gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:28/258)

mus z białej czekolady z truskawkami i amaretti 140

sztuki: 300 ml kremówki 100 g czekolady białej kilka truskawek garść ciasteczek amaretti łyżka wiórek z białej czekolady Czekoladę połamać do miseczki i rozpuścić nad garnkiem z gorącą wodą (uwaga- czekoladę białą trzeba rozpuszczać w niższej temperaturze niż zwykłą czekoladę, inaczej się zwarzy). Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z czekoladą. Truskawki pokroić. W szklaneczkach układać na przemian

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SERNIK MEGA CZEKOLADOWY LUSTETTE – obłędny! 189

termoobiegem ) i pieczemy ok. 50 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w środku na ok. 10 minut. Następnie całkowicie chłodzimy już poza piekarnikiem. GÓRNA WARSTWA: Czekoladę siekamy, zalewamy gorącą śmietaną kremówką, energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Kiedy ganache czekoladowy będzie gęsty ( ale jeszcze lejący ), wylewamy go na sernik, a z białej

Ostra na Słodko
Czekolada plastyczna 161

cały czas gotującej się wody i rozpuszczania czekolady we wrzątku. Robimy tak ze względu na to aby czekolada się nie zważyła i nie była tak bardzo gorąca.) Gdy cała czekolada się rozpuści dodajemy miód i dokładnie mieszamy do połączenia się czekolady i miodu.  Kartki papieru układamy w kilka warstw i najlepiej aby zajmowały jak największą powierzchnię

Jedzeniomania
Tort Królik na Wieczór Panieński 190

czekolady gorzkiej lub deserowej      ·          2 łyżki kakao      ·          80 mi gorącej wody      ·          150 g masła(...)szklanka zmielonych orzechów      ·          4 jajka Masło wraz z czekoladą roztopić. Kakao wymieszać do gładkości w gorącej wodzie. W miseczce zmiksować rozpuszczone kakao, masło, czekoladę, cukier, orzech i żółtka. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i w dwóch partiach dodać do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać. Przelać

Kulinarna (nie)codzienność
Babka sernikowa na zimno - owoce leśne 266

fareast-language:EN-US;} 500g sera białego śmietankowego 450g owoców leśnych (waga zamrożonych) 200g jogurtu naturalnego 100g cukru pudru 1 galaretka owoce leśne 1 łyżeczka żelatyny 150ml gorącej wody Polewa biała czekolada ( użyłam Helio ) Owoce rozmrażamy w misce. W wysokim kubku rozpuszczamy galaretkę i łyżeczkę żelatyny w 150ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia, dostawiamy do wystudzenia. Gdy owoce(...)paterze. Delikatnie stukamy w nią z każdej strony by babka równo odeszła od formy. Babka łatwo odchodzi od foremki, wystarczą 2-3 sekundy w gorącej wodzie. Wstawiamy do lodówki. Polewę z białej czekolady rozpuszczamy, letnią polewamy babkę, dekorujemy i ponownie wstawiamy do lodówki

Gotowanie i blogowanie
Tufle kokosowe ( rafaello ) 293

chrupkich płatków jaglanych lub pokruszonych suchych wafli 50 ml likieru kokosowego lub waniliowego ( nie koniecznie ) Wykonanie: Czekoladę pokroić w drobne kawałki. W rondlu podgrzać śmietankę, do gorącej śmietanki dodać czekoladę - zamieszać, do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do lekkiego schłodzenia. Serek mascarpone zmiksować, na lekkich obrotach miksera, ze schłodzoną czekoladą. Dodać mleko w proszku, rozkruszone płatki jaglane lub wafle oraz

kolorowotorcikowo
Czekoladowe muffiny z mini serniczkami 208

godzinę do zamrażalnika. Serniczki trzymamy w zamrażalce, aż do momentu gdy będziemy mieć przygotowaną masę muffinkową.  Składniki muffiny: 85 gramów gorzkiej czekolady  30 gramów gorzkiego kakao 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 180 ml gorącej wody 6 łyżek oleju   2 duże jajka(...)łyżeczki octu  łyżeczka ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki cukru pudru  3/4 szklanki mąki chlebowej 1/2 łyżeczki sody  1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Kakao i drobno posiekaną czekoladę umieścić w misce, wlać gorącą kawę i całość mieszać do rozpuszczenia się czekolady, schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Gdy mieszanka będzie zimna dodać do niej olej, jajka, ocet

Krakowskie smaki Ani
Sernik łaciaty bez pieczenia 83844

szklanki gorącej wody 1 łyżeczka kakao Wykonanie: SPÓD - herbatniki pokruszyć bardzo drobno (można włożyć je do woreczka i rozgnieść wałkiem) - czekoladę rozpuścić nad parą wodną, dodać mleko i mieszać do połączenia się składników - do czekolady dodać pokruszone herbatniki i wymieszać do utworzenia dość zwartej kruszonki - tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki) - masę z herbatników(...)dokładnie wymieszać, pozostawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszając -  czekolady rozpuścić osobno nad parą wodną (można oczywiście w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej) - żelatynę dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać - masę podzielić na 2 części, do jednej dodać lekko ostudzoną czekoladę deserową, do drugiej - białą czekoladę, masy wymieszać - łyżeczką nakładać masy na przemian na spód z herbatników

Smakołyki Bereniki
Wuzetka (ciasto W-Z) 526

słoik kwaskowej konfitury (u mnie malinowa, ale może być także wiśniowa, porzeczkowa czy jagodowa) 100 ml śmietany 30% (+ ewentualnie 50 ml na kleksy z bitej śmietany) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)'; document.write(" "); Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 170°C (lub 160°C z termoobiegiem). Obie mąki, kakao i proszek przesiewamy dwukrotnie przez sito do miseczki. Jajka (jeśli(...)nasączania). Jeden biszkopt smarujemy konfiturą, a na wierzch wykładamy ubitą śmietanę. Wyrównujemy i przyciskamy drugim biszkoptem. Wkładamy do lodówki. Polewa: Śmietankę podgrzewamy, aż będzie bardzo gorąca (ale nie wrząca). Czekolady siekamy na małe kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą śmietaną. Przykrywamy i odczekujemy 1-2 minuty. Po tym czasie zaczynamy mieszać, aż czekolada w całości

Poezja smaku
Jaglany mus czekoladowo-kawowy 157

zbożową, np. Inką. Składniki: • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej • 150 ml kawy • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej • 1 banan • 4 cukierki czekoladowe Wykonanie: • W gorącej kawie rozpuścić czekoladę. • Ugotowaną kaszę jaglaną zalać kawą z czekoladą i zmiksować na gładki krem. • Przelać do pucharków i odstawić do lodówki

To co kocham
Wuzetka z nutą porzeczkową 362

Przykryć 2 połową biszkoptu, nasączyć. Wstawić do lodówki. Polewa czekoladowa: 60 g czekolady gorzkiej 60 g czekolady mlecznej 100 ml śmietanki 30% W garnuszku podgrzać śmietankę. Do gorącej dodać pokruszone czekolady i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić.   Udekorować wierzch ciasta. Schłodzić. Dekorację z bitej śmietany najlepiej wykonać na drugi dzień. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Mazurek z malinami i białą czekoladą 306

łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 3/4 łyżeczki żelatyny Ganach z białej czekolady: 100 g białej czekolady 70 g śmietanki 30% Przygotowanie mazurka z malinami i białą czekoladą: 1. Obie mąki wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią(...)żelatynę do gorącej frużeliny, dokładnie wymieszać. Ostygniętą frużelinę wyłożyć na kruchy spód. 3. Białą czekoladę drobno pokroić, przełożyć do niedużego pojemnika ( miski lub rondelka ). Śmietankę zagotować, gorącą wlać do białej czekolady. Mieszać bardzo dokładnie, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Powstały ganach odstawić na kilka minut. Lekko tężejący ganach  białej czekolady wylać na kruchy spód wypełniony frużeliną malinową

kolorowotorcikowo
Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia 16309

masła 2-3 banany sok wyciśnięty z 1 cytryny masa mascarpone 500g mascarpone 200g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki gorącej wody masa śmietankowa 50g czekolady deserowej 2 łyżki wody 1 jajko 150ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżka cukry pudru 1 łyżeczka żelatyny 2-3 łyżki wody Wykonanie: - herbatniki rozdrobnić, masło rozpuścić, wsypać(...)mocno ugniatając - spód schłodzić 30-40 minut w lodówce - żelatynę na masę mascarpone wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, zalać 2 łyżkami gorącej wody, wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia - białą czekoladę pokruszyć na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, zostawić do ostygnięcia - mascarpone nie powinno być prosto z lodówki - gdy czekolada i żelatyna ostygną, mascarpone krótko zmiksować

Smakołyki Bereniki
Bezglutenowe czekoladowe ciasto z orzechami :) 181

mąki więc również osoby na diecie bezglutenowej będą mogły osłodzić sobie życie Dużo czekolady, pomarańcza i orzechy – pyszne połączenie Składniki: - 30ml mleka - 200g gorzkiej czekolady 70% - 180g cukru trzcinowego - 30g kakao - 60ml gorącej wody - 160g masła - 80g orzechów laskowych - 50g orzechów włoskich - 4 jajka - 1 pomarańcza - cukier puder do posypania Forma o średnicy 25 cm. Zaczynamy od pomarańczy(...)wyciśniętego soku odlewamy 30 ml, który później wlejemy do ciasta – resztę możemy wypić Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a kakao wsypujemy do gorącej wody i dokładnie mieszamy. Kiedy czekolada się rozpuści wlewamy do niej mleko, kakao i wszystko razem łączymy. W międzyczasie topimy w rondelku masło i dodajemy do naszej masy czekoladowej i mieszamy. Teraz dodajemy cukier

Kuchenne Wariacje
Pieczone pączki z białą czekoladą 180

gęstej śmietany 18% 150 g masła lub margaryny szczypta soli Polewa czekoladowa: 150 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 30% płatki kokosowe lub wiórki kokosowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mleko lekko podgrzewamy (powinno być letnie, a nie gorące) dodajemy do niego dwie łyżki mąki pszennej i łyżkę cukru pudru. Mieszamy i dodajemy(...)piekarnika i pieczemy przez 12-14 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę. Śmietanę podgrzewamy (powinna być gorąca, ale nie można jej zagotować). Czekoladę siekamy i przekładamy do miseczki. Zalewamy gorącą śmietanką i przykrywamy. Po 30 sekundach odkrywamy i zaczynamy mieszać. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy pączki lekko przestygną maczamy

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania