łyżki cukru 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) Pianka: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 malinowa galaretka 250 gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: 30 dag delicji o malinowym smaku 5 dag białej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru(...)rozpuszczamy w gorącej, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, tak, żeby nie było grudek. Ewentualnie dodajemy cukru pudru do smaku. Piankę wykładamy równomiernie na delicje i wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia ciasta. 4. Podanie: Ciasto kroimy na kawałki, dekorujemy czekoladą startą
Izabelawkuchniserka homogenizowanego waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: bita śmietana płatki czekolady rabarbar karmelizowany w cukrze Sposób przygotowania: Galaretkę jagodową rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu, rozlewamy po równo do trzech pucharków, zostawiamy do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody do uzyskania gładkiej płynnej masy. Śmietankę kremówkę ubijamy na puszysto z cukrem pudrem(...)małe kawałki zasypujemy cukrem, podlewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy aż się rozpadnie, możemy zmiksować blenderem, do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy, schłodzoną wylewamy na masę śmietanową. Zostawiamy do całkowitego stężenia.Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, czekoladą i karmelizowanym rabarbarem
Wanilia i KardamonŚwięta tuż, tuż, wszędzie pachnie piernikiem, czekoladą i pomarańczami, a na straganach pełno suszonych owoców. Postanowiłam więc skorzystać z okazji i trochę poeksperymentować. Okazało się, że przyprawa korzenna świetnie komponuje się nie tylko z suszonymi owocami, ale także z kaszą manną. Dzięki temu powstał przepis na pyszne, aromatyczne śniadanie, które nawet wybrednym dzieciom przypadnie do gustu. Potrzebne(...)piernika - płaska łyżeczka cynamonu - łyżeczka gorzkiego kakao - 1,5 łyżeczki miodu lipowego - 2-3 wędzone śliwki (można zastąpić suszonymi) Przygotowanie: Mleko podgrzać razem z przyprawami i miodem. Do gorącego mleka delikatnie wsypać kaszę mannę, tak by nie powstały grudki i gotować parę minut ciągle mieszając. Gdy kaszka zgęstnieje, przełożyć ją do miseczki. Śliwki pociąć w kostkę lub paseczki
W poszukiwaniu inspiracjiłyżki żelatyny, 2 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 2 łyżki płatków migdałowych, 50 g kokosu wiórki, 2 łyżki cukru trzcinowego, ponadto: 6 kostek gorzkiej czekolady, płatki migdałowe. Przygotowanie: Na suchej patelni prażymy kokos z migdałami, pod koniec dodajemy cukier trzcinowy, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. W rondelku podgrzewamy śmietankę z cukrem(...)godz. lub cała noc. Aby wyciągnąć Panna Cottę, wkładamy filiżanki, po brzeg, na 2-3 sekundy do miski z gorącą wodą, następnie przykrywamy talerzykiem i energicznym ruchem odwracamy ją do góry dnem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią Pana Cottę i za pomocą widelca rozprowadzamy ją w dowolny sposób. (czekolada szybko zastyga, więc należy od razu ja rozprowadzać
Moniki Smakołykisię goryczki. Mleko zagotować i dodać kaszę. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 min, aż będzie bardzo miękka. Jeszcze gorącą zmiksować dokładnie mocnym blenderem na gładki krem razem z olejem kokosowym i cukrem. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się połączy z kaszą na jednolitą masę. Czekolada powinna się rozpuścić, gdyż kasza jest jeszcze ciepła. Czekoladową kaszę
https:KKuchniaMniamszklanki oleju masa serowa 1 wiaderko sera śmietankowego 2 budynie śmietankowe 3/4 kostki margaryny palmy 3 jajka 3/4 szklanki cukru skórka kandyzowana z pomarańczy 150 g rodzynek 1 czekolada mleczna Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet, olej delikatnie wszystko łączymy ze sobą. Jajka ubijamy z żółtkami(...)serowej delikatnie mieszając. Smażymy masę serową około 15 minut, dokładamy skórkę kandyzowaną z pomarańczy oraz przepłukane gorąca wodą rodzynki. Przestudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty wykładamy gorącą masę serową na dolną część ciasta przykrywamy drugą częścią. Ciasto dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Smacznego
kgwjanczewomasę czekoladową: 200 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany kremowej 30 % ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: małe bezy Sposób wykonania: Ciasto: • Masło zmiksuj z cukrem pudrem dodaj jajka cały czas miksując na wolnych obrotach. • Gorącą kawę, mleko i wanilię połącz, dodawaj(...)przez 30 minut ( do suchego patyczka ). • Czynność powtórz z drugim plackiem. Masa: • Śmietanę ubij na sztywno. • Czekoladę połam na kawałki wrzuć do rondelka umieszczonego na garnuszku z gotującą się wodą. Mieszaj aż czekolada się rozpuści i uzyskasz jednolitą masę. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj ubitą śmietanę, wanilię
Darcia w kuchniszklanki mleka 2% + łyżka (ok. 200 ml), - 5 daktyli (ok. 23 g), - łyżka masła orzechowego (ok. 20 g), - 4 kostki gorzkiej czekolady (ok. 20 g), - łyżka orzechów arachidowych (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1 . Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia (ok. 30 min.). 2 . Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. 3. Kaszę jaglaną zalewamy 1/2 szklanki mleka i gotujemy(...)Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z dodatkiem 1/4 szklanki mleka na gładką pastę. 5. Daktyle (bez wody) miksujemy z masłem orzechowym na gładką pastę. 6. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem mleka. 7. Rozdrabniamy orzechy. 8. W kubeczku umieszczamy krem jaglany następnie krem daktylowo-orzechowy. Całość oblewamy czekoladą i obsypujemy orzechami. Deser jest bogaty w: - witaminę B 2 (pochodzącą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachwiecie kogo.Ale to moje ciasteczko i sama go zjadłam.Dwa gryzy i po ciasteczku ,było pyszne! Podwieczorek ma 187 kcal. 1 pierniczek w czekoladzie 20 g. 1 szkl.mleka 0.5% 200 ml.. ***************************************** Pierniczka zjeść popijając gorącym mlekiem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwycinamy foremkami ciasteczka. Przekładamy na blachę, pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ozdabianie: - 10 czubatych łyżek cukru pudru - 4 łyżki gorącej wody - posypka Delecta maczek smak mango - posypka Delecta kuleczki zbożowe w czekoladzie - posypka Delecta maczek smak tutti frutti Cukier puder przesypujemy do garnka, dodajemy wodę i wszystko dokładnie rozcieramy na wolnym ogniu. Przygotowanym lukrem ozdabiamy
Kulinarne życieszklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku. Odrobinę czekolady zostawiamy do posiekania, resztę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła. Gorącą polewamy oponki, posypujemy resztą posiekanej. Zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoKakaowe trufle z ciecierzycy, gorący koktajl banan-dynia* (ciecierzyca, daktyle, kakao, mąka kokosowa, banan, cynamon) *banan, dynia,mleko sojowe, cynamon Trzymajcie kciuki dzisiaj, kolejna
More food, love and dreamsluksusową propozycję na przepyszny dżem z pomarańczy i i białej czekolady.Przetwórstwo domowe , dosłownie limitowany , cudo!!! Dla mnie niesamowity ,wysublimowane szczęście łakomczucha.Gorąco go Polecam.!!! 1 kg.dojrzałych pomarańczy + 2 dodatkowo 2.5 tabliczki białej czekolady 1 .10 kg.cukru *********************************************** Kilogram pomarańczy umytych i osączonych zmiksować blenderem , a dwie całe sparzyć ,pokroić w plasterki.Do rondla wlać 20 ml.wody i dodać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNie wiem jak jest u Was, ale u mnie strasznie gorąco. Już któryś dzień z kolei. Nie chce się nic, łącznie z wyjściem poza mury
Kuchnia w czekoladziejajko 1/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 1,5 szklanki jagód 100 g posiekanej mlecznej czekolady łyżka cukru łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Mąkę połączyć z drożdżami, szczyptę posolić. Wlać mleko, dodać jajko i wymieszać dokładnie. Dolać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto
Atlas Smakówlimonki 3/4 szklanki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny Dekoracja: wiórki kokosowe białe plasterki świeżej limonki bita śmietana owoce liczi ażurki z deserowej czekolady liście świeżej mięty Sposób przygotowania: Spód: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Wafelki pokruszyć, tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą , wsypać okruchy tak aby przykryły dno. Zalać
Wanilia i Kardamonmaliny odcedzamy, kruszymy białą czekoladę ciasto wylewamy na prostokątną lub kwadratową blaszkę wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem, na wierzchu układamy maliny oraz białą czekoladę Pieczemy 12- 17 minut, zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku Podajemy na gorąco lub na zimno z bitą śmietaną SMACZNEGO
Luźna Kuchniasłodziwo do zagęszczenia masy: wiórki kokosowe (lub pokruszone herbatniki, ciastka zbożowe, itp.) do obtoczenia: wiórki kokosowe lub kakao Ugotuj kaszę na sypko. Czekoladę połam na małe kawałki i wymieszaj w misce z kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodaj do miski kaszę, sok z cytryny, słodziwo i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj wiórek kokosowych (ciastek zbożowych/herbatnik
Qlinarnie i QlinarnieUpały nie odpuszczają., uff jak gorąco. Na razie nie piekę, bo w domu jest i tak okropnie gorąco i bez używania piekarnika. Dzisiaj przepis
Na słodko lub wytrawniemasę zieloną: Odlewamy szklankę soku, mieszamy w nim b udy nie, resztę zagotowujemy , jak się zacznie gotować to wlewamy budynie, mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na biszkopt. 3. Delicje uk ładamy na zielonej masie czekoladą do góry. 4. Jedną zieloną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy , a następ nie wlewamy zi mną galaretkę. Masę wykładamy
Kuchnia domowa Ani