mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu'; document.write(" "); Składniki na formę do babki 1,5 litra: 25 g kakao 100 g gorzkiej czekolady (70%) 50 g masła 120 g drobnego cukru do wypieków 100 ml gorącej wody 4 duże białka 85 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu Formę do babki wysmarować masłem, wysypać mąką. Owoce z nalewki odsączyć z nalewki(...)sitku. Delikatnie posypać mąką (po to żeby owoce nie pospadały na dno podczas pieczenia). W garnuszku z grubym dnem umieścić wodę, masło, czekoladę, kakao, 80 gr cukru, delikatnie podgrzać, żeby cukier się rozpuścił. Zdjąć z palnika, ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając łyżka po łyżce cukru (40 gr). Mąkę i cynamon przesiać do białek, bardzo delikatnie wymieszać
moj przepis naprzepadająca za czekoladą skusiłam się na kawałeczek. Zapach pieczonego ciasta jest wprost nieziemski, to chyba za sprawą połączenia czekolady i cukru trzcinowego (tym razem ciasto piekłam z jego dodatkiem, można oczywiście użyć ksylitolu). Polecam bardzo gorąco to ciasto, wszyscy czekoladoholicy wręcz oszaleją na jego punkcie, jest przepyszne... :-) Masło można zastąpić olejem kokosowym, otrzymamy wówczas ciasto bez laktozy(...)białka mleka - czekolady o dużej zawartości kakao nie zawierają mleka). Ja piekłam z masłem i z olejem, po połowie (zależało mi na maślanym smaku, olej nadaje z kolei większej wilgotności). Znalezione tutaj Piekłam w blaszce: 17x24cm Składniki: - 300g czekolady dobrej jakości (60-70% kakao) - 200g masła lub zamiennie 150g oleju kokosowego + 50g wody (ja dałam 100g masła, 75g oleju kokosowego
Smaczne Zdrowepszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia PTASIE MLECZKO: 2 galaretki truskawkowe 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 paczka rodzynek 1 tabliczka czekolady mlecznej WYKONANIE: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać(...)jajek i wszystko wymieszać mikserem. Przełożyć na formę 35x25 cm i włożyć do piekarnika na 20 minut. Rozpuścić dwie galaretki w 950 ml gorącej wody, następnie schłodzić. Po upieczeniu ciasta, należy je schłodzić. Kroimy tabliczkę czekolady w małe kosteczki. Zostawiamy 3 kostki czekolady i ścieramy ją na tarce. Gdy galaretka będzie prawie ścięta, ubijamy śmietankę kremówkę, a następnie przelewamy
Serce zamknięte w formie pysznościmałych oczkach - 2 łyżki żurawiny suszonej + olej do wysmarowania formy (taka jak na chleb tzw. keksówka) -1/4 łyżeczki soli POLEWA: - 2 łyżki śmietany 36% - 1/4 tabliczki gorzej czekolady - 3 - 4 łyżki wody - 1 pełna łyżka masła - 1,5 łyżki kakao - łyżka cukru pudru WYKONANIE: - olej, żółtka, sól, syrop pierniczkowy i mleko dobrze rozmieszaj mikserem na idealną masę - marchewkę obierz(...)był nadal wilgotny wydłuż czas pieczenia o 10 minut. Grzanie piekarnika: dół + termoobieg Ciasto całkowicie studzimy na kratce, to bardzo ważne nie kroimy gorącego. PRZYGOTOWANIE POLEWY: W rondelku rozpuść masło, dodaj wodę, śmietanę, pokruszoną czekoladę, kakao i cukier. Całość ciągle mieszaj rózgą - trzepaczką. Masę gotujemy na małym ogniu około 3 minut. Gdyby masa czekoladowa była zbyt gęsta (powinna cieniutkim
SMYKWKUCHNISkładniki: BISZKOPT (tortownica 22cm): 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 400g czekolady (200g mlecznej i 200g gorzkiej) 400ml kremówki 250g mascarpone DODATKOWO: słoiczek konfitury czereśniowej sok z jednej cytryny 200ml gorącej wody 4 łyżki cukru 3 łyżki rumu wiśnie lub czereśnie z kompotu do dekoracji cukrowe kwiatuszki i literki do dekoracji(...)blaty. KREM: Śmietankę bardzo mocno podgrzać, ale nie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Wystudzić i umieścić w lodówce na całą noc. Na drugi dzień krem dokładnie zmiksować na puszysto, dodawać po trochu mascarpone (w temp. pokojowej). PONCZ: Sok z cytryny, cukier, gorącą wodę i rum wymieszać. Przestudzić. SKŁADANIE TORTU: Na paterę wyłożyć pierwszy blat biszkoptu (najlepiej
Cakes By Kejtorzechów włoskich 80g masła 75 brązowego cukru 50g mąki pszennej lub innej 1 jajko POWIDŁA DAKTYLOWE 300g daktyli 125 gorącej wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) POLEWA 100g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju 16 połówek orzechów włoskich (lub tyle, na ile kawałków planujemy pokroić mazurek) Wykonanie: - orzechy włoskie podprażyć(...)malakserze - płatki i orzechy z cukrem przełożyć do miski, dodać mąkę, kawałki zimnego masła oraz jajko, składniki dokładnie posiekać ze sobą, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić - daktyle zalać gorącą przegotowaną wodą w takim naczyniu, by woda zakryła wszystkie owoce, odstawić do ostygnięcia - ostudzone daktyle wraz z wodą zblendować na gęsty mus - mus daktylowy przełożyć do rondelka, dodać
Smakołyki Berenikiłyżeczki proszku do pieczenia garść żurawiny garść pestek słonecznika garść orzechów włoskich garść pestek dyni 2 łyżki sezamu 50g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych Jeśli daktyle są mocno suche, twarde, należy zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 15 minut, następnie wodę zlać. Masło z miodem podgrzać do rozpuszczenia. dodać pokrojone daktyle, zmiksować blenderem na jednolitą masę(...)masy daktylowej dodać jajko, wymieszać. Wsypać obie mąki z proszkiem i kakao, wymieszać. Orzechy i żurawinę posiekać. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze. Piec ok 12 minut w temp. 170stC. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, po wystudzeniu stają się bardziej
Obiad gotowyInspirację wzięłam z gazetki nr 27 "Palce lizać" choć i tak poszłam własną drogą ;-) Wspaniałe, kruche lekko słodkie ciasteczka w czekoladzie i do tego filiżanka dobrej kawy, czego więcej potrzeba w pochmurny poranek? Są tak pyszne że z około 100 ciasteczek zostało mi nie więcej niż 20.. ;-) Jedynym minusem tego ciasta jest to, że nie da się(...)było polać polewą czekoladową. Przygotować polewę czekoladową: Masło rozpuścić, dodać mleko, kakao i na koniec cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową gorącą polewą czekoladową polać ciasteczka. Ja zrobiłam nie reguralne wzorki z czekolady na ciasteczkach. Po wystudzeniu polewy czekoladowej ciasteczka przełożyć na czyste talerze. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieMarchewkowe biszkoptowe gofry z czekoladą* * w środku i na zewnątrz Witamy kolejny dzień spędzony z książką, serialem i gorącą herbatą Dzisiaj o dziwo zdjęcia zgrały się bez problemu o.O Nie wiem o co wczoraj chodziło. Składniki: 45g mąki pełnoziarnistej 15g maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 10g roztopionego masła 60ml mleka 50g startej marchewki(...)tabliczki czekolady + do podania cynamon coś do posłodzenia aromat waniliowy szczypta soli Białko oddzielam od żółtka i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę przesiewam i łącze z pozostałymi składnikami w drugiej miseczce. Delikatnie łącze z białkiem. Smarze w nagrzanej i nasmarowanej masłem/ olejem gofrownicy przez kilka minut
More food, love and dreamsjest inny niż kakaowy to 3 łyżki kakao do ozdoby: np. wiórki kokosowe, rozdrobnione orzechy, kakao, posypka do dekorowania ciast, rozpuszczona czekolada Wykonanie: Kawałki ciasta kruszymy na małe kawałeczki. Masło z cukrem rozpuszczamy w gorącym mleku na małym ogniu i dokładnie mieszamy (jeśli nie mamy kakaowego biszkopta to dodajemy do masy kakao). Masę odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną(...)mieszamy z pokruszonym ciastem, dodajemy dżem. Składniki dokładnie ze sobą łączymy, wyrabiając jednolite ciasto. Następnie formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec dekorujemy bajaderki – wg własnego gustu (czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wiórkami kokosowymi czy posypką cukrową itp.). Gotowe, ozdobione kuleczki odstawiamy do lodówki
psgotujemysłodko i na wytrawnie. Dzisiaj zapraszam Was na słodką wersję o pysznym chałwowym smaku, do tego bakalie i czekolada, no i powstało coś pysznego. Polecam na deser i podwieczorek. Zapraszam :) Składniki: 15 dag kaszy jaglanej szczypta soli woda gorąca 10 dag ulubionej chałwy 4 łyżki rodzynek 2 łyżki wiórek kokosowych cukier do smaku masło do posmarowania kokilek(...)kostki mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli. Ugotowaną przekładamy do miski i lekko studzimy. Do takiej lekko ciepłej wkruszamy chałwę i dokładnie mieszamy. 2. Następnie do kaszy dajemy wiórki kokosowe, rodzynki i ewentualnie cukier do smaku, dokładnie mieszamy. 3. Foremki kokilki smarujemy cieniutko masłem, następnie przekładamy do nich kaszę lekko ją ubijając. Wkładamy
Izabelawkuchnijeszcze przez 10 minut na złocisty kolor. Wyjmij Ciasto z pieca i ostudź. Masa: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ( możesz dodać łyżkę wody albo mleka), po czym odstaw ją by trochę ostygnęła. W szklance rozpuść żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody. W dużej misce na średnich obrotach ubij serek oraz cukier. W osobnej misce ubij śmietanę. Do masy sera(...)dodaj czekoladę, ubitą śmietanę i żelatynę, cały czas mieszając. Wlej masę na ostudzony placek i przyozdób owocami Smacznego
Niezły Młynekkropli miętowych garść rodzynek 200g brzoskwiń z syropu (mogą być świeże) 100ml syropu z brzoskwiń (ewentualnie woda) 1 galaretka pomarańczowa 1/2 tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Galaretkę jabłkowo-miętową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy ser, a na końcu wolnym strumieniem dodajemy galaretkę jabłkowo- miętową i rodzynki. Krem wstawiamy do lodówki(...)samą ilość wody jeśli używamy świeżych owoców. Stawiamy na wolnym ogniu, a do gotujących się wsypujemy galaretkę pomarańczową. Studzimy, a następnie wykładamy na schłodzone serniczki. 3. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy po delikatnie stężonym musie z brzoskwiń. Schładzamy kilka godzin, a przed podaniem dekorujemy świeżą miętą i owocami
Kuchnia w czekoladziesię połączą. Masę rozprowadzić w prostokątnej formie wyłożonej pergaminem. Można polać/posmarować rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać ziarnami sezamu. Schłodzić w lodówce - nie wiem ile czasu na to potrzeba, ale pewnie im dłużej tym lepiej. Ja jak tylko masa przestała być gorąca - włożyłam ją do zamrażalnika na 15 minut (łakomstwo i niecierpliwość wzięła górę nad rozsądkiem
Kulinarne Inspiracje