masła 30 g czekolady gorzkiej Masło i czekoladę rozpuścić w garnuszku lub w mikrofali, tylko do rozpuszczenia składników - tak, aby nie były gorące. Mąkę, jajko, cukier wanilinowy i masło z czekoladą wymieszać dokładnie w miseczce. Rozgrzać patelnie nieprzywierającą i smażyć pancakes (jeden placek - jedna łyżka ciasta) z dwóch stron około 1-2 minut na średniej mocy kuchenki. Swoje
tost z dżemempieczenia 1 laska wanilii nadzienie: 1 op pianek marshmallows 0,5 kubka śmietany 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wody Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 180"C do gorącej wody dosypujemy cukier, kakao, pokruszoną czekoladę, dolewamy olej, wbijamy jajka ciągle mieszając dolewamy olej, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, nasionka z laski wanilii, wylewamy do foremki, pieczemy do efektu suchego
Luźna Kuchniamożna lekko podgrzać całość w kąpieli wodnej. Krem czekoladowy: 250 ml kremówki 30% 90 g czekolady gorzkiej, połamanej 80 g czekolady mlecznej, połamanej W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę
Słodki PomysłZaczynają się coraz chłodniejsze dni. Wiec po powrocie ze szkoły, pracy warto się czymś rozgrzać i dodać sobie dawkę wspaniałej energii. Czekolada nadaje się do tego wprost idealnie. Można ją podawać na gorąco, jak zarówno na zimno. Dziś zrobiłam ją z mamą z Blue Curacao. Ja dla siebie i Patryka użyłam syropu, a mama dla siebie i taty użyła(...)likieru. Zarówno na zimno jak i gorąco smakuje wspaniale. Składniki: 600 ml mleka 300 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki 30 - 36 % 4 kieliszki syropu Blue Curacao ( lub likieru jeśli to wersja dla dorosłych, u nas były to 2 kieliszki syropu i likieru) niebieski cukier (ewentualnie do ozdobienia szklanek) Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, łamiemy czekoladę
Lili w kuchniwstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około godziny. Po upieczeniu pozostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć i wystudzić. Czekoladę połamać i wsypać do miski ustawionej nad garnkiem z gorącą wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić czekoladę, dwie łyżki odłożyć do dekoracji. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakremówki 36 % łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wody 40-50 g grubo startej czekolady deserowej, ja użyłam czekolady do wypieków o zawartości 55% kakao- by grubo zetrzeć czekoladę używam obieraczki do warzyw. Przygotowanie: Spód: 1. Płatki owsiane uprażyć razem z łyżką miodu 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej 3. Ciasteczka maślane pokruszyć na piasek 4. Połączyć wszystkie składniki(...)zająć od 2 do 5 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki. Masa śmietanowa- Straciatella: 1. Śmietanę kremówkę ubić z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. 2. Dodać szybko łyżkę startej grubo czekolady, wymieszać delikatnie 3. Układać śmietanę na stężałą warstwę serową. 4. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy śmietanowej. Może to zająć od 30 minut
KreatywnePinyekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu wanilinowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 ml śmietany kremówki 36% (około 6 łyżek) 100 g białej czekolady 2 łyżki soku z buraków 1 pełna łyżeczka żelatyny 2-3 łyżeczki gorącej wody WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Dno torownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj(...)POLEWA: Śmietanę kremówkę podgrzej wraz z sokiem z buraków w rondelku i dodaj do niej połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu całość aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Zdejmij masę z ognia i dolej do niej dokładnie rozpuszczona w gorącej wodzie żelatynę, wymieszaj całość starannie i pozostaw do przestygnięcia oraz stężenia (ale nie całkowitego) . Gdy polewa będzie
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżki cukru pudru (do smaku) 1,5-2 łyżki kakao 1 łyżka kremu czekoladowego 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo (opcjonalnie) do posypania: wiórki czekoladowe wafelki w czekoladzie (zmiksowane) Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Resztę składników dokładnie wymieszać i połączyć z ostudzoną żelatyną. Całość przelać do formy wyłożonej folią spożywczą. Opcjonalnie posypać wiórkami czekolady lub inną dowolną posypką. Schłodzić
Di gotujełyżeczki (3g) sody oczyszczonej 75-100g czekolady deserowej 3-4 łyżki mleka garść orzechów włoskich Wykonanie: - jedną łyżkę cukru zalać jedną łyżką wody, nie mieszając podgrzewać na małej mocy palnika, aż cukier rozpuści się i przyjmie złotą, karmelową barwę (nie może być za ciemny, bo będzie gorzki) - do gorącego karmelu wlać ostrożnie (może pryskać) jedną łyżkę wody, podgrzewać(...)wodzie, odsączyć - odsączone śliwki posiekać na drobne kawałki - do rondelka przełożyć miód, masło i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się składników, dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać - gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia - jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, zmiksować - mąkę przesiać z sodą i proszkiem
Smakołyki Berenikiodmiany śliwek i naszych upodobań) i gotujemy kilkanaście minut, mieszając. Pod koniec dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu. Po ugotowaniu i lekkim przestygnięciu rozdrabniamy blenderem. Płatki jaglane zalewamy gorącą wodą. Możemy leciutko je osolić.Czekoladę rozpuszczamy w szklance mleka, podgrzewając je i mieszając. Do napęczniałych płatków dolewamy stopniowo mleko i rozdrabniamy blenderem, aż do uzyskania konsystencji puddingu. Deser układamy
WYSPA SZCZĘSLIWASernik truskawkowo-czekoladowy to kolejna odsłona w kategorii serników bez pieczenia . Jest to sernik typowo sezonowy z dodatkiem świeżych truskawek. Idealnie orzeźwi Was w gorący, letni dzień, a zgrany duet czekolady i truskawek zaspokoi zmysł smaku. Do przygotowania sernika wykorzystałam gęsty twaróg z wiaderka. Obie warstwy różnią się od siebie konsystencją - dolna to połączenie twarogu i musu z truskawek
Smakołyki Berenikidodajemy mleko i mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wstawiamy do lodówki na 5 minut. W tym czasie rozdrabniamy orzechy i wrzucamy na gorącą, suchą patelnię na kilka chwil. Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem i dodajemy orzechy. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą warstwę herbatników, na nich układamy 2/3 masy mlecznej i kolejną
Lena GotujeWarstawa owocowa: 5-6 bananów 4-5 łyżek soku z cytryny 6 łyżek dżemu wiśniowego Ciasto: Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować letnią do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać(...)Ciasto wystudzić. Przekroić na dwa blaty. Krem: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodać do śmietanki (żelatyna nie może być ciepła). Do masy dodać startą na grubych oczkach 1 czekoladę. Ciasto przekroić na dwie części. Na pierwszy blat rozsmarować dżem, położyć pokrojone w plastry banany, skropić całość cytryną
Kuchnia smakównależy pilnować pasków bezowych, by się nie przypaliły. Wyłączyć piekarnik i studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami. MUS CZEKOLADOWY Stopioną w kąpieli wodnej czekoladę wystudzić, połączyć z kawą rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć delikatnie najpierw z małą porcją przestudzonej czekolady, później połączyć całość i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce
KUCHARNIAcałkowitego ostudzenia. kiedy ciasto jest zimne, przygotować polewę czekoladową: czekoladę posiekać, umieścić w misce. śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia (ma być bardzo gorąca, nie może się jednak gotować) i zalać nią czekoladę. dodać olej i ekstrakt z wanilii. odczekać ok. 2-3 minuty, wymieszać energicznie, aż utworzy się gęsta, świecąca masa. ganache wylać na schłodzone ciasto, dokładnie
w mojej kuchni