grzanie albo uchylić drzwiczka piekarnika. Upieczone bezy wystudzić. Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do małej miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuścić. Bardzo zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i szybko zmiksować. Wyłożyć połowę kremu na pierwszy blat bezowy i przykryć drugą bezą. Rozsmarować resztę kremu na wierzchu i posypać kakao. Pomarańcze
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczki waniliowego ekstraktu ½ l mleka 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 100 g czekolady, u mnie mleczna Ugotuj budyń. Do rondelka wlej połowę mleka i zagotuj powoli. Do drugiej połowy dodaj cukier, skrobię, a następnie wlej do gorącego mleka. Zagotuj, mieszając cały czas i gotuj aż budyń(...)zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj kakao i pokruszoną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Napełnij budyniem szerokie szklanki i odstaw do ostudzenia. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Czereśnie wypestkuj i zagotuj z cukrem. Gotuj przez 3 minuty. Owoce powinny być jedynie lekko rozgotowane. Dodaj odciśniętą żelatynę (napęczniałą żelatynę w proszku podgrzej) do gorących owoców i zamieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Ubij
codojedzeniaprzyniósł każdemu spełnienie i był rokiem spokojnym i zdrowym .... Do siego roku ;) Kostka Cappuccino SKŁADNIKI: Ciasto 5 jajek 1 gorzka czekolada - tabliczka 1 masło 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wody gorącej 130 g cukru 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa cappuccino 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 4 łyżeczki(...)śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 20 g cappuccino PRZYGOTOWANIE: Ciasto: do miski wkładamy masło i ucieramy je do białości. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, ostudzamy i dodajemy do masła - dokładnie miksujemy. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić i dodać do masy, razem z cukrem - dokładnie zmiksować. Białka oddzielamy od żółtek. Do masy dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibarwach narodowych, nadziane czerwoną galaretką z rabarbarem i nutką wina. Połączenie doskonałe. Polecam! Składniki: (na ok. 15 sztuk) 100 g białej czekolady 1/2 op. galaretki truskawkowej 1/2 szkl gorącej wody 1 łodyga rabarbaru (ok. 100 g) 1-2 łyżki białego wina (opcjonalnie) Przygotowanie: Rabarbar obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i umieścić(...)dusić pod przykryciem, aż zmięknie i powstanie coś à la „papka” (ok. 5-10 minut). Zdjąć z ognia, dolać wina, wymieszać i odstawić na bok do przestudzenia. Czekoladę drobno posiekać, a następnie rozpuścić w ką pieli wodnej . Lekko przestudzoną czekoladą wysmarować dno i boki foremek na czekoladki (papierowych lub silikonowych). Schłodzić w lodówce. Gdy czekolada zastygnie
Nastoletnie Wypiekaniekrok Zagotować wodę w dużym garnku, włożyć w garnek miskę tak, aby miska nie dotykała wody. Do miski włożyć masło oraz rozdrobnioną gorzką czekoladę. Składniki zaczną się topić pod wpływem gorąca. Kiedy wszystko się stopi, należy zdjąć z ognia i odstawić, aby się wystudziło. 2 krok Nastawić piekarnik na 160 stopni. Potrzeba około 10 min aby się(...)czasie należy przygotować blaszkę do pieczenia i wyłożyć ją pergaminem. Teraz należy przesiać przez sito kakao i mąkę. 3 krok Posiekać na drobniutkie kawałki białą i mleczną czekoladę. W tym czasie możecie już zmniejszyć temp w piekarniku do 90 stopni. 4 krok Do miski wrzucić 3 jajka pomieszać to z cukrem i miksować na najwyższych obrotach aż całość będzie
Smaki Przyprawy i Kolorykrok Zagotować wodę w dużym garnku, włożyć w garnek miskę tak, aby miska nie dotykała wody. Do miski włożyć masło oraz rozdrobnioną gorzką czekoladę. Składniki zaczną się topić pod wpływem gorąca. Kiedy wszystko się stopi, należy zdjąć z ognia i odstawić, aby się wystudziło. 2 krok Nastawić piekarnik na 160 stopni. Potrzeba około 10 min aby się(...)czasie należy przygotować blaszkę do pieczenia i wyłożyć ją pergaminem. Teraz należy przesiać przez sito kakao i mąkę. 3 krok Posiekać na drobniutkie kawałki białą i mleczną czekoladę. W tym czasie możecie już zmniejszyć temp w piekarniku do 90 stopni. 4 krok Do miski wrzucić 3 jajka pomieszać to z cukrem i miksować na najwyższych obrotach aż całość będzie
Kulinarna rozmowaobciążamy (ja użyłam trzech 1,5 litrowych kartonów z mlekiem). Ciasto zostawiamy do ostudzenia, następnie wstawiamy do lodówki. Na drugi dzień wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka, na parze. Gorącą polewamy sernik. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. RADY: - Podstawą tego ciasta jest naprawdę dobry twaróg (może być domowy ). Można „domieszać”, np. mascarpone(...)Sernik można przygotować w formie tortu. Sernik gotowany – najlepszy w swoim gatunku. Ciasto bardzo kruche i delikatne. Masa kremowa i wilgotna. W wersji świątecznej dodatek bakalii będzie dodatkowym atutem. Gorąco polecam na święta… i nie tylko. Smacznego. Inne przepisy na serniki na blogu: Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik
mojewypiekiinietylkodigestive 60 g masła 20 g kakao masa serowa: 250 g serka mascarpone 500 g jogurtu waniliowego (0,1%) 100 g białej czekolady sok z 1/2 cytryny 4 łyżki żelatyny 3 łyżki zimnej wody 100 ml gorącej wody 500 g truskawek dodatkowo: 7 truskawek Masło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao na jednolitą masę. Wlać masło(...)minut. Schłodzony spód podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Mascarpone zmiksować na gładką masę z białą czekoladą i sokiem z cytryny. Wlać jogurt, zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzoną dodać do masy serowej, zmiksować, żeby nie było grudek. Dodać pokrojone na ćwiartki truskawki, zmiksować blenderem
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepyszna i łatwa propozycja na pierogi na słodko, które, za sprawą nadzienia z delikatnego serka ricotta i nadziewanej czekolady, wprost rozpływają się w ustach :) zielony kolor ciasta (w rzeczywistości bardziej, niż to widać na zdjęciu) bardzo spodobał się Zuzi i jak zwykle lepiła ze mną ;) Dawno nie robiłam żadnych pierogów, dlatego jak tylko o nich pomyślałam od razu zabrałam się(...)szkl. mąki tortowej 200 ml gorącej wody 1 czubata łyżka proszku herbaty Matcha Nadzienie: 250 g serka ricotta 1 płaska łyżka cukru czekolada (dałam z nadzieniem truskawkowym, ale może być dowolna) Sposób przygotowania: Ciasto: Gorącą (ale nie wrzącą) wodą zalewamy herbatę Matcha, mieszamy i wlewamy do przesianej mąki. Mieszamy najpierw łyżką, a dopiero potem wyrabiamy rękoma (uwaga
Kolorowy Przepisownikporzeczkę, bezpestkowe winogrona oraz chrupki w czekoladzie, które można kupić w prawie każdym markecie (bardzo często dostępne w dwóch wersjach – w białej i mlecznej czekoladzie). Całość wygląda bardzo kolorowo, a smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam sprawdzić ten niezwykle świeży deser. Składniki 100 g czerwonej porzeczki Kilka winogron 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru(...)chrupki w czekoladzie Przygotowanie Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Na dół szklanki wrzucamy kilka porzeczek, winogron i chrupki w czekoladzie. Kolejną warstwą jest przygotowany przez nas krem z mascarpone. Na górze powtarzamy czynność i układamy porzeczki, winogrona oraz chrupki w czekoladzie
Programista w kuchniprzepyszna kawa z białą czekoladą i tahini , czyli pastą sezamową. Genialne połączenie! To przepis dla tych, którzy lubią kawowe eksperymenty. Oczywiście udane Białej czekolady można dać więcej lub mniej, to zależy od Waszych upodobań. Gorąco polecam Składniki: 2 szklanki wrzącej wody 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 80 g białej czekolady 1 łyżka tahini Dodatkowo: bita śmietana uprażone ziarna sezamu
Oryginalny smakgorzkiej czekolady Masa jogurtowa-cieniowana: 1200 g jogurtu naturalnego 2,5 szkl. jagód (miałam mrożone) 5 łyżek ksylitolu 4 czubate łyżki żelatyny 1/2 szkl. gorącej wody Sposób przygotowania: Owsiany spód: Nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę i łączymy z miodem. Do miski wsypujemy sypkie składniki, dodajemy masę czekoladową i jogurt, dokładnie mieszamy, i masą wykładamy spód tortownicy (21 cm), dociskamy(...)spożywczą, żeby całość nie złapała kontaktu z metalem. Masa jogurtowa: Jagody przekładamy do rondelka, blendujemy na gładko, dodajemy ksylitol i krótko podgrzewamy, by się rozpuścił. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, połowę wlewamy do jagód i mieszamy. Jogurt wlewamy do miski, wlewamy resztę żelatyny i krótko miksujemy. Dodajemy około 5-6 łyżek masy jagodowej i mieszamy. Wylewamy cienką warstwę
Kolorowy PrzepisownikJeśli i Wy chcecie sprawić Waszym pociechom taką radość, przygotujcie galaretkowe arbuzy u siebie;) 3 galaretki czerwone 2 galaretki zielone 1/2 szkl. kremówki 2 kostki czekolady Jedną zieloną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy. Galaretki czerwone rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody. Studzimy. Formę keksową wykładamy szczelnie folią aluminiową. Na dno wylewamy niewielką ilość zielonej galaretki. Wstawiamy(...)lodówki do całkowitego stężenia masy zielonej. Gdy to nastąpi do formy wlewamy całą galaretkę czerwoną. Formę ponownie umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia. Drugą galaretkę zieloną rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy. Mniej więcej 1/3 galaretki odlewamy i pozostawiamy w temp. pokojowej, a resztę mieszamy z kremówką. Wlewamy do formy, na stężałą czerwoną galaretkę. Wstawiamy do lodówki. Gdy stężeje
Smaki Na Talerzuprzekrawa na blaty. Krem czekoladowy : Czekoladę posiekać. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka. Postawić na palnik i podgrzewać. Podgrzewać do momentu aż będzie bardzo gorąca, prawie wrząca, ale nie dopuścić do zagotowania. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę. Następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego. Wystudzić do temperatu ry pokojowej , następnie
Opowieści z piekarnikażółtka • 3 jajka • 1 budyń toffi • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/2 łyżki gorącej wody Masa budyniowa • 3 żółtka • 3/4 litra mleka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 180 g masła Polewa czekoladowa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Biszkopt biały • Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając(...)drugą deseczkę i odwrócić do góry nogami obie warstwy tak, aby sernik był na wierzchu. • Na sernik wylać drugą część gorącej masy i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Polewa czekoladowa • Czekoladę połamać na kawałki, wymieszać ze śmietanką delikatnie podgrzewając. • Wylać polewę na przełożone ciasto. • Wstawić do lodówki na kilka godzin
To co kocham