odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub naczyniu do fondue i odstawiamy, żeby nieco ostygła – nie może być gorąca, ale ciągle musi być płynna. Masło miksujemy i dodajemy po łyżce zimny budyń i rozpuszczoną czekoladę. Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła, wałkujemy na cienki placek i wycinamy serduszka. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem, serduszkami
Ciastkozercypuder – 2 łyżki * cukier waniliowy – 1 op * żelatyna – 3 łyżeczki DODATKOWO : * wiśnie w kompocie ( np. Harvin z Lidla ) – 1 słoik * dżem wiśniowy – 5 łyżek * czekolada mleczna – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : B iałka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru. Cały czas miksując dodajemy(...)kolejną warstwą ubitej śmietany. Układamy drugą cześć wiśni. Przykrywamy ostatnim biszkoptem , lekko dociskamy i cały smarujemy śmietana ( boki + góra ). Wygładzamy lekko zwilżonym w gorącej wodzie nożem. Boki obficie obsypujemy startą na tarce czekoladą. Górę dekorujemy wg.własnego pomysłu resztą śmietany oraz wiśniami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Ostra na SłodkoLatem gdy jest bardzo gorąco takie zimne ciasta smakują najlepiej 1000 ml śmietany 36% 3 galaretki malinowe 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka o smaku czarnej porzeczki 5 kostek czekolady mlecznej Galaretki: agrestową,pomarańczową i z czarnej porzeczki rozpuścić każdą osobno w 1 szklance gorącej wody.przelać do płaskiego naczynia i pozostawić do całkowitego stężenia. Najlepiej(...)zrobić to kilka godzin wcześniej. Stężałe galaretki pokroić w kostkę. Trzy galaretki malinowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno,wlać tężejącą galaretkę i razem zmiksować. Do masy śmietanowej dodać kostki kolorowych galaretek,wymieszać i wylać masę do przygotowanej blaszki. Ja użyłam blaszki o wym. 24/29,którą wcześniej wyłożyłam
Kolorowa kuchnia Elkiłyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 szklanki startej i odsączonej cukinii opcjonalnie: 1/4 szklanki orzechów laskowych Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki ulubionego mleka 3 łyżki masła orzechowego Ciasto: zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na około pół godziny. Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj formę olejem. Zblenduj daktyle, wodę i dżem. Odstaw. Wymieszaj(...)sodę i sól. Dodaj startą cukinię, orzechy, zblendowaną masę i dokładnie wymieszaj. Przełóż gęste ciasto do formy i piecz przez ok. 40-50 minut. Polewa: podgrzej mleko, dodaj kostki czekolady i masło orzechowe. Wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Polej polewą wystudzone ciasto. Przepis dodaję do akcji: Organizator: WEGANON Sesje (2012, Ben Lewin) to odważny film, przekraczający pewne tabu, ale jego
Qlinarnie i Qlinarnieczekoladowe: (pieczemy dwa takie ciasta lub podwajamy porcje a po upieczeniu przekrawamy na dwa blaty) 70 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g czekolady, gorzkiej 80 g cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 70 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: ok. 120 ml wystudzonego(...)mocnego naparu kawy lub likier kawowy do naponczowania wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie odstawiamy do przestudzenia. Do kawy dodajemy wodę i mieszamy. Masło ucieramy lub miksujemy z cukrem na w miarę puszystą masę. Dodajemy przestudzoną czekoladę, kawę i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy po dodaniu każdego. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy
Domowy Smak Jedzeniaminor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Biszkopt: 200g gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao 175g masła 4 jajka 125g miałkiego cukru 125g mąki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)użyłam „Twój smak” Piątnicy ) Polewa: 150g gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao 150ml słodkiej śmietanki kremowej 30% tłuszczu Do nasączenia: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 1 łyżeczka cukru ½ szklanki wrzącej wody Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać i schłodzić. Proszek cappuccino zalać gorącą wodą o odstawić do wystudzenia. Jajka ubić
Wiem co jemdodajemy żółtka, kakao i dwie łyżki cukru. Mieszamy, aż kakao się rozpuści, a masa będzie gorąca i lekko zgęstnieje. Zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej i od razu dodajemy do gorącej masy amaretto (lub rum), masło pokrojone na małe kawałki i czekolady połamane na kostki. Co jakiś czas mieszamy, aż masło i czekolada całkowicie rozpuszczą się. Gruszki(...)całą noc w lodówce. Tort możemy udekorować wiórkami z czekolady (uprzednio rozpuszczonej, cienko rozsmarowanej, schłodzonej i zeskrobanej nożem), orzechami lub np. suszonymi gruszkami. Pamiętajmy, że przed pokrojeniem ciasta, musimy odkroić za pomocą noża brzegi tortu od tortownicy. Tort z musem czekoladowym i gruszkami najlepiej kroić za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie. Mus nie ma żelatyny, więc jest bardzo
Poezja smakumlecznej czekolady bita śmietana czekoladowa posypka Przygotowanie Zagotowujemy wodę. Do szklanki wsypujemy 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy marcepanowej i zalewamy ją 100 ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia kawy. Następnie do naszej kawy dodajemy łyżkę startej mlecznej czekolady, znów mieszamy. Tak przygotowaną marcepanowo-czekoladową kawę lekko studzimy i wlewamy do pucharka (przed wlaniem warto całość znów przemieszać). Następnie dodajemy
Słodkie okruszkimlecznej czekolady bita śmietana czekoladowa posypka Przygotowanie: Zagotowujemy wodę. Do szklanki wsypujemy 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy marcepanowej i zalewamy ją 100 ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia kawy. Następnie do naszej kawy dodajemy łyżkę startej mlecznej czekolady, znów mieszamy. Tak przygotowaną marcepanowo-czekoladową kawę lekko studzimy i wlewamy do pucharka (przed wlaniem warto całość znów przemieszać). Następnie dodajemy
Słodkie okruszkikakao z kawałkami skórki pomarańczowej pół łyżeczki stevi (można uzyć innego słodzidła lub pominąć) karob lub kakao naturalne (dla miłosników) do obtoczenia Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i ciepłą, ale nie gorącą dodajemy do mascarpone. Dodajemy stevię i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30-60 minut do lodówki, aby masa stwardniała. Następnie nabieramy małe porcje i formujemy nasze(...)trufle. Każdą z nich obtaczamy w karobie/kakao. Moje sugestie: Zarówno czekolada jak i mascarpone powinny być jak najwyższej jakości. Serek jeszcze w opakowaniu powinien był bardzo gęsty, nie wodnisty. Wiem, że niektórym masa na trufle nie chciała stężeć po godzinie trzymania w lodówce. Moja stała w niej tylko 15 minut, a zrobiła się na tyle twarda i krucha, że ciężko
Zawsze głodna!gorąco", wykonanie także jest jej, ale babka jest tak piękna i smaczna, że muszę ją pokazać. Składniki: 250 ml oleju słonecznikowego 250 ml ajerkoniaku 20 dag cukru pudru 1 cukier wanilinowy 5 dag wiórków kokosowych 5 jajek 17,5 dag mąki pszennej 7,5 dag mąki ziemniaczanej 1 proszek do pieczenia 15 dag białej czekolady 5 dag gorzkiej(...)minut. 5. Upieczoną babkę studzić przez 10 min. w formie, a następnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. 6. Polewa: czekoladę gorzką i białą połamać na kawałeczki. Osobno stopić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzoną babkę polać w fantazyjny sposób najpierw białą, a następnie ciemną polewą. Odstawić, by polewy stężały
Pasja Smakuczekolady lody waniliowe, ja ich nie miałam, więc nie dodałam;) W książce można znaleźć wiele wspaniałych przepisów na gorące dni... od orzeźwiających sorbetów, lodów po granity, lodowce i ziemne napoje. Składniki: 50 g mlecznej czekolady, 250 ml mleka, 70 ml kremówki, 70 ml wody, do ozdoby: 50 ml kremówki, kuleczki cukrowe. Przygotowanie: Czekoladę
Aga w kuchniszklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy 1/3 szklanki drobno pokrojonych orzechów 1/2 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli i/lub daktyli GANACHE 100 g gorzkiej czekolady 80 g śmietanki 30% 1 łyżka oleju kokosowego lub masła WYKONANIE BAKALIE : W rondelku podgrzewamy lemoniadę z brandy. Nie zagotowujemy. Dodajemy wszystkie bakalie z wyjątkiem orzechów. Mieszamy, odstawiamy(...)formie, następnie przekładamy na kratkę ustawioną na arkuszu papieru do pieczenia. GANACHE : W małym rondelku podgrzewamy śmietankę 30%. Powinna być bardzo gorąca. Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz łyżkę oleju kokosowego. Mieszamy do otrzymania gęstej i jednolitej masy. Dekorujemy wierzch keksa
cool and mintyjogurtowa: 600 gr jogurtu naturalnego lub mieszanki greckiego z naturalnym w t emp. pokojowej ! 80 gr czekolady mlecznej od 80-100 gr cukru pudru (zależy czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie ciasta) 4 łyżeczki żelatyny z małą górką + 7 łyżek bardzo gorącej wody 1. Biszkopty kruszymy i łączymy z masłem, następnie wylepiamy nimi(...)tortownicę która wcześniej wykładamy folią spożywczą i chowamy na czas przygotowania jogurtów do lodówki. 2. Jogurty przekładamy do miski. 3. Żelatynę zalewamy gorącą woda i mieszamy do rozpuszczenia, następnie odstawiamy ją do lekkiego przestygnięcia. 4. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. 5. Żelatynę hartujemy czyli mieszamy ją z 2-3 łyżkami jogurtu i następnie wlewamy do miski i całość miksujemy
Gotowanie...to proste !garnka z zupą dodać bulion przecier lub sok, czosnek, rodzynki i gotować 30 minut. Po tym czasie dodać czekoladę i ryż i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku i ewentualnie uzupełnić płyn bulionem. Podawać gorące, posypane świeżą kolendrą. Zupa inspirowana przepisem na zupę wołową z ryżem z książki "Zupy" Carole Clements, wydawnictwa Parragon Books
Kuchnia Prezydentowej