gofry brownie* z ricottą, gorącym sosem wiśniowym i czekoladowym *z kawałkami czekolady Lubię te moje sobotnie gofrowanie
More food, love and dreamsjuż ostatni świąteczny przepis. Choć deser można przygotować nie tylko od święta. Bardzo czekoladowy, delikatny z wytrawną niespodzianką w postaci gorącego środka wypełnionego dobrą czekoladą i serkiem pleśniowym. Zaskakujące połączenie? Spróbujcie jak smakuje! Tym postem chciałabym także złożyć życzenia wszystkim moim Czytelnikom! Najpiękniejszego dla Was w te Święta! Renata Składniki: (na 4 kokilki) 100g dobrej czekolady gorzkiej 100g masła
Raj dla Podniebieniapieczenia. Piec w 160 st. C. przez 10 minut. Ostudzić. Przygotować masę serową: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 100 ml kremówki zagotować. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Gorącą kremówką zalać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać serek, połączyć. Pozostałą kremówkę ubić, dodać do masy czekoladowo-serowej, delikatnie wymieszać. Na spodzie tortownicy o średnicy 18 cm ułożyć spód, następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzegruszki. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut, temp. 180 st. Tak tak, to już cały przepis. Po wyjęciu możemy posypać, jeszcze gorące gruszki, kawałkami gorzkiej czekolady. Pięknie się rozpuszczą :) SMACZNEGO
Mój Smak na ŻycieUpieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia. Ostygnięty wyjąć z tortownicy i wstawić do lodówki na 3-5 godzin. 3. W rondelku zagotować śmietankę. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę - mieszać, aż czekolada rozpuści się w śmietance. Czekoladową polewę wylać na sernik. 4 . Wierzch sernika udekorować truskawkami. 5 . Sernik przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony
kolorowotorcikowomleka, 4 łyżek cukru i 3 proszków budyniowych ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Porcjami dodawać zimny budyń. Na końcu wlać rozpuszczoną gorzką czekoladę. Poncz: Kawę zalać gorącą wodą, dodać cukier i wystudzić. Złożenie ciasta: Oba blaty cappuccino nasączyć ponczem. Na jeden wyłożyć 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć go wkładką kokosową. Rozprowadzić kolejną 1/3 porcję kremu. Nałożyć(...)drugi blat cappuccino. Na wierzchu rozsmarować pozostałą część kremu i zetrzeć na tarce pozostałą gorzką czekoladę. Przed podaniem schłodzić w lodówce
My simple kitchenmoże być też wyższy). Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do rękawa do dekoracji tortów. Pasek papieru rozkładamy na stole i zaczynamy tworzenie wzorów. ;-) Następnie odkładamy pasek, aby czekolada zastygła. Jeżeli mamy bardzo gorąco w domu możemy włożyć go na chwilę do lodówki. Tylko musimy uważać, aby czekolada nie zastygła za bardzo. Musi być plastyczna. Trzeba wyczuć odpowiedni moment
Passion of Cookingłyżeczki likieru migdałowego 100 g migdałów grubo posiekanych Do dzieła!!! Drobno posiekaną czekoladę umieszczamy w żaroodpornej miseczce, zalewamy śmietanką i dodajemy masło. Stawiamy na rondelku z gorącą woda i mieszamy aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita kremowa masa. Dodajemy likier i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Gdy masa zgęstnieje formujemy
sierotka maRysia w kuchnitabliczki gorzkiej czekolady (polecam Wedel) 50 g masła 100 ml wódki 6 łyżek cukru pudru 4 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody 220 ml śmietanki 30% Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i dokładnie mieszamy.Teraz dodajemy do niej wódkę i około 1-2 łyżek śmietanki 30%. Następnie na przemian każdorazowo dokładnie mieszając(...)wmieszać śmietankę w czekoladę, w ten sposób nie powinna się zważyć. Krem będzie gotowy, z czasem będzie gęstniał więc na czas smażenia pączków polecam wsadzić go do lodówki. Pączki smażymy na oleju pamiętajcie o dwóch bardzo ważnych rzeczach: oleju musi być na tyle by pączki nie dotykały dna garnka i nie może on być za gorący, bo będą
Kuba Gotujeobłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć musem jabłkowym, zalać kakaowym ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto obsypać białą czekoladą i dokładnie zwinąć, zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami lub roladę z gruszkami . Po posmarowaniu rolady polewą czekoladową, obsypałam ją jeszcze białą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięIntensywnie maślane i puchate bułeczki z dużą ilością czekolady. Wyśmienite ze szklanką gorącego mleka. Dawniej, bardzo często kupowałam takie w pobliskiej piekarni i muszę przyznać, że domowe nie odstają od nich ;D Polecam! Składniki:(na około 6-8 bułeczek) Ciasto: 40 g miękkiego masła 1/2 szkl. letniego mleka 10 g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru(...)mąki pszennej 80 g. posiekanej mlecznej/ gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek Przygotowanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na około 20 minut) 2. Następnie dodać resztę składników (oprócz czekolady
Nastoletnie Wypiekaniegorzkiej czekolady 70% Ponadto: około 50 dag świeżych odszypułkowanych truskawek, umytych i osuszonych polewa żelująca Cukier utrzeć z żółtkami do białości na krem, wsypać wymieszane mąki( przez sitko- nie będzie grudek) i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. W większym garnuszku( nie przywierającym) gotować mleko, ale nie dopuścić do zagotowania. Do masy żółtkowej dodać gorące mleko, wymieszać(...)zagotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 min, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wmieszać ekstrakt z wanilii. Do gorącego kremu dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia w kremie. Jeszcze ciepły krem przelać na wystudzony spód od tarty, wyrównać. Na ciepły krem wyłożyć osuszone owoce. Udekorować listkami mięty. Polać
Mia Cucina Sofietawstawiamy na około 10 minut do zamrażarki. W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (nie gotujemy!). W miedzyczasie łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki. Nastepnie dodajemy je do gorącej śmietanki, i mieszamy do momentu aż czekolada sie rozpuści. Wyjmujemy formę z zamrażarki i na ciasteczkowy spód wylewamy masę czekoladową. Nastepnie układamy na niej truskawki (w calosci). Wstawiamy do lodówki na minimum
W mojej holenderskiej kuchnicałkowitego ostygnięcia bez foremki. Na średnim gazie, w rondelku, podgrzej śmietankę, aż zacznie delikatnie bąbelkować przy brzegach garnka. Do miseczki włóż połamaną na kawałki czekoladę i masło. Zalej gorącą śmietanką, zostaw na kilka minut, po czym wymieszaj. Wstaw do lodówki, aby masa schłodziła się do temp. pokojowej. Ubij mikserem na puszystą masę,o konsystencji bitej śmietany. Jeśli(...)ciasto nie jest idealnie płaskie, możesz odciąć górę (lub podzielić te 2 kawałki jeszcze raz na 2 i stworzyć 4 warstwy tortu).Posmaruj pierwsze ciasto kremem z białej czekolady i obłóż pokrojonymi truskawkami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i rozsmaruj na górze pozostały krem. Przystrój całymi truskawkami. Możesz stworzyć taki baner jak ja, wycinając z twardego papieru (złożonego na pół
Gotowanie to kochanie