 Lody czekoladowe 756
Lody czekoladowe 756zagotowała i gorącą zalać posiekane czekolady. Połączyć uzyskując jednolitą masę. Żółtka utrzeć z cukrem, aż zbieleją i staną się puszyste. W między czasie zagotować mleko i cały czas ucierając wlewać cienkim strumykiem do ubitych żółtek. Następnie wmieszać rozpuszczoną czekoladę. Mieszankę przelać do garnka i postawić na ogniu. Podgrzewać stale mieszając, aż masa będzie gorąca, oblepiająca łyżkę(...)RÓŻA” Dorota Legec Domowe lody o smaku owoców leśnych Edyta Hass http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/…/torcik… Kategoria: A-Z SŁODKO , Dania bez glutenu , Lody i desery lodowe , Wykorzystanie żółtek Tagged: czekolada , kremówka
https:KKuchniaMniam Czekoladowe tarteletki z malinami 285
Czekoladowe tarteletki z malinami 285swój po prostu dokładnie zmiksowałam. Pokrojoną na kawałki czekoladę wrzucamy do gorącej śmietany kremówki i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Dodajemy maliny i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy masa nie jest już gorąca wkładamy ją do lodówki do całkowitego stężenia. U mnie chłodziła się całą
Ciastkozercy Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej . 318
Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej . 318zimnej wodzie ,następnie przelewamy gorącą pozbywając się goryczki i wsypujemy do 600 ml wody .Gotujemy na małym ogniu około 12 minut ,kasza może się rozgotować . Do gorącej kaszy dodajemy czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki , pół szklanki ciepłego mleka i miksujemy blenderem na gładki krem . Jeśli macie ochotę możecie budyń posłodzić ,dla nas był idealny bez dosładzania .Podawać
Ladylaura. Tort makowy z kremem śliwkowym 164
Tort makowy z kremem śliwkowym 164blat posmarować kremem (2/3 kremu), przykryć drugim blatem. Całość posmarować pozostałym kremem. Czekoladę rozpuścić. Czekoladę posiekać. 225 g czekolady włożyć do miski, ustawionej na garnku z gorącą wodą. Doprowadzić czekoladę do temperatury 46 - 49 stopni. Zdjąć miskę z garnka, odstawić na 10 minut, dosypać resztę czekolady (75 g) i mieszać aż się rozpuści i osiągnie temperaturę
królestwo garów Przepis na miłość, dietetyczne ciasto czekoladowe 302
Przepis na miłość, dietetyczne ciasto czekoladowe 302Mokre: 300 g ugotowanych lub upieczonych buraków, 100 g gorzkiej czekolady, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego namoczone w 3 łyżkach gorącej wody (lub 2 jajka) Do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady(...)łyżki mleka lub domowego masła orzechowego, owoce Zetrzyj ostudzone buraki na tarce z małymi oczkami lub drobno posiekaj za pomocą blendera. Do kubka wlej 3-4 łyżki gorącej wody, dodaj połamaną czekoladę i energicznie mieszaj, aż do jej rozpuszczenia. Dodaj do buraków. Następnie dodaj siemię (lub jajka) i olej i wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, kakao
Qlinarnie i Qlinarnie Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników 4148
Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników 4148może być gorąca. W czasie gdy czekolada stygnie, białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną mocną pianę. Do rozpuszczonej czekolady wkładamy serek, całość dokładnie mieszamy. Do serka i czekolady wlewamy żółtka, mieszamy do dokładnego połączenia. Partiami, na trzy razy, do serka, czekolady i żółtek dodajemy sztywną pianę z białek. Mieszamy wszystko razem delikatnie, do całkowitego połączenia(...)powoli i dokładnie, żeby piana nie opadła. Nie miksujemy! Masę wlewamy do zabezpieczonej tortownicy, tortownicę wstawiamy do głębszej blaszki i wlewamy do niej 2cm gorącej wody. Całość od razu wstawiamy do piekarnika. Sernik pieczemy w temperaturze 170⁰C przez 15 minut . Po 15 minutach temperaturę pieczenia zmniejszamy do 160⁰C i pieczemy sernik kolejne 15 minut (przy tortownicy
Karo in the Kitchen EKSTREMALNIE CZEKOLADOWY TORT Z KULKAMI RISPEE 404
EKSTREMALNIE CZEKOLADOWY TORT Z KULKAMI RISPEE 404masłem i wysyp bułką tartą. Do miski włóż wszystkie składniki na ciasto oprócz wrzącej wody i czekolady. Zmiksuj całość porządnie na gładką masę. Następnie dodaj - wlewając powoli - gorącą wodę, zmiksuj. Czekoladę pokrój na kawałeczki i dosyp do ciasta. Wymieszaj całość łyżką albo szpatułką. Przełóż masę do tortownicy i piecz około 70 minut (do tzw. suchego patyczka, choć do końca(...)będzie ze względu na roztapiające się w cieście kawałki czekolady). SOS DO NASĄCZENIA CIASTA: 10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotuj sos. Przełóż wszystkie składniki do małego garnuszka i na średnim ogniu ugotuj z nich syrop. Powinien on lekko zgęstnieć. Od razu po upieczeniu ciasta polej je gorącym sosem. KREM: 1,75 szklanki mleka zagotuj w garnku
Słodko-Słony Świat Ilony Murzynek z masą śmietanową z polewą z białej czekolady 284
Murzynek z masą śmietanową z polewą z białej czekolady 284wyjąć, przestudzić na kratce. Schować do lodówki na 2-3 godziny. Polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady 100 g mleka kilkanaście truskawek 30 g gorzkiej czekolady Mleko podgrzać, w gorącym mleku rozpuścić połamaną białą czekoladę. Odstawić do lekkiego stężenia. Polać polewą ciasto, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wyjąć z lodówki, wyjąć z formy, pokroić na kwadraty
moj przepis na WARSZTATY Z E.WEDEL I PASZTET WIELKANOCNY NA SŁODKO ;-) 214
WARSZTATY Z E.WEDEL I PASZTET WIELKANOCNY NA SŁODKO ;-) 214mieszać, aby masa się połączyła. Masę przełożyć do foremek na pasztet,w stawić na 2h do lodówki. Ganasz z białej czekolady: Białą czekoladę, śmietankę i miód zagotować. Gorącym płynem zalewamy białą czekoladę i pozostawiamy na 5 minut. Ganasz dokładnie mieszamy. Gdy osiągnie temp. 30 stopni C, dodajemy masło, i wcieramy je w masę. Gotowym ganaszem dekorujemy wierzch słodkiego
SMYKWKUCHNI Wspomnienie lata 241
Wspomnienie lata 241kakao 80 ml gorącej wody 150 g ciemnej czekolady (70%) 150 g masła 300 g ciemnego brązowego cukru 125 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka ganache: 200 g ciemnej czekolady (70%) 160 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 150 g jeżyn Kakao wsypać do szklanki, wlać gorącą wodę i mieszać aż do rozpuszczenia. Czekoladę
Pożeraczka, czyli raz adobrze Domowe trufle czekoladowe. 217
Domowe trufle czekoladowe. 217doprowadzając do wrzenia. Gorącą zalewamy posiekaną czekoladę i czekamy 2-3 min. Mieszamy delikatnie starając się nie napowietrzyć masy. Ganache jest gotowy kiedy ma jednolitą konsystencję i jest pięknie błyszczący. Odstawiamy go wystudzenia i wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie łyżką wyjmujemy kawałki masy i formujemy kule. Obtaczamy w płatkach czekoladowych. Gorąco polecam. Są naprawdę
Malinowe Pocałunki mus z białej czekolady z truskawkami i amaretti 180
mus z białej czekolady z truskawkami i amaretti 180sztuki: 300 ml kremówki 100 g czekolady białej kilka truskawek garść ciasteczek amaretti łyżka wiórek z białej czekolady Czekoladę połamać do miseczki i rozpuścić nad garnkiem z gorącą wodą (uwaga- czekoladę białą trzeba rozpuszczać w niższej temperaturze niż zwykłą czekoladę, inaczej się zwarzy). Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z czekoladą. Truskawki pokroić. W szklaneczkach układać na przemian
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia SERNIK MEGA CZEKOLADOWY LUSTETTE – obłędny! 225
SERNIK MEGA CZEKOLADOWY LUSTETTE – obłędny! 225termoobiegem ) i pieczemy ok. 50 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w środku na ok. 10 minut. Następnie całkowicie chłodzimy już poza piekarnikiem. GÓRNA WARSTWA: Czekoladę siekamy, zalewamy gorącą śmietaną kremówką, energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Kiedy ganache czekoladowy będzie gęsty ( ale jeszcze lejący ), wylewamy go na sernik, a z białej
Ostra na Słodko Czekolada plastyczna 208
Czekolada plastyczna 208cały czas gotującej się wody i rozpuszczania czekolady we wrzątku. Robimy tak ze względu na to aby czekolada się nie zważyła i nie była tak bardzo gorąca.) Gdy cała czekolada się rozpuści dodajemy miód i dokładnie mieszamy do połączenia się czekolady i miodu. Kartki papieru układamy w kilka warstw i najlepiej aby zajmowały jak największą powierzchnię
Jedzeniomania Tort Królik na Wieczór Panieński 231
Tort Królik na Wieczór Panieński 231czekolady gorzkiej lub deserowej · 2 łyżki kakao · 80 mi gorącej wody · 150 g masła(...)szklanka zmielonych orzechów · 4 jajka Masło wraz z czekoladą roztopić. Kakao wymieszać do gładkości w gorącej wodzie. W miseczce zmiksować rozpuszczone kakao, masło, czekoladę, cukier, orzech i żółtka. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i w dwóch partiach dodać do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać. Przelać
Kulinarna (nie)codzienność