Tym razem bardzo szybki przepis na zdrową przekąskę, kiedy odwiedzą nas znajomi. Przygotujemy ją w kilka chwil. Wystarczy mieć w domu awokado, pomidora i tortille. Do
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Na wielkanocnym stole oprócz jajek, babki czy mazurka nie może zabraknąć także pysznych sałatek. Zbliżające się święta wielkanocne to idealna okazja do przetestowania nowych przepisów, dlatego
BabskiePorady.pl - Przepisyłopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność. Przygotowujemy farsz. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i pieczarki również kroimy w kostkę. Cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pieczarki(...)pieczarkami, jajkami i serem Zobacz inne przepisy na krokiety: Krokiety z brokułem i pieczarkami Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym Krokiety z pieczarkami i serem żółtym Krokiety z szynką, pieczarkami i serem Krokiety z gyrosem Artykuł Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnenaleśników gryczanych bolognese , lasagne bolognese z beszamelem oraz gryczanego spaghetti naleśnikowego z sosem bolognese , które są świetną alternatywą dla typowego bolognese z makaronem. Składniki: – 500g mięsa mielonego z szynki – 1 puszka pomidorów krojonych – 250ml czerwonego wina, wytrawnego – 250ml bulionu (250ml wody + 1 łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 125ml mleka – 100g chudego boczku (w plastrach(...)naciowy i startą marchewkę. Obsmażamy, a następnie wszystko przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Przekładamy je do garnka z boczkiem i warzywami. Wlewamy wino i gotujemy mieszając ok. 5 min. Dodajemy gorący bulion i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez
Be Fit Be Strongkapusty pak choi 4-5 ząbków czosnku 2 papryczki chilli (dla amatorów naprawdę ostrych smaków 3 papryczki) 2 nieduże marchewki ok. 400 g mielonego chudego mięsa (ja użyłam szynki wieprzowej) 4-5 większych szalotek 80-100 g suchego ryżu (użyłam jaśminowego) sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju Kapusty pak choi pokroić w paseczki. Papryczki chilli posiekać drobno. Szalotki(...)bieżącą wodą, dobrze odsączyć. Wsypać do garnka i mieszając zeszklić. Wlać wodę - około 1200- 1500 ml w zależności od tego jak gęste lubimy zupy. Dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować przez około 2-3 minuty na niedużym ogniu. Do wrzącej zupy włożyć mięsne kuleczki i kapustę. Całość gotować do miękkości mięsa i ryżu. Przyprawić ostatecznie solą do smaku. Spróbuj także
Codzienna kuchnia niecodziennatylko szklane i ciasto nie wyrosło tak dobrze jak wtedy, gdy używam metalowego do mniejszych porcji) smarujemy trzema łyżkami oleju (musi być go dużo). Kiełbaski owijamy w boczek lub szynkę (u mnie szwarcwaldzka) i układamy w naczyniu. Pomiędzy kiełbaski układamy ćwiartki obranej cebuli. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie musimy szybko działać(...)dokładnie i wlewamy wino – powinno szybko zgęstnieć. Gdy wino się zagotuje, wlewamy bulion i mieszamy, aż sos będzie jednolity. Dodajemy tymianek. Przyprawiamy solą (lub sosem sojowym) oraz pieprzem. Gotujemy ok. 10-15 minut na małym ogniu (alkohol wyparuje) – do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Po tym czasie próbujemy i ewentualnie doprawiamy – gdy sos jest zbyt cierpki
Poezja smakuJak może wiecie wypieki nie należą do moich mocnych stron, doszłam jednak do wniosku, ze muffinki to nic trudnego i powinnam sobie z nimi poradzić ;) A
Codzienne Gotowaniemielonego mięsa, w naszej wersji obowiązkowo z jajkami na twardo w środku. Można jednak podawać również na ciepło analogicznie jak kotlety mielone. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 1/2 czerstwej pszennej bułki 3 średnie (M) i jedno duże (L) jajko 1 średnia cebula (150g) 3 gałązki natki pietruszki 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego(...)Mięso wstępnie urabiamy widelcem dodając część przypraw. Następnie dodajemy partiami jajko, cebulę, bułkę, natkę oraz resztę przypraw. Starannie i bez pośpiechu wyrabiamy (najlepiej ręką) na jednolitą masę. W międzyczasie gotujemy 3 średnie jajka – na twardo, przez ok. 8 minut. Zalewamy zimną wodą i po przestygnięciu obieramy. Dno i boki niedużej foremki (o pojemności ok. 1 litra) smarujemy masłem i posypujemy
Kulinarna Pokusaszpinakiem... Można spotkać słodkie wersje. Najpierw przygotowujemy ragu- czyli sos mięsny. Składniki- podam tyle, ile ja użyłam w moim przepisie mięso mielone wieprzowo wołowe .Jeśli wieprzowe to z szynki bez kości. U mnie 1300 g. Sos pomidorowy 1 litr puszka pomidorów w zalewie 400 g cebula- 3 szt. średnie marchewka- 4 sztuki duże malutka główka czosnku przypawy od Skworcu zamiast(...)Dusimy. Następnie dokąładamy pomidorów z puszki ,wcześniej rozgniecionych widelcem na papkę. Mieszamy , dusimy. Na koniec wlewamy litr sosu pomidorowego. Mieszamy, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy całość zacznie się gotować, przekladamy na najmniejszy palnik i dusimy około 3 godzin, czasem więcej. Sprawdzamy stopień słoności i słodkości. To na końcu oczywiście, bo głównie od sosu i marchewki będzie zależało czego musimy
Z Kuchni Do Kuchniwarzyw. Nie dość, że smaczne danie to łatwo je przygotować. Palce lizać! Składniki: 3 papryki żółte 1 papryka czerwona Nadzienie: ¾ szklanki kaszy jaglanej 40 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 marchewka 1 mała cukinia 1 cebula ½ pora 1 szklanka passaty pomidorowej Pudliszki ½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 3 łyżki oliwy Szczypiorek z cebuli(...)ogniu aż zacznie wydzielać intensywny aromat, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem-to powoduje, że kasza pozbywa się charakterystycznej goryczki. Następnie wlać powoli, dwie szklanki wody. Od zagotowania gotować około 12 minut, do miękkości. Posolić do smaku. Gotową kaszę zostawić pod przykryciem, do napęcznienia. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną w kostkę cebulę
Wanilia i KardamonGrecji danie jest warstwowe i podawane na ciepło, a w państwach arabskich spożywa się je na zimno. My szczególnie polecamy wersję na ciepło 🙂 Składniki 500 g mielonego mięsa z szynki nać pietruszki – 1 pęczek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 duży lub 2 małe bakłażany ok 4-5 ziemniaków 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów szczypta gałki(...)mieszamy trzepaczką przez około 2 minuty. Po tym czasie dolewamy małymi partiami mleko, nieustannie mieszając. Po wlaniu całego mleka dodajemy żółtko i energicznym ruchem roztrzepujemy je. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Ściągamy z ognia i przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ser i mieszamy. Wykonanie Zaczynamy od umycia bakłażanów. Następnie kroimy
CityTaste - Przepisyjakiegoś czasu zapraszam Was na gotowanie live w każdą środę po 20:00. W ostatnią środę na Facebooku przygotowałam szakszukę, która dzięki dodatkowy boczku i dużej ilości czosnku nabrała nowego wymiaru. Czosnek zamiast przecisnąć przez praskę pokroiłam w plasterki, co było niesamowicie dobrym pomysłem. Już zawsze będę tak robiła. Do szakszuki nie dodawajcie raczej cebuli i nie zapomnijcie o pikantnych(...)jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką SZAKSZUKA z boczkiem PRZYGOTOWANIE: 25 minut SKŁADNIKI: – 100-150 g boczku – 3 pomidory – 3-4 jajka – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
nietylkopasta.plziemniaków sprawia, że danie jest bardzo sycące, dlatego z powodzeniem możemy zaserwować je na szybki obiad. Jeśli natomiast nie możecie sobie wyobrazić obiadu bez mięsa, możecie dorzucić do niej szynkę, boczek czy kiełbasę. Frittatę serwujemy na ciepło, ale również na zimno jest bardzo smaczna. Polecam wszystkim serdecznie! Frittatę można przygotować również w piekarniku, ale jak dla mnie to niepotrzebnie wydłuża(...)warzywami: 6 jajek 2 cebule 5 średnich ziemniaków spora garść pomidorków koktajlowych ser camembert garść groszku mrożonego (około 100 g) pęczek szczypiorku sól, pieprz czosnkowy, ulubione zioła Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w kostkę. Cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki oraz groszek i jeszcze chwilę smażymy. Jajka
e-PrzepisyKulinarneSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego ( u mnie od szynki) 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 małej kajzerki (opcjonalnie) jajko sól pieprz słodka papryka ostra papryka posiekane zioła (natka pietruszki, oregano,bazylia) 1/4 szklanki zimnej wody bulion kilka ziaren ziela angielskiego liście laurowe SOS: Przepis znajdziecie TUTAJ: http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html Sos może być bardziej pikantny-proponuję dołożyć małą papryczkę chili(...)dodajemy jajko i zioła.Formujemy małe pulpety (dłonie należy zwilżyć w wodzie). Do garnka wlewamy bulion (lub wodę z solą) dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy pulpeciki. Gotujemy,aż nie wypłyną na wierzch. Odcedzamy. Nakładamy (wcześniej przygotowany) sos pomidorowy, na niego układamy pulpety. WSKAZÓWKI: Podajemy z ryżem,makaronem lub samoistne danie (u mnie
Kopystką po garachprzygotowuję je sporadycznie. Tym razem naszło mnie by skryć w nich poza klasyką czosnek, który idealnie skomponował się z całością jesiennego obiadu. Rolady z łopatki z boczkiem, szynką i czosnkiem Składniki : 4 plastry łopatki 4 łyżeczki musztardy ziołowej około 200 g chudego boczku 1 duża cebula kilka ząbków czosnku marynowanego JAMAR olej rzepakowy sól, pieprz, liść laurowy, ziele(...)oraz oprószamy solą. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 2 godziny. Z rolad odlewamy powstały wywar, zagotowujemy. W 100 ml zimnej wody rozrabiamy mąkę, wlewamy na gotujący wywar i zagotowujemy, doprawiamy sos do smaku. Do sosu przekładamy rolady, podgrzewamy 5 minut. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirazem inaczej! Wszystko zależy od dodatków które akurat mamy pod ręką i je dodamy do mięsnego sosu. Tym razem proponuje przepis podstawowy... Składniki; ok. 50 dag mięsa wieprzowego ( schab, szynka bez kości, karczek... ) sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 2 małe cebule kilka pieczarek 2 łyżki mąki koperek do posypania 2 łyżki oleju Wykonanie; Mięso umyć(...)jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy solą i pieprzem a jeśli jest taka potrzeba to zagęszczamy odrobiną maki. Kilkanaście minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone pieczarki. W trakcie gotowania uzupełniamy wodę aby się nie przypaliło. Posypujemy koperkiem, podajemy z chlebem lub jako część drugiego dania. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.mija miesiąc od najgorszego dnia w moim życiu i dzis postanowiłam z powrotem stanąc na nogi i zacząć blogowanie. Myśle, że mama by tego chciała, zawsze wspierała mnie w gotowaniu, a ja leciałam jak na skrzydłach zawążac jej nową potrawę, która by ją zaskoczyła i jej zasmakowała...ach jak będzie mi tego brakować. Dziś potrawa, którą sama stworzyłam i która(...)używam. Mi z dwóch dużych piersi wychodzi ok. 14 roladek. Skala smaku 10/10 podczas pieczenia trochę farszu wypłynie ale to tylko wzbogaci smak potrawy Roladki z kurczaka zawijane w szynce parmeńskiej 2 pojedyncze piersi z kurczaka szynka parmeńska ok. dwóch opakowań 2 serki topione z ziołami (hochland w złotku) kilka plasterków sera żółtego czerwona cebula Marynata 4 łyżki musztardy rosyjskiej
Kubki smaku