gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:293/391)

Pulpety w sosie pomidorowym 135

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego ( u mnie od szynki) 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 małej kajzerki (opcjonalnie) jajko sól pieprz słodka papryka ostra papryka posiekane zioła (natka pietruszki, oregano,bazylia) 1/4 szklanki zimnej wody bulion kilka ziaren ziela angielskiego liście laurowe SOS: Przepis znajdziecie TUTAJ:  http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html  Sos może być bardziej pikantny-proponuję dołożyć małą papryczkę chili(...)dodajemy jajko i zioła.Formujemy małe pulpety (dłonie należy zwilżyć w wodzie). Do  garnka wlewamy  bulion (lub wodę z solą) dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy pulpeciki. Gotujemy,aż nie wypłyną na wierzch. Odcedzamy. Nakładamy (wcześniej przygotowany) sos pomidorowy, na niego układamy pulpety. WSKAZÓWKI: Podajemy z ryżem,makaronem lub samoistne danie (u mnie

Kopystką po garach
Rolady z łopatki z boczkiem, szynką i czosnkiem 169

przygotowuję je sporadycznie. Tym razem naszło mnie by skryć w nich poza klasyką czosnek, który idealnie skomponował się z całością jesiennego obiadu.  Rolady z łopatki z boczkiem, szynką i czosnkiem  Składniki : 4 plastry łopatki 4 łyżeczki musztardy ziołowej około 200 g chudego boczku 1 duża cebula kilka ząbków czosnku marynowanego JAMAR olej rzepakowy sól, pieprz, liść laurowy, ziele(...)oraz oprószamy solą. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 2 godziny. Z rolad odlewamy powstały wywar, zagotowujemy. W 100 ml zimnej wody rozrabiamy mąkę, wlewamy na gotujący wywar i zagotowujemy, doprawiamy sos do smaku. Do sosu przekładamy rolady, podgrzewamy 5 minut.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bardzo łatwy gulasz wieprzowy... 185

razem inaczej! Wszystko zależy od dodatków które akurat mamy pod ręką i je dodamy do mięsnego sosu. Tym razem proponuje przepis podstawowy... Składniki; ok. 50 dag mięsa wieprzowego ( schab, szynka bez kości, karczek... ) sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 2 małe cebule kilka pieczarek 2 łyżki mąki koperek do posypania 2 łyżki oleju Wykonanie; Mięso umyć(...)jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy solą i pieprzem a jeśli jest taka potrzeba to zagęszczamy odrobiną maki. Kilkanaście minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone pieczarki. W trakcie gotowania uzupełniamy wodę aby się nie przypaliło.   Posypujemy koperkiem, podajemy z chlebem lub  jako część drugiego dania. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Roladki z kurczaka zawijane w szynce parmeńskiej 160

mija miesiąc od najgorszego dnia w moim życiu i dzis postanowiłam z powrotem stanąc na nogi i zacząć blogowanie. Myśle, że mama by tego chciała, zawsze wspierała mnie w gotowaniu, a ja leciałam jak na skrzydłach zawążac jej nową potrawę, która by ją zaskoczyła i jej zasmakowała...ach jak będzie mi tego brakować. Dziś potrawa, którą sama stworzyłam i która(...)używam. Mi z dwóch dużych piersi wychodzi ok. 14 roladek. Skala smaku 10/10 podczas pieczenia trochę farszu wypłynie ale to tylko wzbogaci smak potrawy Roladki z kurczaka zawijane w szynce parmeńskiej 2 pojedyncze piersi z kurczaka szynka parmeńska ok. dwóch opakowań 2 serki topione z ziołami (hochland w złotku) kilka plasterków sera żółtego czerwona cebula Marynata 4 łyżki musztardy rosyjskiej

Kubki smaku
Shots from USA: Virginia 177

miasto, w którym znajduję się duże muzeum oraz skansen, dzięki czemu możemy sobie wyobrazić jak mieszkali rdzenni Amerykanie, w tym słynna Pocahontas. Nawet w takim miejscu ciągnie mnie do gotowania :) Williamsburg , miasteczko w którym mieszkam, kolejne po Jamestown historyczne miejsce. Tutaj znajdowała się plantacja pierwszych osadników. Urocze miasto, z przepiękną starówką i wieloma atrakcjami.  Nawiązanie do kuchni musi być(...)słodkie i chemiczne. Tęsknie już za polskim świeżym chlebkiem z masłem :) Ale jakoś radzić sobie trzeba. Moje typowe śniadanie wygląda tak: wafle ryżowe z odtłuszczonym serkiem philadephia, sałatą lodową, "szynką" z indyka i pomidorem lub innymi warzywami.  Czasem zdarza mi się wyskoczyć do bufetu śniadaniowego na typowe amerykańskie pancakes. Jeśli chodzi o przekąski to posmakowały mi bardzo popularne

Zgrabne Gotowanie
Farszynki Z Pysznym Farszem Z Mięsa Mielonego 160

Farszynki z pysznym farszem mięsnym, takie ziemniaczane kotlety to super pomysł na obiad, czy kolacje, a nawet na jedzonko na wynos do pracy. Smaczne same jak

Gotowanie...to proste !
16 SYLWESTROWYCH PRZEKĄSEK LCHF  218

Do Sylwestra pozostały 3 dni więc jeśli planujecie tak jak my „domówkę” to pora pomyśleć o menu Oczywiście to tylko garść propozycji i jedynie

Ola la LCHF
Chrupiące chlebki PIDE z mięsnym farszem-idealne na każdą okazję+FILM 115

łyżki cukru -300ml ciepłej wody -4 szklanki mąki pszennej tortowej -łyżeczka soli -4 łyżki jogurtu naturalnego -około 5 łyżek oleju FARSZ -1 kg mięsa mielonego np łopatka lub szynka wieprzowa -2 średnie cebule -1 papryka czerwona -około 200g pieczarek -słoiczek koncentratu pomidorowego około 190g -sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona w proszku słodka DODATKOWO -oregano do posypania chlebków(...)mielone oraz pokrojoną paprykę. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości papryki. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ziołami prowansalskimi. Dodajemy też koncentrat. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy bez przykrycia. Jeśli pojawi się dużo soku, wody, polecam ją odlać. Farsz ściągamy z ognia i chwilę studzimy. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy przyciskając kilkukrotnie ręką. Następnie urywamy kawałek ciasta, wałkujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ketchup-owo pieczarkowe mięso 112

mięso jest pyszne, soczyste   z dodatkiem pieczarek wygląda kusząco.   Składniki: ·        2 szk. ketchupu pikantnego ·        Szynka wieprzowa ·        ½ kg pieczarek ·        Pieprz ·        Sól ·        Olej do smażenia(...)Mąkę rozrabiamy z wodą. 14.                     Wlewamy do sosu, chwilę gotujemy. 15.                     Pieczarki wraz z sosem przekładamy na mięso

Kulinarna Chwila
Szparagowa misa rozmaitości 127

inne pomysły na szparagi: prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską pieczone młode warzywa tartaletki ze szparagami ziołowa sałatka ze szparagami zielona pizza ze szparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami(...)posypania ( u mnie kolendra i pachnotka) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy oliwa z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz  Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrętwiałe końcówki i gotujemy na parze przez 5 minut. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. W szklance mieszamy czosnek, musztardę, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać odrobinę wody. Ziemniaki kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Kanapki z awokado | 3 proste przepisy 200

Kanapki z awokado są moją propozycją pysznego oraz zdrowego śniadania. Dodając do awokado swoje ulubione składniki stworzymy oryginalne kompozycje kanapkowe. Chciałabym Was zachęcić do odczarowania smutnych kanapek z szynką i serem, otworzenia się na nowe produkty i eksperymentowania oraz poszukiwania swoich ulubionych smaków. Z pozoru smaki, które są zupełnie inne, doskonale się ze sobą uzupełniają. Do awokado warto zawsze dać(...)wytworzyć. Rama Classic powstaje ze specjalnie dobranej mieszanki wyselekcjonowanych olejów roślinnych najwyższej jakości, w tym z oleju rzepakowego. 3 przepisy na kanapki z awokado Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 10 minut Składniki 1 kanapka: pieczywo, Rama Classic, szpinak, awokado, ser pleśniowy, oliwa z oliwek, sól i pieprz 2 kanapka: pieczywo, Rama Classic, awokado, płatki migdałowe, owoce granatu, sos balsamiczny

Kuchnia Bazylii
Makaron w pesto z rukoli z roladą mięsną i groszkiem cukrowym 197

Składniki: 150 g makaronu gniazdko 1 Czaniecki, 3 filety z kurczaka, 400g mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 125 g mozzarelli, 3 garście rukoli, 1/2 cytryny, 15 g startego sera żółtego, 60 ml oleju rzepakowego, 10 szt. groszku cukrowego, 4 łyżki orzeszków piniowych, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaki, papryczka chili w płatkach   świeżo mielona do smaku(...)dodajemy paski sera mozzarella. .    Całość zwijamy na roladę, którą    przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy). Roladę gotujemy na parze ok. 30 min. Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem

Moniki Smakołyki
Sałatka z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniaczkami 100

booku "Sałatki Na Każdą Okazję" Zapraszam też do innych przepisów sałatkowych na blogu: Sałatka wiejska z sosem chrzanowym Sałatka z serkiem wiejskim Sałatka z boczkiem Sałatka makaronowa z szynką i serem Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem Składniki: ok. 500 g fasolki szparagowej ok. 500 g małych młodych ziemniaczków 250 g pomidorków koktajlowych 100 g boczku surowego w plastrach(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 25-30 min. Fasolkę szparagową myjemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy obie końcówki. Następnie wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli oraz cukru i gotujemy przez około 8-12 min. (lub dłużej w zależności od rodzaju fasolki). Fasolka powinna być miękka, ale nierozgotowana. Odcedzamy. Plastry boczku

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniaczkami 100

booku "Sałatki Na Każdą Okazję" Zapraszam też do innych przepisów sałatkowych na blogu: Sałatka wiejska z sosem chrzanowym Sałatka z serkiem wiejskim Sałatka z boczkiem Sałatka makaronowa z szynką i serem Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem Składniki: ok. 500 g fasolki szparagowej ok. 500 g małych młodych ziemniaczków 250 g pomidorków koktajlowych 100 g boczku surowego w plastrach(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 25-30 min. Fasolkę szparagową myjemy na sitku pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy obie końcówki. Następnie wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli oraz cukru i gotujemy przez około 8-12 min. (lub dłużej w zależności od rodzaju fasolki). Fasolka powinna być miękka, ale nierozgotowana. Odcedzamy. Plastry boczku

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania