odkryć smaki które zapamiętamy na długo. Składniki: 250 g serka ricotta 20 g czekolady deserowej 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 całe jajko+ 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 szkl gorącej wody mięta Przygotowanie: Jajko ubijamy razem z 1 łyżką cukru pudru na kogiel(...)piekarnika i pieczemy 30 min w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Ostudzony biszkopt kroimy w kosteczkę. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy. Do miseczki przekładamy pokrojony biszkopt i zalewamy go ostudzoną kawą, mieszamy aż ciasto wchłonie płyn i odstawiamy. Żółtka ubijamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnerazem, ale nie dopuszczam do zagotowania, zestawiam z palnika. Czekoladę rozdrabniam (może być w postaci groszków czekoladowych tak, jak u mnie), wrzucam do gorącej śmietanki z cukrem i mieszam do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści (ewentualnie podgrzać, jeśli nie chce się ładnie topić, ale nie zagotować!). Żółtka roztrzepać trzepaczką, ubić delikatnie, aby wtłoczyć nieco powietrza. Do żółtek(...)przez chwilę, po czym dodaję pozostałą część masy czekoladowej, ciągle ubijając. Muszą pojawić się małe pęcherzyki powietrza. Napełniam masą kokilki i wstawiam je do formy o wysokich brzegach. Wlewam gorącą wodę tak, by sięgała do połowy wysokości kokilek. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Wstawiam formę z kokilkami w kąpieli wodnej i zapiekam przez 35 minut. Następnie wyjmuję formę
W kuchni Karmel-itkiKiedy słońca brak częściej sięgamy po czekoladę. Czekolada dobra jest nie tylko na gorąco. Warto przygotować inne desery z jej wykorzystaniem. Przygotowałam przepyszny, czekoladowy mus, na bazie popularnego sera mascarpone, który najczęściej wykorzystuję się do zrobienia włoskiego deseru tiramisu. Jeszcze kilka lat temu nie byłam miłośniczką czekolad. Jeśli wybierałam lody, to tylko owocowe, najchętniej wyraziste w smaku sorbety
Moja smaczna kuchniagorącej wody, wystudzona) 400 ml śmietany kremówki 250 ml serka mascarpone 1 łyżka żelatyny 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki cukru pudru ponadto: 3 łyżki likieru amaretto kilka łyżek wody z sokiem z cytryny kilka łyżek konfitury z żurawiny (do mięs i serów) polewa: galaretka o smaku żurawiny 200 g ciemnej, gorzkiej czekolady ew. płatki migdałów i suszona żurawina(...)zagotować!). Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder, następnie delikatnie wmieszać mascarpone, amaretto i kawę. Krem wyłożyć na ciasto, wygładzić wierzch. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty, wymieszać na jednolitą masę (w razie potrzeby delikatnie podgrzać). Odczekać do wystudzenia, wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować migdałami i żurawiną. Schłodzić
6nieboduże prostokąty i przyozdobić. Polewa: 150 gr gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki płatki migdałowe Śmietanę podgrzać w garnuszku, aby była bardzo gorąca, prawie wrząca. Wrzucić połamaną na drobne kawałki czekoladę, odczekać minutę, wymieszać dokładnie by cała czekolada się rozpuściła. Silikonowym pędzelkiem posmarować piernik z 3 stron, posypać płatkami migdałów, lub poszatkowanymi (ale nie mielonymi) orzechami włoskimi
moj przepis namigdały do posypania Poncz • 1 szklanka mocnej kawy • amaretto wg uznania Wykonanie: • Czkoladę połamać na kawałki i powoli rozpuścić w gorącym mleku. • Zmiksować masę kajmakową z czekoladą, dodać serek mascarpone i ponownie wymieszać. • W naczyniu prostokatnym ułożyć na dnie biszkopty maczane w kawie z amaretto. • Na biszkopty
To co kochamciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. Żelatynę zalać mlekiem i podgrzewając na małym ogniu lub mikrofalówce do rozpuszczenia. Czekoladę połamać na kawałki, dodać do gorącej żelatyny i rozpuścić, mieszając. Masę przestudzić, ale może zostać lekko ciepła. Kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Twaróg zmiksować na małych obrotach z ubitą śmietaną(...)dalej miksować, dodając powoli żelatynę z czekoladą. Dobrze połączyć z masą twarogowo-śmietanową. Przelać na ciasteczkowy spód, a kiedy zacznie tężeć, można na wierzchu wykonać ozdobne rowki (szpatułką lub widelcem). Włożyć do lodówki do stężenia, na całą noc. Przed podaniem udekorować truskawkami i startą czekoladą
Czerwień i błękitkruche zostało przygotowane na bazie kawy i kakao, natomiast wnętrze tarty to duet serka mascarpone z jogurtem greckim oraz napar kawowy. Wierzch tarty zwieńczają wiórki czekoladowe wykonane z mieszanki czekolad mlecznej z deserową. Całość nie jest zbyt słodka, lecz dość intensywna w smaku, a jeden kawałek tarty jest mocno sycący. Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 28cm. Tarta kawowa(...)masa kawowa 250g serka mascarpone 100g jogurtu greckiego 50g cukru 2 jajka 20g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej przegotowanej wody wiórki czekoladowe 40g czekolady mlecznej 40g czekolady deserowej Wykonanie: CIASTO KRUCHE - kawę rozpuszczalną, jeśli jest w granulkach, rozdrobnić na piasek - mąkę, kakao, cukier puder przesiać, dodać kawę, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko
Smakołyki Berenikicukru i 2 łyżek wody przygotowujemy karmel - podgrzewamy. W garnku rozgrzewamy miód, masło i mleko do rozpuszczenia się składników Dodajemy karmel i przyprawę korzenną- mieszamy. Gorącą mieszankę zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę, mieszamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, miksujemy. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem
W kuchennym oknie Ewypodniebienia... Składniki 2 szklanki pełnego mleka 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej 2 kopiaste łyżki cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 4 łyżki utartej, gorzkiej czekolady kostki kawowego lodu Sposób Do gorącego, ale nie wrzącego mleka sypiemy kawę, cukier, cynamon. Całośc dokładnie mieszamy, odstawiamy do wychłodzenia. Przed podaniem kładziemy do szklanek kostki lodu. Oziębioną kawę miksujemy, aż się(...)lekko spieni, rozlewamy do szklanek, na wierzch sypiemy utartą czekoladę w taki sposób, aby utworzył się dość gruby "kożuszek". Podajemy ze słomką
Kuchenne aromatyowoców) 40 g rodzynek 40 g orzechów laskowych 3 łyżki rumu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki (38%) Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, następnie dobrze odcisnąć. Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni. Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto pokruszyć, dodać rodzynki, orzechy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki : dowolna ilość orzechów czekolada gorzka Przygotowanie : Czekoladę pokruszyłam i rozpuściłam w łaźni wodnej Jeszcze w gorącą włożyłam obrane kawałki orzechów, mieszałam stopniowo wkładane orzechy, by pokryły się czekoladą i wyjmowałam je na folię Po wystudzeniu czekolada twardnieje i orzeszki stają się pyszne ! Są w miarę słodkie, na pewno zdrowsze niż kupne batoniki :O Zbyt wiele
Proste Potrawyświeżych, dużych jajek 230 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny Składniki na mus czekoladowy: 110 g gorzkiej czekolady 160 ml kremówki (30%) 80 ml kremówki tortowej (36%) 50 g małych bezików (dekoracyjnych) Składniki na krem waniliowy: 5 żółtek 100 g cukru 330 ml kremówki(...)Śmietankę (30%) rozgrzałam w rondelku. Gorącą wlałam do połamanej w kostkę czekolady. Wymieszałam, żeby się czekolada rozpuściła. Odstawiłam na pól godziny do wystudzenia. Zmiksowałam małe beziki na drobne cząstki. Kremówkę (36%) ubiłam na puch i wymieszałam z rozpuszczoną w śmietance czekoladą i zmielonymi bezikami. Wszystko dokładnie wymieszałam. Powstał puszysty krem czekoladowy
Kuchnia u Krysicukru i 2 łyżek wody przygotować karmel podgrzewając. W garnku rozgrzać miód, masło i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się składników, dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać. Gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, zmiksować. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem
W kuchennym oknie EwyBiszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 500 ml kremówki 2 opakowania białej czekolady 3 ,,Śnieżki" 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody 200 gram wiórek kokosowych Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia(...)piekę przez ok 35 min. Wyjmuję i odstawiam by przestygło. Czekoladę łamię na małe kosteczki, śmietanę przelewam do rondelka, podgrzewam i wrzucam kostki czekolady. Mieszam, aż cała czekolada się rozpuści. Nie gotuję. zestawiam z ognia i studzę. Galaretkę wsypuje do szklanki i zalewam gorącą wodą. Mieszam do rozpuszczenia i odstawiam by wystygła. Do zimnej masy czekoladowej
Ciasteczkowy Potwór