śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzona) 200 g gęstego jogurtu naturalnego opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania galaretki cytrynowej Mus czekoladowy: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Do przygotowania tego ciasta użyłam tortownicy o średnicy 28 cm. Przygotowania rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)połączenia się wszystkich składników. Masę przekładamy na wystudzony biszkopt i pozostawiamy do schłodzenia i stężenia. Śmietankę na mus podgrzewamy z połamanymi czekoladami do momentu rozpuszczenia się czekolad. Uważamy, żeby nie zagotować kremówki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do śmietanki. Pozostawiamy do wystudzenia. Następnie kremówkę ubijamy (aby uzyskać bardziej puszysty efekt można dodać śmietanfix
PatiGotujeszklanki* drobnego cukru np. trzcinowego lub ksylitolu - 1/3 szklanki* maślanki (dałam domowy kefir z grzybka tybetańskiego) - 2 szklanki* czipsów czekoladowych (dałam pokrojoną drobno czekoladę deserową i część mlecznej) * szklanka 250ml Roztopić masło i wlać gorące do misy miksera, dodać kakao i zmiksować na gładką masę. Dodajemy cukier, maślankę (kefir), ekstrakt z wanilii i dokładnie miksujemy. Następnie partiami dodajemy(...)mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy. Na końcu wsypujemy czipsy czekoladowe, lub tak jak u mnie czekolady pokrojone na małe kawałeczki i mieszamy. Ciasto jest dość gęste i klejące. Wykładamy po ok.1/2 łyżki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 10-12 minut na termoobiegu. Smacznego
Smaczne Zdroweczekoladowe ganache. Składniki na czekoladowe ganache: 100 g czekolady gorzkiej ( zawsze możesz zamienić na mleczną) 50 ml śmietanki 30% Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczasz w rondlu. Odstawiasz do przestygnięcia. Na wystudzony spód wykładamy ciepłe, nie gorące tofii. Następnie wystudzone czekoladowe ganache i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc, ale po kilku godzinach gdy czekolada zastygnie można
Rusty Forkobronił. Słodko, słony, waniliowy to dla mnie idealne połączenie. Prosty do wykonania. Ozdobiłam go czekoladowym dripem i truskawkami. Pobawiłam się też czekoladą, z której robiłam dekoracje. Wdzięczny do dekoracji. Polecam gorąco! Przepis. Będziecie potrzebować trzech tortownic, lub tej samej wielkości okrągłych foremek- średnica 18 cm 2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej 1 i 1/4 szklanki(...)ciasta (samej góry). Przykryjcie ostatnim kawałkiem ciasta, posmarujcie górę i odstawcie do lodówki na co najmniej 2 godziny. Schłodzony tort wyrównajcie dookoła zbierając nadmiar kremu. Czekoladowy drip 100 g czekolady 1 łyżka śmietany kremówki. Rozpuśćcie czekoladę ze śmietaną na gładką masę. Niech ostygnie do temperatury 30-34 stopni Celsjusza. Delikatnie oblejcie brzegi ciasta. Ozdóbcie według własnej fantazji
Piekarz-Kucharz-Garkotłukśmietany 36% -3 łyżki cukru pudru -50g czekolady gorzkiej 60% Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy minutę. Dorzucamy startą czekoladę. Mieszamy delikatnie. Po ubiczu można dodać żelatyny około łyżeczki rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody. Komponujemy tort: Biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, kajmak. Całość pokrywamy śmietaną. Wkładamy na noc do lodówki. Podajemy posypując zgniecionymi herbatnikami i startą(...)czekoladą. Dla wszystkich, którzy lubią jak słodycz skręca
BaRepasgarnek z gotującą się wodą) i odstawiamy, żeby lekko przestygła - musi być ciągle jeszcze płynna, ale nie może być zbyt gorąca. Na szablonie układamy pasek folii tak żeby zgięcie było dokładnie na środku motylka. Czekoladę przekładamy do woreczka strunowego (lub innego małego woreczka - musi jednak być na tyle gruby, żeby nie pękł w trakcie wyciskania czekolady). Czekoladę
Ciastkozercyskwarków 30 dag skwarków 1/2 kg mąki 15 dag cukru drobnego 2 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich mąka do podsypania polewa :100 g czekolady deserowej 1 łyżka mleka 1 łyżka masła spora garść orzechów włoskich do dekoracji Skwarki zmiel dwa razy w maszynce do mięsa. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia po czym dodaj(...)pół godziny po czym podsypując delikatnie mąką rozwałkuj ciasto na grubość pół centymetra.] Wykrawaj niewielkie kółeczka po czym upiecz je w średnio gorącym piekarniku na złoty kolor. Po ostudzeniu udekoruj ciasteczka. Stop czekoladę z dodatkiem mleka, dodaj zimne masło i mieszaj energicznie do jego rozpuszczenia. Na każdym ciasteczku zrób kleks z czekolady po czym przylep uprażone lekko cząstki
Gotuj Sam!wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - pozostawić do napęcznienia. Kiedy żelatyna napęcznieje, naczynie wstawić do gorącej wody i poczekać, aż żelatyna się rozpuści. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostygniętą, ale płynną czekoladę - zmiksować. Dodać płynną żelatynę - dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać ubitą śmietankę - delikatnie wymieszać i wyłożyć masę serową na spód
kolorowotorcikowoChocohotopots to czekoladowy deser na ciepło, którego przygotowanie zajmie nam mniej niż 30 minut. Odsyłam Was do filmiku Nigelli Lawson na chocopots , gdzie możecie
Ugotowaćszklanki cukru 2/3 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej na polewę: 100 g suszonych śliwek 100 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek 1/3 szklanki wódki 200 g czekolady deserowej 5 łyżek mleka Mąkę i sodę przesiać na stolnicę. Dodać masło, jajka, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i upiec na papierze(...)pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z resztą bakalii i zalać wódką (najlepiej to zrobić dzień wcześniej), Bakalie wyłożyć na ostatnią warstwę sera. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miski, zalać mlekiem i umieścić nad garnkiem z parującą gorącą wodą. Mieszać aż się rozpuści. Zalać wierzch ciasta i odstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru 2 żółtka 1 listek żelatyny 60 g miękkiego masła 125 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 30 g bezików mus czekoladowy: 90 g ciemnej czekolady (70%) 250 ml śmietany kremówki (38%) galaretka: 200 ml gorącej, mocnej kawy 2 łyżeczki cukru 3 listki żelatyny dekoracja: bezy jeżyny ziarna kakaowca Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec partiami dodawać(...)Wystudzić. Mus kawowy: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kawę zagotować z połową cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorącą kawę, cały czas miksując. Przelać masę do garnuszka, gotować, aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Przełożyć do miski, miksować przez około 10 minut, aż masa całkowicie wystygnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzerumiany kolor. Banana kroimy na kawałki i wrzucamy do reszty soku z pomarańczy - dzięki temu dłużej będzie miał ładny biały kolor. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstawiamy do przestudzenia - nie powinna być gorąca, ale musi ciągle jeszcze być płynna. Przekładamy ją do woreczka strunowego i odcinamy jeden rożek. Na naleśnikach układamy bananowe pyszczki(...)uszka. Roztopioną czekoladą malujemy oczka i buzie - można zrobić je także z czekoladowych cukierków lub koralików. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyczekolady i 100 ml mleka. Całość przy użyciu blendera zmiksowałem na jednolitą masę. Na talerzyki deserowe wyłożyłem niewielką ilość musu z truskawek i czekolady. Foremki z panna cottą wyjąłem z lodówki. Do naczynia wlałem gorącą wodę i zanurzałem w niej foremki na około 2 sekundy (tak, aby woda dotykała tylko foremek od zewnątrz, a nie wlewała się do nich(...)ułatwiło mi wyjęcie zawartości foremek. Gotową panna cottę ułożyłem na musie. Całość od góry udekorowałem jeszcze niewielką ilością musu i kostką czekolady
Wyprawy kulinarnełyżka mleka w proszku ( opcjonalnie, jeśli masa będzie zbyt rzadka) masa z gorzką czekoladą 150g serka mascarpone 150g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki wódki lub rumu 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w łyżce gorącej wody dodatkowo 1 duży wafel lub kilka sztuk mniejszych świeże maliny, jagody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Białą i gorzką czekoladę ( każdą oddzielnie
DefinicjaSmaku