Kanapki z awokado są moją propozycją pysznego oraz zdrowego śniadania. Dodając do awokado swoje ulubione składniki stworzymy oryginalne kompozycje kanapkowe. Chciałabym Was zachęcić do odczarowania smutnych kanapek z szynką i serem, otworzenia się na nowe produkty i eksperymentowania oraz poszukiwania swoich ulubionych smaków. Z pozoru smaki, które są zupełnie inne, doskonale się ze sobą uzupełniają. Do awokado warto zawsze dać(...)wytworzyć. Rama Classic powstaje ze specjalnie dobranej mieszanki wyselekcjonowanych olejów roślinnych najwyższej jakości, w tym z oleju rzepakowego. 3 przepisy na kanapki z awokado Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 10 minut Składniki 1 kanapka: pieczywo, Rama Classic, szpinak, awokado, ser pleśniowy, oliwa z oliwek, sól i pieprz 2 kanapka: pieczywo, Rama Classic, awokado, płatki migdałowe, owoce granatu, sos balsamiczny
Kuchnia BazyliiSkładniki: 150 g makaronu gniazdko 1 Czaniecki, 3 filety z kurczaka, 400g mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 125 g mozzarelli, 3 garście rukoli, 1/2 cytryny, 15 g startego sera żółtego, 60 ml oleju rzepakowego, 10 szt. groszku cukrowego, 4 łyżki orzeszków piniowych, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaki, papryczka chili w płatkach świeżo mielona do smaku(...)dodajemy paski sera mozzarella. . Całość zwijamy na roladę, którą przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy). Roladę gotujemy na parze ok. 30 min. Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem
Moniki Smakołykibooku "Sałatki Na Każdą Okazję" Zapraszam też do innych przepisów sałatkowych na blogu: Sałatka wiejska z sosem chrzanowym Sałatka z serkiem wiejskim Sałatka z boczkiem Sałatka makaronowa z szynką i serem Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem Składniki: ok. 500 g fasolki szparagowej ok. 500 g małych młodych ziemniaczków 250 g pomidorków koktajlowych 100 g boczku surowego w plastrach(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 25-30 min. Fasolkę szparagową myjemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy obie końcówki. Następnie wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli oraz cukru i gotujemy przez około 8-12 min. (lub dłużej w zależności od rodzaju fasolki). Fasolka powinna być miękka, ale nierozgotowana. Odcedzamy. Plastry boczku
Kuchnia MagdaLenybooku "Sałatki Na Każdą Okazję" Zapraszam też do innych przepisów sałatkowych na blogu: Sałatka wiejska z sosem chrzanowym Sałatka z serkiem wiejskim Sałatka z boczkiem Sałatka makaronowa z szynką i serem Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem Składniki: ok. 500 g fasolki szparagowej ok. 500 g małych młodych ziemniaczków 250 g pomidorków koktajlowych 100 g boczku surowego w plastrach(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 25-30 min. Fasolkę szparagową myjemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy obie końcówki. Następnie wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli oraz cukru i gotujemy przez około 8-12 min. (lub dłużej w zależności od rodzaju fasolki). Fasolka powinna być miękka, ale nierozgotowana. Odcedzamy. Plastry boczku
Kuchnia MagdaLenypowinien odgrywać tutaj pierwsze skrzypce. Doskonałym wyborem będzie papryka, gałka muszkatołowa oraz majeranek. Dodatkową porcję smaku zapewni cebula oraz czosnek. Pamiętaj również o tym, aby doprawić mięso na etapie gotowania – to równie ważne, co przyprawienie samej masy na pasztet. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js(...)dodaj ząbki czosnku, ziele angielskie oraz listki laurowe. Zalej mięso zimną wodą, tak aby było lekko przykryte. Gotuj je przez około 30 minut, a następnie wyłów mięso i czosnek i odstaw do przestudzenia. Pozostaw około 100 – 150 ml wody, w której gotowało się mięso. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oleju do momentu aż się mocno zrumieni. 4 jajka
okolicepalnika.plziołowa kombinacja przypadła mi do smaku. Oczywiście ugotowałam domowy beszamel. Ten sos jest uniwersalny i świetnie pasuje do schabowych zapiekanych pod beszamelem . Beszamelowy sos wykorzystuję również do sosu z szynką . Wracając do lasagne to praktycznie cały beszamel mieszam z sosem bolognese… Tak, tak pisze w mojej makaronowej biblii. Trochę się pospieszyłam z rozkrojeniem lasagne. Moje dzieciaki nie mogły się(...)polecam beszamelowy z białym pieprzem właśnie do sosu bolognese. Domowe lasagne bolognese to najbardziej znane lasagne. Można je przyrządzić bez makaronu jak cukiniowe lasagne . Jeśłi Wam sklei makaron podczas gotowania to możecie przyrządzić z niego szarpane lasagne . Dla osób, które lubią lasagne lecz nie podchodzi im beszamel proponuję domowe lasagne z sosem serowym . Domowe lasagne bolognese 6 portioner Składniki
codojedzeniadzień, bo większość z nas wyhodowała miłego pluszaka na produktach spożywczych. Żeby umyć lodówkę, też oznacza wyniesienie wszystkiego. Nagle widzimy, że tu mamy 3 plasterki sera, tam nadgryzioną szynkę a w szufladzie mieszkają cztery pieczarki i cebula. Gdybyśmy byli na studiach, to tym wykarmilibyśmy cały akademik. Moje kompulsywne działania obejmują mycie lodówki i od razu sprzątanie spiżarki. I tam też(...)składniki na pieczywo, posypać serem i wsadzić do piekarnika. Zapiekanki są szybkie. Zapiekanki są dobre. Zapiekanki to życie, huehue. Poza tym zapiekanki mogą zastąpić obiad, więc czasem układając plan gotowania, uwzględniam je w menu. Zapiekanki robię w piekarniku lub jeśli robię je na kromkach chleba, a nie na bułce, to opiekam je wtedy w opiekaczu do panini, wtedy zamiast zapiekanek
ladykitchenParówki w cieście francuskim to ciekawa alternatywa dla zwykłych gotowanych parówek. Parówki w cieście francuskim smakują doskonałe na ciepło, albo na zimno. To idealna przekąska do przygotowania na szybko. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie cienkich parówek, gotowego ciasta francuskiego i ulubionego ketchupu i majonezu. W formie mniejszych kąsków świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju imprezach, również w Karnawale. Parówki(...)specjalny wałek do robienia ozdobnej kratki w cieście, gdy go nie macie to wystarczy ciasto pokroić w paski i owinąć nim parówki przed pieczeniem. Składniki: cienkie parówki z szynki opakowanie ciasta francuskiego (wystarczy na ok. 10 parówek) jajko (opcjonalnie) Jak przygotować parówki w cieście francuskim? Jeśli parówki mają osłonki to je usuwamy. Ciasto francuskie nacinamy wałkiem, rozciągamy i kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1 mała cukinia 2 marchewki 2 papryki(żółta i czerwona) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 małego selera 4 średnie ziemniaki 1 puszka pomidorów w zalewie 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki ketchupu 1 łyżka vegety kilka ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka tymianku natka(...)praskę, dodać do mięsa i wszystko smażyć przez ok. 5 minut. Wlać 3 litry wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość doprowadzić do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować dodać pokrojoną w pół talarki marchewkę, cukinię, starty na grubych oczkach tarki seler i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Całość gotować na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać
Prosto i Smacznie z Anetąmała szczypta soli i pieprzu, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Zapiekanka brokułowa – sposób przygotowania Najpierw gotujemy w garnuszku makaron według przepisu z opakowania. Po ugotowaniu odcedzamy go. W tym czasie brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i również gotujemy w lekko osolonej wodzie, aby był miękki (około 20 minut). Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół. Następnie(...)polewamy gotowym sosem, a na wierzch układamy żółty ser. Pieczemy przez około 30 minut i gotowe! Smacznego! Spróbuj także: delikatny krem brokułowy z mascarpone, spaghetti z porem, marchewką i szynką. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Zapiekanka brokułowa pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkipolecam ugotować zupę z połowy porcji. Miseczka pełna treściwej zupy z mięsem mielonym, kapustą i ryżem zaspokoi wasz apetyt na dłuższy czas. Zupa gołąbkowa 500 g mięsa mielonego (szynka, łopatka) 2 cebule pół główki średniej kapusty białej 100 g ryżu 2 średnie marchewki 1 pietruszka pół mniejszego selera 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 l przecieru pomidorowego ( passaty(...)kapustę, pokrojoną w kostkę i starte na tarte o dużych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Ryż przepłukać na sitku i po 15-20 minutach dodać do garnka z gotującą się zupą. Gdy ryż zmięknie dolać passatę i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Pogotować jeszcze około 10 minut i podawać z ulubionym pieczywem. Zupa gołąbkowa
Pieguskowa Kuchniadoskonałą propozycją na obiad. Jest sycąca i świetnie rozgrzewa. Możecie ugotować ją dzień wcześniej i po powrocie z pracy będzie czekał na Was pyszny obiad. 700g mięsa z szynki lub łopatki duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 5 pieczarek 5 dużych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie marchewki korzeń pietruszki 2/3 szkl zielonego groszku mały koncentrat(...)minut. Całość zalewamy ok 1,5 l gorącej wody. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew, i pokrojony w kostkę korzeń pietruszki. Dorzucamy liście laurowe i ziele ang. Zupę gotujemy do miękkości wszystkich składników. Wtedy dodajemy groszek, paprykę i pokrojone w kostkę ziemniaki. W razie konieczności dolewamy jeszcze trochę wody i doprawiamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze ok 20-30 minut. Zupę
Smakołyki Asipodkręcenia smaku możemy dodać p ó ł szklanki wytrawnego białego wina lub szklankę brandy. Smacznego! SKŁADNIKI 1 kg cebuli 100 g wędzonej szynki typu speck 50 g masła 1 litr wywaru mięsnego 1 łyżka m ą ki 2 listki szałwii 3 liście laurowe 3 gałązki tymianku(...)pieprzem. Cebulę dusimy na małym ogniu ok. 15 minut, po czym posypujemy 1 łyżką mąki. Mieszając, podgrzewamy jeszcze 5 minut. Dodajemy gorący wywar, gotujemy zupę pod przykryciem ok. 30 minut. Zupę podajemy z grzankami z bagietki z dodatkiem ementalera, gruyere lub innego sera. **** PREPARAZIONE Sbucciate le cipolle e affettatele al velo. In una casseruola
La grande e la piccola cuocabekonem – przepyszne, kremowe, delikatne. Idealne na sezon szparagowy. Przepyszny, aksamitny ryż, chrupiące szparagi i lekko chrupki bekon, który można także zastąpić np. wędzonką krotoszyńską, albo surową wędzoną szynką (np. myszką). Risotto wcale nie jest trudne, jeśli tylko przestrzega się wszystkich zasad i używa się dobrego gatunku ryżu. Risotto ze szparagami i bekonem może stanowić zarówno przekąskę, jak i danie(...)podsmażyć na chrupko bekon. Wyjąć z rondla. W tym samym rozpuścić masło i zeszklić cebulę z czosnkiem. Wsypać ryż i także mieszając go zeszklić. Dodać dużą chochlę bulionu. Mieszając gotować kilka minut, aż ryż wchłonie bulion. Dodać kolejną porcję bulionu i powtórzyć. W połowie dodawania bulionu, do ryżu wlać wino, wymieszać aż ryż wchłonie wino. Stopniowo porcjami dodawać resztę bulionu
Pociąg Do Kuchnikolejną pyszną propozycją. Idealna na każdą ważną i tą mniej okazję. Szparagi podane na rewelacyjnym sosie Beurre blanc, z pysznym boczkiem ( a to dlatego, że nie dostałam szynki parmeńskiej. Jedyną dojrzewającą wędliną był mega chudy boczek) i jajka w koszulkach... Jak dla mnie połączenie niebiańskie. Obiad urodzinowy dla męża- okazał się strzałem w dziesiątkę! Wracając do sosu, pasuje idealnie(...)zważyła) ok 100g masła w kawałkach No więc zaczynamy. Wino łączymy z octem. Dokładamy pokrojoną w kawałki cebulę, czosnek i małą gałązkę rozmarynu. Stawiamy na gaz i gotujemy na średnim ogniu redukując płyn do ilości ok 3 łyżek. Śmietanę wlewamy do garnka i gotując redukujemy również jej ilość do ok połowy i momentu kiedy nieznacznie zgęstnieje. Do gorącej
Malinowe Pocałunki