gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:79/258)

Mazurek Czekoladowy z Polewą Kawową i Kardamonem 186

kawowa: Do rondelka wlałam kremówkę, wsypałam kawę i kardamon, podgrzewając mieszałam sobie co jakiś czas. Jak kawa się rozpuściła i kremówka była gorąca, rondelek zestawiłam z ognia, włożyłam masło i połamaną na kosteczki białą czekoladę i energicznie mieszałam do czasu rozpuszczenia składników. Wszystko rozpuściło się ładnie i utworzyło gładką masę. Jeśli komuś masa się rozwarstwi (mnie się

Blondynka Gotuje
SERNIK PRZEKŁADANY PIERNIKIEM Z MUSEM PIERNIKOWYM Z ORZECHAMI LASKOWYMI 223

tłusty 1 kg. ( może być w kostkach ) jaja 5 szt. śmietana kwaśna gęsta 5 łyżek cukier puder 6 łyżek sok z cytryny 1 łyżka mąka 3 łyżki Mus: czekolada mleczna z orzechami 2 tabliczki śmietana kremówka 200 ml. białka z 2 jaj przyprawa do piernika 1 łyżka masło 1 łyżka żelatyna 1 łyżka woda ciepła 3 łyżki Dodatkowo: masa kajmakowa(...)wyłożyć drugi placek ciasta. Na ciasto wylać sernik. Wstawi o piekarnika 170 stopni na ok. 40 min.m, z kąpielą wodną ( najlepiej wlać gorącą wodę do dużej blachy i wstawić pod ciasto ).  Mus: Czekoladę rozdrobnić i wrzucić do miski razem z masłem i przyprawą do piernika. Na gaz wstawić garnek z wodą, na to miskę z czekoladą. Gotując

Kuchnia Paulettes
Kawa z gorzką czekoladą i słonym karmelem 127

słono-słodka kawa. Proporcje składników można dostosować do własnych upodobań.      Składniki: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Cronat Gold 1/3 szkl. gorącej wody 100 ml spienionego mleka Łyżka słonego karmelu Łyżeczka gorzkiej czekolady 90% 3 orzechy laskowe Słony karmel do smaku Przygotowanie: Orzechy zalać wrzącą wodą, obrać ze skóry, pokroić w plasterki. Zaparzyć kawę. Do szklanki

SzczyptaSmaQ
Czekoladowe babeczki z malinowym kremem 161

18/30% 100 ml gorącej wody lub kawy W rondelku, na małym ogniu topimy masło. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość do momentu rozpuszczenia się całej czekolady i odstawiamy masę do wystudzenia. Do mąki dodajemy sodę, proszek do pieczenia, kakao i sól. Przesiewamy i odkładamy(...)dokładnie miksujemy. Odstawiamy mikser. Dodajemy suche składniki na przemian z kremówką i powoli mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy gorącą wodę i mieszamy tylko momentu uzyskania gładkiej masy, nie dłużej. Gotowe ciasto przekładamy łyżką do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy je trochę

Słodki Pomysł
Bounty 86

behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Bardzo lubię połączenie kokosu i czekolady, więc gdy zobaczyłam to ciacho u mojej koleżanki nie mogłam się oprzeć, by nie spróbować odtworzyć go w  domu. Ciasto wyszło bardzo fajnie i co najważniejsze jego przygotowanie jest naprawdę banalne i niesamowicie ekspresowe(...)200g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Mleko zagotować z cukrem. Dodać kaszę mannę i masło. Na sam koniec dodać wiórki i wszystko dokładnie wymieszać. Gorącą masę wylać na przestudzone ciasto.  Składniki na polewę: 200g czekolady gorzkiej (min 72% kakao) 100ml śmietany 30%   Sposób przygotowania: Czekoladę razem ze śmietaną rozpuścić w garnuszku (mieszając, żeby śmietanka nie wykipiała a czekolada

Wielki apetyt
Ciasto Snickers (oryginalna wersja) 610

puder i mleko zagęszczone. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia. Dodać masło orzechowe i od razu wyłożyć na posmarowane czekoladą ciasto. Przykryć drugim plackiem, mocno docisnąć i nasączyć. Masa II: 1 puszka masy kajmakowej 150 g masła 400 g prażonych orzeszków ziemnych Kajmak wraz z masłem mieszając podgrzewać na wolnym(...)równomiernie je oblepi. Całość przelać na przygotowany arkusz papieru do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Gdy całkowicie ostygnie połamać na niewielkie kawałki. Uwaga! Nie dotykać gorącego karmelu bo można się łatwo poparzyć. Polewa: 150 g czekolady deserowej 1/3 szklanki mleka zagęszczonego Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Oblać wierzch ciasta. Zanim polewa zastygnie obsypać

talerz przyjemności
TRUSKAWKOWY PUCHAREK 139

Składniki: 2 jogurty naturalne (2x120g) 250g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 300ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: czekolada mleczna ciastka Ptysie Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody.  Odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Jogurty przelać do miski i miksować.  Dodać zblendowane truskawki(...)pucharków i wstawić do lodówki na 3-4h. Gdy masa truskawkowa dobrze stężeje, ubić śmietanę na sztywno cukrem pudrem. Wyłożyć na masę truskawkową.  Na wierzch posypać startą czekoladą i ozdobić ciastkami. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Naleśniki w winnym sosie z mandarynek i mango pod serkiem z sosem czekoladowo - migdałowym. 171

mieszamy intensywnie podlewając wodą gazowaną. Dodajemy tyle wody, by ciasto było spójne i lejące. Zapytacie jak lejące, też zapytałem i odpowiedź "ono jest tak lejące jak lejąca jest roztopiona czekolada". Może Wam to pomoże, mi na szczęście naleśniki będzie dalej robić Żona Ma. Sos owocowy: -połowa mango posiekana -kilka cząstek mandarynek z syropu -wino białe półwytrawne 1/2 szklanki -łyżka soku(...)rondelku, wrzucamy owoce, podsmażamy i zalewamy winem. Gdy alkohol odparuje dodajemy cukier i sok z cytryny. Podsmażamy do zgęstnienia. Do naleśników dodajemy gorący sos. Sos czekoladowo - migdałowy: -garść migdałów zmiażdżonych w moździerzu -pasek czekolady gorzkiej -łyżka masła Topimy masło z czekoladą, wrzucamy orzechy, mieszamy intensywnie. Możemy dodać mleka, by uzyskać rzadszą konsystencje. Dodatkowo będą potrzebne: -łyżka naturalnego serka homogenizowanego

BaRepas
Desery mocno kawowe 602

litra śmietany 30% 200 ml. likieru kawowego 100 ml. amaretto 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 0,5 litra gorącej wody 3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 gram gorzkiej czekolady 50 gram orzeszków ziemnych w karmelu Plenus 4 małe batony Prince Polo 2 śmietan-fixy Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą(...)mniejsze kawałki, układamy na masie śmietanowej, masę z likierem kawowym wykładamy na wierzch, odłożoną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch. Wierzch deserów posypujemy startą na tarce czekoladą oraz orzechami w karmelu, wstawiamy do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Muffinki czekoladowe z chilli 173

cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju Kujawskiego, jajko, 6 łyżeczek kakao, 100 g margaryny, 3 łyżki gorącej wody, 3 łyżki cukru pudru,  niepełna, płaska łyżeczka zmielonych, suszonych płatków chili tabliczka gorzkiej czekolady. Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia musimy przesiać przez sitko do miski a następnie dodajemy cukier. Do osobnego naczynia wlewamy mleko(...)minut (do suchego patyczka).     Do garnuszka wlewamy gorącą wodę, wsypujemy cukier puder i cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i całkowicie ją rozpuszczamy.   Na koniec dodajemy kakao i całość dokładnie mieszamy. Polewę lekko musimy przestudzić i polewamy nią muffinki. Czekoladę rozdrabniamy na wiórki (u mnie za pomocą rozdrabniacza

paapilotkaa
Samoa Blondies – piernikowe ciasto z kajmakiem i kokosem na styl amerykański 168

coś na styl murzynka albinosa ( z blond włosami, czyli z jasną masą na wierzchu), a wyszło blondies, czyli powiedzmy jasne ciasto, tak szczerze kolorem kojarzące się bardziej z jakimś gorącym latnio :) Samoa Blondies przypomina troszeczkę ciasto piernikowe. W każdym razie trzeba powiedzieć, że jest ciekawe w smaku, a dla fanatyków krówek idealne. Ps. Można je dodatkowo wzbogacić migdałami, orzechami(...)szklanki mąki Wierzch: 400g krówek lub masy krówkowej (kajmaku) 70g masła 100g kokosu Do ozdobienia ciasta można ewentualnie zrobić polewę. Polewa: 40g czekolady 40ml mleka lub wody Tłuszcz rozpuszczamy, by był płynny, ale nie gorący. Następnie dodajemy brązowy cukier, cukier waniliowy, jajka, sól, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę i całość dobrze mieszamy widelcem

Smakowy Raj
Tort biszkoptowy z powidłem i cytrynową pianką. 114

ziemniaczanej  pół łyżeczki proszku do pieczenia Pianka cytrynowa: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 1 cytrynowa galaretka 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego dowolna cukrowa posypka 5 dag białej czekolady Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy(...)około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy. 3. Przekładanie: Kilka łyżek pianki przekładamy do rękawa cukierniczego

Izabelawkuchni
Tort czekoladowo-malinowy w wiosennej oprawie 237

zwykle nacinam sobie nożem tylko brzegi, by później całkowicie przekroić ciasto nitką. Ta metoda sprawdza się zawsze.) Krem czekoladowy: Obie czekolady łamiemy na niewielkie kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody (ok. 1/4 szkl.), dokładnie mieszamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mascarpone ubijamy z cukrem na puszysty krem, cały czas ubijając dodajemy przestudzoną(...)czekoladę i żelatynę. Kiedy krem znacznie zwiększy objętość, jest gotowy. Masę dzielimy na 3 części. Przełożenie tortu: Konfiturę malinową łączymy z wódką i ok. 3-4 łyżkami soku, który wyciekł z rozmrażanych owoców (jeśli używamy świeżych malin, to zastępujemy go taką samą ilością owocowej herbaty), w razie potrzeby dosładzamy. Wierzchni blat biszkoptowy kładziemy na talerzu/paterze górą do dołu i rozsmarowujemy

Ratunku obiad
Piernik z czekośliwką i marcepanem 132

łyżki kakao 3 łyżeczki sody 200 ml śmietany przyprawa do piernika 250 g masła 400 g miodu Dodatkowo: powidła czekośliwka marcepan Polewa czekoladowa: 320 g masła 4 czekolady (gorzkie lub słodkie zależnie jak lubimy my z mamą dajemy na ogół 2 mleczne i 2 gorzkie0 Przygotowanie:   Miód z przyprawami zagotowujemy, zestawiamy z palnika i wkładamy pokrojone na kawałki masła(...)smarujemy od spodu czekośliwką i nakładamy piernik na warstwę marcepanu, na górze grubo smarujemy czekośliwką i nakładamy 3 piernikowy blat. Masło rozpuszczamy, gorące masło ściągamy z palnika i wrzucamy do niego połamaną czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Kiedy lekko przestygnie kładziemy pierniki na kratce i polewamy je z góry czekoladą. Taka płynna idealnie spływa po pierniku

Lili w kuchni
Tort na biszkopcie z białej i gorzkiej czekolady ze śmietaną malinami i truskawkami. 222

mikserem na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Po tym czasie dodajemy cukier i miksujemy jeszcze około 2 minut. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i dodajemy do ubijanej śmietany. Polewa czekoladowa: -120 gram gorzkiej czekolady -3 łyżki kakao -łyżka cukru pudru -50 gram masła. Masło topimy z czekoladą, dodajemy kakao i cukier, mieszamy na ogniu intensywnie, odstawiamy

BaRepas
Drożdżowe serca z cynamonem i czekoladą 201

tego powodu naszła mnie chęć na cynamon ! Pogoda nie rozpieszcza, chłód przeszywa ciało, podczas wieczornych spacerów. Coraz częściej przychodzi chęć na kubek gorącej herbaty lub kakao, do tego coś słodkiego, coś aromatycznego, coś pachnącego. Czekolada i cynamon - duet idealny. Swym zapachem wprawia zmysły w stan euforii, radości i zadowolenia.  Zjecie ?   Składniki ( na 16-18 sztuk ) * około

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania