dzisiejszym daniu jest bez skórki - może dlatego, że w międzyczasie podjadałam całe ze skórką - skórka ma najwięcej witamin, więc trochę ich złapałam, choć bób gotowany w wodzie traci ich 40%, następnym razem przyrządzę je na parze. Dlatego oszczędziłam skórek już w tym daniu. Ale Moi Drodzy - do woli:) Bób ma bardzo dużo białka, kwasu foliowego, jest dobry dla kobiet(...)dodatkiem lubczyku nie może nas zawieść. Danie podaję same lub z makaronem ryżowym, ryżem, kaszą, bagietką. Jeśli chcecie, aby danie było mięsne dodajcie swoją miarkę boczku, kiełbasy, drobnych plasterków szynki. Składniki: 350 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku połowa papryczki chili szklanka ugotowanego bobu sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk do smaku łyżka oleju kokosowego - użyłam rafinowanego, niestety
Zasmakuj Kuchnisię z nimi nie stanie. My już je wypróbowaliśmy i jesteśmy jednomyślni w ocenie – są pyszne! Polecam. Składniki (na 1 kg mięsa): • 1 kg mięsa surowego (np. karkówka, szynka, łopatka) • 150 g boczku surowego lub parzonego wędzonego (koniecznie ze skórą!) • 3 duże ząbki czosnku • 1 łyżka soli • 1 łyżeczka przyprawy Delikat Knorr’a do mięs • pieprz (opcjonalnie) Ilość można zwiększać(...)garnka wyłożyć ściereczką, wlać ciepłą wodę i wstawić mocno zakręcone słoiki. Woda powinna sięgać prawie do końca słoika. Z podanych składników wyszło mi 5 małych słoiczków kąsków. 6. Gotować na małym ogniu 3 godziny. Zostawić w wodzie do przestygnięcia. 7. Słoiki wyjąć i zostawić na desce do czasu, aż będą chłodne, wówczas schować je do lodówki. Smacznego. Uwaga: Jeśli chcemy
W mojej kuchniprzyjemną przesyłkę, zawierającą ich wyroby najlepszej jakości. W związku z tym, że firma ta jest liderem na rynku polskim w branży przetwórstwa mięsnego, otrzymałam między innymi kiełbaski śląskie i szynkę z indyka. Po zapoznaniu się z etykietami (co robię zawsze) odetchnęłam z ulgą, gdyż kiełbaski śląskie mają w składzie aż 90 % mięsa wieprzowego co jest dla mnie bardzo ważne. Postanowiłam(...)tymianku, plus do podania 400 g grzybów, pokrojonych na połówki lub ćwiartki 400 ml czerwonego wina, wytrawnego 300 ml bulionu wołowego Przygotowanie: Włóż ziemniaki do wrzącej i osolonej wody, gotuj przez 15 minut, z czego na kilka ostatnich minut dodaj kapustę. Odcedź po czym dodaj mleko i masło do garnka z ziemniakami, podgrzej i rozgnieć na puree. Dopraw solą, pieprzem
karmelowyGołąbki w nowej odsłonie - zamiast ryżu kasza gryczana, do tego mięso mielone z szynki, pieczarki, cebulka, papryka i... keczup :) Całość zawinięta w liście kapusty włoskiej i polana sosem pomidorowym z cebulką. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej) 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2 cebule(...)Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (ja do wody w której obgotowywały się liście dodaję kostki rosołowe) tak aby wszystkie były przykryte . Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania. 8. Podawać z sosem pomidorowym. Jeśli wolicie bardziej tradycyjną wersję zapraszam na Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką
Kto ugości moich gości?chce się smacznie zjeść to trzeba się postarać ;) Risotto jest pyszne dzięki swojej kremowej konsystencji, które uzyskało od Gorgonzoli.Jeśli ktoś z Was chciałby jakiś dodatek mięsa polecam chorizo, szynkę parmeńską albo zwykłe salami. Podsmażyć i hop do ryżu :)Składniki na 4-5 osób. Jeśli chcecie mniejszą porcję, dodajcie każdy składnik o połowę mniej:400 g ryżu arborio(...)ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tą powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Pod koniec gotowania dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze przez chwilę by groszek się rozmroził. Groszek nie musi być miękki. Następnie dodajemy Gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy
Bon Appetit MałgorzatyKlasyczny przepis na zwykłe, proste naleśniki. Przygotowałam dla Was dwie wersje. Pierwsza, jest to klasyczna i tradycyjna wersja naleśników z mąki pszennej. Druga jest to podobna
Klasyka GotowaniaDzisiaj zapraszam na kanapkową wyprawę do czeskich lahudek. Może do Pragi (na ulicę Dlouhou)? Może do Ostrawy (bo to dla niektórych bliżej)? W każdym razie, mam
zadanie-gotowaniepewnie znowu mi ktoś napisze, że jeszcze powinnam do tej sałatki wrzucić ser żółty. Tak, wiem, nie dodałam. Jak ktoś ma ochotę, niech się nie krępuje. Możecie też dodać szynkę, ogórki kiszone lub konserwowe. Wszystko będzie pasować. Ładujcie co lubicie. Przede mną, w najbliższym czasie, jeszcze dwa sałatkowe przepisy. Nie będą jednak publikowane przed Świętami, bo będą dedykowane Sylwestrowi(...)gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Na początku polecam wrzucić na gęste sito seler, kukurydzę i ananasa, żeby porządnie odciekły z wody. Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Po ostygnięciu obieramy je i kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w kostkę ananasa
Kardamonovysurówka z kapusty i od razu cofam się wspomnieniami kilkadziesiąt lat wstecz... Najprostszy gulasz wieprzowy Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1000 g wieprzowiny od szynki 2 cebule 1 marchewka kilka suszonych grzybków 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól pieprz smalec(...)wody. Gdy powstanie nam jednolita masa hartujemy ją 2-3 łyżkami sosu, w którym dusiło się mięso. Wszystko wlewamy do mięsa i mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje
Kulinarne przygody Gatitykiełbasy itd. Widziałam też jak ładnie za pomocą pędzelka nakłada się na mięso taką piękną, ciemno brązową "skórkę", która daje wrażenie, że wędlina była wędzona. Wiem, jak rozpoznać dobrą szynką, od tej średniej jakości. Wiem, z czego i jak robione są bardzo popularne paszteciki w małych aluminiowych opakowaniach. Byłam również w kilku zakładach wytwarzania piwa i wina. W olbrzymim zakładzie(...)tego co jecie. Rozejrzyjcie się dookoła, w każdym mieście są miejsca, gdzie można zdobyć dobrej jakości produkt. Ale się rozpisałam...to kończę mój wywód i zapraszam Was na wspólne gotowanie. To czego potrzebujemy to: - sztuka ryby, u mnie dość spory szczupak - pęczek młodej marchewki - szparagi zielone - przyprawa do ryb - cytryna - natka pietruszki - masło - odrobina oliwy z oliwek Rybę obieramy
SMYKWKUCHNIstało żółtym kwiatom. Chyba obawiałam się , że się rozpuszczą, czy co? Serdecznie zapraszam na wiosenną, kolorową zupkę, o delikatnym smaku cukinii, przełamanym bardziej wyrazistym posmakiem tyrolskiego szpeku ( rodzaju wędzonej szynki) Zupa z kwiatami cukini Składniki na 4 osoby: 4 małe cukinie z kwiatami parę kwiatów cukini ½ cebuli( drobno posiekanej) 2 średnie ziemniaki( pokrojone w kosteczkę) ½ selera naciowego 150 g szpeku(...)Dodajemy cukinię, kwiaty cukini (zostawiamy jeden do dekoracji), seler i ziemniaki. Na koniec posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie całość zalewamy gorącą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8 minut. Do zupy dodajemy drobny makaron i gotujemy do miękkości często mieszając ( ok 5/7 minut). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem, oraz posypujemy startym parmezanem
Mia Cucina Sofietainnych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami(...)surowy. Do kurczaka dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki, podsmaż go krótko, po czym dodaj na patelnię pokruszony ser pleśniowy, 8-10 łyżek ciepłej wody (ja wykorzystuję wodę z gotującego się obok makaronu) oraz śmietanę. Do sosu dodaj ugotowany makaron i wymieszaj, dorzucając pokrojonego w grubszą kostkę pomidora. Na makaronie ułóż porozrywaną mozzarellę, przykryj makaron jeszcze na chwilę pokrywką
nietylkopasta.plWakacje w pełni udane, późne ale zasłużone. W tym roku miałam przyjemność wraz z moją drugą połówką i znajomymi wypocząć w Chorwacji. Pogoda nas zaskoczyła z
Kolejny blog o gotowaniuMojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów 1 łyżeczka soli(...)lepiej, bo mniej soków wyleci i gołąbek będzie wilgotniejszy). Układać bardzo ściśle na naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę, której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony
moj przepis naMojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów 1 łyżeczka soli(...)lepiej, bo mniej soków wyleci i gołąbek będzie wilgotniejszy). Układać bardzo ściśle na naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę, której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony
moj przepis naMojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów 1 łyżeczka soli(...)lepiej, bo mniej soków wyleci i gołąbek będzie wilgotniejszy). Układać bardzo ściśle na naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę, której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony
moj przepis namąki pszennej (np. poznańska Typ 500) 55 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody 1 łyżeczka soli Składniki: 3000 g mięsa wieprzowego ( np. od szynki) 2500 g mięsa wołowego (np. zrazówka) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku ½ 120 ml śmietany sól pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Mięso umyłam, oczyściłam z błon i zmieliłam(...)żeby utworzyły się pierożki z dziurką, podobne do uszek. Wyszło mi około 80 sztuk Zagotowałam w dużym rondlu osoloną wodę i na wrzątek wkładałam partiami pierożki. Gotowałam je na średnim ogniu jeszcze około 3 minuty od wypłynięcia ich na wierzch. Wybrałam łyżką cedzakową i od razu przełożyłam do salaterki. Pielmieni podaje się gorące z kleksem śmietany. Okrasiłam
Kuchnia u Krysijednak przekonana, że ta sobotnia tragedia powinna potrząsnąć wszystkimi decydentami. Pora, aby od nowa poukładać nasz świat. Bo tylko on nam pozostał… Składniki: Na klopsiki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • 30 dag pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1/2 małej bułki, np. kajzerki • olej Na sos: • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę. 11. Na patelni rozgrzać nieco oleju (ok 1 łyżki), zeszklić cebulkę. 12. Dodać pokrojone pieczarki, poddusić. 13. Grzyby zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut. 14. Do sosu dodać zupę borowikową w proszku. Wymieszać. 15. Do sosu włożyć pulpeciki. Gotować około 10-15 minut aż sos zgęstnieje. 16. Podawać gorący. Smacznego
W mojej kuchniMojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół z szynki i łopatki) 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów 1 łyżeczka soli(...)lepiej, bo mniej soków wyleci i gołąbek będzie wilgotniejszy). Układać bardzo ściśle na naczyniu wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły od spodu. Wodę, której były gotowana kapusta wlać do naczynia z gołąbkami do połowy wysokości. Piec 40 min w 150 st. z termoobiegiem. Podawać z sosem „białym” lub czerwonym (u mnie sos czerwony
moj przepis na