białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką TORTELLINI Z PIKANTNYM SOSEM POMIDOROWYM PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 300 g gotowych pierożków tortellini (możesz użyć tych z nadzieniem serowym lub z szynką) – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 ząbki czosnku – 1 szalotka – 80 ml białego wytrawnego wina(...)chilli (możesz dodać najpierw łyżeczkę, a jeśli wolisz ostrzejsze dania zawsze możesz dodać jeszcze trochę). Całość podgrzewaj i mieszaj, po czym dodaj śmietanę i wszystko połącz ze sobą. Czas gotowania sosu to około o10 minut, musi się nieco zredukować i nabrać smaku. Do sosu na patelnię dodaj ugotowane wcześniej tortellini i wymieszaj. Przekładaj na talerze, dodaj po łyżce śmietany, posyp
nietylkopasta.plSkładniki: 500 g szynki wieprzowej 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 papryki 1/2 cukinii 1 marchewka 300 ml passaty lub domowego przecieru pomidorowego ( przepis tutaj ) 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)smażymy dalej aż kawałki mięsa zetną się z każdej strony. Następnie do garnka wlewamy około 1,5 litra przegotowanej gorącej wody z sosem sojowym, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Przykrywamy i gotujemy przez
Qchnia po prostuProste, łatwo dostępne składniki, ale za to efekt wyśmienity. Najlepsza sałatka na imprezę, jaką stworzyła Agnieszka podczas naszych wspólnych szaleństw fotograficzno - kulinarnych. 10 minut krojenia składników, bez gotowania i smażenia i bardzo smaczna sałatka gotowa. Uniknęłyśmy marnowania jedzenia i najadłyśmy się po same uszy. Szybka i dobra sałatka z ananasem - Cztery Fajery Prosta sałatka ananasowa to cudowne połączenie smaku słodkiego(...)oczyszczony z nasion 1 mała puszka kukurydzy (około 200g) 1 duża czerwona papryka 5-6 łyżek majonezu czosnkowego np. Cremajo garść liści kolendry lub cebula dymka opcjonalnie kilka plasterków szynki lub kawałki pieczonego kurczaka sól i pieprz do smaku Ps. Jeśli nie uda Wam się kupić majonezu czosnkowego, to w ostateczności można dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSmaczna propozycja obiadowa – gulasz z szynki wieprzowej, z dodatkiem pora i pieczarek. Podałam go razem z czeskimi knedlikami oraz konserwowym ogórkiem. około 1 kg szynki wieprzowej 3 małe pory 250-300 g pieczarek 1 puszka pomidorków 1 szkl. (250 ml) bulionu 1-2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól(...)naczynia z porem i pieczarkami. Do garnka ze wszystkimi składnikami dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz wlewamy bulion. Dodajemy listek laurowy, przeciśnięty przez prasę czosnek oraz ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy przez chwilę, po czym moc palnika zmniejszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (można też dodać mielonej słodkiej papryki
Smaki Na TalerzuZapewne wielu z Was zna tę potrawę lub bardzo podobną. Danie proste w wykonaniu a jakże smaczne. Nie macie pomysłu na obiad, zapraszam do skorzystanie z przepisu. Składniki: Szynka lub łopatka wieprzowa ok. 800 gram Pieczarki 500 gram 1 cebula Masło klarowane Mąka Śmietana 18% 100 ml Mąka Sól Pieprz Papryka słodka Liść laurowy Ziele angielskie Olej Bulion(...)ziela angielskiego, dodatkowo dodajemy maggi do smaku. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, wlewamy śmietanę i dodatkowo ponownie niewielką ilość masła klarowanego. Wszystko razem delikatnie gotujemy do momentu zredukowania i zagęszczenia sosu. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyGulasz robię rzadko ,bo za długo trwa jego przygotowywanie i to trochę zniechęca. Jeśli jednak chcecie zadowolić męża ,to polecam zdecydowanie. Składniki: 6 porcji 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g suszonych pomidorów 1 papryka ,czerwona Kawałek pora Oliwa z oliwek Wino czerwone ,do smaku ,około 100 ml 250 ml bulionu 0,5 szklanki(...)obsmażamy mieszając cały czas.Dodać pozostałe przyprawy ,smażyć przez kilka minut i dodać paprykę pokrojoną na drobno ,suszone pomidory pokrojone ,por i wino . Dodać gorący bulion ,przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez godzinę.W międzyczasie dodać jeszcze przecier pomidorowy . Gotować do miękkości mięsa. Podawać z kaszą lub ziemniakami. Przepis z moimi zmianami na podstawie Kwestii Smaku
Ladylaura.dzieciaczki zjadały masę warzyw ze smakiem i miały ochotę na dokładkę ;) Zupę można podać z grzankami (dobre kupisz w KLIK ), groszkiem ptysiowym lub chipsami z szynki,boczku lub polędwicy łososiowej (KLIK) 2 młode cukinie 2 marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki 2 -3 cebule 3-4 ząbki czosnku 4-5 młodych ziemniaków 30 dag zielonych szparagów(...)koniec pokrojoną cukinię. Wsypuje przyprawy, dodaję kostkę rosołową, duszę chwilkę i zalewam wrzątkiem, ilość zależy od tego jaką chcemy gęstą zupę. Ja nalewam ciut ponad warzywa. Gotuję zupę do momentu aż warzywa będą dały się zmiksować. Dodaję łyżkę śmietany i miksuję na krem. Na koniec dodaję posiekany drobniutko koperek. SMACZNEGO!!! ZAPRASZAM PO PRZEPIS
Takie tam pichceniesklepowych szynek wolę pieczony karczek w domowych warunkach. Do niego dodaję dużo ziół. A takie mięsko idealnie smakuje z ćwikłą :)Składniki na pieczony karczek:Karczek około 2 kg1,5 główki czosnku ząbki czosnkuZioła suszone: majeranek, słodka papryka, ostra papryka, gorczyca, kolendra, rozmaryn, jałowiec, tymianekpieprz, sól4 Liście laurowePół szklanki olejuMięso umyć, osuszyć i włożyć do miski. Natrzeć olejem(...)ćwikłę: 1,5 - 2 kg buraków ćwikłowychsok z 1 cytryny albo 2 łyżki octu jabłkowegosłoiczek tartego chrzanu do smaku: cukier, sól, pieprzMyjemy buraki następnie gotujemy je do miękkości, a później obieramy ze skórki. Obrane buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, oraz chrzan (ilość wg uznania, ja dodałam cały
Bon Appetit MałgorzatyPolecam spróbować! Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 2 jajka pół szklanki bułki tartej ok 10 dkg żółtego sera typu gouda 1 czerwona cebula ok 10 dkg wędzonej szynki lub boczku 2 ogórki kiszone pół czerwonej papryki Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, papryka słodka i ostra liść laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów ok 2 szklanki bulionu lub wody(...)smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek *** *** Przygotowujemy farsz: paprykę, ogórki, cebulę oraz szynkę lub boczek kroimy w kosteczkę *** *** Na mięsie układamy po około 2 łyżki farszu *** *** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach zgrabne roladki *** *** Roladki mięsne obtaczamy
Blog z Apetytemmakaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką – domowy makaron GNOCCHI Z POMIDORAMI I KOZIM SEREM PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 450-500 g gnocchi – możesz użyć gotowych kupionych w sklepie lub zrobić(...)suszone pomidory, trochę soli i pieprzu. Teraz uzupełnij pomidory dodatkowym płynem – wodą lub winem. Podgrzewaj. Po 2 minutach dodaj gnocci, jeśli dodajesz takie gotowe kupione w sklepie to gotuj je w sosie o 1 minutę dłużej niż podany na opakowaniu czas z wykorzystaniem wrzątku. Jeśli używasz domowych gnocchi to zerknij na punkt 3. UWAGA: Jeśli samodzielnie robisz gnocchi ugotuj
nietylkopasta.plporad na miarę obecnych czasów z ograniczeniami produktowymi, z ograniczeniami finansowymi, czy innymi brakami związanymi z epidemią korona wirusa Covid 19. Kuchnia domowa daje nam wiele kreatywnych możliwości, aby gotować tanio, szybko i prosto! Dlatego dzisiejszy wpisy dotyczy kotletów, krokietów i placków, przeważnie bezmięsnych, albo z małą ilością. Kotlety, krokiety czy placki z warzywami są świetną alternatywą dla dań mięsnych(...)Panzerotti neapolitańskie) ; Krokiety z kapustą i grzybami ; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) ; Kotlety z jajek i warzyw Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym ; Krokiety o smaku ruskich pierogów Placki z gotowanych ziemniaków placki ziemniaczane , kotlety z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką Kotlety z ryżu i groszku. Kotlety ryżowe na oleju rzepakowym Kotlety z cukinii panierowane Kotlety z Cukinii
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażda gospodyni gołąbki doprawia inaczej, więc i zupę gołąbkową doprawi inaczej. Zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej. Jak dla nas jest genialna! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo np.z szynki 1/2 główki włoskiej kapusty 100 g ryżu jaśminowego 200 g koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych 2 marchewki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok 3 litrów wody 4 łyżki(...)momentu, aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor. Do gotującej się wody wrzucamy mięso oraz ryż. Gotujemy kilka minut.Teraz dodajemy kapustę i marchewkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut
Życie zaczyna się w kuchniwoli :) Potrawka z dodatkiem makaronu jest bardziej syta i skutecznie napełni głodne brzuchy. Polecam, póki są dostępne świeże warzywka. Składniki: ½kg chudej szynki wieprzowej 300g kiełbasy z szynki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 2 małe cukinie 300g pieczarek 2 pomidory 300g makaronu penne lub kokardki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego(...)odparowanego mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę papryką, cukinią (wcześniej obraną) oraz pieczarkami. Podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem 15 minut. W osobnym naczyniu, w osolonej wodzie gotujemy al dente makaron. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką i ½ szklanki zimnej wody i odrobiną gorącego wywaru. Dodajemy do reszty, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na końcu łączymy z makaronem. Podajemy
Kuchnia w czekoladziepikantnym się zgrało, przystawka naprawdę znakomita, zarówno na zimno jak i na ciepło wyśmienita. Składniki na 2 porcje: 1 filet z kurczaka, 150 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 20 g mozzarelli, 2 garście rukoli, 1/2 cytryny, 15 g startego sera żółtego, 2 buraki czerwone jak najmniejsze, 60 ml oleju rzepakowego, 6 szt. groszku cukrowego, 3 łyżki orzeszków piniowych(...)mielonego (po długości), i dodajemy paski sera mozzarella. Całość zwijamy na roladę, którą przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy). Roladę gotujemy na parze ok. 30 min. Do blendera wkładamy rukolę, orzeszki piniowe, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Moniki SmakołykiNieprzypadkowo właśnie teraz powstał wpis o szałwi. W sezonie dyniowym jest to niezastąpione zioło przyprawowe do wszystkich potraw z "pomarańczowa gwiazdą"w roli głównej.Jest idealnym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świat. W codziennym zabieganiu wystarczy wyjąć porcję pulpetów w sosie z zamrażarki i powoli ją rozmrozić. Pyszny obiad błyskawicznie będzie gotowy. Składniki: • 70 dag mięsa mielonego z szynki • 1 duża cebula • 2 jajka • 1 marchewka • 1 mała cebulka • 1 bułka kajzerka • oliwa • przyprawa uniwersalna • pieprz • 1 puszka pomidorów bez skórki(...)zyskały na puszystości. Uformować pulpety. Obtoczyć je w mące pszennej. 8. W garnku zagotować ok. 1 litra wody, dodać startą marchewkę i małą cebulkę pokrojoną na części. Doprawić i gotować około 15-20 minut. 9. W tym czasie na patelni, na której podsmażana była cebulka, rozgrzać olej. 10. Pulpeciki obtoczone w mące obsmażyć ze wszystkich stron do zrumienienia. Odłożyć
W mojej kuchniręką Dodatek szpinaku wprowadza element zdrowia , a ser ..smaku Zło i dobro w jednym garze Składniki : 1 opakowanie makaronu penne klopsiki : 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka majonezu 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 płaskiej łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 4 łyżki wody sól , pieprz do smaku olej do smażenia mąka(...)małe porcje mięsa i obtaczając w mące , formujemy malutkie klopsiki . Najlepiej ,takie wielkości monety 1 zł . Smażymy na oleju , do momentu aż będą apetycznie złociste . Odkładamy na bok . Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu . Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Podsmażamy na nim cebulę z wyciśniętym praską czosnkiem. Jak zmięknie dodajemy pieczarki i smażymy aż się zrumienią . Następnie
Ogrodnik w podróżyczym Wam się kojarzy Wielkanoc? Prócz babki cytrynowej pewnie każdy odpowie jajkami. Na stole goszczą jajka pod różnymi postaciami. Faszerowane tuńczykiem, szynką czy klasyczne z majonezem. Dziś... 2 tygodnie przed Wielkanocą przygotowałam jajka z skorupce. Skorupka powstaje poprzez usmażenie jajek. Tak, dobrze usłyszeliście... jajka zostały usmażone. Niestety danie nie należy do lekkich dlatego warto podczas ich jedzenia wziąć 1 tabletkę(...)łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanych orzechów 1/2 szkl. ketchupu 1/2 szkl. mleka 1 łyżka majonezu sok z 1/2 cytryny 1 szklanka oleju sól pieprz cukier 8 jajek gotujemy na twardo. Bułkę tartą mieszamy z posiekanymi orzechami i startym serem. W drugiej miseczce mieszamy mleko z 2 jajkami i solą. Jajka po wystudzeniu obieramy ze skorki i obtaczamy
Kuchnia w oparachheight: 1em;" /> Ta wersja zawiera żelatynę , gdyż jest zrobiona z łopatki i kawałka szynki , a one nie żelują rosołu . Składniki : 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg szynki wieprzowej 2 duże marchewki lub 4 mniejsze 2 cebule 1 duży, korzeń pietruszki kawałek pora 1/2 małego ,selera korzeniowego kilka ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe czubata łyżeczka , grubo mielonego pieprzu(...)pietruszkę opalamy , tak jak i cebulę ( przypalamy nad ogniem , żeby wydobyć lepszy smak rosołu ) marchewki , selera , pora dodajemy bez opalania . Wsypujemy ziele angielskie , liście laurowe , sól do smaku i gotujemy na małym ogniu 2 godziny . Rosół ma delikatnie pykać , a nie wściekle bulgotać . Wyłączamy gaz , odławiamy mięso , odkładamy do wystygnięcia . Zlewamy 2,5 l wywaru z gotowania mięsa z wierzchu
Ogrodnik w podróżyWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszną aromatyczną zupę gulaszową. Do zupy użyłam wyśmienitych przypraw firmy PLENUS.Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową https://www.galeriaherbat.pl/przyprawa-wegierska.html . Składniki: 1 kg szynki 5 dużych ziemniaków 1 duża czerwona papryka 3 małe marchewki 7 pieczarek 1/2 papryczki chili około 2 do 2 i 1/2 l wody 1 łyżka przyprawy węgierskiej Plenus(...)jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w paseczki paprykę i paprykę chili. i dodajemy resztę wody, wody ma być tyle żeby dobrze przykrywało zawartość garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu tak długo aż mięso i ziemniaki będą all dente. Pod koniec gotowania przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem lub chili.Proporcje oczywiście możecie zmniejszyć, ja akurat gotowałam
Sama słodycz i szczypta chilitermoobiegu. Filety z dorsza myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Na każdym filecie układamy po 2 listki szałwii i ciasno zawijamy w 2 plastry szynki parmeńskiej. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Obsmażamy filety po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut(...)przykrywając potrawę. Kolejną porcję bulionu dolewając dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Powinno to zająć około 15-20 minut. Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i gotujemy jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy garnek z ognia ( ryż powinien być al dente) i zostawiamy pod przykryciem na 2 minuty. Dodajemy 1 łyżkę masła i 4 łyżki parmezanu. Mieszamy. Rybę kładziemy
cool and mintyBożego Narodzenia i pierwszy dzień Nowego Roku to wyjątkowe okazje, na które zawsze przygotowuje się rodzinny obiad z daniami serwowanym raz w roku. Na stołach pojawiają się kaczki w jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki: ok. 1 kg łopatki wołowej 2-3 ząbki(...)samej patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i ewentualnie pieczarki (ja nie dodaję). Mięso i cebulę przekładamy do garnka zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy aż mięso zmięknie. W tym czasie można pokroić na ćwiartki ogórki kiszone. Kiedy mięso będzie już miękkie do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy ,wcześniej rozrobiony z 2-3 łyżkami wywaru
Bon appetit mon amie