przygotować spód: Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie rozpuścić masło i posiekaną czekoladę ciemną i mleczną. Do jajek wsypać mąkę, wymieszać. Wlać masło z czekoladą, zmiksować tylko do połączenia składników. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić. Żelatynę do sernika namoczyć w zimnej wodzie(...)Przygotować polewę lustrzaną: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Cukier, glukozę i kremówkę podgrzać. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zdjąć garnuszek z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Gorącym płynem zalać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ewentualnie zmiksować blenderem uważając, żeby nie napowietrzyć masy. Ostudzić do temperatury 35 st. C. Zamrożone ciasto pokroić na 20 równych części. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasła – 50 g cukru pudru – 2 żółtka – 1 łyżka kwaśnej śmietany – szczypta soli Masa serowa – 250 g serka mascarpone – 1 tabliczka czekolady białej Masa pomarańczowa – 3 pomarańcze – 1/2 szklanki cukru – sok z 1 cytryny – 1 mały dżem pomarańczowy Dekoracja – pistacje i migdały blanszowane Wykonanie: Ciasto kruche(...)bardzo uważać, aby się nie rozpadło. Jeśli pęknie, to nic się nie stanie, bo masa serowa je sklei. Masa serowa – Na garnku z gorącą wodą rozpuścić białą czekoladę, lekko przestudzić i wymieszać szybko z serkiem mascarpone. – Masę serową wyłożyć na upieczony spód mazurka. Masa pomarańczowa – Pomarańcze sparzyć wrzątkiem
To co kochamuzyskania jednolitej masy. Kiedy czekolada zupełnie się rozpuści odstawiamy ją do przestudzenia – żeby połączyć ją z resztą ciasta nie może być zbyt gorąca. Po przestudzeniu przekładamy do czekolady połowę białego ciasta i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki
Ciastkozercyłyżki rumu (lub innego alkoholu, u mnie: likier pomarańczowy typu triple sec) 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka czekolady deserowej 2 łyżki śmietany Przygotowanie: 1. Utrzeć masło mikserem na maksymalnych obrotach, dodając cukier, cukier waniliowy, 2 całe jaja, 4 żółtka i rum. 2. Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną(...)całego ciasta. 8. Gotowe ciasto wyłożyć z formy keksowej, usunąć papier, przełożyć na blachę z piekarnika i od razu wstawić jeszcze mniej więcej na 5 min. do gorącego piekarnika. 9. Polewa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, dodać śmietanę. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka
Domowa Cookierenka Agilepszych serników jakie jadłam. Jest delikatny, a kompozycja czekolady świetnie wpasowała się w całokształt. Przygotowanie tego ciasta nie jest skomplikowane i nie zabiera wiele czasu. Sernik nowojorski z nutą czekolady SKŁADNIKI: Ciasto: 3 żółtka 3 duże łyżki cukru 130 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej Masa serowa 1kg sera z wiaderka(...)Polewę wylewamy na gorące ciasto i wkładamy powrotem do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, uchylamy drzwiczki piekarnika. Na gorący sernik wykładamy krążki czekolady. Sernik pozostawiamy na około 30 minut w piekarniku. Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin wówczas jest najlepszy. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicytryny 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody Poncz: 1/2 szkl mocnej zaparzonej kawy, posłodzonej 4 łyżki wódki lub rumu (można pominąć) Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki 36% Dodatkowo: ok. 200 g powideł śliwkowych (polecam domowej roboty ) 150 g schłodzonej śmietanki kremówki do dekoracji 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Biszkopt(...)śmietany, dobrze wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany. Od razu zmiksować na najwyższych obrotach miksera. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzać, ale nie zagotowywać! Gdy będzie gorąca zdjąć z ognia. Czekoladę drobno posiekać, dodać do śmietany i poczekać, aż się rozpuści. Następnie wymieszać do uzyskania gęstej polewy. Odstawić na bok do przestudzenia. Poncz: Letnią kawę wymieszać
Nastoletnie Wypiekaniepolewa lustrzana: 110 g cukru 75 g glukozy w płynie 115 g śmietany kremówki (38%) 1 łyżka kawy rozpuszczlanej (proszek) 55 g ciemnej czekolady (60%) 55 g mlecznej czekolady 2 listki żelatyny nasączenie: 2 łyżki amaretto dodatkowo: liofilizowane maliny czarny i złoty proszek czekoladowe ozdoby Jajka, wodę i cukier umieścić w dużej misce. Ubijać na wysokich obrotach, aż masa będzie(...)dziur z powietrzem. Zamrozić. Polewa lustrzana: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie Cukier, glukozę, kremówkę i kawę zagotować. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. gorącym płynem zalać posiekaną czekoladę, wymieszać, ostudzić do temperatury 35-40 st. C. Zmrożone ciasto wyjąć z formy, ustawić na kratce, pod nią podłożyć folię spożywczą lub papier do pieczenia. Oblać ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszczęścia potrzeba czegoś więcej? :) SKŁADNIKI (ok. 50 sztuk) 1/2 ciasta z tego przepisu 1 szklanka gęstych powideł śliwkowych 1 szklanka twardej marmolady truskawkowej (opcjonalnie wieloowocowej) polewa 2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja użyłam mlecznej milki) 2 łyżki dobrej jakości masła 2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowego lub sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub dwie łyżki likieru pomarańczowego SPOSÓB(...)pierniczkom aby odpoczeły i lekko stwardniały ( po wyjęćiu są bardzo miękkie) i ściągamy je z blaszki. Kiedy pierniczki się studzą przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy masło. Do gorącego masła wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego roztopienia się czekolady. Na koniec dodajemy ekstrakt pomarańczowy i mieszamy. Wystudzone pierniczki maczamy w polewie i układamy na blaszce/tacy wyłożonej papierm do pieczenia
DefinicjaSmakugotując na małym ogniu do uzyskania gęstego budyniu. W pucharkach na dnie układamy po 4 maliny, zalewamy gorącym budyniem na który ścieramy gorzką czekoladę, na wierzchu układamy kolejne maliny i dekorujemy świeżą mięta. Deser można podawać na gorąco i na zimno
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikąpieli wodnej. Próbowałam w garnuszku, ale przez nadzienie miętowe czekolada nie chciała się ładnie rozpuścić, tylko prawie od razu zaczęła się przypalać. Gdy czekolada jest rozpuszczona i nie jest już gorąca: do śmietany dodajemy tężejącą galaretkę oraz chłodną już czekoladę. Wszystko razem miksujemy. Moje czekolada niestety nie była całkiem chłodna (ponieważ jakoś nie udało mi się
Relaxtimeniego rozmieszany proszek i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż uzyskamy gęstą masę. Wylewamy ja na biszkopt. Kiedy budyń nie będzie za gorący ani też za zimny , wykładamy delicje czekoladą do góry. Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i w miedzy czasie gdy będzie ona tężeć ubijamy śmietankę 30 % z cukrem pudrem na sztywną
W Moim Magicznym DomuPozostając w temacie połączenia whisky i "koli". "Lemmy" Składniki: 60 g gorzkiej czekolady 125 g ciemnego gorzkiego kakao 240 ml gorącej wody 240 ml oleju (rzepakowy/słonecznikowy) 200-300 g cukru 3 całe jajka 2 żółtka cukier waniliowy 50 ml whisky 150 g mąki tortowej łyżka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1l i napoju typu "kola(...)sera mascarpone 20 ml whiskey/whisky ok200 g czekolady mlecznej np maliny Wykonanie: Napój typu "kola" wlewamy do garnka i na dużym ogniu, gotujemy redukując całość do momentu, aż uzyskamy ok 100 ml gęstego syropu i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę przekładamy do miski, dodajemy przesiane kakao i całość zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, kiedy wystygnie dodajemy jajka i żółtka
Malinowe Pocałunkidrobno posiekanych orzeszków ziemnych (nie solonych) 5 pokruszonych klasycznych ”Michałków” W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy(...)drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych 5 pokruszonych białych ”Michałków” W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy
Słodki Pomysłmasła w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru Warstwa galaretki: 3 galaretki malinowe/owoce leśne/truskawka 500 g świeżych malin lub innych owoców 750 ml gorącej wody Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej/mlecznej 70 g masła Przygotowanie: Biszkopt: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)wystudzenia. Masło utzreć mikserem na puch, dodawać stopniowo zimny budyń i miksować na gładką masę. Warstwa galaretki: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia, gdy zacznie tężeć dodać maliny i wymieszać. Polewa czekoladowa: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i wymieszać na jednolitą masę. Składanie ciasta: Na dnie blaszki ułożyć 1 biszkopt
Malinowo w kuchnimleka 1 budyń czekoladowy na 3/4 l 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru lukier: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka masła 2 łyżki gorącej wody 3 kostki czekolady deserowej Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru,odstawić na kilka minut by zaczęły pracować. Do miski wsypać mąkę ,resztę cukru,cukier z wanilią i kardamonem
Kolorowa kuchnia Elki