warzyw. Nie dość, że smaczne danie to łatwo je przygotować. Palce lizać! Składniki: 3 papryki żółte 1 papryka czerwona Nadzienie: ¾ szklanki kaszy jaglanej 40 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 marchewka 1 mała cukinia 1 cebula ½ pora 1 szklanka passaty pomidorowej Pudliszki ½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 3 łyżki oliwy Szczypiorek z cebuli(...)ogniu aż zacznie wydzielać intensywny aromat, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem-to powoduje, że kasza pozbywa się charakterystycznej goryczki. Następnie wlać powoli, dwie szklanki wody. Od zagotowania gotować około 12 minut, do miękkości. Posolić do smaku. Gotową kaszę zostawić pod przykryciem, do napęcznienia. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną w kostkę cebulę
Wanilia i KardamonGrecji danie jest warstwowe i podawane na ciepło, a w państwach arabskich spożywa się je na zimno. My szczególnie polecamy wersję na ciepło 🙂 Składniki 500 g mielonego mięsa z szynki nać pietruszki – 1 pęczek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 duży lub 2 małe bakłażany ok 4-5 ziemniaków 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego puszka krojonych pomidorów szczypta gałki(...)mieszamy trzepaczką przez około 2 minuty. Po tym czasie dolewamy małymi partiami mleko, nieustannie mieszając. Po wlaniu całego mleka dodajemy żółtko i energicznym ruchem roztrzepujemy je. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Ściągamy z ognia i przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ser i mieszamy. Wykonanie Zaczynamy od umycia bakłażanów. Następnie kroimy
CityTaste - Przepisyjakiegoś czasu zapraszam Was na gotowanie live w każdą środę po 20:00. W ostatnią środę na Facebooku przygotowałam szakszukę, która dzięki dodatkowy boczku i dużej ilości czosnku nabrała nowego wymiaru. Czosnek zamiast przecisnąć przez praskę pokroiłam w plasterki, co było niesamowicie dobrym pomysłem. Już zawsze będę tak robiła. Do szakszuki nie dodawajcie raczej cebuli i nie zapomnijcie o pikantnych(...)jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką SZAKSZUKA z boczkiem PRZYGOTOWANIE: 25 minut SKŁADNIKI: – 100-150 g boczku – 3 pomidory – 3-4 jajka – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
nietylkopasta.plziemniaków sprawia, że danie jest bardzo sycące, dlatego z powodzeniem możemy zaserwować je na szybki obiad. Jeśli natomiast nie możecie sobie wyobrazić obiadu bez mięsa, możecie dorzucić do niej szynkę, boczek czy kiełbasę. Frittatę serwujemy na ciepło, ale również na zimno jest bardzo smaczna. Polecam wszystkim serdecznie! Frittatę można przygotować również w piekarniku, ale jak dla mnie to niepotrzebnie wydłuża(...)warzywami: 6 jajek 2 cebule 5 średnich ziemniaków spora garść pomidorków koktajlowych ser camembert garść groszku mrożonego (około 100 g) pęczek szczypiorku sól, pieprz czosnkowy, ulubione zioła Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w kostkę. Cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki oraz groszek i jeszcze chwilę smażymy. Jajka
e-PrzepisyKulinarneSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego ( u mnie od szynki) 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 małej kajzerki (opcjonalnie) jajko sól pieprz słodka papryka ostra papryka posiekane zioła (natka pietruszki, oregano,bazylia) 1/4 szklanki zimnej wody bulion kilka ziaren ziela angielskiego liście laurowe SOS: Przepis znajdziecie TUTAJ: http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html Sos może być bardziej pikantny-proponuję dołożyć małą papryczkę chili(...)dodajemy jajko i zioła.Formujemy małe pulpety (dłonie należy zwilżyć w wodzie). Do garnka wlewamy bulion (lub wodę z solą) dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy pulpeciki. Gotujemy,aż nie wypłyną na wierzch. Odcedzamy. Nakładamy (wcześniej przygotowany) sos pomidorowy, na niego układamy pulpety. WSKAZÓWKI: Podajemy z ryżem,makaronem lub samoistne danie (u mnie
Kopystką po garachprzygotowuję je sporadycznie. Tym razem naszło mnie by skryć w nich poza klasyką czosnek, który idealnie skomponował się z całością jesiennego obiadu. Rolady z łopatki z boczkiem, szynką i czosnkiem Składniki : 4 plastry łopatki 4 łyżeczki musztardy ziołowej około 200 g chudego boczku 1 duża cebula kilka ząbków czosnku marynowanego JAMAR olej rzepakowy sól, pieprz, liść laurowy, ziele(...)oraz oprószamy solą. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 2 godziny. Z rolad odlewamy powstały wywar, zagotowujemy. W 100 ml zimnej wody rozrabiamy mąkę, wlewamy na gotujący wywar i zagotowujemy, doprawiamy sos do smaku. Do sosu przekładamy rolady, podgrzewamy 5 minut. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirazem inaczej! Wszystko zależy od dodatków które akurat mamy pod ręką i je dodamy do mięsnego sosu. Tym razem proponuje przepis podstawowy... Składniki; ok. 50 dag mięsa wieprzowego ( schab, szynka bez kości, karczek... ) sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 2 małe cebule kilka pieczarek 2 łyżki mąki koperek do posypania 2 łyżki oleju Wykonanie; Mięso umyć(...)jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy solą i pieprzem a jeśli jest taka potrzeba to zagęszczamy odrobiną maki. Kilkanaście minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone pieczarki. W trakcie gotowania uzupełniamy wodę aby się nie przypaliło. Posypujemy koperkiem, podajemy z chlebem lub jako część drugiego dania. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.mija miesiąc od najgorszego dnia w moim życiu i dzis postanowiłam z powrotem stanąc na nogi i zacząć blogowanie. Myśle, że mama by tego chciała, zawsze wspierała mnie w gotowaniu, a ja leciałam jak na skrzydłach zawążac jej nową potrawę, która by ją zaskoczyła i jej zasmakowała...ach jak będzie mi tego brakować. Dziś potrawa, którą sama stworzyłam i która(...)używam. Mi z dwóch dużych piersi wychodzi ok. 14 roladek. Skala smaku 10/10 podczas pieczenia trochę farszu wypłynie ale to tylko wzbogaci smak potrawy Roladki z kurczaka zawijane w szynce parmeńskiej 2 pojedyncze piersi z kurczaka szynka parmeńska ok. dwóch opakowań 2 serki topione z ziołami (hochland w złotku) kilka plasterków sera żółtego czerwona cebula Marynata 4 łyżki musztardy rosyjskiej
Kubki smakumiasto, w którym znajduję się duże muzeum oraz skansen, dzięki czemu możemy sobie wyobrazić jak mieszkali rdzenni Amerykanie, w tym słynna Pocahontas. Nawet w takim miejscu ciągnie mnie do gotowania :) Williamsburg , miasteczko w którym mieszkam, kolejne po Jamestown historyczne miejsce. Tutaj znajdowała się plantacja pierwszych osadników. Urocze miasto, z przepiękną starówką i wieloma atrakcjami. Nawiązanie do kuchni musi być(...)słodkie i chemiczne. Tęsknie już za polskim świeżym chlebkiem z masłem :) Ale jakoś radzić sobie trzeba. Moje typowe śniadanie wygląda tak: wafle ryżowe z odtłuszczonym serkiem philadephia, sałatą lodową, "szynką" z indyka i pomidorem lub innymi warzywami. Czasem zdarza mi się wyskoczyć do bufetu śniadaniowego na typowe amerykańskie pancakes. Jeśli chodzi o przekąski to posmakowały mi bardzo popularne
Zgrabne GotowanieFarszynki z pysznym farszem mięsnym, takie ziemniaczane kotlety to super pomysł na obiad, czy kolacje, a nawet na jedzonko na wynos do pracy. Smaczne same jak
Gotowanie...to proste !Do Sylwestra pozostały 3 dni więc jeśli planujecie tak jak my „domówkę” to pora pomyśleć o menu Oczywiście to tylko garść propozycji i jedynie
Ola la LCHFłyżki cukru -300ml ciepłej wody -4 szklanki mąki pszennej tortowej -łyżeczka soli -4 łyżki jogurtu naturalnego -około 5 łyżek oleju FARSZ -1 kg mięsa mielonego np łopatka lub szynka wieprzowa -2 średnie cebule -1 papryka czerwona -około 200g pieczarek -słoiczek koncentratu pomidorowego około 190g -sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona w proszku słodka DODATKOWO -oregano do posypania chlebków(...)mielone oraz pokrojoną paprykę. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości papryki. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ziołami prowansalskimi. Dodajemy też koncentrat. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy bez przykrycia. Jeśli pojawi się dużo soku, wody, polecam ją odlać. Farsz ściągamy z ognia i chwilę studzimy. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy przyciskając kilkukrotnie ręką. Następnie urywamy kawałek ciasta, wałkujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumięso jest pyszne, soczyste z dodatkiem pieczarek wygląda kusząco. Składniki: · 2 szk. ketchupu pikantnego · Szynka wieprzowa · ½ kg pieczarek · Pieprz · Sól · Olej do smażenia(...)Mąkę rozrabiamy z wodą. 14. Wlewamy do sosu, chwilę gotujemy. 15. Pieczarki wraz z sosem przekładamy na mięso
Kulinarna Chwilainne pomysły na szparagi: prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską pieczone młode warzywa tartaletki ze szparagami ziołowa sałatka ze szparagami zielona pizza ze szparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami(...)posypania ( u mnie kolendra i pachnotka) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy oliwa z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrętwiałe końcówki i gotujemy na parze przez 5 minut. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy czosnek, musztardę, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać odrobinę wody. Ziemniaki kroimy
Kulinarne przygody Gatity