gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:69/258)

Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami, Frank Sinatra w Filharmonii 129

kuchni. Dzięki. Składniki na formę 31 cm x 12 cm x 7 cm: 3-4 BARDZO TWARDE gruszki kilka łyżeczek suszonej, drobno posiekanej żurawiny 1 i 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 165 g  miękkiego masła 1 szczypta soli 130 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 mniejsze jajka 200 g maki pszennej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)też sproszkowany) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Umyj gruszki, wydrąż gniazda nasienne i napełnij owoce żurawiną. Do kubka wlej kilka łyżek gorącej wody i dodaj połamaną na drobne kawałki czekoladę. Mieszaj energicznie, aż czekolada się rozpuści. Ubij masło z solą, cukrem i cukrem waniliowym; dodawaj po jednym jajku i również ubijaj. Następnie dodawaj naprzemiennie mąkę

Qlinarnie i Qlinarnie
DESER W STYLU TIRAMISU Z WIŚNIAMI 122

litra mleka 2 łyżki syropu barmańskiego o smaku rumu z czekoladą np. firmy Victoria`s 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ 1 łyżka ciemnego kakao 30 - 40 dag wiśni Dodatkowo: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wiśnie - opłukać w zimnej wodzie, osączyć i wydrylować. Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy syropu barmańskiego. Odstawiamy(...)biszkopty wykładamy połowę kremu waniliowego. Wyrównać. Na krem wyłożyć wiśnie. Następnie na wiśniach układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie i przykryć resztą masy. Całość posypujemy starta gorzka czekoladą. Na koniec wkładamy do lodówki na kilka godzin. Rada: zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej naturalnej kawy (należy odcedzić fusy) jeśli deser przeznaczony jest dla dzieci to oczywiście rezygnujemy

Ciastka - domowe słodkości
Deser z musem rabarbarowym i bitą śmietaną 169

Zapraszam na pyszny deser z musem rabarbarowym. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 25 dag rabarbaru 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym 4 łyżki cukru 1 szklanka śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 10 sztuk herbatników 2 kostki mlecznej czekolady truskawki i listki melisy do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka(...)się rozpadnie. Do gorącego musu wsypuję cukier oraz galaretkę. Dokładnie mieszam. Odstawiam do przestudzenia. 2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. 3. Herbatniki kruszę i wsypuję na dno pucharków. Następnie nakładam porcję gęstego musu rabarbarowego. Na to porcję ubitej śmietany. Znów nakładam mus i śmietanę. Wierzch oprószam startą na tarce czekoladą i dekoruję truskawkami oraz listkami melisy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Panna cotta z białą czekoladą i musem truskawkowym 85

smaku Wykonanie: Śmietankę, pokruszoną białą czekoladę i 2 łyżki cukru podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania (to bardzo ważne!). Podgrzewamy, cały czas mieszając, tylko do momentu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Dodajemy ziarenka wanilii. Żelatynę zalać wodą i odstawić, aby napęczniała. Następnie dodać łyżkę mleka i kilka łyżek gorącej masy(...)śmietankowo-czekoladowej i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Proces dodatkowo można przyspieszyć wstawiając naczynie z żelatyną do garnuszka lub większej miski z gorąca wodą. Rozpuszczony z żelatyną płyn dolać do śmietany z czekoladą i dokładnie wymieszać. Przelać masę do wybranych foremek i odstawić do wystudzenia, po czym wstawić panna cottę do lodówki, aby stężała. Przygotować

MyCookBook.pl
tort bakaliowy z konfiturą figową 168

wymieszać. Blaty biszkopta smarować konfiturą i przekładać śmietaną.  Z folii bąbelkowej wyciąć kawałek o wysokości tortu  i długości równej jego obwodowi. Czekoladę połamać do miski, wlać mleko i umieścić nad garnkiem z gorącą wodą. Mieszając rozpuścić. Od razu wylać na folię od strony bąbelków i rozsmarować. Przykleić wokół tortu i wstawić do lodówki. Kiedy czekolada całkowicie zastygnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z arbuzem. przepis na przepyszny sernik arbuzowy. 106

przepyszny sernik. Jak przygotować ciasto z arbuzem? Składniki: masa serowa: 600 g serka homogenizowanego  360 g serka mascarpone 200 g białek czekolady 5 łyżek cukry pudru 2 opakowania galaretki cytrynowej 200 ml gorącej wody 500 g arbuza galaretka arbuzowa 500 g arbuza 3 opakowania galaretki arbuzowej 250 ml gorącej wody biszkopt - przepis znajdziecie tutaj (klik) Sposób przygotowania(...)Masa serowa Galaretki cytrynowe rozpuścić w 200 ml wrzącej wody - odstawić do przestudzenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Oba rodzaje sera wymieszać razem z rozpuszczoną czekoladą, cukrem oraz tężejącą galaretką. Galaretka arbuzowa Galaretki rozpuścić w 250 ml wody. Miąższ z arbuza zmiksować w blenderze, dodać przestudzone galaretki i wymieszać. Montaż Na biszkopt wylać 1/3 masy serowej, poukładać na to kulki

Pani domowa
Tort z musem i ganache czekoladowym (biszkopt genueński) - warsztaty z Twardym Szparagiem 184

Przygotować mus. Śmietankę ubić na sztywno, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. (Czekoladę połamać i umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)  Ubitą śmietankę przełożyć (partiami, za każdym razem dokładnie mieszając do połączenia się składników) do lekko przestygniętej czekolady. (Należy to robić szybko, ale niezbyt energicznie(...)zważy.)  Po zdjęciu z ognia - dodać masło (zimne) i ponownie całość delikatnie wymieszać.  Gotową masą polać (ciepłą, ale nie gorącą) po wierzchu ciasta. (Późnij w lodówce stężeje.) Tort udekorować wg uznania. (Użyłam m.in. posiekanej czekolady, owoców w czekoladzie, migdałów - całych pozłacanych i posiekanych, żelki owocowej

Di gotuje
Sernik kawowy z czekoladą 299

łyżki mąki pszennej 3 jajka 2 żółtka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach 1 espresso Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 1 łyżka masła 50g śmietanki kremówki 30% lub 36% 3-4 łyżki gorącej wody Dodatkowo: kakao do posypania czekoladowe ziarenka kawy do ozdoby Spód: 1. Ciasteczka zemleć w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową(...)wstawić do lodówki na parę godzin. Polewa: 5. Sernik ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Do rondelka przełożyć czekoladę, masło, śmietankę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą. Zdjąć z ognia i dodać 3-4 łyżki gorącej wody, mieszać, aż polewa będzie jednolita i błyszcząca. 6. Gotową polewą udekorować wierzch sernika ( patrz FILM ), posypać kakao

Mała Cukierenka
Deser z gorzkiej czekolady 189

delikatny, nie za słodki. Wspaniale się komponuje z herbatniczkami i miłą pogawędką. Składniki: 1 szklanka śmietanki 30% 1 szklanka mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady (90g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Mleko, śmietankę i cukier waniliowy gotujemy w garnku z grubszym dnem. Dodajemy połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia

Słodkie okruszki
AKSAMITNY SERNIK Z KAWOWĄ NUTKĄ 133

drobnego cukru trzcinowego  1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 jaja 1 żółtko 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki gorącej wody kakao do dekoracji 150 g gorzkiej czekolady 75 ml śmietanki tortowej 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej spód: 150 g  ciasteczek pełnoziarnistych 50 g rozpuszczonego masła Przygotowanie Przygotujcie tortownicę 21 cm, wysmarujcie masłem lub wyłóżcie

OliveandThyme
Likier Kawosz 72

Czekoladnicy przyszła kolej na Kawosza. Mocno aromatyczny, gęsty i karmelowy. Składniki: • 1 litr wódki • 2 puszki mleka słodzonego • 1 czekolada gorzka • 6 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej • 1/2 szklanki gorącej wody Wykonanie: • Mleko w puszcze gotować przez 1,5 godziny w garnku z wodą na wolnym ogniu. Uważać, aby woda nie wygotowała się(...)puszka wybuchnie. • Po lekkim przestudzeniu otworzyć puszki i masę kajmakową połączyć z wódką używając trzepaczki rózgi. • Czekoladę rozpuścić na parze w metalowej misce na garnku z gotującą się wodą i połączyć z wódką. • Kawę zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i połączyć z wódką. • Odstawić likier

To co kocham
TORCIK NA ZIMNO CZEKOLADOWO - WANILIOWY 141

Składniki: biszkopty podłużne (52 sztuk) 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 800 ml gorącej wody  5 - 6 łyżeczek syropu barmańskiego o smaku wanilii Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ Krem czekoladowy: 2 opakowania budyniu czekoladowego(...)masła lub margaryny 1/2 litra mleka 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ 1 łyżeczka ciemnego kakao Posypka: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki czekolady gorzkiej w proszku Przygotowanie: Nasączenie - w 800 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku syrop barmańskie o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem waniliowy -   ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra

Ciastka - domowe słodkości
Pomarańczowiec - aromatyczne ciasto 144

łyżeczki proszku do pieczenia Otarta skórka z 3 pomarańczy Masa: ½ l wody Sok z 3 pomarańczy ½ szklanki cukru Kisiel pomarańczowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Polewa: Tabliczka gorzkiej czekolady 7 łyżek mleka Migdały w płatkach do dekoracji Wykonanie: Margarynę ucieramy z trzema jajkami, cukrem, proszkiem do pieczenia, mąką i otartą skórką pomarańczy. Blaszkę ( typowa ) smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą(...)zagotowujemy. Do soku pomarańczowego dodajemy 2 żółtka, kisiel pomarańczowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Dodajemy powoli do wrzącej wody. Przez cały czas mieszamy. Chwilę gotujemy. Gorącą masę wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy na wolnym „ogniu” razem z mlekiem. Mieszamy. Jednolitą masą polewamy ciasto o posypujemy płatkami migdałowymi. Czekamy do wystygnięcia. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Czekoladowy deser z gorącymi malinami Pawła Małeckiego 129

cukru - 3 szczypty cynamonu 5. Czekoladowy kołnierz: - 150g czekolady deserowej 6. Dekoracja: - 100g świeżych malin - 100g świeżych borówek - listki świeżej mięty Przepis na 4 osoby. Zaczynamy Biszkopt. Najpierw ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, a następnie rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Potem do rozpuszczonej czekolady dodajemy żółtka i delikatnie łączymy z ubitymi białkami(...)piekarnika i zostawiamy to wystudzenia. Trzecim elementem naszego deseru jest kołnierz z czekolady. Aby móc go zrobimy musimy wcześniej zmrozić kamień w zamrażarce. Najpierw czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej a następnie cienką warstwę rozsmarowujemy na kamieniu. Następnie nożem lub łopatką podważamy rozsmarowaną czekoladę i jeszcze plastyczną rolujemy w tulejkę pozostawiając do całkowitego zastygnięcia. Tak przygotowane kołnierze

Kuchenne Wariacje
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ - W TRZECH WERSJACH 252

gładki budyń. Gdyby był za gesty dolej odrobię mleka. Podziel budyń na porcje i dodaj do każdej ulubione składniki: truskawki, kakao lub czekoladę, opcjonalnie wanilię (wanilia nie jest konieczna). Zmiksuj dokładnie lub wymieszaj. Podawaj gorące

Słodko-Słony Świat Ilony