koniec smażenia dodać kakao i pokruszoną czekoladę (również należy pamiętać o częstym mieszaniu, żeby powidła się nie przypaliły). Wymieszać do roztopienia się czekolady, chwilę podsmażyć. Przełożyć do wyparzonych słoików i gorące odwrócić do góry dnem, chyba, że zależy nam na przetrzymaniu powideł na długi czas, to należy je zapasteryzować. Z podanych proporcji wyszło mi ponad 1 litr. Smacznego(...)taka ilość cukru była wystarczająca. Ale po dosypaniu i wymieszaniu cukru, po prostu spróbować czy taka słodycz jest odpowiednia i w razie potrzeby dosłodzić. * te powidła robiłam z czekolady gorzkiej, ale mleczną również można dodać, wystarczy wtedy zmniejszyć ilość cukru- najlepiej po prostu próbować
Kraina Miodem Płynącaowocowej nalewki ;) Składniki na 4 porcje: pół litra mleka , , 2 łyżki mąki pszennej , 2 łyżki mąki ziemniaczanej , 3 czubate łyżki cukru waniliowego , 1 łyżka masła , 12 kostek gorzkiej czekolady , 4 łyżki konfitury - polecam "Agrest z Imbirem" , 4 herbatniki . Odlać pół szklanki mleka, wsypać do niej obie mąki i wymieszać. Pozostałe mleko wraz z cukrem waniliowym zagotować. Wlać(...)ogniu. Na koniec dodać masło i dokładnie połączyć z budyniem. Herbatniki pokruszyć i wsypać na dno pucharków. Na herbatniki wylać po 2 łyżki gorącego budyniu - położyć na nim po 2 kostki czekolady. Na czekoladę wylać resztę budyniu. Udekorować kostką czekolady i konfitura agrestową. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! Konfitura agrestowa jaką
Codzienna kuchnia niecodziennaroztopionym masłem. Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wstawić do lodówki. Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( w misce na garnku z gorącą wodą) i odstawić do przestudzenia. Do miski przełożyć 1/3 sera. Dodać cukier waniliowy i dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę
Monia miesza i gotujeherbatnikach. Składniki: Masa: 650 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 250g mascarpone 2 galaretki (dałam o smaku owoców leśnych)Dodatkowo: ok. 200g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie cały czas miksując dodajemy mascarpone i bardzo powoli wlewamy zimną, ale jeszcze(...)masy, wyrównujemy łyżką, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy drugą połowę masy (odrobinę masy zostawiamy na wierzch). Układamy ostatnią warstwę herbatników, rozsmarowujemy pozostałą masę i wysypujemy na nią startą czekoladę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarnekajmakowej 2 budynie śmietankowe 1/2 litra mleka 170 g masła 330 ml śmietanki kremówki 30% 2 szt. fixów lub śnieżki do kremówki 1/5 tabliczki mlecznej czekolady Przepis: Puszkę z masą kajmakową umieszczamy w gorącej wodzie. Na spód formy o wymiarach ok. 25 x 30 cm układamy jedną warstwę herbatników. Następnie wyciągamy puszkę z wody i wykładamy masę na herbatniki(...)Następnie układamy kolejną warstwę herbatników. W garnku gotujemy oba budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu, jednak ze zmniejszonej ilości mleka tj. z 1/2 litra. Następnie do gorącego budyniu dodajemy masło i miksujemy całość na gładką masę. Masę budyniową po lekkim ostygnięciu nakładamy do formy na herbatniki. Kolejna warstwa składa się z okrągłych biszkopcików. Kolejnym krokiem jest ubicie kremówki
Emcia Pichcigorącym oleju zdejmujemy z patelni, na którą wlewamy wino, dorzucamy połamaną czekoladę i masło grzybki kroimy na mniejsze kawałki, przesmażmy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem mięso przekładamy do sosu, dorzucamy grzybki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C podajemy gorące z krokiecikami smacznego
Luźna Kuchniaśmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 2 - 3 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: około 10 dag herbatników 5 dag białej czekolady 5 dag mlecznej czekolady cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę miksujemy, wsypujemy budynie(...)potrzebujemy ). 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy płynną żelatynę, kakao i cukier puder według uznania dokładnie ubijamy. 5. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie na pokrojonym serniku wyciskamy rozetki według uznania. 6. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nimi sernik, dekorujemy
Izabelawkuchnikaszy jaglanej (1 woreczek) – 2 łyżki masła orzechowego – 1 banan – 1/2 pitai (smoczego owocu) – garść ziarenek granatu – kilka kostek gorzkiej czekolady Kaszę jaglaną umieszczamy w sitku i płuczemy gorącą wodą z kranu. Kaszę umieszczamy w rondelku i dodajemy 220ml mleka kokosowego, przykrywamy i gotujemy na jak najmniejszym ogniu, aż kasza wchłonie całe mleko(...)wchłonie całość. W misie blendera umieszczamy ugotowaną kaszę, dodajemy pół banana i miksujemy na najwyższych obrotach, aż otrzymamy gładki masę. Tak przygotowany budyń umieszczamy w miseczkach i dekorujemy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej i owocami. Smacznego! Artykuł Orzechowy budyń jaglany z owocami FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongłyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka maślanki 1/4 szklanki oleju 1 jajko dropsy czekoladowe + 1/2 tabliczki czekolady, 100 ml śmietany kremówki, jogurt, owoce Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy, olej, jajko, i połowę maślanki. Dokładnie mieszamy, kiedy masa nie ma już grudek dodajemy resztę maślanki i mieszamy(...)jednej łyżce ciasta naleśnikowego, smażymy z obydwu stron. Gotowe naleśniki podajemy z polewą czekoladową i świeżymi owocami. Do przygotowania polewy potrzebna będzie gorąca śmietana kremówka – zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę i odstawiamy na kilka minut. Dokładnie mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercywrong? Składniki na budyń 1 szklanka mleka (najlepiej tłustego) 1/2 szklanki śmietany kremówki 60 g mlecznej czekolady (można użyć innej lub pół na pół np. z gorzką) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 35 g dobrego kakao 2 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 żółtka jaj klasy M* 2-3 łyżeczki płatków migdałowych Pozostałe(...)sklepu SmakiPołudnia24.pl Przygotowanie W garnku do gotowania mleka (lub innym z grubym dnem) podgrzewamy mleko ze śmietanką. Odlewamy około 1/2 szklanki. Czekoladę drobno siekamy. W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną, kakao i cukier puder. Następnie dodajemy 2 łyżki gorącej wody i około 1/2 szklanki podgrzanego mleka ze śmietanką (ilość "płynu" na wystarczyć do wymieszania składników, tak jak robimy
Słodkie okruszkiorzechów włoskich Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii. Kontynuujemy ucieranie. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą. Ucieramy przez minutę. Dodajemy posiekaną gorzką czekoladę lub czekoladowe groszki, M&M’sy i orzechy. Ucieramy do połączenia się składników. Dłońmi lub za pomocą łyżki do lodów formujemy okrągłe kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)pozostawiamy na około 5 minut na blaszce. Po tym czasie, lekko przestygnięte możemy przenieść na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Moja rada: jak wyciągniecie gorące ciasteczka z piekarnika możecie posypać je dodatkowo czekoladą i M&M’sami. Będą bardziej kolorowe Przechowujemy w szczelinie zamkniętym pojemniku. * źródło – passion4baking.com The post Pyszne Ciasteczka
Made By Mom And Sonprzede wszystkim ekspresowe w przygotowaniu, a o ich smaku musicie przekonać się sami. Podpowiem jedynie, że się nie zawiedziecie a nawet je pokochacie :):) Polecam gorąco. Składniki: 2 dojrzałe awokado 250 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli wiórki kokosowe do obtoczenia Awokado obieramy, usuwamy pestkę. Umieszczamy w blenderze, miksujemy do konsystencji papki. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą
Made By Mom And Sonkuchni. Dzięki. Składniki na formę 31 cm x 12 cm x 7 cm: 3-4 BARDZO TWARDE gruszki kilka łyżeczek suszonej, drobno posiekanej żurawiny 1 i 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 165 g miękkiego masła 1 szczypta soli 130 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 mniejsze jajka 200 g maki pszennej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)też sproszkowany) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Umyj gruszki, wydrąż gniazda nasienne i napełnij owoce żurawiną. Do kubka wlej kilka łyżek gorącej wody i dodaj połamaną na drobne kawałki czekoladę. Mieszaj energicznie, aż czekolada się rozpuści. Ubij masło z solą, cukrem i cukrem waniliowym; dodawaj po jednym jajku i również ubijaj. Następnie dodawaj naprzemiennie mąkę
Qlinarnie i Qlinarnielitra mleka 2 łyżki syropu barmańskiego o smaku rumu z czekoladą np. firmy Victoria`s 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ 1 łyżka ciemnego kakao 30 - 40 dag wiśni Dodatkowo: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wiśnie - opłukać w zimnej wodzie, osączyć i wydrylować. Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy syropu barmańskiego. Odstawiamy(...)biszkopty wykładamy połowę kremu waniliowego. Wyrównać. Na krem wyłożyć wiśnie. Następnie na wiśniach układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie i przykryć resztą masy. Całość posypujemy starta gorzka czekoladą. Na koniec wkładamy do lodówki na kilka godzin. Rada: zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej naturalnej kawy (należy odcedzić fusy) jeśli deser przeznaczony jest dla dzieci to oczywiście rezygnujemy
Ciastka - domowe słodkościZapraszam na pyszny deser z musem rabarbarowym. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 25 dag rabarbaru 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym 4 łyżki cukru 1 szklanka śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 10 sztuk herbatników 2 kostki mlecznej czekolady truskawki i listki melisy do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka(...)się rozpadnie. Do gorącego musu wsypuję cukier oraz galaretkę. Dokładnie mieszam. Odstawiam do przestudzenia. 2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. 3. Herbatniki kruszę i wsypuję na dno pucharków. Następnie nakładam porcję gęstego musu rabarbarowego. Na to porcję ubitej śmietany. Znów nakładam mus i śmietanę. Wierzch oprószam startą na tarce czekoladą i dekoruję truskawkami oraz listkami melisy
Tradycyjna kuchnia Kasi