malutkie ptysie, zwane profiterolkami. Przełożone kremem czekoladowym, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Małe, rozpustne i pyszne. Czy to nie idealna propozycja na rozpustny czwartek? Może nie jest to propozycja ociekająca tłuszczem, ale na pewno czekoladą :). A to dla mnie lepsza opcja ;) Czekolada dobrze nastraja ;) Dodatkowo podane na pięknej srebrnej paterce od ScandiShop.pl , którą chwaliłam się na FB . Jest absolutnie(...)kratce. Masa czekoladowa do nadziania: 100 g gorzkiej czekolady, 5-6 łyżek gęstej śmietany, 18% kilka łyżek cukru pudru Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, następnie dodać stopniowo śmietanę i cukier puder, całość dokładnie i energicznie mieszając, aby uzyskać gęsty gładki krem. Polewa czekoladowa 50 g gorzkiej czekolady, 2-3 łyżki masła, kilka łyżek śmietanki kremówki
Plate of Joyużywam 30%) 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, najlepiej takiego 2 łyżeczki likieru amaretto Ganasz czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej (dodatkowo 1 rządek czekolady mlecznej – można pominąć) 1/4 szklanki śmietanki kremówki (30% lub 36% – używam 30%) odrobina mleka (w ilości takiej, aby uzyskać lśniącą polewę) Przygotowanie czekoladowej rolady: Piekarnik rozgrzać(...)się na jasną, puszystą masę. W trakcie ubijania żółtek z syropem cukrowym, rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Do ubitych żółtek wlać 2 łyżki kawy oraz ciepłą (lecz nie gorącą) rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Ubić pianę z białek na sztywno. Dodać 1/3 ubitej piany do żółtek z kawą i czekoladą, i delikatnie wymieszać szpatułką (ruchem od dołu). Następnie wszystko przełożyć
Moja DelicjaKiedy całość gęstnieje dodać czekoladę i rozpuszczona pektynę w 1/2 szkl. zimnego soku .Po dgrzewać do roztopienia czekolady .Zdjąć z ognia, całość jest na tyle gorąca, że czekolada się rozpuści, .Gotowy dżem nakładać do wymytych i wyparzonych słoiczków .Sok zlany do słoiczków.Dżem i sok pasteryzować 8-10 minut od zagotowania :) Smacznego
w mojej kuchniRozpuścić czekolady (najlepiej w kąpieli wodnej) - każdą osobno. Do pierwszej miski wlać rozpuszczoną białą czekoladę i dodać do niej łyżkę kremówki. Do drugiej miski wlać rozpuszczoną mleczną czekoladę wraz z łyżką kremówki i do trzeciej miski wlać gorzką czekoladę z dwiema łyżkami kremówki. Po lekkim przestudzeniu mas (tak, by czekolady nie były zbyt gorące) dodać do każdej(...)wymieszać - najlepiej za pomocą trzepaczki. Ciasteczkowy spód wyjąć z lodówki. Na spód wylać masę z białą czekoladą. Następnie łyżką delikatnie nałożyć na nią masę z mlecznej czekolady, a na wierzch delikatnie wyłożyć masę z gorzkiej czekolady. Do keksówki nalać gorącą wodę i włożyć ją na dno piekarnika (na spód). Dzięki temu sernik będzie puszysty. Tortownicę zabezpieczyć folią
Mania Wypiekaniapomyślałam o najlepszym na świecie deserze, pomyślałam o gorącej, aromatycznej czekoladzie, pysznych, kremowych, waniliowych lodach i truskawkach (oj tak koniecznie truskawki- przecież bez nich nie mogłabym żyć) Długo zastanawiałam się jak powinien wyglądać deser idealny. Metodą prób i błędów powstał on- obłędny deser czekoladowy. A że świętuje 3 urodziny bloga, pomyślałam że to odpowiedni moment, żeby i Ciebie rozpieścić(...)łyżeczka sody 1 jajko 1/4 łyżeczki sol 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki gorącej wody sos czekoladowy 100 ml śmietanki 30% 200 g czekolady mlecznej dobrej jakości dodatkowo 100 g mrożonych truskawek 8 gałek lodów waniliowych dobrej jakości ( najlepsze domowe ) Sposób przygotowania: Ciasto: Piekarnik nagrzej
Wielki apetytśmietaną- tylko do połączenia się - bez białych smug śmietany. Czekoladowe ganache do posmarowania tortu. 250 ml śmietany kremówki 500g czekolady drobno pokruszonej (użyłam czekolady deserowej) 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie Śmietanę podgrzać i do bardzo gorącej dodajcie czekoladę. Nie gotujcie. Odstawcie na 5 minut a następnie wymieszajcie do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Schłodzicie, ale uwaga
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżki gorącej przegotowanej wody 1 czubata łyżka kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia mus kawowy 220g mascarpone 180ml śmietanki 30% 100g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej przegotowanej wody 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody kakao do dekoracji Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie(...)upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, może być lekko popękane z wierzchu - ciasto podczas stygnięcia lub później, pod ciężarem masy kawowej, trochę opadnie MUS KAWOWY - kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić - żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić - zimny serek mascarpone krótko zmiksować tak, aby był
Smakołyki Berenikilekko uchylonym piekarniku. Serniki dobrze schłodzić. Krem kokosowy. Żelatynę zalać zimną woda i odstawić, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Czekoladę posiekać i umieścić w miseczce. Szklankę kremówki podgrzać i gorącą zalać czekoladę. Odstawić na minutę, po czym delikatnie mieszając rozpuścić. Wlać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość. Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i mleczkiem kokosowym. Połączyć z gęstym
https:KKuchniaMniamgładka. Dodajemy kilka kropli olejku waniliowego lub migdałowego, dokładnie mieszamy i zdejmujemy miskę znad pary, a czekoladę leciutko studzimy. Powinna pozostać płynna, ale nie może być gorąca. Rozlewamy czekoladę łyżeczką do naszykowanych foremek. Lejemy tyle czekolady, by zajęła około 2/3 wysokości każdej foremki. Na białej czekoladzie od razu rozkładamy po kilka lub kilkanaście różowych kuleczek zbożowych
Karo in the Kitchenłyżka cukru pudru dekoracja plasterki pomarańczy czekolada deserowa Wykonanie: przygotowujemy warstwę czekoladową : - żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy po kilku minutach napęcznieje, zalać gorąca wodą i wymieszać, pozostawić do wystygnięcia - czekoladę rozpuścić podgrzewając, dodać do niej roztrzepane jajko, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać, nie doprowadzając do zagotowania (mogą nam się wtedy porobić grudki) - krem czekoladowy zostawić(...)połączyć z czekoladą i wymieszać - do śmietanki czekoladowej dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać, masę przełożyć do dwóch pucharków - warstwę czekoladową schładzać w lodówce przez 1 godzinę przygotowujemy warstwę pomarańczowa : - pomarańcze umyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki, wycinając również wszystkie błonki oddzielające cząstki owocu - żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, pozostawić do napęcznienia, następnie zalać gorącą wodą i wymieszać
Smakołyki BerenikiMój ulubiony zestaw na chłodne dni - gorąca biała czekolada i cynamonowe ciasteczka :) Składniki dla dwóch osób: 2 szklanki mleka 1 laska cynamonu 1/2 laski wanilii (opcjonalnie) 1 gwiazdka anyżowa (opcjonalnie) 1 strączek kardamonu 1 tabliczka białej czekolady Dodatkowo: 150 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru drobnego lub cukru pudru kilka kostek mlecznej czekolady Do ozdobienia
My Culinary Artlodówce (lub dłużej) szykujemy polewę. Polewa czekoladowa: – 100 ml śmietanki kremówki 30% – 100 g czekolady (zdecydowałam się na deserową) Śmietankę podgrzewamy i do ciepłej (nie gorącej) wrzucamy czekoladę. Ciągle mieszając czekamy, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Wylewamy ją na wierzchnią warstwę herbatników, wyrównujemy i znów wstawiamy do lodówki. Im dłużej ciasto siedzi w lodówce
RelaxtimeJesień to czas, kiedy częściej sięgam po ciasteczko. Filiżanka kawy czy kubek gorącej herbaty, aż się proszą, by położyć obok nich małe, słodkie co-nieco ! Dziś proponuję Wam ciasteczka eleganckie, o smaku kawowym. Z pewnością pokochacie je od pierwszego gryza. Zostawcie kilka i podajcie na najbliższym spotkaniu z przyjaciółmi i rodzinom. Goście będą zachwycenie. Dlaczego ? Może dlatego(...)macie, użyjcie miodu, a jak nie lubicie smaku miodu - pomińcie składnik ) * 80 g czekolady gorzkiej * 70 g czekolady mlecznej * 5 g masła * 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej W garnuszku/rondelku zagotować śmietankę z cukrem inwertowanym. Jeśli używacie czekolady w tabliczkach - czekoladę połamać/pokroić. Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odstawić na 1 minutę. Po tym czasie dodać kawę
kolorowotorcikowoDzisiaj postanowiłam osłodzić nam śniadanie. Oj za oknem tak pochmurno, że samej mi marzyła się czekolada na gorąco. I to jeszcze taka z bitą śmietaną i posypką. Co prawda czekolady na posypkę nie zostało, ale na pocieszenie kakao było (i posypka z niego powstała). Miśka była zachwycona, szczególnie jak mogła popijać z grubej rurki :) Składniki: 250 ml mleka
Gotowanie z pasjąłyżka cukru pudru 7 kostek czekolady mlecznej 1/4 łyżeczki cynamonu Kawę Inkę i cynamon zalać 300 ml gorącej wody, wymieszać. Połowę śmietanki mocno podgrzać, do gorącej wrzucić 6 kostek czekolady mlecznej. Odstawić na kilka minut aż się rozpuści. Połączyć kawę i śmietankę czekoladową. Rozlać do dwóch szklanek. Resztę śmietanki ubić z łyżką cukru pudru, przełożyć do szprycy
Smakołyki Asidługo, nie za krótko - w sam raz. Jako dodatki tym razem wykorzystałam kawałki świeżych jabłek, ze skórką, ponieważ to ona zawiera cenny błonnik :) Możecie wykorzystać dowolną czekoladę, jednak gorąco polecam te słodzone stevią lun innym naturalnym słodzikiem. Użyłam dokładnie takiej czekolady ( klik ). Jest pyszna :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych 200 ml mleka 1 jabłko 1-2 kostki gorzkiej czekolady
Chocolate Muffin Blogprzygotowania czekolady na gorąco użyłam: 0,5litra mleka 250 ml śmietanki 36 % 200 gram gorzkiej czekolady wykonanie: Mleko zagotowałam razem ze śmietanką. gorzka czekoladę rozkruszyłam na mniejsze kawałki , stopniowo dodawałam do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotowałam kilka minut , aż lekko zgęstniała
Darcia w kuchnikarmel wyłożyć na ciasto. Orzechy obrać i wcisnąć je w karmel.Czekoladę roztopić. wylać na karmel. Włożyć ciasto do lodówki, aby karmel i czekolada zastygły. Najlepiej pokroić gorącym nożem, wtedy czekolada nie powinna pękać
kulinarnajamka.blogspot.comczekolady gorzkiej * 33 g czekolady mlecznej * 3 g masła W garnuszku/rondelku zagotować śmietankę z cukrem inwertowanym. Jeśli używacie czekolady w tabliczkach - czekoladę połamać/pokroić. Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odstawić na 1 minutę. Po tym czasie zmiksować czekoladę blenderem na gładką masę. Podczas miksowania nie wyjmować ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić
kolorowotorcikowo