gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:41/258)

BÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANO 385

zmoczoną i bardzo dobrze odciśniętą). W międzyczasie przygotuj krem. KREM CZEKOLADOWO-RUMOWY (lub BRANDY): Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej (mniejszy garnek z czekoladą wsadź do większego garnka z gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż czekolada całkiem się rozpuści. Uważaj, aby do czekolady nie dostała się ani jedna kropla wody!) Pozostaw czekoladę do ostudzenia

Słodko-Słony Świat Ilony
Słodko-gorzka rolada z wafli bez pieczenia 206

gorzka )x2 5 plastrów wafli  typu andrut Dżem ( najlepiej jeżynowy) Cappuccino  Czekolada do picia Miód (nie koniecznie) 1. Stopić czekolady oraz zaparzyć cappuccino lub czekoladę pitną. 2. Nasączyć wafle wybranym gorącym napojem. 3. Pierwszy wafel warstwę posmarować stopioną czekoladą do której można nalać trochę miodu. 4. Wyłożyć na to drugi wafel i zrobić warstwę tak samo

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sernik czekoladowy z gruszkami 130

gruszek 2 laski cynamonu 5 goździków 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 800ml gorącej wody Polewa: 50g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% lub 30% 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków     1. Do rondelka wlać 800ml gorącej wody, dodać laski cynamonu, goździki, kardamon i zagotować. Gruszki obrać i włożyć je do gotującej się wody(...)Spód: 2. Herbatniki zemleć i dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski przełożyć gotowy ser na sernik i serek mascarpone. Dodać cukier i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać

Mała Cukierenka
Sernik czekoladowy z gruszkami 225

gruszek 2 laski cynamonu 5 goździków 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 800ml gorącej wody Polewa: 50g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% lub 30% 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków     1. Do rondelka wlać 800ml gorącej wody, dodać laski cynamonu, goździki, kardamon i zagotować. Gruszki obrać i włożyć je do gotującej się wody(...)Spód: 2. Herbatniki zemleć i dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski przełożyć gotowy ser na sernik i serek mascarpone. Dodać cukier i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać

Mała Cukierenka
Rafaello 170

wiórków kokosowych 600 ml śmietany kremówki (30%) biszkopty podłużne Wykonanie: Do   rondelka wlałam 500 ml wrzącej wody, wsypałam galaretkę i dokładnie wymieszałam, żeby się rozpuściła. Do gorącej galaretki wsypałam kosteczki czekolady. Mieszałam tak długo, aż się czekolada roztopiła i pięknie połączyła z galaretką tworząc aksamitny krem. Odstawiłam do wystudzenia. Przygotowałam spód ciasta. Biszkopty zmieliłam w blederze, dodałam stopione(...)być zimna ale nie może się ściąć. Do tej masy wsypałam wiórki kokosowe (200 g) i wymieszałam. Pozostałe wiórki kokosowe (100 g) uprażyłam na złoty kolor na suchej, gorącej patelni. Wystudziłam. Masę kokosową przełożyłam do tortownicy, na wystudzony spód z biszkoptów. Wyrównałam wierzch i obsypałam uprażonymi i wiórkami kokosowymi. Teraz pozostało udekorować tort kulkami „ rafaello” i wstawić do lodówki

Kuchnia u Krysi
rolada czekoladowa z wiśniami i alkoholem 153

lekko wilgotną ściereczkę i razem z nią zwinąć ciasto w roladę. Odstawić aż wystygnie.  Czekoladę połamać i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą i mieszając rozpuścić czekoladę. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej czekoladę, od razu dokładnie zmiksować, trzy łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Roladę rozwinąć. Posmarować kremem. Na kremie ułożyć wiśnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kukurydziany torcik 132

szklanki cukru - 300 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 200 ml mleka - bita śmietana waniliowa   Dodatkowo: - 1 słoiczek dżemu truskawkowego - 3 tabliczki czekolady do tarcia   W pierwszej kolejności rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie robimy spód ciasta. Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą. Potem dorzucamy stopniowo pokruszone płatki kukurydziane i mieszamy. Płatków

Kuchenne Wariacje
Sernik z białą czekoladą i truskawkami 116

trzeba odsączyć je z nadmiaru wody. Składniki:  100 g kruchych ciastek 100 g masła 500 g truskawek 200 g białej czekolady 400 g serka typu Philadelphia 25 g cukru 170 ml śmietany kremówki  2 łyżki gorącej wody kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki cukru pudru Sposób przyrządzenia: W blenderze kruszymy ciastka, a następnie łączymy(...)roztopionym masłem. Wykładamy dno tortownicy o średnicy około 22 cm i wkładamy do lodówki. W tym czasie miksujemy serek  z roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą, cukrem i 2 łyżkami gorącej wody. Teraz można dodać aromat waniliowy.  Na dno z ciastek układamy przekrojone na pół truskawki, wylewamy masę sernikową, a na nią ubitą kremówkę z 2 łyżkami

upichcic
Pyszne ciasto "Lambada" 8330

Masa śmietankowa:  1 łyżka żelatyny  ½ szklanki mleka  ½ litra śmietany 30%  3 łyżki cukru pudru Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa lub starta gorzka czekolada.  Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem,połączyć z żelatyną rozpuszczoną w mleku i wyłożyć na masę pomarańczową. Polać polewą czekoladową lub posypać obficie startą gorzką czekoladą

Praktyczna pl
Deser wiśniowo-czekoladowy 1248

Deser wiśniowo-czekoladowy to prosty i szybki w wykonaniu przysmak idealny na gorące dni wakacji. Połączenie czekolady z kwaskowatymi wiśniami to duet, który sprawdzi się, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu ani chęci na długie przygotowania w kuchni, a potrzebujemy ładnie wyglądający smakołyk. Deser przygotowałam w dwóch wysokich szklankach, lecz można podzielić go na więcej (3-4) mniejszych

Smakołyki Bereniki
skromne biszkoptowe ciacho na chwilę kawowej przyjemności... 124

łyżeczki DODATKI: gruszki w zalewie 350 ml, żelatyna 3 łyżeczki, gorąca woda 3/4 szklanki, śmietana 30 % 330 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, gorąca woda 1/2 szklanki, czekolada gorzka - ile potrzeba, płatki migdałowe - ile potrzeba temperatura pokojowa składników na biszkopt przepis jest na nie wysoki biszkopt - na duży podwoić składniki całe jajka, cukier, cukier waniliowy(...)blat biszkoptu przykryć drugim blatem i schować do lodówki galaretkę rozmieszać w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia zimną śmietanę 30% ubić na sztywno i pomału dolewać galaretkę w trakcie ubijania bitą śmietaną posmarować wierzch i boki ciasta widelcem zrobić kratkę, posypać zmieloną gorzką czekoladą i posypać płatkami migdałowymi w sumie ciasto skromne ale w tej skromności jest pysznie

W Mojej Kuchni Lubię
Rodzynkowiec 231

łyżek cukru  3 łyżki nutelli 200 g masła Masa rodzynkowa: 500 g rodzynki sułtanki Ale-raj 0,5 szkl rumu 0,5 szkl wódki 200 g czekolady mlecznej 100 g masła Dodatkowo: dżem  Przygotowanie: Biszkopt:   Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę(...)moczenia rodzynek. Masa rodzynkowa: Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i wódką. Przed dodaniem do czekolad odsączyć na sitku z nadmiaru alkoholu. W garnku rozpuścić masło dodać połamaną w kostkę czekoladę i na lekkim ogniu mieszać do rozpuszczenia się czekolady ( nie gotujemy). Do gorącej polewy dodać rodzynki i dokładnie wymieszać. Warstwy ciasta: biszkopt, posmarować cienko dżemem, krem czekoladowy, biszkopt, posmarować

Ala piecze i gotuje
Słonecznikowiec 338

pozostałym cukrem na puszysty krem. Potem, na kąpieli wodnej topimy czekoladę. Do ubitych żółtek dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę, i dokładnie mieszamy.  Uwaga: roztopiona czekolada podczas dodania nie może być gorąca, może być tylko lekko ciepła. Jeżeli będzie gorąca jest prawdopodobieństwo, że wyjdzie zakalec. Do żółtek z czekoladą dodajemy ubite białka i mieszamy

Kuchnia Łukasza
Ciasto Kukułka (bez pieczenia) 2201

zimnej wody W małym naczyniu wsypać żelatynę, zalać wodą. Odstawić na 10 min do napęcznienia. Śmietanę bardzo mocno podgrzać (nie wolno jej zagotować, bo się zwarzy). Do gorącej śmietany dodać połamaną czekoladę, wymieszać na gładką masę. Żelatynę podgrzać, tak aby się rozpuściła, do gorzącej czekolady dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Na ciasto wylać polewę, wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce przez

moj przepis na