pianki marshmallow można wykorzystać do czegoś innego niż uzupełnienie gorącego kakao czy kawy? Wychodzi na to, że tak :) Eksperymentalny krem do ciasta z ich dodatkiem wyszedł przepysznie i z pewnością nieraz jeszcze do niego wrócę! Kruche ciasto: 250 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Krem: 150 g marshmallows opakowanie mascarpone opakowanie śmietanki 3 łyżki cukru pudru pół szklanki wody Polewa 1/4 kostki masła 2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki żelatyny Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól mieszamy dokładnie ze sobą. Dodajemy posiekane na drobne kawałki masło i jajko, szybko zagniatamy lub miksujemy za pomocą końcówek
sama złodyczczekoladzie (Rido z Biedronki) szczypta soli 1 mleczna czekolada 5 łyżek mleka Ozdoby: mleczne gwiazdki, cukrowe perełki, ciasteczka w czekoladzie oraz kolorowe kuleczki Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki wraz z musli kruszymy w mikserze. Margarynę topimy i gorącą wlewamy do ciasteczek. Miksujemy. Przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania sera. Ser: Żółtka oddzielamy od białek(...)śmietankę, olejek i przestudzone roztopione masło. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do ubitych żółtek i mieszamy. Dodajemy przesiany przez sitko budyń oraz sernix i wsypujemy ciasteczka w czekoladzie. Wymieszaną masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w temp 150st C przez ok 85 minut. Polewa: Czekoladę wraz z dodatkiem mleka roztapiamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Roztopioną
Kuchnia w czekoladzieMasę przełożyć do małych kokilek. Zamrażać przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie foremki włożyć dosłownie na chwilkę do gorącej wody i przy pomocy noża wyjąć z formy na talerz. Udekorować plasterkami truskawek oraz orzeszkami i startą czekoladą. Podawać od razu
Z miłości do słodkościsłoiczka (około 350 g), ewentualnie własnego wyrobu, przepis znajdziecie tutaj – 1 galaretka cytrynowa (77g) – do obtoczenia: cukier lub gorzka czekolada (zużyłam 50g) Mus przelewamy do słoiczka i podgrzewamy do zagotowania. Ściągamy z gazu i do gorącego wsypujemy galaretkę. Mieszamy, aż galaretka się rozpuści i odstawiamy do ostudzenia. Foremkę o wymiarach 10×20 cm wykładamy folią spożywczą(...)Wyciągnęłam ją z foremki, pokroiłam w kostki oraz paski i obtoczyłam w cukrze, który po 5 minutach się rozpuścił Jak widzicie cukier jest tutaj w postaci płynnej Zagrzałam więc czekoladę w kąpieli wodnej. Część galaretek po prostu polałam czekoladą, a część w czekoladzie zanurzałam. Oba sposoby są dobre, chociaż przy zanurzaniu jest trochę więcej zabawy. Galaretki wstawiłam
Relaxtimeoleju lub oliwy, wylewamy ciasto, smażymy naleśniki na złoty kolor Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczki, masło roztapiamy na gorącej patelni, wrzucamy jabłka, dolewamy sok z cytryny, wrzucamy ziarenka wanilii. Smażymy na złoty kolor około 15-20 minut. Czekoladę łamiemy, roztapiamy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę sos wlewamy do jabłek Podajemy wedle uznania złożone, zrolowane
Luźna KuchniaSą takie dni, kiedy mamy ochotę na gorącą miseczkę pełną pysznej, kremowej owsianki. Bez przypraw i udziwnień, ewentualnie z jednym wyrazistym dodatkiem. Dokładnie tak poczułam
Chocolate Muffin Blogskładniki: masa serowa 1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka 4 łyżki cukru waniliowego 4 kostki gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny mus arbuzowy 1 kg arbuza bez pestek i skóry 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki gorącej wody do galaretek oraz podłużne biszkopty do wyłożenia formy Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć podłużnymi(...)były w temperaturze pokojowej. Przygotować masę serową. Do miski przełożyć 4 łyżki sera i dodać cukier, zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać resztę sera i ponownie całość zmiksować. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach i również dodać do masy. Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę, odstawić na chwile aby napęczniała. Następnie podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować, odstawić
Monia miesza i gotujeczasie wlewamy do rondelka 1/2 szklanki śmietany i porządnie podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Gdy śmietana będzie już gorąca zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie wrzucamy połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszamy całość, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Resztę śmietany ubijamy na sztywno mikserem, a następnie dodajemy ostudzoną
MyCookBook.plbardzo sprawnie, a do jego przygotowania potrzebujemy dosłownie kilku składników . W kremie jest dokładnie wyczuwalny smak kokosu , oraz białej czekolady co daje idealne połączenie . Po spróbowaniu takiego ciasto pierwsza myśl, która strzela w głowę, to ,, niebo w gębie ". Gorąco je polecam, jest pyszne ! Przepisy na inne ciasta z kremem TUTAJ . Ciasto Raffaello bez pieczenia - przepis: Składniki na blachę(...)wymiarach 20x20 cm: Spód: 200 g herbatników 80 g masła 0,5 szklanki migdałów Krem Raffaello: 350 + 50 g śmietanki kremówki 30-36% 200 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wody 100 g wiórków kokosowych Polewa: 50 g białej czekolady 20 g masła 2 łyżeczki mleka Dodatkowo: Wiórki kokosowe ok. 100 g Herbatniki
Kuchnia Łukaszałyżka przyprawy do piernika (opcjonalnie) 1 łyżka alkoholu dodatkowo: sok z 1/2 pomarańczy 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 szklanka konfitury ze śliwek węgierek Przygotowanie: Do rondelka włożyć margarynę lub masło, mleko, cukier, drobno pokruszoną czekoladę lub kakao, podgrzać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Wystudzić. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia
Kuchcik gotujeblatem ciasta. Rozsmarować Nutellę, schłodzić. Wyłożyć resztę kremu i ułożyć równo biszkopty. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem, miksując powoli dodawać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopty. Schłodzić. Posypać startą czekoladą
Z miłości do słodkościszklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 50g startej czekolady Na masę czekoladową: 400ml śmietanki kremówki 200g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół) Do nasączenia: pół szklanki herbaty z cukrem Na polewę: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 100g masła lub margaryny 3 łyżki kakao Dodatkowo: wiśnie z nalewki, pół szklanki wiśnie kandyzowane(...)przesiewamy z kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę z kakao oraz startą czekoladę, delikatnie mieszamy do połączenia składników. 3 okrągłe tortownice lub foremki aluminiowe wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Masę dzielimy równo na 3 części, przekładamy do foremek, wyrównujemy. Pieczemy około
Smak mojej kuchniLubicie serniki bez pieczenia? Bo ja bardzo. Takie najlepiej smakują w lecie ale w zimie też świetnie smakują z filiżanką gorącej kawy. Dzisiaj propozycja raczej dla dorosłych wielbicieli serników, z dodatkiem ajerkoniaku. Pycha! A do tego przygotujecie go zaledwie w kilkanaście minut, nie licząc czasu chłodzenia ;) opakowanie okrągłych biszkoptów Masa serowa: kg serka waniliowego z wiadereczka 3 płaskie łyżki(...)szkl ajerkoniaku 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżeczka cukru 1/3 tabl. mlecznej czekolady Żelatynę wsypać do zimnego mleka, wymieszać i zostawić na chwilę aby spęczniała. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Kawę zalać szklanką gorącej wody, posłodzić i ostudzić. Do misy miksera przełożyć serek waniliowy, ajerkoniak, cukier puder i zmiksować
Smakołyki Asimasło – 100 g – bezy – 100 g Masa śmietanowa: - śmietana 30% – 250 g – cukier puder – 1 łyżka – żelatyna – 2 łyżeczki Dodatkowo: - starta czekolada do posypania Sposób przyrządzenia: Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy mieszając(...)Wykładamy na upieczony biszkopt. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Wlewamy do ubitej śmietany. Wykładamy na masę bezowo – krówkową. Delikatnie wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki do przegryzienia
Ostra na Słodkośmietany kremówki 30-36 % schłodzonej 4 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl gorącej wody do rozp. żelatyny Dżem wiśniowy nisko słodzony lub domowej roboty wiśnie z alkoholu nalewka wiśniowa lub likier wiśniowy tak około 80 ml płatki czekolady do dekoracji 1. Gotowy biszkopt przekrawam na trzy części. Do przecięcia stosuje metodę nitkową. Nacinamy w koło(...)biszkopt tak jak byśmy chcieli go przekroić. Następnie długa dość nitkę wsadzamy w te nacięcia i krzyżując przeciągamy do siebie. I już mamy przekrojony biszkopt :) 2. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. 3. Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką delikatnie rozrobiona z wodą
Gotowanie...to proste !