wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Ciasto rozwałkować nie za grubo , wycinać malutkie okrągłe ciasteczka. 4. Piec w temp 180 st. około 15 minut. 5. Czekoladę i cukier waniliowy rozpuścić w miseczce nad gorąca wodą , gdy troszkę ostygnie dodać śmietanę . Wymieszać . 6. Spód jednego ciasteczka smarować masą czekoladową i zlepiać spodem drugiego ciasteczka
Sama słodycz i szczypta chiliwymyte i wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier i smażyć ok. 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, tabliczkę gorzkiej czekolady i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełoży do słoików, dobrze zakręcić i gotować przez 15 min. Dżem śliwkowo - orzechowy Składniki : 2 i 1/2 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru, 2 cukry
Anioły w kuchniminut w temp. 200st. Ostudzić i przekroić w poprzek, jak eklery. Wiśnie wypestkować, dodać cukier, dusić około 10 minut. Następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę, dusić jeszcze minutę. Żelatynę rozpuścić w trosze gorącej wody. Wlać do wiśni wymieszać. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na spody ciastek wykładać trochę wiśni, przykryć ubitą śmietanką i przykryć drugą połową
Z miłości do słodkościczekolady gorzkiej; 1 łyżka cukru; 1/4 łyżeczki cynamonu; 5 łyżek rumu; skórka starta z pomarańczy. Na małym ogniu podgrzewamy mleko i dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy się rozpuści dodajemy cukier i cynamon. Gorący płyn zdejmujemy z ognia i dodajemy rum i skórkę z pomarańczy. I gotowe!!! Smacznego!!! PS. Mój ulubiony wiersz... z dedykacją dla mojego Męża: Maria Pawlikowska-Jasnorzewska
Miksturownikczekolady cukier puder Truskawki należy rozmrozić, zmiksować na gładki mus i z dodatkiem cukru podgrzewać do lekkiego zgęstnienia sosu. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Czekoladę można zetrzeć prosto na deser, lub rozpuścić w woreczku strunowym i wyciskać na papier do pieczenia wzorek trochę większy od pucharka w którym będziemy podawać deser, następnie wstawić na 5 minut do zamrażalnika. Gorący mus truskawkowy wylać do pucharków na to bezy i kremówka a na końcu czekolada
Jadło i czytadłoSkładniki Przepis dla czterech osób 1 l mleka 2 żółtka jajek 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 5 łyżek kakao 3 łyżko mąki ziemniaczanej 20 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Wlewamy 2/3 części mleka do garnka o grubym dnie, dodajemy do niego cukier i podgrzewamy (nie gotujemy). W tym czasie do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz kakao, zalewamy(...)podgrzanego mleka, całość cały czas intensywnie mieszając trzepaczką zagotowujemy. Po minucie gotowania, garnek z budyniem zdejmujemy z palnika i rozlewamy do miseczek, podajemy gorący lub schłodzony wedle uznania, posypany pokruszonymi kawałkami gorzkiej czekolady
Miód i pieprzrumem i odstawić na kilka godzin, żeby wchłonęły płyn. Jeśli śliwki są twarde, lepiej zostawić je nawet na całą noc. Czekoladę połamać, razem z masłem rozpuścić, ciągle mieszając i lekko przestudzić, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka utrzeć na puch z pozostałym cukrem, ciągle ubijając wlać(...)czekoladę z masłem. Dodać śliwki, orzechy, wymieszać. Na koniec dodać pianę w białek i delikatnie wymieszać. Tortownicę (22cm) wyłożyć papierem, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu środek ciasta powinien być bardziej miękki. Truflę studzić na kratce. Polewa: cukier wymieszać z kakao, dodać śmietankę. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu, aż polewa
Obiad gotowyzbliżający się weekend. Ma tylko jeden mały minus- znika w oka mgnieniu ;-))) Gorąco Was zapraszam na ten wpis! http://lusette.pl/ Czekoladowy tort CIASTO: - 250 ml oleju rzepakowego - 4 jajka rozmiar L - 1 białko - 350 g mąki tortowej - 2 łyżki kakao - 100 g gorzkiej czekolady - 4 łyżki mleka - 1 płaska łyżeczka sody - 150 g cukru pudru WYKONANIE(...)tabliczka czekolady gorzkiej + 4 łyżki mleka Wafelki Lusette kroimy na trójkąty i układamy na wierzchu ciasta. Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem w mikrofali bądź kąpieli wodnej. Łyżeczką polewamy brzeg ciasta. Ciasto schładzamy w lodówce przez godzinę. Tort jest przepyszny, lekko wilgotny, bardzo czekolady, dzięki wafelkom świetnie chrupiący i bardzo, bardzo smaczny. Polecam Wam gorąco! Przepis zgłaszam do konkursu
SMYKWKUCHNISkładniki Przepis dla czterech osób 1 l mleka 2 żółtka jajek 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 5 łyżek kakao 3 łyżko mąki ziemniaczanej 20 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Wlewamy 2/3 części mleka do garnka o grubym dnie, dodajemy do niego cukier i podgrzewamy (nie gotujemy). W tym czasie do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz kakao, zalewamy(...)mleka, całość cały czas intensywnie mieszając trzepaczką zagotowujemy. Po nie całej minucie gotowania, garnek z budyniem zdejmujemy z palnika i rozlewamy do miseczek, podajemy gorący lub schłodzony wedle uznania, posypany pokruszonymi kawałkami gorzkiej czekolady
Miód i pieprzkąpieli. Mieszamy od czasu do czasu - Trzymamy około 5-7 min-powinno lekko zgęstnięć. Zciągamy z kąpieli , dodajemy połamaną czekoladę, masło I żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Jeżeli mamy problem z całkowitym rozpuszczeniem- umieszczamy na chwilę w gorącej kąpieli . Białka I resztę cukru umieszczamy na kąpieli wodnej I ubijamy. Około 5 min. Porcjami przkładamy do masy czekoladowej
Smaki Edytylitr 4 łyżeczki żelatyny 3-4 szkl cukru kilka listków mięty 3-4 łyżki śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru czekolada listki mięty do dekoracji Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Maliny , cukier i miętę włożyć do kubka blendera i dobrze zmiksować. Dodać żelatynę i galaretkę przelać do pojemnika, kwadratowego lub prostokątnego. Zastudzoną galaretkę(...)pokroić w równą kostkę , ułożyć na tacy. Śmietanę ubić , dodać cukier do smaku, udekorować galaretki. Z miękkiej czekolady ostrym nożem skrobać ruloniki, udekorować galaretki
Gotowanie jest łatwezółtka 1 margaryna WYKONANIE 2 szklanki mleka zagotować dodać cukier waniliowy i cukier kryształ. Zółtka roztrzepać z maką i mlekiem. Wlać do gorącego mleka zagotować. Wymieszać zdjąć z ognia. Dodać startą białą czekoladę, margarynę- zmiksować. dodac wiórki - wymieszać. Gotowe. Na blaszce ukłądać ciastka, przekłądać masą. Po wierzchu, lekko posmarować masą i posypać wiórkami. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyszkl wody masa: 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1/4 szkl śmietany 30% wypełnienie: galaretka rubinowa wieloowocowa jeżyny mrożone Hortex 1/4 szkl gorącej wody 2 łyżki żelatyny dodatkowo: płatki migdałowe biała czekolada Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , a następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy łyżką,a potem dodajemy wodę. Ciasto(...)wymiarach ok.20x30 cm, tworząc cienką warstwę. Odstawiamy na kila minut do lodówki. Jeżyny rozmrażamy, kilka sztuk odkładamy do dekoracji, a resztę miksujemy. Zmiksowane jeżyny łączymy z żelatyną rozpuszczoną w gorącej wodzie. Studzimy,a następnie wylewamy masę owocową na zastygniętą galaretkę rubinową, która utworzy drugą cienką warstwę wypełnienia. Stężałe wypełnienie wyjmujemy z formy i kroimy na pasy o szerokości
Bon appetit mon amieszklanki kakao 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej szklanka maślanki (lub kefiru) pół szklanki oleju szklanka gorącej kawy rozpuszczalnej łyżeczka ekstraktu waniliowego pół łyżeczki soli Składniki na krem: 230g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach 5 łyżek wody łyżka rumu lub wódki 2 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru szklanka śmietany(...)migdały w czekoladzie lub inne czekoladowe drażetki Wykonanie ciasta: Do średniej wielkości miski przesiać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Dodać drobny cukier do wypieków i wymieszać ponownie. Do dużej miski wlać maślankę (kefir), olej i wanilię. Dodać jajka. Zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać suche składniki i krótko zmiksować. Powoli wlewać gorącą kawę i wymieszać
Mania Wypiekaniarównież macie ochotę na recenzję czekolady? My baardzo, ponieważ te poniższe tabliczki wspominamy z utęsknieniem i kapiącą ślinką 😜 Obie czekolady można nabyć w sklepie slimstore , w którym znajdziecie wiele ciekawych produktów. Gorąco polecamy przejrzeć tamtejszą ofertę a u nas znaleźć można recenzje kilku produktów w nim dostępnych, czyli masła orzechowe BasiaBasia i napoje Rebel Kitchen . Nazwa(...)Czekolada Raw z konopią i kakao / cynamonem Firma: Pana Chocolate Skład: Konopia i kakao: kakao 53% (masło kakaowe i kakao w proszku), ziarna wanilii*, nektar kokosowy*, kokosowy olej*, konopie* 17% (nasiona i proszek), cynamon*, sól himalajska*. Cynamon: 60% kakao* (masło kakaowe, kakao w proszku) olej kokosowy*, ciemny syrop z agawy*, karob*, olejek cynamonowy* 1%, cynamon*, sól himalajska*. *składniki pochodzące
Candy Pandas