pół tabliczki gorzkiej czekolady Masa sernikowa: 1 kg twarogu sernikowego (ja mieliłam sama) 3 łyżki żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody 1,5 tabliczki czekolady 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1,5 szklanki cukru pudru 500 ml śmietany 30% Przygotowanie: Spód: Herbatniki zmielić(...)spożywczą. Na dno wyłożyć masę z herbatników i dobrze ugnieść. Włożyć do lodówki na około godzinę. Masa sernikowa: Zetrzeć czekoladę na tarce o grubych oczkach. Do twarogu dodać ekstrakt z wanilii, cukier puder i wymieszać. W pół szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę. Śmietanę ubić. Rozpuszczoną żelatynę (ciepła, ale nadal płynna) wolnym strumieniem wlewać do masy serowej i miksować
Amatorka kuchennateż spożywana przez dzieci. CIASTO KRUCHE: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g masła 1 jajko CZEKOLADOWY KREM: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki kremówki 1 szklanka twardych śliwek z nalewki Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, jajkiem(...)spód ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 15 min do lekkiego zrumienienia. Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała. Gorącą zalać połamaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć. Przestudzony i gęsty krem wylać na upieczone kruche ciasto. W krem wcisnąć odsączone z nalewki połówki śliwek. Tartę odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :) Kategoria
https:KKuchniaMniam100g masła 50g zmielonych migdałów 50g mąki pszennej 3 jajka 250g świeżych malin W małym garnuszku umieszczamy masło i podgrzewamy, aż się rozpuści. W między czasie siekamy czekoladę. Dorzucamy do gorącego masła i po chwili mieszamy, aż powstanie czekoladowy krem. Odstawiamy na bok. Do sporej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Roztrzepujemy lekko i dolewamy krem czekoladowy. Mieszamy(...)umyte i osuszone maliny. Brownie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni Celsjusza na około 35 minut. Wyjmujemy i studzimy. Ciasta nie pieczemy do suchego patyczka, ponieważ czekolada zastygnie dopiero po wystudzeniu. Smacznego
Kolizje Smakówlodówki na około 30 minut. Ciasto nożna również zagnieść ręcznie, tak samo jak zagniatacie kruche. W czasie, w którym ciasto chłodziło się w lodówce zabrałam się do krojenia czekolady, orzechów i bakalii, które potrzebne będą na wierzch. Po 30 minutach wyciągnęłam ciasto z lodówki, rozwałkowałam je i wyłożyłam nim dno blaszki 35 cm x 25 cm wyłożonej papierem(...)wyłączałam piekarnika! W czasie, w którym ciasto stygło zabrałam się za pomadę, do rozdelka wlałam mleko skondensowane słodzone i podgrzewałam na małym ogniu, kiedy mleko stało się gorące wsypałam posiekaną czekoladę, wlałam ekstrakt z wanilii i mieszałam do czasu rozpuszczenia się czekolady. Kiedy mieszanka stała się gładka i błyszcząca zestawiłam rondele z ognia. Pomadę wylałam na wystudzony czekoladowy
Blondynka Gotujefiliżanki 1/2 litra mocnej gorącej kawy rozpuszczalnej 50 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru odrobina cynamonu szczypta gałki muszkatołowej przepis Śmietanę schłodzoną w lodówce ubijamy mikserem , dodajemy cukier puder . Czekoladę rozpuszczamy na parze i mieszamy z gorąca kawą . Mieszankę rozlewamy do 2 filiżanek , nakładamy bitą śmietanę i posypujemy cynamonem i gałką
Smakowite Daniazdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 125 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 125 ml śmietany 12% 1 łyżeczka(...)krótko zblendować, odłożyć. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Zimną, ale płynną galaretką połączyć z wiśniami, odstawić do stężenia. Ciasto - Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić. Jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, wlać olej, śmietanę, ekstrakt i wystudzone mleko z czekoladą, zmiksować, tylko do połączenia składników. Mąkę
Domowa cukiernia Ewyproszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki zimnej wody Krem śmietanowy: 1 l śmietany kremówki 10 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny + dżem z czarnej porzeczki 200 g mlecznej czekolady 1/4 szklanki kremówki 50 ml wódki lub spirytusu Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli, następnie porcjami dodawać(...)ciasta nasączyć wódką i posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć krem śmietankowy, przykryć górnym plackiem. Lekko docisnąć. Kremówkę zagotować w rondelku, zestawić z ognia i do gorącego wsypać połamaną czekoladę, odłożyć na 2-3 minuty, po tym czasie dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i jeszcze płynną polewę wyłożyć na ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na minimum dwie godziny
Domowa cukiernia Ewyostatnich minut) i wstawiam na jeszcze chwilę. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 30 minut. Ostudzić. Krem: 440 ml śmietanki 30% 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 łyżeczka żelatyny Parę łyżek gorącej wody lub mleka do rozpuszczenia żelatyny Przygotowanie: Śmietankę ubić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać do śmietany. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie lub mleku. Chwilę
Fabryka pomysłówrozdrobnieniu nie będzie sypki. Czekoladę połamać na małe kawałki i umieścić je w misce, najlepiej metalowej. W garnku zagotować szklankę wody, nad garnkiem umieścić miskę.Czekolada będzie się rozpuszczać dzięki gorącej parze wodnej- dobrze jest mieszać. Roztopioną czekoladę mieszamy przez chwilę aby przestygła. Do przestudzonej czekolady dodać serek mascarpone i orzechy. Wymieszać całość i włożyć do lodówki
słodkie i nie tylko historie kulinarneszklanka cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 4 duże marchewki (ok. 0,5 kg), 1 szklanka orzechów włoskich (łuskanych). Polewa: 100 g śmietanki, 100 g gorzkiej czekolady. Śmietankę podgrzewamy - musi być gorąca. Zdejmujemy ją z palnika, wrzucamy połamaną czekoladę i odstawiamy na ok. 3 minuty, a następnie mieszamy, aż składniki się połączą. Lekko przestudzoną polewamy ciasto. Jaja, mąkę, olej
Delicious Titbitskoniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan-fix. Do ubitej śmietany dodajemy 1 szklankę lekko zgęstniałego musu. Boki tortu: 100 g śmietanki, 100 g czekolady. Śmietankę podgrzewamy (musi być gorąca, ale nie może się zagotować), wrzucamy czekoladę i odstawiamy na kilka minut, a następnie mieszamy. Odstawiamy czekoladę do lekkiego zgęstnienia. Wykonanie: Na nasączony biszkopt wykładamy masę
Delicious Titbitsformę do tarty 34x9 cm) spód: 160 g mąki pszennej 30 g cukru pudru 60 g zimnego masła 1 jajko krem: 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g białej czekolady 1 listek żelatyny dodatkowo: 115 g konfitury z bzu lilaka wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody sok z 1/2 cytryny 50 g cukru Mąkę przesiać z cukrem pudrem, posiekać(...)kolejne 15 minut. Wystudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 75 ml kremówki zagotować. Zdjąć garnuszek z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Zalać gorącą kremówką posiekaną czekoladę, wymieszać, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Na wystudzony spód równomiernie wyłożyć konfiturę, na wierzch wylać krem. Schłodzić w lodówce 30-60 minut. W tym czasie przygotować rabarbar: umyć, odciąć końcówki, pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzegorąco do niedzielnej kawki i nie tylko!!! Składniki na ciasto: 250g masła 200g cukru 200g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki mleka 3 łyżki kakao Składniki na masę: 500ml mleka 6 łyżek kaszy mann y 200g masła 200g cukru 200g wiórek kokosowych S kładniki na polewę: 200g czekolady(...)temperaturze 180°C. Ostudzić. Teraz masa- Mleko zagotować. Dodać kaszę mann ę i masło. Dokładnie wymieszać. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na zimne ciasto. Na końcu polewa- Czekoladę razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (tylko na średniej mocy przez 30-45 sekund). Czekoladę wylać na masę. i gotowe, Smacznego
Swojskie jedzonkoSłodkie czekoladki na Dzień Kobiet :) Składniki: 10 dag masła 10 dag gorzkiej czekolady 5 dag mlecznej czekolady 10 dag cukru pudru Kakao do posypania Wykonanie: Czekolady roztopić w kąpieli gorącej. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodawać stopniowo rozpuszczone czekolady cały czas miksując. Wstawić do lodówki aby masa zgęstniała. Silikonową foremkę oprószyć kakao, wypełnić gęstniejącą masą
Tradycyjna Kuchniakilka łyżek kakao do obtoczenia Piwo doprowadź do wrzenia w niewielkim rondelku i gotuj, aż połowa płynu wyparuje (wiem, zbrodnia ;)). Zestaw z ognia i do gorącego dodaj śmietankę wlej śmietankę. Powoli ponownie podgrzej. Czekoladę drobno posiekaj i włóż do żaroodpornego naczynia. Zalej gorącą mieszanką piwa ze śmietanką. Odstaw na 3 minuty. Po tym czasie rozmieszaj, czekolada powinna się
Eksperyment sobotni