tego powodu naszła mnie chęć na cynamon ! Pogoda nie rozpieszcza, chłód przeszywa ciało, podczas wieczornych spacerów. Coraz częściej przychodzi chęć na kubek gorącej herbaty lub kakao, do tego coś słodkiego, coś aromatycznego, coś pachnącego. Czekolada i cynamon - duet idealny. Swym zapachem wprawia zmysły w stan euforii, radości i zadowolenia. Zjecie ? Składniki ( na 16-18 sztuk ) * około
kolorowotorcikowokawałki) 100 ml wytrawnego białego wina (można zastąpić bulionem lub wodą) 400 g (puszka) rozdrobnionych pomidorów/ polecam cirio 100 ml gorącego bulionu lub wody 200 g (mała puszka) kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 2 kostki gorzkiej czekolady PRZYPRAWY : 2 łyżeczki ziaren kolendry, 1 płaska łyżeczka nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta cynamonu, sól, świeżo zmielony czarny(...)dolewamy wino i chwilę redukujemy. Dodajemy rozdrobnione pomidory i gorącą wodę. Zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy, co jakiś czas mieszając, przez około 45 minut. Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą. Na 15 minut minut przed końcem gotowania dodajemy fasolę wraz z zalewą, odsączoną kukurydzę, czekoladę i szczyptę cynamonu. Gotujemy bez przykrycia, aż sos zredukuje
cool and mintyszklanka wrzątku szczypta soli 50 ml oleju 4 jajka 1 śmietanka kremówka 30% 3/4 szklanki cukru 1 łyżki kakao 1 czekolada gorzka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Kaszę prażymy na suchej, gorącej patelni, następnie opłukujemy dobrze wrzątkiem na sicie by pozbawić kaszę ewentualnej goryczki. W ten sposób przygotowaną kaszę przekładamy do garnka zalewamy 1 szklanką wrzącej(...)wody, lekko osolić, gotujemy ok. 20 minut, aż będzie miękka. Po ugotowaniu kiedy cały płyn się wchłonie, zestawiamy z ognia oraz studzimy. Czekoladę oraz śmietankę wkładamy do miseczki, którą wkładamy do rondla z wrzącą wodą. Cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Do przestudzonej kaszy dodajemy pozostałe składniki oraz rozpuszczoną czekoladę całość miksujemy blenderem. Przekładamy na blaszkę o wymiarach 24x30
kgwjanczewomnie 70% kakao 2 łyżki cukru pudru do posypania Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę,wymieszaj. Do gorącego roztopionego masła dodaj proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj z masą. Wymieszaj mak z grubo pokrojoną czekoladą i dodaj do masy. Zamieszaj lekko. Foremkę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Napełnij formę ciastem i piecz w nagrzanym
codojedzeniabędą miękkie. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu blenduję dodając alkohol (ja akurat dodałam porto, bo nie miałam koniaku pod ręką). Czekoladę łamię na małe kawałki i wkładam do miski odpornej na temperaturę i stawiam na garnek z gorącą wodą. Mieszam aż się rozpuści i zostawiam do wystygnięcia. Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Mieszam zmiksowane, wystudzone śliwki(...)czekoladą. Dodaję po trochu ubite białko. Nakładam do małych salaterek i posypuję kakao. Smacznego Post Mus czekoladowy z suszonymi śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pldojrzały banan 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kakao 200 ml zimnego mleka lub mleka roślinnego (np. migdałowe) kostki lodu wiórki czekolady, pianki marshmallow (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kawę i kakao rozpuścić w 50 ml gorącej wody i lekko przestudzić. W blenderze umieścić pokrojonego w kawałki banana, kawę z kakao oraz mleko (jeśli lubimy słodsze napoje można dodać cukru wedle(...)uznania). Miksujemy na gładką masę. Przelewamy do szklanek dodajemy kostki lodu posypujemy czekoladą i piankami i podajemy od razu. Smacznego
DefinicjaSmakupergaminu okrągłych kółek o średnicy około 10 cm około 8-9 sztuk Każde kółeczko zawijamy w rożek, a końce sklejamy taśmą bezbarwną . Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki, umieszczamy w miseczce którą ustawiamy w rondelku z gorącą wodą i rozpuszczamy do powstania płynnej masy. Za pomocą pędzelka do farbek plakatowych smarujemy cienką warstwą wnętrza rożków, odstawiamy na 10 minut(...)lodówki, po czym wyjmujemy i w ten sam sposób nakładamy drugą warstwę płynnej czekolady. Tak przygotowane rożki, wkładamy na 2-3 godziny do lodówki aby czekolada dobrze stężała. W tym czasie robimy nadzienie: Schłodzoną kremówkę i serek mascarpone miksujemy do uzyskania gęstego kremu, wlewając w trakcie ananasowy likier, tak przygotowany krem przekładamy do szprycy cukierniczej i napełniamy kremem zastygnięte
Wanilia i Kardamonmąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Dodatkowo: 1 duży słoik prażonych jabłek 1-2 jabłka cynamon garść rodzynek 1 galaretka cytrynowa 1 mleczna czekolada Sposób wykonania: Biszkopt Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Wszystko(...)podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy 1-2 jabłka pokrojone w kostkę, cynamon, garść rodzynek oraz galaretkę. Mieszamy do momentu aż galaretka sie rozpuści. Gorącą masę wylewamy na spód biszkoptu i przykrywamy drugą częścią. Rozpuszczamy czekoladę- polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Smaki Nataliiłyżki śmietany słodkiej 4 łyżki wody 80 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka czerwonego barwnika w żelu Dodatkowo: pojemnik plastikowy podobny do tego ze zdjęć. Przygotowanie 1. Truskawki rozmrozić, zblendować razem z cukrem, następnie 4 łyżki musu odstawić do glazury. Żelatynę roztopić w 6 łyżkach gorącej wody, po ostygnięciu dodać ją do musu truskawkowego i razem wymieszać(...)wyjęciu układamy go na ułożone herbatniki, tak by z herbatników powstał podkład pod sernik. Całość wkładamy do lodówki. 4. Rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody dwie łyżeczki żelatyny. Wodę, cukier i śmietanę zagotować na małym ogniu. Czekoladę rozdrobnić na małe kawałki i zalać ją gotującym się płynem, od razu szybko mieszać tak, by czekolada rozpuściła się i powstała jednolita konsystencja
zjem to blog kulinarnyalbo kolorowe więc taka ciemna była dużą odmianą. Jest wilgotna i intensywnie smakuje pomarańczą. Myślę, że to powinno przekonać wszystkich wielbicieli połączenia czekolady z cytrusami. ( ja się zaliczam do tej grupy) Polecam przepis gorąco i wracam do kuchni do kolejnych wypieków. Składniki: 130 g masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka(...)pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika poczekać 10 minut aż ostygnie i dopiero w tedy wyjąć z formy. Ja ozdobiłam babkę roztopioną mleczną czekoladą i kolorowymi cukierkami, polecam również likier lub zwykły cukier puder. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieJest tak gorąco, że zmieniłam zdanie i zamiast pysznościami na grilla częstuję Was letnim, orzeźwiającym ciastem o niebanalnej nazwie. W sumie najpierw była ona, a
Kuchnia w czekoladziepłynna czekolada i... jagody :P Po prostu niebo... nigdy nie myślałam, że pierogi mogły by mi tak zasmakować :P ~ Pierogi z jagodami, czekoladą, miodem, cynamonem i jogurtem naturalnym + Inka ~ Składniki: 50g mąki pszennej pełnoziarnistej ~40ml gorącej wody jagody czekolada/krem czekoladowy sól +150g jogurtu naturalnego, cynamon Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy, szczyptę soli, wodę i mieszamy drewnianą łyżką(...)gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego kładziemy jagody, kawałki pokruszonej czekolady (może być krem czekoladowy) i zlepiamy rogi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi kładziemy na talerzu, polewamy jogurtem, posypujemy,cynamonem i resztą jagód
Kuchenny Skrawek Niebawszystko rozpuści się. Odstawić. W kubeczku wymieszać żelatynę z zimną wodą. Odstawić do spęcznienia. Do miseczki lub większego kubka wlać gorącą wodę i wstawić kubeczek z żelatyną. Mieszać, aż rozpuści się. Ciepłą żelatynę dodać do roztopionej czekolady. Dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno.Dodać do czekolady, mieszając szpatułką. Gdy masa zacznie tężeć wylać na krem brzoskwiniowy
Kuchnia Paulettespucharków: 3 jajka 400 ml śmietanki kremówki 200 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżka masła Czekoladę połamać, razem z masłem i kawą wrzucić do miski i rozpuścić nad rondelkiem z gorącą wodą. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Kremówkę ubić na sztywno. Kilka łyżek odłożyć(...)dekoracji. Resztę kremówki zmiksować z czekoladą, żółtkami i pianą z białek. Mus przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem udekorować kleksem bitej śmietany i czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaboczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czerwona papryka 150 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 70 ml kawy / zbożowe lub zwykłej 400 g krojonych pomidorów (bez skórki) 2-3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki oliwy 250 g czerwonej fasoli z puszki /można dać więcej PRZYPRAWY(...)boczkiem, zgarniamy na bok i powtarzamy z kolejną partią mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy. Wlewamy gorący bulion i kawę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili także krojone pomidory i czekoladę. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką przez około
cool and minty