cytryny 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie) krem cytrynowy 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny 80ml soku z cytryny (z 1-2 cytryn) 100g masła 100g białej czekolady kandyzowana skórka cytrynowa skórka obrana z 1 cytryny (nie wykorzystamy całej do dekoracji) 125ml wody 120g cukru płatki migdałów do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło oraz(...)szybko gęstnieć i może przywierać do dna - podgrzewać krótko, aż masa zgęstnieje, zdjąć z palnika, jeśli masa nie jest gładka, można przetrzeć ją przez sitko - do gorącej masy dodać kawałki białej czekolady, wymieszać do rozpuszczenia się czekolady i otrzymania gładkiego kremu - krem lekko ostudzić, co jakiś czas mieszając - na kruchy spód wylać krem cytrynowy, wyrównać i pozostawić do zastygnięcia
Smakołyki Berenikiprostokąta o wymiarach około 25x20cm . Mazurek kokosowy Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko MASA KOKOSOWA 160ml śmietanki 30% 80g białej czekolady 60g wiórków kokosowych 200g konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej) około 10 sztuk wiśni kandyzowanych do dekoracji Wykonanie: CIASTO - masło i żółtko do ciasta powinny być zimne - mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz(...)razu dekorować lub przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej MASA KOKOSOWA - śmietankę wlać do rondelka, podgrzać niemal do zagotowania, ale nie gotować, zdjąć z palnika - do gorącej śmietanki wrzucić kawałki białej czekolady, wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji - mieszankę ostudzić, schłodzić w lodówce przez kilka godzin - mocno schłodzoną mieszankę śmietanki i czekolady ubić mikserem tak, jak ubijamy śmietankę
Smakołyki Berenikicytryny - 3 żółte galaretki oraz 1 litr wody - 4 łyżki dżemu Masa śmietankowa z czekoladą: - 400 ml śmietany kremówki 30-36% - połowa startej mlecznej czekolady - 2 łyżki cukru pudru - 1/3 szklanki gorącej wody - 1 łyżka żelatyny 1. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy, a następnie studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodajemy cukier puder i startą czekoladę
Apetyczna babeczka125g zimnego masła 4 łyżki cukru łyżka kwaśnej śmietany (12 lub 18%) 1 jajko 2 łyżki kakao łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na masę: 175ml śmietany kremówki 175g gorzkiej czekolady łyżka cukru kilka łyżek (3-4) powideł śliwkowych 100-150g drażetek czekoladowych typu m&m's (dekoracja) Wykonanie ciasta: Do miski wsypać: przesianą mąkę, cukier i kakao(...)upieczeniu zostawić na 10 minut w piekarniku, a następnie wyjąć i wystudzić. Wykonanie masy: Śmietanę zagotować w rondelku. Zdjąć z ognia rondelek. Do gorącej śmietany dodać cukier i czekoladę połamaną na kawałki i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut, by masa trochę przestygła. Wystudzonego mazurka posmarować powidłem śliwkowym. Lekko ciepłą masę czekoladową wylać
Mania Wypiekaniaogóle wyczuwalny. Wychodzi ok. 10 sztuk. P.S. Jeśli zamienimy mleko krowie na sojowe, uzyskamy wegański deser. Składniki: ½ filiżanki gorącej wody ½ szklanki brązowego cukru 3-4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki wody 1 tabliczka gorzkiej wegańskiej czekolady 1 szklanka ugotowanej(...)ciecierzycy 3-4 łyżki płatków owsianych 1 ½ szklanki mleka w proszku (sojowego lub zwykłego 26% tłuszczu) do obtoczenia: kakao, sezam lub wiórki kokosowe Wymieszaj energicznie gorącą wodę z cukrem, kakao, siemieniem i połamaną czekoladą. Dodaj do ciecierzycy z płatkami owsianymi i zblenduj na gładką masę. Dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na co najmniej
Qlinarnie i Qlinarniecukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 20 dkg masła 1 puszka ananasów Poncz : 100 ml rumu sok z 1/2 cytryny Polewa : 10 dkg gorzkiej czekolady 2 łyżeczki mleka Sposób wykonania : B iszkopt na spód : Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając dodawaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do ubitej piany, cały(...)oncz : Rum wymieszaj z sokiem z cytryny i tak przygotowanym ponczem nasącz cały biszkopt przeznaczony na spód ciasta. P olewa : W gorącej kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę z mlekiem w małej miseczce lub garnuszku, wymieszaj. Z łożenie torcika : Na nasączony biszkopt wyłóż masę z ananasem, równo rozsmaruj po całej powierzchni. Na masę połóż blat kokosowy, lekko
Przepisy i porady kulinarnemięsistą grubą skórką) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża szczypta sody oczyszczonej szczypta soli 4 łyżeczki kakao odrobina zielonego spożywczego barwnika w żelu opcjonalnie czekolada do dekoracji Pomarańczę sparzyć gorącą wodą, wytrzeć do sucha i zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z miąższu wycisnąć 4 łyżki soku pomarańczowego. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną(...)przez 16 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać kilka minut i przełożyć je na kratkę do ostygnięcia. Opcjonalnie na każdej muffince można zrobić „błotny” kleks z ciemnej czekolady
Trzeci talerzdodać 2 łyżki GORĄCEJ WODY lub MLEKA, wstawić to następnie na lekki gaz i przez chwilę podgrzewać cały czas mieszając. Po chwili nasza czekolada odzyska wspaniałą, gładką konsystencje :) Proste? Wręcz banalnie proste! :) Osobiście polecam gorącą wodę, może z własnego widzi-mi-się, a może przez przekonanie, że skoro chcę gorzką czekoladę to nie chcę z niej robić mlecznej
Jedzeniomaniarozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy na parze z cukrem. Masło miksujemy z kakao i dodajemy na zmianę po łyżce masy jajecznej i płynnej czekolady (czekolada i jajka nie mogą być gorące). Całość ucieramy aż powstanie puszysty krem (w tym momencie dodajemy też brandy). Krem łączymy ostrożnie z ubitą śmietaną i przekładamy nim nasze ostudzone placki. Całość można(...)udekorować czekoladą lub tak jak u mnie masą cukrową
Cynamonowe szczęścierozpuszczam w szklanej miseczce, którą wkładam do głębokiego talerza z gorącą wodą. Jeśli woda przestygnie, należy zmienić na gorącą. • Trzymać truskawkę za szypułkę i wkładać do czekolady. Za pomocą łyżeczki polewać truskawkę czekoladą. • Truskawkę w czekoladzie posypać cukierkami lub polać cienką strużką czekolady w innym kolorze. • Odkładać
To co kochamblenderze, najlepiej tabliczkę czekolady włożyć do zamrażalnika na 30 minut, wtedy dobrze się rozdrobni twaróg z wiaderka przełożyć do miski, dodać czekoladę rozdrobnioną i mikserem połączyć - galaretkę pomarańczową rozmieszać w 1 szklance 180 ml gorącej wody i przestudzoną wlać do twarogu, mikserem wymieszać tortownica 24 cm - posmarować ciut masłem, na dno dać zmiksowane herbatniki petit berry ze stopionym masłem(...)wierzchu też poukładać połówki truskawek delikatnie je wciskając w tawróg, schować do lodówki do stężenia na 1 godzinę galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzic i tężejącą dać na sernik - czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej, maczać w niej truskawki i poukładać na galaretce - schować do lodówki najlepiej na całą noc jeśli lubisz bardziej słodki sernik
W Mojej Kuchni Lubięsztuk) 150g płatków jaglanych 100 ml mleka 80g oleju kokosowego 80g wiórek kokosowych (*) 1/2 szklanki cukru brzozowego 2 jajka (małe) Dodatkowo: 50g białej czekolady (bezglutenowej) Około 60g płatków jaglanych zalać gorącym mlekiem i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dodać do nich pozostałe składniki (oprócz czekolady) i wszystko dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z posiekaną czekoladą
Di gotujemały torcik jest w sam raz na chłodniejszy weekend, który czeka nas już jutro :) Idealne trio - słodka beza, wyrazisty kawowy krem i gorzka czekolada, która równoważy słodycz bezy. Bezę zawsze piekę sposobem Nigelli - wkładam do gorącego piekarnika, od razu zmniejszam temperaturę do 120°C i piekę ponad godzinę - w tym wypadku 1,5 godziny. W tym torciku spotkały się(...), świeżo zaparzonej mocnej kawy 1 płaska łyżeczka żelatyny 1 łyżka zmielonej kawy ½ szkl. posiekanych orzechów włoskich Warstwa czekoladowa: 70 g czekolady deserowej (60% kakao) 2 duże łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% Oraz: 1 łyżka orzechów i stopiona czekolada do dekoracji Blaty bezowe: Nastawić piekarnik na 180°C . Przygotować dwie okrągłe tortownice o średnicy 20 cm , wysmarować je cienko
Posadzone i zjedzonewszystko zależy od mocy piekarnika. Po upieczeniu zostawiamy go do wystudzenia. Masa: 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 40 ml gorącej wody 200 g białej czekolady 800 ml śmietany kremówki 30% lub 36% łyżka cukru pudru Mleczko kokosowe zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy
PatiGotujewsypać kaszę manną z budyniami i mikserem miksować doprowadzając do zagotowania na dużym ogniu tortownice 18 i 16 cm, na dnie rozłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć gorącą masę serową, wyrównać wierzch czekolada gorzka 200 gram, śmietana gęsta 18% 5 łyżek - w kąpieli wodnej kawałki czekolady gorzkiej roztopić razem ze śmietaną mieszając z 3/4 czekolady stopionej rozsmarować na sernikach, psypać
W Mojej Kuchni Lubię