Bardzo namawiam do upieczenia tego ciasta. Wrażenia nie do opisania. W składnikach powinna się znaleźć czekolada o smaku kawowym, takiej nie miałam i bardzo żałuje bo efekt byłby z pewnością jeszcze lepszy. Ciasto jest bardzo pulchne i czekoladowe , lekką słodycz kremu przełamują wiśnie. Ciasto wygląda na skomplikowane a wcale takie nie jest :) Jest to mój ostatni wpis w tym roku(...)nowy rok dał nam dużo radości . Wymiary blaszki : 36 x 25 cm Czas pieczenia : 15 - 17 minut Temp. pieczenia : 195 C źródło- inspiracje : "Życie na gorąco" Składniki: 450 ml mleka 100 g czekolady o smaku kawowym ( wzięłam gorzką czekoladę i dodałam 2 łyżki kawy rozpuszczonej ) 125 g cukru 125 mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Różne smaki w kuchnicukru waniliowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 ½ szklanki mąki ½ łyżeczki soli 1 ½ szklanki płatków owsianych 1 ½ szklanki prażonego słonecznika +1 czekolada (jeśli ktoś chce :) Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i smażymy bez dodatku tłuszczu, mieszając. Uprażony w ten sposób słonecznik zyskuje dużo bogatszy smak. Następnie przekładamy słonecznik na talerz i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękką margarynę(...)Ponownie mieszamy i z połowy gotowej masy formujemy niewielkie kuleczki, które układamy w dość dużej odległości jedno od drugiego na papier pergamin. Do drugiej połowy ciasta możemy dodać pokrojoną czekoladę, wymieszać i formować. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot
Smakowy RajBardzo namawiam do upieczenia tego ciasta. Wrażenia nie do opisania. W składnikach powinna się znaleźć czekolada o smaku kawowym, takiej nie miałam i bardzo żałuje bo efekt byłby z pewnością jeszcze lepszy. Ciasto jest bardzo pulchne i czekoladowe , lekką słodycz kremu przełamują wiśnie. Ciasto wygląda na skomplikowane a wcale takie nie jest :) Jest to mój ostatni wpis w tym roku(...)nowy rok dał nam dużo radości . Wymiary blaszki : 36 x 25 cm Czas pieczenia : 15 - 17 minut Temp. pieczenia : 195 C źródło- inspiracje : "Życie na gorąco" Składniki: 450 ml mleka 100 g czekolady o smaku kawowym ( wzięłam gorzką czekoladę i dodałam 2 łyżki kawy rozpuszczonej ) 125 g cukru 125 mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Słodkości i nie tylko400g biszkoptów 500g serka mascarpone 400g śmietany 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżeczki kawy (rozpuszczalnej) 50g cukru pudru 0,5 l wody tabliczka gorzkiej czekolady Domowe tiramisu – przepis Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy cukier waniliowy i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy, po ubiciu nie musi wyjść nam bita śmietana, a jedynie dość sztywna i elastyczna masa(...)zanurzymy je z każdej strony w kawie) krem mascarpone nasączone w kawie biszkopty krem mascarpone nasączone w kawie biszkopty krem mascarpone Wierzch posypujemy startą na drobnych oczkach na tarce czekoladą. Tiramisu wkładamy na ok. 4 godziny do lodówki. Domowe tiramisu Smacznego! Post Domowe tiramisu pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!koleżankami :P Czuć, dosłownie, atmosferę świąt ;) Polecam! Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka oleju kokosowego 75 g czekolady deserowej 50 g orzechów włoskich 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 ml gorącej wody 2 łyżki przyprawy do piernika Kawę zaparzyć z cukrem, odłożyć do przestudzenia. Czekoladę i orzechy posiekać, dodać płatki owsiane, przyprawę do piernika, wystudzoną
Domowa cukiernia Ewyśmietanki kremówki 30% bardzo zimnej 4 czubate łyżki cukru pudru 600 g serka mascarpone najlepiej włoskiego schłodzonego (również użyłam mascarpone z Biedronki) 1 biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej (100 g) 1 szklanka sezonowych owoców użyłam truskawek 2 galaretki owocowe ja użyłam truskawkowych Wykonanie : Formę o średnicy 27cm z odpinaną obręczą wysmarować tłuszczem. Herbatniki(...)dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę. Ubijając dodawać po jednej czubatej łyżce serka mascarpone. Namoczoną żelatynę rozpuścić szybko mieszając w około 1/4 szklanki gorącej wody. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą, a następnie z rozpuszczoną, ostudzoną ale lekko ciepłą żelatyną. Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretki
cucinarebiałek, do żółtek dodajemy cukier, ucieramy mikserem na puszysty kogel-mogel. Połamaną czekoladę z łyżką masła, powoli roztapiamy w kąpieli wodnej (naczynie z czekoladą umieszczamy w większym garnku wypełnionym do połowy gorącą wodą), odstawić do ostudzenia. Pozostałe masło miksujemy na puszysty krem. Orzechy delikatnie prażymy na patelni (wtedy mają najwięcej smaku) i rozdrabniamy (w malakserze lub moździerzu(...)Masło łączymy z koglem-moglem, dodajemy przestudzoną czekoladę, orzechy i alkohol, dokładnie mieszamy mikserem. Do kremu można dodać również posiekane rodzynki, skórkę pomarańczową, suszone owoce. Smarujemy wafle kremem, przyciskamy i wyrównujemy boki, a na koniec przykrywamy czymś ciężkim, na przykład książką kucharską. Odkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Po tym czasie przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy, zdejmujemy
Smakowity Blog Kulinarnynajlepiej upiec dzień wcześniej) przekroić na dwa blaty. Dolny blat nasączyć połową wystudzonej kawy. Warstwa czekoladowa: Biszkopty połamać. Kawę zaparzyć wrzątkiem i trochę przestudzić. Czekolady połamać i umieścić w misce, zalać gorącą ale nie wrzącą kawą i rozpuścić. Dodać biszkopty i wódkę, odstawić na chwilę aby ciastka wpiły masę czekoladową. Krem kukułkowy: Mleko zagotować, wrzucić cukierki(...)Składanie ciasta: Na dolny biszkopt wyłożyć połowę kremu kukułkowego i rozsmarować. Na to delikatnie wyłożyć masę z biszkoptami i pozostały krem. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go pozostałą kawą. Czekoladę połamać, wlać do niej mleko i rozpuścić nad parą. Polać ciasto i posypać wiórkami z białej czekolady
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaoryginalnie przepis na nie zamieściła w swojej książce siostra Anastazja. Ja jednak pamiętam to ciasto jeszcze z czasów liceum – robiłam je domownikom w okresie letnim, gdy było zbyt gorąco na rozgrzewanie piekarnika. Nazywało się wówczas „ciasto krówkowe”. Uwielbiałam je, potrafiłam zjeść sama pół blachy – niestety nie wszyscy domownicy podzielali mój entuzjazm. Od wielu lat już(...)będzie puszyste, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixami (jeśli używamy żelatyny, należy ją rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić i wymieszać z ubitą śmietaną). Czekoladę schładzamy w lodówce. Dno dużej blachy (ok. 24 x 36cm) wykładamy herbatnikami. Rozsmarowujemy na nich kajmak (ugotowane mleko skondensowane). Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wykładamy masę budyniową
Poezja smakuCiasto: 300g mąki (tej co i do zaczynu) + do podsypywania 1 płaska łyżeczka soli 3g drożdży 240ml przegotowanej, ciepłej wody (ale nie gorącej) 80g żurawiny lub rodzynek 1 duża łyżka ciemnego kakao np. Wedel 6 kostek czekolady karmelowej 1 batonik Pierrot (mleczny z orzechami) Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników przygotowujemy zaczyn i pozostawiamy go pod bawełnianą ściereczką(...)piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i szybko przykrywamy chlebek (nie wyciągając go) folią aluminiową z wierzchu, by czekolada zbytnio się nie przypaliła. Skręcamy temperaturę do 180st. Chlebek pieczemy jeszcze 20 minut. Gorący przekładamy na kratkę i studzimy
Kuchnia w czekoladziejeszcze ciepłą owijamy wokół butelki tudzież słoika... odstawiamy do całkowitego stwardnienia... Jogurt, cukier, fix miksujemy razem, w międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do jogurtu miksujemy...Ścieramy czekoladę białą na tartce i dodajemy do masy Galaretkę traktujemy tak jak producent sobie zażyczył... napełniamy nasza czekoladę: kremem, następnie tężejącą galaretką, i znowu krem
NaKońcuJęzykapieczenia Masa mleczno-maślana • 200 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 łyżek mleka w proszku • 5 łyżek gorącej wody Jabłka • 1 kg obranych i startych jabłek • 1 galaretka cytrynowa Polewa czekoladowa • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady • 1/4 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka masła Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając(...)grubych oczkach zagotować razem z suchą galaretką. Chwilę poddusić. Polewa czekoladowa • Zagotować śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać, aż się rozpuści. Składanie ciasta • Biszkopt położyć na tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. • Na biszkopt wylać gorące jabłka i poczekać, aż wystygną. • Na jabłka wyłożyć równomiernie masę i polać ozdobnie polewą
To co kochamzamrażalnika na kilka godzin. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Lody wyjąć z pojemników (plastikowe trzeba oblać gorącą wodą, z silikonowych lody wchodzą bez problemu) i oblać rozpuszczoną czekoladą. Podawać od razu
Sto kolorów kuchniorkiszowej typ 750) 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 180 miękkiego masła 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady Instructions Na początku trzeba pamiętać o wyjęciu masła z lodówki, żeby zmiękło. Zaparzyć herbatę w 200 ml gorącej wody przez ok 5 minut. Z herbaty wyjąć torebkę, zalać daktyle i odstawić na ok 30 minut. Zmiksować daktyle(...)Następnie dodać zmiksowane daktyle, masło i jajka i dokładnie wszystko zmiksować. Przełożyć do formy do pieczenia i piec 50-60 minut. Ostudzić ciasto. Czekoladę rozpuścić ( ja to robię w metalowej misce ustawionej na garnku z gorącą wodą) i posmarować wierzch ciasta. 3.5.3226 The post Czekoladowe ciasto słodzone daktylami, z dodatkiem herbaty earl grey appeared first on Cooking for Emily
Cooking for Emily