gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:64/258)

Czekoladowe tiramisu z truskawkami i miętą 113

miętowej, 7 łyżek gotowej kawy rozpuszczalnej, 300g truskawek, 3 jajka, 3 łyżki likieru czekoladowego, 100ml śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, czekolada do dekoracji. Przygotowanie Czekoladę połamać na kawałki i wraz z gorącą kawą stopić na parze, dodać kakao. Wymieszać i ostudzić. Dodać 70g cukru, likier czekoladowy oraz utarte żółtka. Dodać serek mascarpone, bardzo dokładnie wymieszać na gładką(...)resztę masy. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, rozłożyć na wierzchu tiramisu. Posypać startą mieszanką gorzkiej, mlecznej i białej czekolady. Ja jeszcze dodatkowo całość oprószyłam delikatnie kakao

Z miłości do słodkości
Ciasto z truskawkami i pianką toffi 415

masła; 1,5 kg truskawek; 500 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki), z czego 4 łyżki do rozpuszczenia z czekoladą; 400 g masy krówkowej; 1 czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Poncz do nasączenia biszkoptu: 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 1 łyżka białego cukru; 1/3 szklanki letniej, przegotowanej wody; Kilka kropel aromatu rumowego(...)cytryny, aromat rumowy, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym ponczem nasączyć wystudzony biszkopt. Czekoladę (200 g) połamać na kostki, przełożyć do szklanej/metalowej miseczki, dodać masło i 4 łyżki śmietanki 30 lub 36 % i rozpuścić na małym ogniu, w kąpieli wodnej . Gorącą masę czekoladową wylać równomiernie na nasączony biszopt. Truskawi umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Ułożyć (miejscami po szypułkach

Gospodyni Miejska
Kruche ciasteczka "ala pieguski" 119

szklanki mąki uniwersalnej (napowietrzonej) 1 kostka margaryny 1/3 szklanki brązowego cukru trzcinowego 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 szklanka gorzkiej czekolady, drobno połamanej masło do posmarowania blaszek WYKONANIE Margarynę rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury  190°C , blaszki posmarować masłem. Do miski dodać wszystkie składniki i zmiksować(...)gigantyczne ciasteczka. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka są w środku lekko miękkie, ale już po kilku minutach stwardną. Należy je od razu zdjąć z gorącej blaszki, bo inaczej nam się pokruszą. Czekoladę można łatwo pociąć na mniejsze kawałki używając do tego poskładanego ręcznika papierowego (amortyzuje on każde cięcie). Jak widać na zdjęciu, ciasteczka rozlewają się pod wpływem temperatury

Passions hobbies life
Czekoladowo-borówkowa granita z nutą bakalii 152

małym garnku. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej kakao oraz cukier. Wszystko razem mieszamy, gotując jeszcze chwilę. Następnie ściągamy garnek z palnika. Do jeszcze gorącej kakaowej masy wkładamy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i połączenia się z masą kakaową. Następnie dodajemy borówki, lekko mieszamy. Tak przygotowaną masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia

Słodkie okruszki
Orzechowa kokosanka z jabłkami 206

galaretka cytrynowa; 1 opakowanie biszkoptów;  Jabłka obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Masło roztopić w garnku, dodać jabłka i wodę i dusić pod przykryciem, aż jabłka będą uprażone. Do gorących jabłek dodać galaretkę i cukier, dobrze wymieszać (już nie prażymy jabłek). Jabłka odstawić do wystudzenia. Zimne wyłożyć na ciasto orzechowo-kokosowe i wyrównać. Na jabłkach ułożyć biszkopty. Krem budyniowy(...)Gotować 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, cały czas ucierając dodawać po łyżce chłodnego budyniu. Gotowy krem rozsmarować na biszkoptach. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową. Moje uwagi: Gorący budyń gotuję dzień wcześniej. Po ugotowaniu budyń nakrywam bezpośrednio na jego powierzchni folią spożywczą. Wówczas mamy pewność, że na wierzchu budyniu nie utworzy się

In my kitchen
Wafle trzy smaki 156

gęstej marmolady (u mnie śliwkowa) 200 g mlecznej czekolady 100 g masła  50 - 100 g dowolnych orzechów lub migdałów (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekoladę i masło roztopić w misce na garnku z gorącą wodą lub w mikrofali na funkcji rozmrażania. Po roztopieniu mieszać do uzyskania jednolitej masy, ewentualnie dodać bardzo drobno posiekane orzechy.  Suchy wafel posmarować wystudzoną czekoladą. Marmoladę

Kuchcik gotuje
Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą 114

będziemy potrzebować więcej niż połowę takiej kostki!) 4 łyżki cukru pudru 1 jajko (m) wanilia (ziarenka z laski) Nadzienie: 1/2 szklanki śmietany 30% 200 g chałwy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 100 g orzechów włoskich (lub innych dowolnych) Do dekoracji: posiekane orzechy włoskie Piekarnik rozgrzać do 195 ° C.  W misce połączyć ze sobą mąkę, cukier puder(...)blendera wrzucić pokrojoną chałwę, orzechy włoskie i śmietanę 30%. Wszystko ze sobą zmiksować (na gładką masę).  Następnie  przygotowaną masę podgrzać w rondelku i gorącą udekorować spody mazurków. Na sam koniec czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła i polać nią wierzch mazurków. Uwaga! Należy od razu udekorować ozdobami, ponieważ czekolada szybko stwardnieje

Ugotować
Galaretka żurawinowa z lekką pianką 131

mieć sporo wolnego czasu. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 1 opakowanie galaretki żurawinowej (ale oczywiście może być jakaś inna) - 250 ml śmietany 30% - kostka deserowej czekolady Przygotowanie:  Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i dzielimy na dwie równe porcje. Jedną odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy lekko przestygnie wkładamy do lodówki, żeby zgęstniała. Drugą porcję zostawiamy(...)lodówki. Następnie układamy drugą warstwę pianki, chowamy do lodówki i po 15-20 minutach wylewamy resztę galaretki na wierzch. Chowamy do lodówki na 2-3 godziny żeby dobrze stężało. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią wierzch deseru

W poszukiwaniu inspiracji
Sernik z białą czekoladą i porzeczkami 307

Sernik z białą czekoladą i porzeczkami Składniki: CIASTO KRUCHE 120g mąki pszennej 60g masła 50g cukru pudru 1 żółtko MASA SEROWA 650g twarogu tłustego 150ml śmietanki 30% 300g białej czekolady 4 jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki domowego cukru waniliowego 350g czerwonej porzeczki Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło(...)wodą - sernik będzie się piekł z parą wodną - składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej - twaróg zemleć dwukrotnie - w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę, do gorącej dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę, mieszać do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji - czekoladę zdjąć na blat, ostudzić - czerwone porzeczki oczyścić, osuszyć - do miski przełożyć twaróg, dodać jajka, przesianą

Smakołyki Bereniki
Deser lodowy Dame blanche 180

PORCJE 100 g mlecznej czekolady 30 g gorzkiej czekolady 200 g śmietanki 30% lody waniliowe (około 1 litr) WYKONANIE Do garnuszka wlać śmietankę, dodać czekoladę mleczną i gorzką, podgrzewać mieszając. Wszystkie składniki powinny stworzyć gorącą polewę, którą należy nieco schłodzić, tak żeby była ciepła. Lody nałożyć do pucharków i tuż przed podaniem polać ciepłą czekoladą

Passions hobbies life
Brownies, czyli tort czekoladowy pięknej Magdaleny, z orzechami i migdałami, bez mąki 134

jajek 2x 70g cukru Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w taki sposób by naczynie w którym się one znajdują, nie przywierało do gorącej wody, znajdującej się w naczyniu poniżej. (W innym wypadku czekolada może się nam zwarzyć). Do rozpuszczonej mieszanki czekoladowej następnie dodajemy 5 żółtek utartych z 70g cukru na kogel mogel i zmielone razem orzechy

Smakowy Raj
Foremki z białej czekolady 149

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wstawiamy miskę do garnka z gorącą wodą, tak aby miska nie dotykała wody) – mieszamy. Gdy czekolada się prawie rozpuści zdejmujemy miskę i mieszając rozpuszczamy do końca. Foremki możemy zrobić w papierowych papilotkach lub foremkach silikonowych. Wypróbowałam oba sposoby i oba zdają egzamin. Pędzelkiem

mojewypiekiinietylko
Trufelki z kawą Jacobs 126

sztuk trufelk ów 150 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki kawy Jacobs  { rozpuść ją w 1 łyżce gorącej wody i wystudz } 1 łyżka likieru kawowego 1 szklanka zmielonych pistacji Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Serek mascarpone bardzo krótko zmiksować, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier, szybciutko wymieszać

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka Renifery 1044

papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni W malutkiej miseczce mieszamy sok z cytryny i cukier puder. Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy do woreczka strunowego - nie może być zbyt gorące, ale musi ciągle jeszcze być płynne. Odcinamy malutki rożek worka. Na ciasteczka przyklejamy lukrem cukierki. Rozpuszczaną czekoladą malujemy oczka i rogi renifera. Smacznego

Ciastkozercy
Ciasto czekoladowe Królowej Saby wg przepisu Julie Child 583

czekoladowa wg Julii 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady stołowa łyżka rumu 3 łyżki masła lub (tak zrobiłam) 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła/margaryny Przygotowanie Ciasto. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej masy. Ostudzić. Masło zmiksować z  cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i ucierać

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania