pączkach itp. Jednak ilość przepisów, które mnie zainteresowały jest tak duża, że nie mogę się zdecydować co zrobić. Tymczasem przepis na coś pysznego do niedzielnej kawy, gorącej czekolady czy herbatki. Inspiracja z blogu Pani Ewy , który mnie zachwyca, serdecznie polecam tam zajrzeć. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej kopiasta łyżeczka sody ponad połowa szklanki cukru jajko
NA MOIM TALERZUSyrop cytrynowo-waniliowy do herbaty / Syrop piernikowy* 4. Czekoladowo-bananową konfiturę z kardamonem 5. Czekoladowy makaron tagliatelle 6. Trufle daktylowo- pomarańczowe 7. Sól smakową cytrusową / cytrusowo-rozmarynową * 8. Gorącą czekoladę na patyku 9. Krakersy z solą morską i rozmarynem / Kiszone mandarynki* 10.Chleb ze słoika 11. Syrop hibiskusowy 12. Pralinki z pigwowym nadzieniem *potrawy, które były częścią menu drugiej edycji
KUCHARNIAmasą. Ostatnią częścią masy smarujemy wierzch i boki tortu. Tort schładzamy i przygotowujemy ganache. Kremówkę z łyżeczką masła podgrzewamy, aż będzie niemal wrząca. Czekoladę drobno siekamy. Zalewamy czekoladę gorącą śmietaną, zostawiamy na kilkadziesiąt sekund i mieszamy. Gdy całość będzie jednolita zostawiamy na 15 minut, aż ganache zacznie gęstnięć. Gęstą polewą dekorujemy lekko schłodzony tort. Całość musi spędzić jeszcze
Poezja smakujeszcze ciemno gdy się wstaje do pracy . W ciągu dnia można jeszcze wygrzać sobie kosteczki w promieniach słońca.. a wieczorem wcisnąć się pod ciepły koc z kubkiem gorącej czekolady w jednej ręce, a w drugiej z ciekawą książką. Ostatnio przeczytałam jednym tchem książkę Aleksandry Ripley "Córka pierworodna. Wspaniała książka którą polecam na długie jesienne wieczory. Dopełnieniem
Na słodko lub wytrawniezamian za piosenkę żołnierską lub harcerską będziecie mogli skosztować : 1. Babki ziemniaczanej z wędzonym boczkiem i sosem z leśnych grzybów 2. Szarlotki polskiej 3. Pischingera 4. Gorącej czekolady 5. Tortu czekoladowego (jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni "Ziemiańska") 6. Łazanek (z kiszonej i słodkiej kapusty z dodatkiem boczku i pieczarek) 7. Bigosu na gęsinie 8. Chleba domowego Serdecznie zapraszam
Kuchnia w opałachmały... Radość na ich twarzach po otrzymaniu w nagrodę smakołyków - BEZCENNE :) A było w czym wybierać. Nasze menu: - Babka ziemniaczana z sosem grzybowym - Szarlotka polska - Pischinger - Gorąca czekolada - Tort czekoladowy - Łazanki - Bigos na gęsinie Było smacznie i wesoło, humory dopisywały, apetyty też :) Dziękuję Urzędowi Miasta Opola za możliwość czynnego uczestnictwa w imprezie. Dziękuję Wszystkim, którzy
Kuchnia w opałachMiksujemy tak długo aż zrobi nam się jednolita masa. Przełożyć do słoiczka i do lodówy. U mnie wyszedł jeden słoiczek. Smacznego :D ZAJRZYJ I TU: "Michałki" domowe Gorąca czekolada
Moje pyszne gotowanieczyli lubię go po prostu w święta :) ) Co zrobić, jak nagle ni z tego ni z owego, robi się zimno? Nakładamy dodatkową parę skarpetek, zimową kurtkę i popijamy gorącą czekoladę :) Ale w sumie sama czekolada ma w sobie coś takiego, że jak robi się zimno to moja spiżarnia, naglę się nią zapełnia :) Zima to dla mnie również czas przygotowywania
Słodkie Przyjemnościświeże. Wracając do biscotti - te kruche, podwójnie wypiekane ciasteczka idealnie nadają się do ciepłej kawy albo herbaty. Są mega chrupiące i świetnie komponują się z rozpuszczoną gorącą czekoladą. Tak naprawdę można do nich dodać wszystko co Mamy pod ręką. W tym roku przygotowałam dwie propozycję, pierwsza - to Biscotti (inaczej zwane cantuccini) Bożonarodzeniowe. W Wigilię dopełnię je pewnie
Słodkie Przyjemnościsię blogiem, ale tylko dziś, bo jutro mam kolejny egzamin. Grr.. W poniedziałek był dzień Babci, wczoraj dzień Dziadka, świętowaliście? Ja przygotowałam karnawałowe Churros! Świetne z kawą, gorącą czekoladą, albo sprawdzone na Babcinym przykładzie - z korzenną herbatą. Ten Hiszpański smakołyk przygotowuje się z ciasta ptysiowego, ten który zamieszczam poniżej, jest moją wersją tych słodkości. Zapraszam na Churros!" Składniki
Słodkie PrzyjemnościKruchy spód, puszyste wnętrze i kwaśne owoce to idealne jesienno-zimowe połączenie. Ciasto idealnie komponuje się z gałką lodów waniliowych (cóż lody są świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekolad ą (tylko błagam nie z proszku!). Dla bardziej świątecznego efektu, do ciasta można dodać szczyptę cynamonu, albo domowej przyprawy piernikowej. Składniki : Kruche ciasto: 2 żółtka jajko
Słodkie Przyjemnościmimo, że do świąt pozostało jeszcze sporo czasu, to nic nie stoi nam na drodze aby korzystać z panującej w koło atmosfery i wieczorami tworzyć przyjemny nastrój z gorącą czekoladą i korzennymi smakami deserów. Zapach cynamonu zimą to warunek konieczny - przynajmniej w moim domu. Dlatego aby Was zainspirować zaproszę dziś na tartaletki z cynamonową bezą i ciągnącym się koglem
Słodkie Przyjemnościbliscy szybko ukrócili moje zapędy, śmiejąc się, że byłabym szybsza od centrów handlowych. Ale to już tak niedługo! Zaledwie 21 dni magicznego czasu, śnieżnych dni, zapachu pierniczków i gorącej czekolady... Mam nadzieję, że te Święta będą jak za "starych" czasów, gdy wszyscy zbieraliśmy się przy dłuuugim stole, a ja zachodziłam w głowę, jak wymyślić oryginalne życzenia przy łamaniu się
Gotowanie to kochaniełyżki kakao Jeżeli sądzimy, że duży piernikowy domek jest dla nas zbyt dużym wyzwaniem - jest alternatywa - mini domki na kubek. Któż nie uśmiechnie się na widok kubka gorącej czekolady lub kakao podanego w świąteczny poranek, z małym piernikowym domkiem na brzegu? Chyba nie znajdzie się nikt taki... a już nie lada przyjemność zrobimy nimi dzieciom :) Więc zaczynamy... W rondlu
Świat Ciastaroku bawiłyśmy się z córką w architektów. Bo przejściach z dużym domkiem , postanowiłam, że zrobimy kilka małych. Takich w sam raz na kubek z kawą czy gorącą czekoladą. Tak jak podejrzewałam, są dużo łatwiejsze w sklejaniu. My używałyśmy tego samego karmelu, co w przypadku dużego domku. Użyłam też ciasta z tego samego przepisu
Sto kolorów kuchni