W czwartek, 9 stycznia, 11 nowych uczestników z VIII edycji Programu wylądowało w Walencji. W tym samym dniu w mieszkaniu czekała na nas niespodzianka – różne artykuły, w tym produkty na kolację, prezent powitalny od Fundacji PROAKTYWNI. Niestety wszystko co dobre szybko się kończy. W kolejnym dniu po południu postanowiliśmy udać się na zakupy. Zdziwiło nas kilka rzeczy-większość lokalnych sklepików jest po godzinie 14:00 zamknięta. Nieprzyzwyczajeni, zrozumieliśmy, że rozpoczęła się hiszpańska siesta. Trwa on... czytaj dalej...
W tym miejscu przedstawiamy przepisy kuchni hiszpańskiej zbierane przez uczestników projektu “Gotuj po hiszpańsku” w trakcie ich pobytu w Hiszpanii. Będąc na Półwyspie Iberyjskim, uczestnicy projektu odbywają kurs kuchni śródziemnomorskiej, praktyki zawodowe w najlepszych restauracjach w Walencji i kurs języka hiszpańskiego. Jest to dla czytelników świetna okazja do zapoznania się z oryginalnymi przepisami pochodzącymi od szefów kuchni hiszpańskich restauracji oraz tradycyjnymi recepturami używanymi przez mieszkańców regionu Walencji.