gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:20/258)

Ciasto czekoladowe z burakami 703

pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej POLEWA CZEKOLADOWA 30g czekolady mlecznej 20g gorzkiej czekolady 40ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - buraki umyć, ugotować lub upiec w skórce do miękkości, ostudzić - ostudzone buraki obrać, rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sitko do powstania gładkiego purée - daktyle zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia - ostudzone daktyle rozdrobnić(...)ostudzić, ostudzone udekorować polewą czekoladową POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę mleczną i gorzką posiekać na mniejsze kawałki - śmietankę podgrzać w rondelku lub w kąpieli wodnej niemal do zawrzenia - do gorącej śmietanki dodać czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy - polewę nieco przestudzić, a następnie rozsmarować na wierzchu ciasta - w celu zastygnięcia polewy ciasto najlepiej wstawić do lodówki - przechowywać w lodówce

Smakołyki Bereniki
Bananowa rozkosz 463

Połowę śmietany wlać do garnuszka, podgrzać tak aby była bardzo gorąca, ale się nie zagotowała, zdjąć z palnika. Czekoladę połamać na drobne kawałki. Do gorącej śmietany dodać czekoladę, zostawić na 2 min, następnie wymieszać. Resztę śmietany ubić na prawie sztywno. Cały czas ubijając, na niskich obrotach miksera, powoli wlewać ciepłą czekoladę ze śmietaną. Miksować tylko

moj przepis na
Tort brzoskwiniowy z misiem 206

podzielić na pół i wyłożyć na dwa blaty biszkoptu. Odstawić do całkowitego stężenia. Krem czekoladowy. Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać połamaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę. Galaretki rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Jeżeli żelatyna w galaretce nie zdąży się rozpuścić, można ją delikatnie podgrzać. Przestudzoną połączyć z rozpuszczoną czekoladą(...)kremu rozdrobnić i kładąc na dłoń przyklejać do boków tortu zanim krem stężeje. Ciemny krem czekoladowy. Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać połamaną czekoladę. Odstawić do wystudzenia i dobrze schłodzony krótko zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką małej gwiazdy i ozdobić brzegi oraz tworząc głowę misia. Udekorować biszkoptami i ciasteczkami oreo. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Churros cynamonowe (Churros de canela) 204

pieczenia, mąka kukurydzianą, kakao. Dlatego czasami trudno odszukać zapamiętany smak. Ja bazowałam na tej stronie: www.recetachurros.com . Churros wyszły trochę inne niż je zapamiętałam, ale bardzo nam smakowały. Polecam gorąco :) Składniki dla 4 osób: 1 szklanka wody 120 g masła ¼ łyżeczki soli 1 szklanka mąki z niewielkim czubkiem 3 jaja (następnym razem dam 2, masa była odrobinę za rzadka) ½ łyżeczki(...)Osączyć na podwójnie złożonym ręczniku papierowym. Obtoczyć w cynamonowym cukrze. Dodatkowo można podać sos czekoladowy (polecam!) - przepis poniżej. Sos czekoladowy 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki 30% Czekoladę połamać na kawałki. Śmietankę zagotować. Do gorącej wrzucić czekoladę. Na chwilę odstawić na bok, następnie dokładnie wymieszać. Sos podawać w miseczce i maczać w nim churros. Smacznego

Pełny talerz
Mazurek czekoladowo bakaliowy 176

widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach. Wyjąć ciasto (piekarnik pozostawić włączony) i w tym czasie mleko przełożyć do garnka dodać połamane czekolady i podgrzewać aż czekolady się rozpuszczą. Gorące mleko z czekoladami wylać na ciepły podpieczony spód, posypać mieszanką bakaliową i ponownie włożyć do piekarnika. Piec kolejne 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić

Ala piecze i gotuje
Gęsta, gorąca czekolada 114

cukier waniliowy lub ziarna z laski wanilii. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawać od razu. Można ozdobić np. bitą śmietaną, ale ja z tego rezygnuję. W przypadku czekolady na gorąco, zresztą jak w przypadku używania czekolady do czegokolwiek w kuchni, ten najważniejszy składnik ma bardzo duże znaczenie. Warto zainwestować w dobrej jakości gorzką czekoladę z dużą ilością kakao. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Muffinki z białej czekolady z żurawiną 157

pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego 4 jajka garść żurawiny suszonej Żurawiny namoczyć w ciepłej wodzie. Rozpuścić masło, do gorącego wrzucić rozdrobioną czekoladę - powinna sama się rozpuścić, jeśli tego nie zrobi to można ją razem z masłem podgrzać na wolnym ogniu. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło(...)muffinki wyłożyć papilotkami. Każą napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec 30 minut w temperaturze 175 stopni. Polewa: biała czekolada łyżeczka soku z buraka 3 łyżki smietanki UHT 30% Pokruszyć czekoladę, wsypać do miski, dodać śmietankę. Miskę postawić na garnku z gorącą wodą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści mieszając od czasu do czasu. Do polewy dodać sok z buraka

Kulinarne Inspiracje
Koktajl Inka z bananami, czekoladą i mleczkiem kokosowym 202

smak, od którego trudno się oderwać, a dzięki zawartości kawy Inka, bananów, czekolady gorzkiej i mleczka kokosowego, to samo zdrowie. Gorąco polecam Wam ten przepis, bo skradł moje serce :-) SKŁADNIKI 200 ml gorącej wody 50 g gorzkiej czekolady 7 łyżeczek (15 g) kawy Inka o smaku karmelowym 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 2 banany dodatkowo do dekoracji(...)odrobina miodu, wiórki kokosowe WYKONANIE Do wysokiego naczynia włożyć gorzką czekoladę, zalać ją gorącą wodą i dobrze wymieszać, tak aby się rozpuściła. Następnie wsypać kawę zbożową Inka i ponownie dobrze wymieszać. Przelać do misy blendera, dodać banany, mleczko kokosowe i zmiksować na jednolitą masę. Każdą szklankę posmarować u góry delikatnie miodem i położyć na rozsypane wiórki kokosowe. Rozlać

Passions hobbies life
Sernik adwokatowy 155

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 500g białego sera śmietankowego 200g jogurtu brzoskwiniowego 100g cukru 150ml likieru adwokat 3 łyżki żelatyny 100ml gorącej wody 100ml śmietanki 36% 150g gorzkiej czekolady biszkopty ok. 20szt. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)biszkopty zostaną przykryte, wykładamy boki tortownicy biszkopcikami, lekko wbijając je w ciasto. Wlewamy resztę masy do tortownicy. Wkładamy do lodówki na 12 godzin.  Śmietankę zagotowujemy, do gorącej dodajemy czekoladę i mieszamy na gładką masę.   Sernik wyjmujemy z foremki, układamy na paterze. Gdy czekolada będzie letnia, ale nadal płynna (należy ją mieszać co kilka chwil) polewamy nią ciasto

Gotowanie i blogowanie
Świąteczne ciasteczka korzenne :) 202

przygotować na Wigilię ;) Składniki: pół kilograma mąki 250 g miodu 120 g masła przyprawa korzenna 2 łyżeczki sody oczyszczonej około 100 g cukru pudru jajo 2 duże łyżki czekolady na gorąco (w proszku) Przepis: Mąkę, cukier puder, czekoladę, sodę i przyprawę korzenną przesiewamy oraz dokładnie ze sobą mieszamy. W międzyczasie rozpuszczamy (ze sobą) masło i miód, które po ostygnięciu

WeAreCrazy
Kawa po zimowym spacerze 164

słodycz czekolady cudownie łagodzi kawową gorycz, a śmietanka sprawia, że całość nabiera wyjątkowej delikatności i staje się pysznie kremowa. Smak podkręca odrobina gałki muszkatołowej. Przy przygotowaniu tej kawy trzeba pamiętać tylko o jednym - kawę z czekoladą trzeba dobrze razem wymieszać - inaczej porobią się glutki , które mi osobiście przeszkadzają. Można też nie mieszać wcale, tylko na dno filiżanek wlać czekoladę(...)wtedy będziemy czuli po kolei wszystkie smaki. Kawa po meksykańsku Składniki: (na 2 porcje) 300 ml mocnej kawy 50 g ciemnej czekolady (60%) 50 ml śmietany kremówki (38%) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Czekoladę rozpuścić, wymieszać dokłądnie z gorącą kawą. Przelać do filiżanek, udekorować ubitą na sztywno kremówką. Wierzch posypać gałką muszkatołową. Smacznego! Dzisiaj idziemy z C. na świąteczne zakupy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowo - czekoladowe profiterolki. 150

malutkie ptysie, zwane profiterolkami. Przełożone kremem czekoladowym, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Małe, rozpustne i pyszne. Czy to nie idealna propozycja na rozpustny czwartek? Może nie jest to propozycja ociekająca tłuszczem, ale na pewno czekoladą :). A to dla mnie lepsza opcja ;) Czekolada dobrze nastraja ;) Dodatkowo podane na pięknej srebrnej paterce od ScandiShop.pl , którą chwaliłam się na  FB . Jest absolutnie(...)kratce.  Masa czekoladowa do nadziania: 100 g gorzkiej czekolady, 5-6 łyżek gęstej śmietany, 18% kilka łyżek cukru pudru Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, następnie dodać stopniowo śmietanę i cukier puder, całość dokładnie i energicznie mieszając, aby uzyskać gęsty gładki krem. Polewa czekoladowa 50 g gorzkiej czekolady, 2-3 łyżki masła, kilka łyżek śmietanki kremówki

Plate of Joy
Czekoladowa rolada 151

używam 30%) 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, najlepiej takiego 2 łyżeczki likieru amaretto   Ganasz czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej (dodatkowo 1 rządek czekolady mlecznej – można pominąć) 1/4 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36% – używam 30%) odrobina mleka (w ilości takiej, aby uzyskać lśniącą polewę)   Przygotowanie czekoladowej rolady: Piekarnik rozgrzać(...)się na jasną, puszystą masę. W trakcie ubijania żółtek z syropem cukrowym, rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Do ubitych żółtek wlać 2 łyżki kawy oraz ciepłą (lecz nie gorącą) rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Ubić pianę z białek na sztywno. Dodać 1/3 ubitej piany do żółtek z kawą i czekoladą, i delikatnie wymieszać szpatułką (ruchem od dołu). Następnie wszystko przełożyć

Moja Delicja
wisnie z czekolada - dzem 144

Kiedy całość gęstnieje dodać czekoladę i rozpuszczona pektynę w 1/2 szkl. zimnego soku .Po dgrzewać do roztopienia czekolady .Zdjąć z ognia, całość jest na tyle gorąca, że czekolada się rozpuści, .Gotowy dżem nakładać do wymytych i wyparzonych słoiczków .Sok zlany do słoiczków.Dżem i sok pasteryzować 8-10 minut od zagotowania :) Smacznego

w mojej kuchni
Sernik potrójnie czekoladowy 378

Rozpuścić czekolady (najlepiej w kąpieli wodnej) - każdą osobno. Do pierwszej miski wlać rozpuszczoną białą czekoladę i dodać do niej łyżkę kremówki. Do drugiej miski wlać rozpuszczoną mleczną czekoladę wraz z łyżką kremówki i do trzeciej miski wlać gorzką czekoladę z dwiema łyżkami kremówki. Po lekkim przestudzeniu mas (tak, by czekolady nie były zbyt gorące) dodać do każdej(...)wymieszać - najlepiej za pomocą trzepaczki.  Ciasteczkowy spód wyjąć z lodówki. Na spód wylać masę z białą czekoladą. Następnie łyżką delikatnie nałożyć na nią masę z mlecznej czekolady, a na wierzch delikatnie wyłożyć masę z gorzkiej czekolady.  Do keksówki nalać gorącą wodę i włożyć ją na dno piekarnika (na spód). Dzięki temu sernik będzie puszysty. Tortownicę zabezpieczyć folią

Mania Wypiekania