blatem ciasta. Rozsmarować Nutellę, schłodzić. Wyłożyć resztę kremu i ułożyć równo biszkopty. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem, miksując powoli dodawać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopty. Schłodzić. Posypać startą czekoladą
Z miłości do słodkościszklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 50g startej czekolady Na masę czekoladową: 400ml śmietanki kremówki 200g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół) Do nasączenia: pół szklanki herbaty z cukrem Na polewę: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 100g masła lub margaryny 3 łyżki kakao Dodatkowo: wiśnie z nalewki, pół szklanki wiśnie kandyzowane(...)przesiewamy z kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę z kakao oraz startą czekoladę, delikatnie mieszamy do połączenia składników. 3 okrągłe tortownice lub foremki aluminiowe wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Masę dzielimy równo na 3 części, przekładamy do foremek, wyrównujemy. Pieczemy około
Smak mojej kuchniLubicie serniki bez pieczenia? Bo ja bardzo. Takie najlepiej smakują w lecie ale w zimie też świetnie smakują z filiżanką gorącej kawy. Dzisiaj propozycja raczej dla dorosłych wielbicieli serników, z dodatkiem ajerkoniaku. Pycha! A do tego przygotujecie go zaledwie w kilkanaście minut, nie licząc czasu chłodzenia ;) opakowanie okrągłych biszkoptów Masa serowa: kg serka waniliowego z wiadereczka 3 płaskie łyżki(...)szkl ajerkoniaku 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżeczka cukru 1/3 tabl. mlecznej czekolady Żelatynę wsypać do zimnego mleka, wymieszać i zostawić na chwilę aby spęczniała. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Kawę zalać szklanką gorącej wody, posłodzić i ostudzić. Do misy miksera przełożyć serek waniliowy, ajerkoniak, cukier puder i zmiksować
Smakołyki Asiszczypta soli Masa karmelowa: 800 ml mleka 300 g cukru 70 g masła Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 90 ml śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: 200 g wymieszanych bakalii: orzechów laskowych, rodzynek, migdałów, żurawiny, orzeszków ziemnych 300 g gorącej wody do zalania bakalii Przygotowanie: Kruchy spód: Wszystkie składniki szybko zagnieść w gładką kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić(...)Wszystkie bakalie oprócz orzeszków ziemnych zalać gorącą wodą i pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie dobrze odsączyć z wody, a z migdałów i orzeszków laskowych usunąć skórki. Bakalie wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i wsypać posiekaną czekoladę, wymieszać, aż do uzyskania gęstej aksamitnej polewy
Nastoletnie Wypiekaniemasło – 100 g – bezy – 100 g Masa śmietanowa: - śmietana 30% – 250 g – cukier puder – 1 łyżka – żelatyna – 2 łyżeczki Dodatkowo: - starta czekolada do posypania Sposób przyrządzenia: Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy mieszając(...)Wykładamy na upieczony biszkopt. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Wlewamy do ubitej śmietany. Wykładamy na masę bezowo – krówkową. Delikatnie wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki do przegryzienia
Ostra na Słodkośmietany kremówki 30-36 % schłodzonej 4 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl gorącej wody do rozp. żelatyny Dżem wiśniowy nisko słodzony lub domowej roboty wiśnie z alkoholu nalewka wiśniowa lub likier wiśniowy tak około 80 ml płatki czekolady do dekoracji 1. Gotowy biszkopt przekrawam na trzy części. Do przecięcia stosuje metodę nitkową. Nacinamy w koło(...)biszkopt tak jak byśmy chcieli go przekroić. Następnie długa dość nitkę wsadzamy w te nacięcia i krzyżując przeciągamy do siebie. I już mamy przekrojony biszkopt :) 2. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. w tym czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. 3. Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką delikatnie rozrobiona z wodą
Gotowanie...to proste !galaretki agrestowej 1 szklanka wody POLEWA: 1 łyżeczka kakao 2 łyżki wody 2 łyżki cukru pudru 25g masła 50g czekolady gorzkiej perełki do dekoracji Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. W misie miksera utrzeć do białości jajka z resztą cukru. Wlać spieniony zaczyn(...)suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i kiedy zacznie tężeć przełożyć masą ciasto drożdżowe. W garnuszku zagotować wodę rozmieszaną z cukrem pudrem i kakao. Dodać masło i czekoladę. Podgrzewać na minimalnym ogniu, aż wszystko się połączy. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Można udekorować perełkami cukierniczymi. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta drożdżowe , Ciasta przekładańce , Ciasta
https:KKuchniaMniamłyżki kawy cappuccino Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Sposób przygotowania: Jajka wymieszać z 4 łyżkami gorącej wody, cukrem, 1 torebką cukru waniliowego i ubić na puch. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, z płatkami (polecam zmielić) i pokrojoną drobno czekoladą. Całość delikatnie wymieszać i przelać do przygotowanej formy, następnie upiec w temperaturze 175 stopni przez 35 minut. Przygotowanie
Tradycyjna Kuchniałyżka cukru 2 op cukru waniliowego 150 g czekolady białej 150 g czekolady mlecznej 200 g czekolady gorzkiej Wykonanie : Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Odłożyć 3 łyżki do dekoracji. Do białek dodać cukier , postawić miskę na garnku z gorącą wodą i ubijać ok 1 min , zdjąć z garnka i dalej ubijać do sztywności. Połączyć delikatnie śmietanę(...)białkami Podzielić na 3 części. Rozpuścić w oddzielnych miseczkach po 150 g każdej czekolady. Połączyć kolejno każdą ze śmietaną. Nakładać kolejno warstwami do pucharków , kielichów itp. najlepiej z przezroczystego szkła aby nacieszyć również oczy ;) Udekorować odłożona bitą śmietaną i startą pozostałą gorzką czekoladą. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkakasza manna "Kupiec" - 1 łyżka - wiórki kokosowe - 2 łyżki - masło - 30 g - mleko - 1/3 szklanki - czekolada gorzka - 1/4 tabliczki (25 g) - ciasteczka owsiane - 2 sztuki - miód - 1 i 1/2 łyżki Sposób przygotowania: Do gorącego mleka dodać 1 łyżkę miodu, masło oraz kaszę (rozrobioną w łyżce mleka). Całość mieszając doprowadzić do wrzenia(...)kokosowe. Ciasteczka owsiane bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z 1/2 łyżki miodu. Tak przygotowanymi wyłożyć dno słoika i wylać na wierz ciepłą kaszę, a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Podawać posypane wiórkami kokosowy mi. Smacznego
Fit-aminakasza manna "Kupiec" - 1 łyżka - wiórki kokosowe - 2 łyżki - masło - 30 g - mleko - 1/3 szklanki - czekolada gorzka - 1/4 tabliczki (25 g) - ciasteczka owsiane - 2 sztuki - miód - 1 i 1/2 łyżki Sposób przygotowania: Do gorącego mleka dodać 1 łyżkę miodu, masło oraz kaszę (rozrobioną w łyżce mleka). Całość mieszając doprowadzić do wrzenia(...)kokosowe. Ciasteczka owsiane bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z 1/2 łyżki miodu. Tak przygotowanymi wyłożyć dno słoika i wylać na wierz ciepłą kaszę, a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Podawać posypane wiórkami kokosowymi. Smacznego
Fit-aminaŚmietankę lekko podgrzewamy i dodajemy do niej posiekaną drobno białą czekoladę. Chwilę podgrzewamy razem, ciągle mieszając, aż czekolada rozpuści się. Zdejmujemy z ognia. Jajka lekko roztrzepujemy trzepaczką (nie ubijamy), dodajemy do masy czekoladowej (może być ciepła, ale nie gorąca) i jednocześnie energicznie mieszamy. Dodajemy wiórki i ponownie mieszamy. Nadzienie wlewamy na podpieczony spód. Układamy maliny. Wkładamy(...)powrotem do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Post Tarta z malinami i białą czekoladą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakucukru 2 zielone galaretki 1/2 l śmietany 30 % 3 łyżki cukru 3 princessy kokosowe 1/2 białej czekolady Przygotowanie: Upieczony biszkopt przekroić na pół ;) Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę ;) A to wymaga troszkę czasu ;) 1/2 szklanki cukru rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i zalać nią pokrojone jabłka. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Wlać(...)jabłek. I czekać aż zacznie tężeć... Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, przełożyć nią biszkopt. Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru, a następnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę ( w kąpieli wodnej). Do ubitej śmietany dodajemy starte princessy i mieszamy łyżką. Całość wykładamy na ciasto i dekorujemy startą ciemną czekoladą;) Pychota
Lawendowe Niebopucharki do 300 ml): domowa galaretka pomarańczowa 0,5 l soku pomarańczowego 5 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki zwykłego cukru mus czekoladowy 250 ml śmietany 30% 130-140 g czekolady gorzkiej 4 łyżeczki zwykłego cukru 1 całe jajko + 1 żółtko 4 łyżeczki wódki malinówki 4 łyżeczki wody lub mleka kilka kropelek aromatu rumowego do dekoracji bita śmietana złote, cukrowe(...)kilka kropelek aromatu rumowego. Za pomocą trzepaczki wszystko ze sobą wymieszać. Ubijać tak długo, aż masa będzie gorąca, a na wierzchu pojawi się piana (na dnie masa powinna być rzadka). Do ubitych jajek dodać posiekaną czekoladę, 4 łyżeczki wody/lub mleka i 4 łyżeczki wódki malinowej. Całość ze sobą wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia
Ugotowaćgotuj przez chwilę. W trakcie gotowania marmolady zbieraj pojawiające się na jej powierzchni szumy. Po ok. 5 minutach do wiśni dodaj czekoladę i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Gotową marmoladę (jeszcze gorącą) przełóż do słoików. Słoiki zakręć i postaw do góry nogami, tzn. wieczkami na dół. Po mniej więcej 5 minutach słoiki odwróć do „normalnej
blog.moje-pasje.info