 Browar Lubicz restauracyja browarna w Krakowie 145
Browar Lubicz restauracyja browarna w Krakowie 145wygląd dania bardzo nam przypadł do gustu. Smak również jak należy. Bardzo ładnie podane. O piwach może wypowiedzieć się mój narzeczony, ponieważ to nie moja bajka, ale polecam czekoladę na gorąco z dodatkiem whisky... Pyszności. Zdecydowanie warto odwiedzić to miejsce
Karola gotuje Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym 378
Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym 378minut i babeczki wyjąć z metalowej formy do całkowitego ostygnięcia. Krem: 6. Czekoladę połamać lub poszatkować i przełożyć od miski. Do rondelka wlać śmietankę kremówkę i zagotować. Czekoladę zalać gorącą śmietanką i mieszać, aż się roztopi i powstawanie jednolity krem. Krem czekoladowy nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. 7. Masło utrzeć
Mała Cukierenka Snickers wykonaniu Eli 420
Snickers wykonaniu Eli 420studzimy łączymy z margaryną za pomocą miksera dodając na przemian trochę margaryny i trochę budyniu. Krem wykładamy na upieczone ciasto, przykrywamy drugim ciastem z orzechami. Polewamy ciasto rozpuszczoną czekoladą w gorącym mleku. Ciasto wystawiamy w chłodne miejsce. Smacznego
kgwjanczewo MALINOWY MUS Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 226
MALINOWY MUS Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 226Biała czekolada rozpuszcza się trudniej niż gorzka, więc lepiej utrzyj ją na tarce zamiast połamać na kawałki. Dodaj śmietanę (w żadnym wypadku nie dodawaj wody) i rozpuść czekoladę w gorącej kąpieli, w żaroodpornej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą. ** Przed ubijaniem najlepiej wstaw śmietanę na około 10-15 minut do zamrażarki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Czekowiśnia – konfitura z wiśni z czekoladą 204
Czekowiśnia – konfitura z wiśni z czekoladą 204mocy grzania i naszych preferencji 1-1,5h. Pod koniec gotowania dodajemy pokruszona czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut aż całość dokładnie się połączy a czekolada roztopi. Gorącą konfiturę wlewamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem
Pyry na Gaz Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 193
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 193likieru wiśniowego. 5. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w miseczce razem z masłem. Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wody z łyżeczką cukru. Czekoladę zalać gorącą kawą i odczekać ok. 1 min. Po tym czasie energicznie mieszać do połączania się składników. Odstawić do wystudzenia. 6. Wykonanie: Z biszkoptu ściąć
Kulinarna (nie)codzienność dżem truskawkowy z gorzką czekoladą 189
dżem truskawkowy z gorzką czekoladą 189ćwiartki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier i żel fix. Po zagotowaniu trzymamy na palniku jeszcze 3-5 minut Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy pokruszone kawałki czekolady. Jeszcze gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy nakrętki i układamy słoiki do góry dnem, zostawiając je na 12 godzin. Następnie sprawdzamy szczelność zamknięcia i wstawiamy słoiki do spiżarki
Miód i pieprz Piegusek z wyjątkową polewą czekoladową 209
Piegusek z wyjątkową polewą czekoladową 209błyszcząca polewa czekoladowa. Dodatek żelatyny sprawia, iż jest wyjątkowo plastyczna i sprężysta. Dzięki temu idealnie się trzyma, nie kruszy się i nie odpryskuje. Ciut więcej trudu, niż rozpuszcenie czekolady w gorącej kremówce, ale efekt znakomity. Bardzo polecam! Składniki na 1 keksówkę: 250 g masła 200 g mąki orkiszowej 630 150g mączki ziemniaczanej 250 g ksylitolu lub cukru 4 jajka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Przyprawa korzenna do ciasteczek Spekulatius (Speculoos). 267
Przyprawa korzenna do ciasteczek Spekulatius (Speculoos). 267wspaniałą, aromatyczną, korzenną przyprawę i muszę Wam powiedzieć, że jestem bardzo szczęśliwa, że trafiłam na ten przepis (znajdziecie go tutaj ). Przyprawę można używać również do aromatyzowania kawy, czekolady na gorąco, dodawać do innych wypieków, kremów, czy bitej śmietany. A jeśli chcecie upiec pierniczki, wystarczy dodać kilka przypraw, ale o tym w kolejnym poście. Zapraszam ;) Składniki na przyprawę korzenną
Rozpustne gotowanie Cagliari, promocja miasta w Pałacu Bonerowskim i relacja z wydarzenia 182
Cagliari, promocja miasta w Pałacu Bonerowskim i relacja z wydarzenia 182połączenie. Pomimo mroźnego dnia Kraków magiczny przywitał mnie świątecznie. Wstąpiłam, aby nieco się rozgrzać, do Lodziarni Donizetti , znanej dobrze już nie tylko mieszkańcom Krakowa ;) Skusiłam się na białą czekoladę na gorąco, zresztą jej nazwa po włosku jest znacznie piękniejsza i zachęcająca - cioccolata bianca calda, a jak się dowiedziałam od przemiłej Pani, nie jest ona tak popularna jeszcze w Polsce
Moja smaczna kuchnia CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM 171
CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM 171wierzchu cukrem trzcinowym. Wstawiłam do nagrzanego, elektrycznego piekarnika. Piekłam około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygną można opruszyć je cukrem pudrem i startą gorzką czekoladą. Polecam gorąco! Smacznego
potrawyregionalne Gorąca, aromatyczna czekolada do picia, z piankami 258
Gorąca, aromatyczna czekolada do picia, z piankami 258równie pysznego i na dodatek rozgrzewającego. Ja wiem, że także kalorycznego, ale o tym w takich chwilach nie ma co myśleć. Tym lekiem na całe zło jest kubek gorącej, pachnącej czekolady. Naprawdę rzadko się nim leczę, ale bywa, że jest środkiem ostatecznym i niezawodnym. Gdzieś nawet wyczytałam, że... Czekolada nie zadaje pytań i nie ocenia, czekolada rozumie
Smaczna Pyza Domowe batoniki 198
Domowe batoniki 198masła 2 łyżki miodu 100 g orzechów laskowych ( mogą być inne) Wykonanie - Do miski włożyć pokrojone masło i połamaną czekoladę . Miseczkę położyć na garnku z gorącą wodę. Gdy czekolada i masło rozpuszczą się . Miskę odstawić . - Orzechy posiekać lub zmielić. Herbatniki pokruszyć . (to rola moich dziewczyn) - Do miski z roztopiona czekolada dodać : orzechy posiekane, miód,pokruszone herbatniki. Dokładnie
Eli Gotowanie Dżem truskawkowy z gorzką czekoladą 185
Dżem truskawkowy z gorzką czekoladą 185ćwiartki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier i żel fix. Po zagotowaniu trzymamy na palniku jeszcze 3-5 minut Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy pokruszone kawałki czekolady. Jeszcze gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy nakrętki i układamy słoiki do góry dnem, zostawiając je na 12 godzin. Następnie sprawdzamy szczelność zamknięcia i wstawiamy słoiki do spiżarki
Miód i pieprz