tortu. Blaty ciasta nasączyć i przełożyć kremem. Boki i górę tortu wyrównać resztą masy. Obłożyć czekoladową opaską. Przygotowanie czekoladowej opaski na tort: 18 dkg gorzkiej czekolady roztopić w gorącej kąpieli wodnej lub w mikrofali. Na papierze pergaminowym odrysować prostokąt o wymiarach obwodu tortu i jego wysokości ( + 1 cm jeśli chemy żeby opaska wystawała lekko ponad tort). Wyciąć(...)czekoladę. Niewielką ilość czekolady odłożyć do dalszej dekoracji. Pozostawić do zastygnięcia. Gdy czekolada zastygnie ( choć nadal musi być lekko plastyczna, żeby opaskę można było wygiąć), przyłożyć razem z papierem do tortu (stroną z czekoladą do kremu) i lekko docisnąć. Pozostawić do zupełnego zastygniecia czekolady, po czym papier delikatnie ściągnąć. Tort udekorować świeżymi truskawkami i płynną czekoladą
Maślane ciasteczkoGruszki możemy zmiksować blenderem na idealnie gładką masę. Do masy gruszkowej dodajemy oba rodzaje czekolady, mieszamy cały czas aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki krem. Gorący krem z gruszek i czekolady przekładamy do słoików i pasteryzujemy. W wysokim garnku wyłożonym ściereczką ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g świeżej żurawiny Czekoladę dość drobno posiekać. Masło rozpuścić, do gorącego wrzucić 150 g czekolady, wymieszać aż do rozpuszczenia. Do miski przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać z cukrem i solą. Po jednym wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, zmiksować. Dodać jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzedaktyli suszonych 1 banan 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki kakao 4-5 łyżek wiórek kokosowych Dekoracja: 100 g gorzkiej czekolady wiórka kokosowe Wykonanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 20-30 min. Po tym czasie odcedzamy. Fasolę z puszki odcedzamy i dokładnie płuczemy na sitku wodą. Następnie daktyle razem z fasolą blendujemy(...)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i dodajemy porcjami do masy, miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy dokładnie łyżką. Gotową masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 35-45 min. Studzimy. Przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podczas rozpuszczania czekolady możemy dodać 2 łyżki gorącej
Kuchnia MagdaLenygorzkiej czekolady 150 g śmietany kremówki 36% 1 łyżka wiśniówki Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do rondla lub miski. Śmietanę wlać do drugiego rondelka i zagotować. Gorącą śmietaną zalać czekoladę. Zostawić na chwilę, a następnie dobrze wymieszać by powstała jednolita czekoladowa masa. Gdy masa wystygnie, dodać alkohol, wymieszać. Lekko schłodzić, tak by masa nieco zgęstniała. Przełożyć krem
maniapieczeniaformy na kratkę i poczekać, aż przestygnie. Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do naczynia, wlać 2 łyżki przegotowanej chłodnej wody, naczynie umieścić w garnku z gorącą wodą, aż czekolada się rozpuści. Powstałą polewą polać ciasto
Mix smakualbo ciasteczkowy - jak u mnie. Super sprawdza się szczególnie latem, kiedy nawet jak nie ma upału za oknem nie tęsknimy to ciężkich, kremowych ciast i tortów. Polecam gorąco! Składniki: Na ciasteczkowy spód: 100g herbatników (ja miałam belvita) 70 g rozpuszczonego masła Ciastka rozkruszamy na drobny pył. Można to zrobić przez włożenie ich do foliowego (dość mocnego) woreczka(...)pudru 2,5 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody + ok. 50 g startej czekolady (połowa do środka, połowa do dekoracji) + słoik wiśni drążonych Wykonanie: Wiśnie odsączamy na sicie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy jogurt grecki z 3 łyżkami cukru
Walijskie Pichceniebyła prosta. Pozostawiamy, aż ciasto wystygnie. (Ciasto można przygotować dzień wcześniej). Ciasto kroimy na trzy równe części i pozostawiamy na czas przygotowania mas do tortu. Czekolady rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą(...)garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy do czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki. Odkładamy czekoladę do wystygnięcia. Do miski dajemy serek mascarpone, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wymieszać wszystko mikserem. 1/4 masy przełożyć do osobnej miseczki. Maliny należy zmiksować na gładka masę. przygotowujemy żelatynę (żelatynę łączymy z gorącą wodą i mieszamy) , pozostawiamy do momentu, aż żelatyna
Serce zamknięte w formie pysznościszczypta soli KREM: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 g malin 200 g borówek 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanka gorącej wody PONCZ: pół szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej + dżem truskawkowy coś(...)części i pozostawiamy na czas przygotowania mas do tortu. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy do czekolady 3 łyżki śmietany kremówki. Odkładamy czekoladę do wystygnięcia. Do miski dajemy serek mascarpone, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wymieszać wszystko mikserem. 1/2 zostawiamy w misce, a drugą
Serce zamknięte w formie pysznościstopni piekarnika. Piec około. 25 minut. Składniki do dekoracji: - 100 g twarożku lub serka homogenizowanego - 70 – 80 g czekolady białej - wiórki kokosowe - żółty barwnik - draże czekoladowe Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać pokruszony twarożek, wymieszać. Wiórki kokosowe zabarwić na żółto. każdą babeczkę smarować masą z twarożku i czekolady, pokryć wiórkami, oczka i dziubek zrobić z draży. Smacznego
dom-agi.plpiekarnika. Składniki na masę serową: 1 kg serka waniliowego w wiaderku 250 ml śmietanki 30 % 3 kopiaste łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Dodatkowo: kilka kostek czekolady mlecznej Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Śmietanę ubić, dodając po łyżce cukier puder. Kiedy będzie ubita dodać(...)wystudzonej żelatyny dodać łyżkę masy serowej i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie żelatynę powoli wlewać do masy serowej cały czas miksując. Gotową masę wylać na wystudzony biszkopt. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch sernika. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Jeśli lubicie bardziej słodko, to do masy serowej możecie dodać więcej cukru. Mój sernik nie był zbyt
Agusiowe smakołykifiliżanka naparu kawy 1-2 łyżeczki czekolady w proszku / w zależności od wielkości filiżanki bita śmietana skórka starta z pomarańczy opcjonalnie: cukier wykonanie: 3/4 filiżanki napełniamy gorącą kawą, dodajemy czekoladę, opcjonalnie dosładzamy, mieszamy. Podajemy z bitą śmietana i skórką startą z pomarańczy
Domowy Smak Jedzeniakokosowa kasza jaglana* z gorącymi truskawkami i karmelizowaną czekoladą *z mąką kokosową i domowym mleczkiem kokosowym Taaaa, czekolada jest genialna *.* W ogóle wiedzieliście, że coś takiego można zrobić? :O Bo ja nie xd Karmelizowana czekolada Przepis: biała czekolada sól śmietanka 30% lub 36% Piekarnik rozgrzewamy do 120stopni. Czekolade kroimy na drobniejsze kawałki i przekładamy do żaroodpornego naczynka wstawiamy
More food, love and dreamsżółtka ( jajko "S" ) Lemon curd: 1/3 szklanki soku z cytryny 100 g cukru pudru 50 g masła 1 jajko 1 żółtko Ganach z białej czekolady: 50 g białej czekolady 30 g śmietanki 30% Przygotowanie mazurka cytrynowego: 1. Obie mąki wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem(...)rondla i gotować, mieszając, aż curd zacznie gęstnieć. Pozostawić do ostygnięcia. 3 . Białą czekoladę drobno pokroić, przełożyć do niedużego pojemnika ( miski lub rondelka ). Śmietankę zagotować, gorącą wlać do białej czekolady. Mieszać bardzo dokładnie, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Powstały ganach odstawić na kilka minut. Lekko tężejący ganach z białej czekolady przelać do lemon curd - wymieszać. Powstały krem
kolorowotorcikowokształcie boiska. Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Krem: 250g masła, 100g gorzkiej czekolady, 70g mlecznej czekolady, żółtko, laska wanilii, łyżeczka gorącej wody, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1/2 szkl. herbaty z cytryną do nasączenia. Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze, następnie przestudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodać(...)żółtko oraz nasiona z laski wanilii. Kawę rozpuścić w łyżeczce gorącej wody (można to pominąć jeśli ktoś chce), dodać do utartego masła. Na koniec powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Utrzeć na jednolitą masę. Herbatą nasączyć wszystkie warstwy biszkoptu, następnie przełożyć kremem. Wierzch: 250g śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 op. śmietan-fix, szczypta żółtego i zielonego barwnika
Z miłości do słodkości