można poradzić sobie również na malutkim ogniu, tylko trzeba cały czas pilnować, żeby czekolada nie zaczęła się przypalać i aby była płynna. Podejrzewam że w gorące dni wystarczy nam miseczka z pokruszoną czekoladą i słonko za oknem ale wracając… gdy mamy już rozpuszczoną czekoladę, zanurzamy w niej truskawki i układamy na papierze do wypieków. Gdy zostanie nam czekolady
Za drzwiami kuchnipiekarnika. Piec w temperaturze 180przez 20 minut. masa jasna: Czekoladę dobrze schłodzić , posiekać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodać mascarpone. Do ubitej masy wsypać posiekaną gorzką czekoladę. Delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasto. masa ciemna: Śmietanę ubić z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Do ubitej masy dodać cappucino
Darcia w kuchniminut, po czym przekładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy 25 minut. 2 łyżki masła, pokruszoną masę marcepanową i 1/4 czekolady rozpuszczamy na wolnym ogniu, jeszcze gorącą masę rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Na suchej patelni prażymy orzechy, wysypujemy na mazurka. Pozostałe masło i czekoladę rozpuszczamy z kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta, zostawiamy
sama złodyczzbyt szybko zastygać) - orzechy włoskie dość drobno posiekać - w miseczce w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę - czekoladę mleczną i gorzką posiekać na mniejsze kawałki - miskę z gorącą śmietanką zdjąć na blat, dodać do niej czekoladę, odstawić na 1-2 minuty, a następnie dokładnie wymieszać do powstania jednolitej polewy czekoladowej - polewą udekorować wierzch piernika oraz jego boki, najlepiej wykorzystując do tego
Smakołyki Berenikipieczenia 1 łyża oleju galaretka kawowa: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso,sam proszek) 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki żelatyny 1 szkl gorącej wody mus czekoladowy: 300 ml śmietany 30% 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szkl gorącej wody mus wafelk owa straciatella : 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)czekoladowy: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dokładnie studzimy. Posiekaną czekoladę rozpuszczamy w lekko podgrzanej 1/2 szkl śmietanki, studzimy. Resztę śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Z ubitej śmietany odkładamy 3 duże łyżki śmietany (dodamy je później do musu z wafelkami), a resztę łączymy delikatnie z ostudzoną czekoladą i żelatyną. Mus wylewamy do takiego samego naczynia
Bon appetit mon amieWitajcie :) Często tak mam że siadam w swoim ulubionym fotelu z kubkiem gorącej herbaty i wspominam dawne czasy z dzieciństwa :) moje pierwsze zupy , sosy a nawet ciasta , pierwszym moim ciastem które upiekłam w wieku 14 lat była babka . No i przypomniało mi się ciasto miodowe z masą z kaszy manny , pyszne było , jak ja go dawno nie piekłam(...)przestygnięcia .Zimną kaszę utrzeć z miękkim masłem . Każdy blat ciasta nasączyć np : herbatą . Tabliczki czekolady rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej . Na garnek z gorącą wodą ustawiamy miseczkę szklaną lub metalową dodajemy czekoladę ze śmietanką i mieszamy aż się rozpuści . Warstwy ciasta : 1. Ciasto posmarowane kilkoma łyżkami powideł jagodowych 2. Połowa masy grysikowej 3. Drugie ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliwypieków 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii(...)rozmrozić, odcedzić. Sok zachować. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Do galaretek dodajemy zamrożone maliny, sok z malin i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejące maliny wylać na ciasto. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kremów. Krem: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 250 g nutelli 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej Serek mascarpone
Czerwień i błękitłyżki * płatki migdałów – 50 g * okrągłe biszkopty – 1 op * mocna kawa – 200 ml * żelatyna – 2 łyżeczki * kakao – 1 łyżka * czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy , studzimy. Żółtka ucieramy na parze z cukrem pudrem i likierem amaretto. Mascarpone miksujemy i nie przerywając dodajemy na przemian żelatynę(...)serowej masy , wygładzamy. Przykrywamy resztą namoczonych biszkoptów. Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej całą noc ). Przy wyciąganiu możemy włożyć formę na chwilę do gorącej wody – baba łatwiej wyjdzie. Posypujemy kakao i posiekaną czekoladą. Smacznego
Ostra na Słodkożelatyny Do przygotowania czekoladowej bombki potrzebujemy balonik. Dmuchamy go do średniej wielkości i mocno zawiązujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - wkładamy miskę z czekoladą na garnek z gotująca się wodą . Delikatnie studzimy. Gorąca spowoduje, że balonik pęknie. Pędzelkiem nakładamy pierwsza warstwę czekolady na większą połowę balonika. Bombkę układamy na rozsmarowanej czekoladzie na papierze do pieczenia. Wstawiamy
VioletoweKucharzenie150g masła 130g kaszy manny 6 łyżek cukru 15 łyżek cappuccino w proszku polewa czekoladowa 100g czekolady deserowej 50g masła Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć obok siebie herbatniki, tworząc równą warstwę - mleko zagotować z masłem i cukrem, do gorącego wsypać cappuccino, wymieszać do rozpuszczenia się proszku - do gotującego się mleka wsypywać powoli kaszę mannę, cały(...)masy (można obciążyć czymś ciężkim, aby warstwa herbatników tworzyła równą powierzchnię) - czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (na rondelku z niewielką ilością wody ułożyć naczynie, wodę podgrzewać na małym ogniu do wytworzenia się pary, do naczynia włożyć masło i kawałki czekolady, rozpuścić co jakiś czas mieszając) - gorącą polewę wyłożyć na herbatniki na cieście, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia
Smakołyki Berenikiłyżki kakao 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru Sos z białej czekolady: 100 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki Farsz: serek Almette z malinami i jagodami maliny borówki Dodatkowo: uprażone płatki migdałów listki mięty Przygotowanie: Kakao mieszamy z mąką. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy do mąki. Na stolnicy wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką(...)radełkiem wycinamy kwadraty ciasta z nadzieniem w środku. Ravioli gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną soli. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię i wyjmujemy łyżką cedzakową. Sos z białej czekolady: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W rondelku podgrzewamy śmietanę, po czym wlewamy ją do miski z czekoladą i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów. Ravioli podajemy polane
Smakowity Blog Kulinarnydeseru czekoladowo-pistacjowego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1/4 szkl gorącej wody kilka biszkoptów polewa: 4 ząbki białej czekolady 2 ząbki mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła kilka pistacji Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Dwie metalowe obręcze ustawiamy na tacce plastikowej i układamy na dnie biszkopty. Śmietankę przelewamy(...)sztywno, dodajemy deser i znowu miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy. Napełniamy obręcze kremem i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach roztapiamy obie czekolady z olejem w mikrofalówce (ok. 20 sekund i mieszamy). Wyjmujemy serniczki z obręczy( najlepiej odciąć je delikatnie nożem). Sosem polewamy serniczki i dekorujemy pistacjami. Wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone
słodkie i nie tylko historie kulinarnepatyczka”). Gdy ciasto będzie upieczone wyjmujemy je i przygotowujemy polewę. Czekoladę drobno siekamy nożem i wrzucamy do małej miseczki. Śmietankę podgrzewamy, aż będzie gorąca (nie zagotowujemy) i zalewamy nią pokrojoną czekoladę. Przykrywamy i zostawiamy na minutę. Potem mieszamy, aż do uzyskania gładkiej polewy. Boki ciasta odkrawamy od tortownicy za pomocą noża. Zdejmujemy obręcz, rozsmarowujemy polewę
Poezja smakupapierze do pieczenia i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Rozpuszczamy polewę i zanurzamy w niej pralinki. Układamy na papierze do pieczenia. Ciemną czekoladę rozpuszczamy i kiedy nie jest już gorąca przekładamy do woreczka strunowego. Odcinamy rożek i wyciskamy wzorki na pralinkach. Kiedy czekolada zastygnie przekładamy pralinki do papierowych papilotek. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyporcje 100g półsłodkiej czekolady 1 łyżka masła 300ml śmietany 30% 250g borówek 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: Śmietanę ubić na gęstą masę. Czekoladę stopić, zdjąć z ognia, domieszać masło i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do miseczek i wstawić do lodówki na ok. 4 godziny (do stężenia żelatyny). Deser
Gorący kąsek