gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:305/391)

Jesienna zupa węgierska z pieczarkami i ziemniakami 95

bogata w warzywa! Uwielbiam smak przesmażonej czerwonej papryki z kawałkami mięsa i ziemniakami.  2-3 cebule 2 marchewki 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 500-600 g chudej szynki wieprzowej 1,5 łyżki mąki pszennej 750 ml bulionu  Przyprawa do mięsa  Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka 200 g pieczarek Sól Pieprz 4 średnie ziemniaki 1 puszka krojonych(...)Dusimy kilka minut, zalewamy całość bulionem. Zupę dusimy na wolnym ogniu przez minimum 1,5 godziny.  Po około godzinie dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem. Możemy również dodać koncentrat pomidorowy. Na samym końcu wlewamy śmietankę wymieszaną z odrobiną wody. Podajemy z świeżą natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Makaron z boczkiem 67

makaron z kurkami –  makaron z krewetkami z białym winem –  makaron z polędwicą –  makaron z tuńczykiem –  makaron z cukinią –  makaron z kurczakiem –  makaron z szynką MAKARON Z BOCZKIEM Przygotowanie : 20 minut Porcje : 2 porcje Składniki: – 250 g makaronu tagliatelle lub innego – 50 g goronzoli lub podobnego sera pleśniowego – 6 ząbków czosnku – 10 zielonych lub czarnych(...)patelni podgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek razem z boczkiem. Dodaj na patelnię pokrojone oliwki i krótko podsmaż. Dodaj pokruszony ser gorgonzola, śmietanę i około 50 ml wody z gotującego się makaronu. Wymieszaj i porozgrzewaj 2-3 minuty. Do sosu dodaj ugotowany makaron, w razie potrzeby podlej jeszcze odrobiną wody z gotowania się makaronu, i podgrzewaj aby sos oblepił makaron

nietylkopasta.pl
Gulasz wieprzowy z fasolą i makaronem o nucie wędzonej papryki 152

marynata: 7-8 łyżek oleju rzepakowego czosnkowego, 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 2 łyżki sosu sojowo grzybowego, 3 średnie białe cebule, ponadto: 1 kg szynki wieprzowej, 200 g makaronu świderki, 1 puszka fasoli czarnej, 1 puszka fasoli pinto, ok. 700 ml przecieru pomidorowego (1 butelka), 2 l wody, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 1 płaska łyżka soli himalajskiej(...)dużym garnku (pojemność ok. 4-5 l) zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W tym czasie na dużej patelni, partiami podsmażany mięso z cebulą. Przekładamy do gotującej się wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godz. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, przyprawy: czubrycę zieloną, trawę cytrynową, słodką paprykę (papryki wędzonej nie dodajemy !) i gotujemy całość

Moniki Smakołyki
Gruszki z patelni z rozmarynem z kruszonką 190

Podczas ostatniej wizyty w Polsce, zapodałam te podduszane z rozmarynem i szczyptą cynamonu gruszki posypane kruchymi drobinami kiełbasy zupełnie z premedytacją mojej siostrzenicy i jej partnerowi

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pieczony kurczak w całości 227

Pieczony kurczak to danie, które z pewnością może stać się Waszą ulubioną potrawą na niedzielny obiad. Nie potrzebujecie do jego przygotowania poświecić zbyt dużo czasu. Najdłużej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lasagne ze szpinakiem 61

koszyka Polecam Ci także inne przepisy: –  zielone pesto –  pesto z rukoli –  makaron z pesto i polędwicą –  makaron z szynką parmeńską i oliwkami –  makaron z kurczakiem –  makaron z pieczarkami –   penne z szynką parmeńską  –  makaron z boczkiem –  makaron ze szpinakiem –  makaron z polędwicą –  makaron z krewetkami –  spaghetti aglio oilo(...)Dodaj szklankę mleka i podgrzewaj cały czas mieszając. W misce roztrzep 2 żółtka i pozostałe pół szklanki mleka. Kiedy sos w garnuszku zacznie gęstnieć wlej żółtka z mlekiem i gotuj dalej. Gotuj dopóki sos beszamelowy zgęstnieje, wtedy wyłącz kuchenkę i odstaw go do przestygnięcia. Na dużej patelni lub woku rozgrzej oliwę. Szpinak umyj i pozbaw go ogonków. Podsmaż liście krótko

nietylkopasta.pl
Czwartek: Ziołowe polędwiczki zawijane w bekon 140

minut Poziom trudności: Raczej łatwe Liczba porcji: 2 W przepisie na polędwiczki zawijane w bekon boczek musi być bardzo dobrej jakości. Jeśli takiego nie znajdziecie, zastąpcie go suszoną szynka serrano Zawijanie mięsa w boczek to patent stary jak świat. Jeśli bekon jest dobry to wyjdzie nam pyszne pieczyste: chrupiące z zewnątrz, lekko słone i soczyste w środku. Kiedy jeszcze dobrze(...)bekon polecamy ziołową sałatkę ziemniaczaną z kremowym pesto. Wart uwagi jest sposób robienia sosu, żywcem ściagnięty z pesto do makaronu. Do mieszkanki ziół i oliwy należy dodać wody spod gotujących się ziemniaków. Skrobia jaką zawiera zamienia całość w jedwabną emulsję. (Przepis znajdziecie pod przepisem na polędwiczki). Przepis na polędwiczki zawijane w bekon pochodzi z bloga Cookieandkate.com Polecamy Wam ciekawy, oryginalony

Niedzielny kucharz
Gulasz wieprzowy z kurkami i suszonymi pomidorami 226

dodatku do gulaszu z mięsem wieprzowym i suszonymi pomidorami. Do tego młode ziemniaki lub kasza gryczana i prosta w wykonaniu sałatka z ogórków małosolnych. Zapraszam serdecznie! Składniki: 700 g szynki wieprzowej 250 g świeżych kurek 10 suszonych pomidorów (dokładnie odcedzonych z oliwy) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz, po 2 gałązki natki pietruszki i lubczyku 1 gałązka(...)dodać do mięsa i grzybów. Kiedy mięso i grzyby będą miękkie, a suszone pomidory napęcznieją od sosu, dodać posiekane zioła (wcześniej z łodyżki obrać rozmaryn i majeranek). Gotować 2-3 minuty. W śmietance rozmieszać dokładnie mąkę, by nie było grudek. I szybko wlać do gotującego się wywaru, ciągle mieszając, zagotować. Po dwóch minutach gotowania zdjąć gulasz z palnika. Ewentualnie

Czerwień i błękit
Jajka faszerowane 331

Przystawka, kolacja, przekąska...smacznie i kolorowo. Gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Wyjmujemy żółtka. Farsz z groszkiem: Jedna mała cebula i mały ząbek czosnku posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, posól delikatnie i dodaj 200 g zielonego, odcedzonego groszku z puszki. Podduś i ostudź. Z 5 jajek wyjmij żółtka, wrzuć do miski, dodaj podduszony groszek, dużą(...)twarogu , żółtka z 6 jaj, dwa ząbki czosnku, pieprz , odrobinę soli oraz łyżkę majonezu zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw w w razie potrzeby. Ja dodatkowo wyściełałam każdą połówkę szynką parmeńską, bardzo cienko pokrojoną, więc nie posoliłam nazbyt mocno masy twarogowej, gdyż szynka jest słona. Udekoruj ponownie, według własnej fantazji i potrzeb. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Lasagna z kalafiorem 155

konsternacja: "co tu wymyślić?" No i wymyśliłam coś w rodzaju skrzyżowania lasagni z zapiekanką. Było pikantne i naprawdę pyszne :)Składniki:około pół kg chudego mięsa (ja użyłam szynki),2 średnie cebule,4 ząbki czosnku,pół litra gęstego soku pomidorowego,9 płatów lasagni,1 mały kalafior,pół litra mleka,3 łyżki masła,1 czubata łyżka mąki,sól(...)solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Surowe płaty lasagni obgotować przez 2-3 minuty w lekko posolonej wodzie. Chyba, że akurat posiadacie takie, których nie trzeba przed zapiekaniem gotować  Takie informacje znajdziecie na opakowaniu.Kalafiora podzielić na niewielkie różyczki i obgotować w posolonej i posłodzonej wodzie. Ma być al dente, żeby nie rozleciał się

Codzienna kuchnia niecodzienna
C - Schab w skarpecie / schab z pończochy 376

jakości produktów, które trafiają na sklepowe półki możliwość raczenia się domowym wyrobem niewątpliwie kusi a niebanalny sposób przygotowania wolnodojrzewającego schabu w skarpecie czy też w pończosze, którego nie gotuje się ani nie piecze,  kusi tym bardziej. Zresztą sprawdźcie i oceńce sami. Schab z pończochy Składniki: 1 kg schabu 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli dowolne przyprawy - u mnie majeranek(...)skarpety) i wieszamy go w przewiewnym, suchym miejscu  (u mnie kuchenny karnisz). Schab powinien wisieć 4 doby. 5. Gotowy schab kroimy w bardzo cienkie plastry (podobnie jak szynkę parmeńską czy polędwicę łososiową, którą przypomina). Mój schabik wyszedł miękki, wilgotny, delikatny i pachnący, zyskał również bardzo pozytywne opinie wśród testującej go grupy, stąd też został zakwalifikowany do zamieszczania

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami 365

Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami to pożywna i bardzo oryginalna sałatka. Połączenie charakterystycznego smaku tuńczyka ze słodkimi rodzynkami tworzy wyśmienitą propozycję na przystawkę. Oczywiście sałatka ta

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żurek na domowym zakwasie 83

kuchni. Nie ma nic łatwiejszego niż zakisić zakwas na żurek poczekać kilka dni, aby cieszyć się wspaniałym smakiem tradycyjnej Wielkanocnej zupy. Żurek można podawać z jajkami, białą kiełbasą, krojoną szynką i chrzanem. Może być podany również w pysznym domowym chlebie, wypiekanym specjalnie na tę okazję. Jeśli jesteście zjadaczami mięsa, to wywar ugotujcie na wodzie, w której będziecie parzyć kiełbasę, żurek(...)łyżki oleju rzepakowego chrzan do smaku Instructions Warzywa obrać, umyć, przekroić na mniejsze kawałki, włożyć do wody, zagotować wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, ząbkami czosnku. Gotować do miękkości warzyw, przecedzić. Warzywa nie będą już potrzebne. W rondelku ugotować jajka na twardo, obrać odłożyć do czasu podania zupy. Do wywaru warzywnego dodać zakwas, proponuję robić to porcjami, smakując

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania