gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:38/258)

Sernik na zimno z czekoladą 14544

białej warstwie sernika. Mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy połowę masy serowej z żelatyną, mleczną czekoladą i przelewamy całość do keksówki. Na masę czekoladową układamy herbatniki. Sernik wsadzamy na 2h do lodówki. 3. Wyjmujemy sernik z lodówki. Gotujemy odrobinę wody w dużym garnku, gdy woda zacznie wrzeć keksówkę stawiamy na garnku, aby gorąca para rozgrzała foremkę(...)sernik. Ważne. Zamiast keksówki w przepisie można też użyć innej formy przykładowo tortownicy. Nie będzie potrzeby trudzić się z wyjęciem sernika z foremki The post Sernik na zimno z czekoladą appeared first on zjem to blog kulinarny

zjem to blog kulinarny
Mufinki czekoladowo-kokosowe 161

pieczenia Sk wor cu dodatkowo: 20g czekolady wiórki kokosowe Skworcu Mleko, cukier i przesiane kakao podgrzać, mieszając do rozpuszczenia się cukru i połączenia się składników.D o gorącej mieszanki dodać połamaną czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści i  zostawić do całkowitego ostygnięcia. Do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać .D o ciasta wsypać wiórki kokosowe

Moje domowe kucharzenie
Tort czekoladowo-miętowy 196

gorącej kawy krem: 100g czekolady z nadzieniem miętowym 400ml śmietanki kremówki polewa: 50g gorzkiej lub deserowej czekolady 60ml mleka do nasączenia: 3 łyżki likieru miętowego + 50ml kawy do dekoracji: listki mięty, wiórki czekoladowe i pralinki miętowe Ciasto: kefir, jajka, olej i cukier rozmieszać. Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać, wsypać do mikrych składników, wymieszać rózgą. Wlać gorąca(...)ciasto wyjąc z formy, studzić na kratce. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Czasem ciasto może wyrosnąć z niewielką górką - należy ją ściąć, żeby uzyskać równe blaty. Przygotować krem: czekoladę połamać. Szklankę śmietanki mocno podgrzać, dodać czekoladę, mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc. Pozostałą śmietankę również dobrze schłodzić. Obie śmietanki połączyć, ubić na puszysty

Obiad gotowy
Najlepszy krem czekoladowy 187

Składniki: 330ml śmietanki kremówki 400g czekolady - pół na pół gorzka z mleczną* 250g mascarpone (w temperaturze pokojowej, u mnie Mlekoma ) Przygotowanie: Śmietankę umieścić w garnku, zagotować. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę, mieszać rózgą do połączenia składników. Odstawić do ostudzenia, kiedy będzie zimny, wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc. Na drugi dzień krem zmiksować

Cakes By Kejt
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną 159

będę się już upierać, że kaszy gryczanej nie lubię, bo właśnie po raz enty przekonałam się iż wcale nie jest taka zła. Tym razem wersja na słodko z mnóstwem czekolady. Przepis Moniki Mrozowskiej znalazłam w piśmie "Dobre rady", był on zamieszczony w ramach kampanii "Przetwory zbożowe-podstawa naszej diety". Nie wiem czy akurat to ciasto powinno być podstawą diety(...)CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ 200 g ugotowanej kaszy gryczanej (gorącej) 100 g brązowego cukru 150 g gorzkiej czekolady (70%) 150 g masła 4 jaja 100 g mąki pszennej 100g czekolady mlecznej 1 spirytusowy aromat rumowy szczypta soli Gorącą kaszę miksujemy do uzyskania gładkiej masy (mój mikser nie dal rady, więc jest tylko lekko rozdrobniona). Miksując dodajemy cały

peggiwkuchni
BÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANO 429

zmoczoną i bardzo dobrze odciśniętą). W międzyczasie przygotuj krem. KREM CZEKOLADOWO-RUMOWY (lub BRANDY): Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej (mniejszy garnek z czekoladą wsadź do większego garnka z gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż czekolada całkiem się rozpuści. Uważaj, aby do czekolady nie dostała się ani jedna kropla wody!) Pozostaw czekoladę do ostudzenia

Słodko-Słony Świat Ilony
Słodko-gorzka rolada z wafli bez pieczenia 249

gorzka )x2 5 plastrów wafli  typu andrut Dżem ( najlepiej jeżynowy) Cappuccino  Czekolada do picia Miód (nie koniecznie) 1. Stopić czekolady oraz zaparzyć cappuccino lub czekoladę pitną. 2. Nasączyć wafle wybranym gorącym napojem. 3. Pierwszy wafel warstwę posmarować stopioną czekoladą do której można nalać trochę miodu. 4. Wyłożyć na to drugi wafel i zrobić warstwę tak samo

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sernik czekoladowy z gruszkami 167

gruszek 2 laski cynamonu 5 goździków 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 800ml gorącej wody Polewa: 50g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% lub 30% 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków     1. Do rondelka wlać 800ml gorącej wody, dodać laski cynamonu, goździki, kardamon i zagotować. Gruszki obrać i włożyć je do gotującej się wody(...)Spód: 2. Herbatniki zemleć i dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski przełożyć gotowy ser na sernik i serek mascarpone. Dodać cukier i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać

Mała Cukierenka
Sernik czekoladowy z gruszkami 262

gruszek 2 laski cynamonu 5 goździków 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 800ml gorącej wody Polewa: 50g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% lub 30% 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków     1. Do rondelka wlać 800ml gorącej wody, dodać laski cynamonu, goździki, kardamon i zagotować. Gruszki obrać i włożyć je do gotującej się wody(...)Spód: 2. Herbatniki zemleć i dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski przełożyć gotowy ser na sernik i serek mascarpone. Dodać cukier i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać

Mała Cukierenka
Rafaello 209

wiórków kokosowych 600 ml śmietany kremówki (30%) biszkopty podłużne Wykonanie: Do   rondelka wlałam 500 ml wrzącej wody, wsypałam galaretkę i dokładnie wymieszałam, żeby się rozpuściła. Do gorącej galaretki wsypałam kosteczki czekolady. Mieszałam tak długo, aż się czekolada roztopiła i pięknie połączyła z galaretką tworząc aksamitny krem. Odstawiłam do wystudzenia. Przygotowałam spód ciasta. Biszkopty zmieliłam w blederze, dodałam stopione(...)być zimna ale nie może się ściąć. Do tej masy wsypałam wiórki kokosowe (200 g) i wymieszałam. Pozostałe wiórki kokosowe (100 g) uprażyłam na złoty kolor na suchej, gorącej patelni. Wystudziłam. Masę kokosową przełożyłam do tortownicy, na wystudzony spód z biszkoptów. Wyrównałam wierzch i obsypałam uprażonymi i wiórkami kokosowymi. Teraz pozostało udekorować tort kulkami „ rafaello” i wstawić do lodówki

Kuchnia u Krysi
rolada czekoladowa z wiśniami i alkoholem 187

lekko wilgotną ściereczkę i razem z nią zwinąć ciasto w roladę. Odstawić aż wystygnie.  Czekoladę połamać i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą i mieszając rozpuścić czekoladę. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej czekoladę, od razu dokładnie zmiksować, trzy łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Roladę rozwinąć. Posmarować kremem. Na kremie ułożyć wiśnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kukurydziany torcik 166

szklanki cukru - 300 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 200 ml mleka - bita śmietana waniliowa   Dodatkowo: - 1 słoiczek dżemu truskawkowego - 3 tabliczki czekolady do tarcia   W pierwszej kolejności rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie robimy spód ciasta. Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą. Potem dorzucamy stopniowo pokruszone płatki kukurydziane i mieszamy. Płatków

Kuchenne Wariacje
Sernik z białą czekoladą i truskawkami 149

trzeba odsączyć je z nadmiaru wody. Składniki:  100 g kruchych ciastek 100 g masła 500 g truskawek 200 g białej czekolady 400 g serka typu Philadelphia 25 g cukru 170 ml śmietany kremówki  2 łyżki gorącej wody kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki cukru pudru Sposób przyrządzenia: W blenderze kruszymy ciastka, a następnie łączymy(...)roztopionym masłem. Wykładamy dno tortownicy o średnicy około 22 cm i wkładamy do lodówki. W tym czasie miksujemy serek  z roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą, cukrem i 2 łyżkami gorącej wody. Teraz można dodać aromat waniliowy.  Na dno z ciastek układamy przekrojone na pół truskawki, wylewamy masę sernikową, a na nią ubitą kremówkę z 2 łyżkami

upichcic
Pyszne ciasto "Lambada" 8371

Masa śmietankowa:  1 łyżka żelatyny  ½ szklanki mleka  ½ litra śmietany 30%  3 łyżki cukru pudru Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa lub starta gorzka czekolada.  Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem,połączyć z żelatyną rozpuszczoną w mleku i wyłożyć na masę pomarańczową. Polać polewą czekoladową lub posypać obficie startą gorzką czekoladą

Praktyczna pl
Deser wiśniowo-czekoladowy 1291

Deser wiśniowo-czekoladowy to prosty i szybki w wykonaniu przysmak idealny na gorące dni wakacji. Połączenie czekolady z kwaskowatymi wiśniami to duet, który sprawdzi się, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu ani chęci na długie przygotowania w kuchni, a potrzebujemy ładnie wyglądający smakołyk. Deser przygotowałam w dwóch wysokich szklankach, lecz można podzielić go na więcej (3-4) mniejszych

Smakołyki Bereniki