wyrasta w lodówce). W tym czasie przygotuj sos. Drobno posiekaj czosnek i cebulę, następnie podsmaż je na oliwie. Kiedy są już zeszklone dodaj 1 puszkę pomidorów oraz pozostałe zioła. Gotuj dość często mieszając przez 20-30 minut a na koniec zblenduj na jednolity sos. Rozgrzej [piekarnik do 250 st C, lub tyle ile zdołasz (w niektórych piekarnikach maksymalna temperatura(...)pozostawiając dość gruby rant na około pizzy. Cienki placek do pizzy posmaruj cieniutko sosem zostawiając rant dookoła, posyp tartą mozzarellą i połóż ulubione dodatki. Niektóre dodatki takie jak rukola, szynka parmeńska, bazylia czasem pomidorki kładziesz na pizzy dopiero po upieczeniu. Całość posyp odrobiną oregano i włóż do piekarnika zsuwając pizzę na gorącą blachę lub kamień (jak zrobisz to kilka razy
nietylkopasta.plfont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki dla 4-6 osób Klopsiki: 500g mielonej szynki wp. 2 posiekane ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 gałązka świeżego tymianku (listeczki) Kilka świeżych listków bazylii cytrynowej 1 kulka mozzarella Galbani Sól, pieprz do smaku Mąka(...)kolor. Na łyżce oliwy podgrzewamy czosnek i bardzo drobno posiekaną cebulę. Gdy się zrumienią dodajemy passatę pomidorową, zioła oraz pokrojone drobniej suszone pomidory. Podgrzewamy, by zredukować nadmiar wody. Makaron gotujemy ciut krócej niż na opakowaniu. Ma być twardszy niż makaron aldente. Odcedzamy i jeszcze ciepły mieszamy z sosem pomidorowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pomiędzy makaronem układamy kulki mięsne
Kuchnia w czekoladziekażdy kęs przypomina smaki z dzieciństwa, dodatkowo dużo bardziej dietetyczne od zwykłych kotletów mielonych. Pulpety w sosie pomidorowym Składniki na 4-5 porcji: Pulpety: 700g mięsa mielonego (łopatka, szynka) 1 jajo 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 łyżek bułki tartej Sól około ½ łyżeczki Pieprz świeżo zmielony Oliwa do smażenia Sos: 500g przecieru pomidorowego – passata ½ łyżeczki soli Pieprz ¼ łyżeczka ostrej papryki(...)formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej, które następnie obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie na patelni (około 3 łyżki oliwy). Obsmażone pulpety zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem przez 20min na małym ogniu. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami. Smacznego Golonka pieczona w piwie Fasolka po bretońsku Włoska zupa
Księga-SmakuPuree z pieczonej papryki: 2 czerwone papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Puree z batata: 1 batat sól pieprz Dodatkowo: orzechy włoskie (uprażone na suchej patelni) Przygotowanie: Szynkę z dzika opłukać, osuszyć i naciąć tak, aby powstał duży płat. Przełożyć do miski. Dodać przyprawy, miód i olej. Dokładnie natrzeć mięso. Polać winem, przykryć i wstawić do lodówki(...)zmiksować z oliwą z oliwek na gładkie purée. Doprawić solą i pieprzem. Puree z batata: Patata obrać, pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i nalać wodę. Lekko posolić. Gotować do miękkości, nastepnie odcedzić i zmiksować na gładkie puree. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego Dla wszystkich moich czytelników zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat
Oryginalny smakniegdyś przygotowywano je z kapusty kwaszonej w główkach - takie właśnie pamiętam ze swojego domu rodzinnego. Mama przyrządzała do nich farsze z kaszy, grzybów, sera, ryżu, grochu, mięsa, kiełbasy lub szynki. Wspaniałe smaki z dzieciństwa... Polecam przepis, krok po kroku,na moje goł ąbki z białej kapusty - mam nadzieję, że Wam się spodoba :) SKŁADNIKI: 1 duża główka białej, luźnej kapusty 300g(...)mieszamy do połączenia wszystkich składników i gotowe. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy kapustę: kapustę oczyszczamy ze zwiędłych liści, wycinamy dokładnie głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania zdejmujemy po kolei odchodzące, miękkie liście. W każdym liściu, po jego ostygnięciu, delikatnie przycinamy twardszą część nerwu - dzięki temu łatwiej nam będzie zawijać gołąbki
Moja Książka Kucharskawymyśliłam obiad z mojego dzieciństwa: mielone z duszoną kapustą. Najlepsze jest do mielonych mięso mieszane czyli pół na pół wieprzowina z wołowiną, ale ja miałam tylko mięso wieprzowe od szynki i również wyszły smakowicie. To danie nie należy do dietetycznych, ale czasami potrzebujemy zjeść trochę więcej kalorii szczególnie w takie dni z brzydką pogodą. Wyrzuty sumienia dopadają dopiero po zjedzeniu(...)mięsnej. Odstawiamy mięso na około godzinkę po czym formujemy zgrabne nieduże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Podajemy z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami i duszoną kiszoną kapustką lub buraczkami ćwikłowymi. Kapustę kiszoną wystarczy wypłukać w zimnej wodzie, zalać w garnku do połowy wodą, dodać dwa liście laurowe, dwa ziela angielskie, kminek
Kulinarne przemysleniaczerwona cebula: 1 szt. kurczak gotowany: 200 – 300 g ser żółty najlepiej cheddar: 100 g posiekana natka pietruszki: 2 łyżki sól i pieprz do smaku Roladki z tortilli z serkiem mascarpone Przygotowanie: Do przepisu możesz z powodzeniem użyć mięsa z kurczaka z rosołu. Jeśli nie masz, możesz dodać pierś gotowaną lub jeśli wolisz usmażoną. Ugotowane lub usmażone(...)kilka godzin. Następnie pokrój w mini ( 3 cm) roladki. Możesz je przechowywać w lodówce do 3 – 4 dni. Podobnie jak polecane przez nas roladki z serem i szynką . ŻYCZYMY SMACZNEGO! Artykuł Roladki z tortilli z serkiem mascarpone pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na WypasieMagda Gotowe tortellini, nadziewane aromatyczną szynką prosciutto, zapieczone ze startą cukinią, śmietanką i parmezanem to pomysł na bardzo proste danie, które po spróbowaniu może okazać Waszym ulubionym przepisem na szybki obiad. Tortellini kupiłam w znanej sieciówce, więc są łatwo dostępne. Oczywiście mogą być też z innym nadzieniem, ważne aby były to te świeże z paczki, a nie w formie suchego(...)opakowaniu. Piekarnik nastawiamy na 180°. Foremki do zapiekania wysmarowujemy masłem. Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno ścieramy. Do gotującej się wody wrzucamy tortellini, mieszamy i niech się gotują, a w tym czasie rozpuszczamy na patelnie łyżkę masła. Gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę i smażymy jakieś 2-3 minuty
Smaczna StronaBułeczki te możemy zaserwować naszej rodzince na pyszne poranne śniadanko ;) ale i na popołudniową przegryzkę tez będą dobre ;) Składniki na około 8-10 bułeczek 300 gr
Gotowanie...to proste !potrawy na obiady i kolacje, w dodatku ekonomiczne, bo można przygotować je na kilka dni lub zamrozić. Przygotowywane w jednym naczyniu, bez zbędnego bałaganu i sprzątania sprawiają, że gotowanie może być naprawdę przyjemne, zwłaszcza w okresie, kiedy dzień jest coraz krótszy. Z przyjemnością zapraszam do korzystania z inspiracji, które znaleźć można na blogu. Z pewnością pojawi się jeszcze(...)pomidorach Krupnik Krem zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie
Moja smaczna kuchniaPizzerinki – pyszne mini pizze Pizzerinki, to nic innego jak pyszne mini pizze. Idealne na imprezę, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet prosty weekendowy obiad. Moja rodzina
Słodkie okruszkiKotlety mielone z indyka to nasza propozycja na zdrowy, dietetyczny obiad. Kotlety możemy podać na obiad z dodatkiem pysznej mizerii z ogórkami, albo z marchewką z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką – domowy makaron GNOCCHI Z BOCZKIEM I SOSEM POMIDOROWYM PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 450-500 g gnocchi – możesz użyć gotowych kupionych w sklepie lub zrobić(...)pokrojone suszone pomidory, trochę soli i pieprzu. Teraz uzupełnij pomidory dodatkowym płynem – wodą lub winem. Podgrzewaj. Po 2 minutach dodaj gnocci, jeśli dodajesz takie gotowe kupione w sklepie to gotuj je w sosie o 1 minutę dłużej niż podany na opakowaniu czas z wykorzystaniem wrzątku. Jeśli używasz domowych gnocchi to zerknij na punkt 4. UWAGA: Jeśli samodzielnie robisz gnocchi ugotuj
nietylkopasta.plwzględem jego ilości w produktach przetwarzanych - w przeciwieństwie do większości substancji im bardziej przetworzymy pomidory, tym więcej likopeny będziemy mieli w produkcie finalnym, ponieważ uwalnia się on podczas rozdrabniania, gotowania czy smażenia. Tak więc sok, sos, zupa czy ketchup przygotowane z pomidorów będą bogatsze w likopen niż surowy pomidor. Oprócz pomidorów likopen możemy znaleźć także m.in. w czerwonej papryce, owocach(...)płatki owsiane, otręby, chleb razowy, skrzyp polny, pokrzywa, woda źródlana; miedź - kakao, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy laskowe, migdały; selen - łosoś świeży i wędzony, jaja kurze, kasza gryczana, kakao, szynka wędzona; żelazo - wątroba wieprzowa lub cielęca, płatki kukurydziane wzbogacane, kakao, orzechy pistacjowe. Nienasycone kwasy tłuszczowe Nienasycone kwasy tłuszczowe, oprócz bezpośredniego działania na naszą skórę poprzez wpływ na funkcjonowanie płaszcza hydrolipidowego
Z notatnika dietetykaPierwszy sekret już znacie, teraz skupcie się, pora na drugi: wszystkie płyny dodawane do risotto muszą być ciepłe, minimum w temperaturze pokojowej. Zimne płyny zahartują nam ryż, zatrzymają proces gotowania i będziemy mieć jakąś breję, a nie risotto. Być może powiem teraz oczywistą oczywistość, ale breja z ryżem to nie rosotto. Risotto to wyrafinowana, kremowa potrawa. To dzieło, to efekt(...)już posiedliście potrzebną wiedzę, zapraszam po przepis: Dla 4 osób: 350 g ryżu do risotto litr rosołu mała butelka (0,33 l) ciemnego piwa 100 g masła trochę szynki parmeńskiej 150 g tartego sera grana padano cebula sól, pieprz Najpierw kilka uwag: - grana padano można zastąpić parmezanem - my do zrobienia rosołu użyliśmy naszej domowej bulionetki - moim zdaniem najlepiej tutaj spisze
Marder&Marder Manufacturektóre stanowią podstawę tortilli. My dodaliśmy pieczonych papryk, ale jeśli nie macie czasu pieczenie, zrezygnujcie z nich na rzecz innych, miękkich warzyw jak groszek, cukinia, fasola szparagowa. Możecie dodać szynkę, krewetki, pieczone mięso. Zamiast fety doskonale sprawdzi się kozi ser. Przepis inspirowany blogiem Gimmesomeoven.com Składniki: 5 małych ziemniaków 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 8 jajek 4 łyżki siekanego szczypiorku(...)minut przed końcem pieczenia papryk, umyj i osusz ziemniaki. Ostrym nożem pokrój je razem ze skórką na cieknie plastry. Włóż je d garnka, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, gotuj przez 10 minut. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby je ostudzić. Krok 3 Nasmaruj formę olejem (my użyliśmy szerokiej formy do tarty o średnicy 30 cm). Na dnie ułóż podgotowane
Niedzielny kucharzktóre stanowią podstawę tortilli. My dodaliśmy pieczonych papryk, ale jeśli nie macie czasu pieczenie, zrezygnujcie z nich na rzecz innych, miękkich warzyw jak groszek, cukinia, fasola szparagowa. Możecie dodać szynkę, krewetki, pieczone mięso. Zamiast fety doskonale sprawdzi się kozi ser. Przepis inspirowany blogiem Gimmesomeoven.com Składniki: 5 małych ziemniaków 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 8 jajek 4 łyżki siekanego szczypiorku(...)minut przed końcem pieczenia papryk, umyj i osusz ziemniaki. Ostrym nożem pokrój je razem ze skórką na cieknie plastry. Włóż je d garnka, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, gotuj przez 10 minut. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby je ostudzić. Krok 3 Nasmaruj formę olejem (my użyliśmy szerokiej formy do tarty o średnicy 30 cm). Na dnie ułóż podgotowane
Niedzielny kucharzmoże być absolutnie dowolny. My dodaliśmy pieczonych papryk, ale jeśli nie macie czasu pieczenie, zrezygnujcie z nich na rzerz innych, miękkich warzyw jak gorszek, cukinia, fasola szparagowa. Możecie dodać szynkę, krewetki, pieczone mięso. Zamiast fety doskonale sprawdzi się kozi ser. Przepis inspirowany blogiem Gimmesomeoven.com Składniki: 5 małych ziemniaków 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 8 jajek 4 łyżki siekanego szczypiorku(...)minut przed końcem pieczenia papryk, umyj i osusz ziemniaki. Ostrym nożem pokrój je razem ze skórką na cieknie plastry. Włóż je d garnka, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, gotuj przez 10 minut. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby je ostudzić. Krok 3 Nasmaruj formę olejem (my użyliśmy szerokiej formy do tarty o średnicy 30 cm). Na dnie ułóż podgotowane
Niedzielny kucharzDanie to jest bardziej pastą do smarowania chleba niż wędliną.Ciekawy pomysł na smarowidło do chleba zwłaszcza kiedy to , wszystkie kiełbasy ,szynki mają taki sam smak i są robione z tanich produktów , zwłaszcza te tańsze!.Kielbasę grzybową robimy w jelitach lub tak jak ja w zawiniętej folii spożywczej. 1i 1/2 kg.ugotowanych grzybów lub pieczarek 20 dag . wędzonej słoniny 1 łyżka smalcu(...)farszem , nadając im kształt kiełbasek lub salcesonu i zawiązać nitką z obu stron. 6. Ułożyć je w dużym rondlu , zalač zimną wodą i zagotować.Od momentu wrzenia gotować jeszcze 10 minut.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizaopatrzonego sklepu i kupić je, gdy jeszcze są dostępne. Szparagi to pyszne, zdrowe i lekkostrawne warzywo. Można podać je z masełkiem i bułką tartą lub pieczone albo grillowane, owinięte szynką parmeńską. Ja swoje jedynie lekko podgotowałam i podałam jako dodatek do dania. I tak były pyszne! Gdy je wybieracie zwróćcie uwagę na to czy ich główki są zamknięte, jędrne(...)większym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją do smaku, dodajemy cukier. #Przydatne info: Do wody dodajcie szczyptę sody oczyszczonej, dzięki temu szparagi zachowają swój piękny zielony kolor. Szparagi można gotować na stojąco - wystarczy lekko związać je sznurkiem i wstawić do wody, tak by główki wystawały poza wodę. Można także ugotować je na leżąco - wybór należy do Was. Do garnka wkładamy szparagi
Cooking Monstergorszy i mam nadzieję, że wszyscy to sprawdzicie gotując go chociaż raz :-) Możecie go podawać z kaszą, ziemniakami albo pieczywem. Pyszny, aromatyczny, mmm... SKŁADNIKI ok. 500 g mięsa z szynki ok. 200 g pieczarek 1 - 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka pasty pomidorowej 5 łyżek oleju 1 łyżka mąki 1 łyżka słodkiej papryki(...)mięso, a następnie przekładamy je do rondla. Na tym samym tłuszczu obsmażamy pieczarki i warzywa, a następnie dodajemy całość do mięsa. Dolewamy wodę - tak by zakrywała składniki i gotujemy na niewielkim ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie. 50 - 70 ml wody mieszamy z mąką i pastą pomidorową, a następnie dodajemy do gulaszu, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Potrawa
Czary - gary w kuchni