 1,2-1,5 kg schaba wieprzowego 1 l wody (jeśli mamy duży garnek to wody tak żeby przykryła mięso) 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 3 łyżki soli peklowej olej papryka słodka(...)lodówki. Co dzień schaba przewracamy na druga stronę. Po tym czasie wyjmujemy schaba z zalewy do garnka wlewamy nową wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Wrzucamy schaba i gotujemy go na wolnym ogniu ok. 15-25 min. Po tym czasie wyciągamy schaba oblewamy go delikatnie olejem i nacieramy przyprawami, wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Piekielna Kuchnia Patizalać, mieszając, gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia.Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać do czasu aż puści wodę i zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie odcisnąć i drobniej pokroić. Szynkę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki farszu wymieszać w misce, doprawić solą pieprzem i płatkami chili do smaku - ja lubię ostre.Do(...)Ciasto kładziemy na dłoni, na środek ciasta kładziemy łyżeczkę farszu, starannie zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Odkładać na posypaną mąką powierzchnię. Knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 2- 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić. Można podawać od razu, ale te knedle, moim zdaniem, najlepiej smakują podsmażone na złoto na maśle, posypane szczypiorkiem. Smacznego!Uwagi: "Perła" jest moim zdaniem
Stare Gary